Last news in Fakti

15 Март, 2013 13:18 1 264 0

Оланд готов да въоръжи опозицията в Сирия

  • франсоа оланд-
  • оръжие-
  • опозиция-
  • сирия
Оланд готов да въоръжи опозицията в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Франсоа Оланд призова европейските си колеги да преразгледат политиката си спрямо конфликта в Сирия, предприемайки ясен ангажимент за въоръжаването на опозицията срещу Башар Асад, предаде АФП.

Посланието беше отправено на провеждащата се в Брюксел Среща на върха на ЕС и подадена ръка към британския премиер Дейвид Камерън.

Внезапният завой на Париж към Лондон със сигурност ще срещне твърда съпротива от Германия, припомня в. „Гардиън“.

В навечерието на срещата на Брюксел Дейвид Камерън недвусмислено заяви, че Европа трябва да ревизира позицията си по кризата в Сирия и активно да се намеси с оръжие и логистика на страната на бунтовниците.

От своя страна Лондон и Париж планират да организират предварителна среща на ЕС, на която са бъде обсъдено оръжейното ембарго срещу Сирия. Ако на нея не бъде постигнато единодушие, Франция и Великобритания ще предоставят на своя глава оръжия за сирийските опозиционни сили.

За месец май ЕС трябва да разгледа санкциите и ембаргото срещу Дамаск, но Камерън и Оланд се надяват това да стане още март.

По този начин Лондон и Париж отправиха ясно послание, че не могат да стоят безучастни докато режимът в Дамаск, въоръжаван от Русия и Иран, продължава с операциите си срещу противниците, коментира АП. 

 

Неофициално се говори, че военни инструктори от САЩ, Катар и Великобритания помагат на опозицията в Сирия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: