Last news in Fakti

23 Април, 2013 16:04 1 149 0

Франсоа Оланд е по-непопулярен от Де Гол през 1968 г.

  • франсоа оланд
Франсоа Оланд е по-непопулярен от Де Гол през 1968 г. - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд е най-непопулярният държавен глава за последните пет десетилетия. Одобрението към него е паднало до рекордно ниските 25%. Това се дължи на неспособността му да се справи с растящата безработица и увеличаването на публичния дълг.

Оланд е дори по-непопулярен и от Шарл де Гол през 1968 г., когато милиони французи излязоха на улиците

с искания за реформа на френското общество.

Това са основните изводи от проучването на Ifop, което е проведено между 11 и 19 април сред 1875 французи над 18 г.

Според него 38% от французите са доста нещастни от техния социалистически лидер, а други 36% са „много нещстни“ с него.

Франсоа Оланд дойде на власт през май 2012 г. с помпозните обещания за преразпределяне на богатството и възстановяване на „болните обществени услуги“ във Франция.

Той самият се определи като борец срещу богатите и беше определен от френската преса като

„Мистър Нормалност“ в контраст с бившия президент Никола Саркози,

който открито си падаше по частните самолети, дизайнерските костюми и имаше супермодел за жена.

Той дори обещаваше прозрачно управление, което няма да толерира политическите корупционни скандали, които белязаха престоя в Елисейския дворец на Никола Саркози.

Но след осем месеца на власт, той претърпя серия от загуби от политически, икономически и личности кризи. Той дори изпадна в състояние да не може да контролира нито на публичните финанси или своенравни странното поведение на първата дама Валери Тривейлер.

Облаците над главата на Франсоа Оланд се сгъстиха преди седмици, когато стана известно, че неговият министър по въпросите на бюджета Жером Каюзак е скрил в офшрони сметки над 20 млн. евро, за да не плаща данъци.

Новината дойде в разгара на дебата във френското общество за въвеждане на данък от

75 над сто за доходи над 1 млн. евро.

Това предизвика бягството на французи в чужбина, а харизматичният за френското кино актьор Жерар Депардийо знак на протест дори си взе руски паспорт и игра лезгинка в Грозни.

Френската индустриална камара MEDEF предупреди президента, че Франция рискува да се превърне в „бедняка на Европа заради неговите „катастрофални“ икономически политики.

По последни данни за 22-ри пореден месец безработицата продължава да расте до 10,6%, което е най-високото ниво от 1997 г.

Според анализатори няма прецедент в историята на Франция президент да е преизбран с толкова нисък рейтинг.

Верни на природата си,

французите с удоволствие четяха и следяха за скандалите около първата дама.

В излязла през миналата година книга бяха описани сложните любовни терзания на Валери Тривейлер, която като истинска французойка изневерявала на съпруга си с двама любовника. През миналия декември първата дама беше унижена от шефа си в списанието, за което работеше, след като беше описана като граната без предпазител.

Все пак Франсоа Оланд предприеме спешна мярка за помпане на популярност. На 3 хил. мили на юг в Мали той прати войниците да се бият срещу ислямистите в Мали.

Твърде познат похват за кризисен PR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: