Last news in Fakti

29 Септември, 2021 13:37 2 491 20

Напрежение между Русия и Германия, след като YouTube блокира немскоезични профили на RT

  • rt-
  • пропаганда-
  • германия-
  • медии-
  • русия-
  • ютуб-
  • коронавирус-
  • конспиративни теории-
  • кремъл

От Русия заплашиха със санкции и обвиниха Германия в "медийна война"

Напрежение между Русия и Германия, след като YouTube блокира немскоезични профили на RT - 1
Снимка: Shutterstock

Германия ни обяви "медийна война". Това заяви главната редакторка на телевизионния канал RT Маргарита Симонян. Причината за острото ѝ изказване е фактът, че немскоезиковите канали на руската държавна телевизия в YouTube бяха блокирани. Германската редакция на RT смята, че е неправилно обвинена и в момента обмисля какви правни стъпки може да предприеме. Немските канали на RT са имали 600 хиляди абонати в YouTube.

Причината е разпространяване на невярна информация за пандемията

Външното министерство в Москва заговори за "безпрецедентна информационна атака, извършена с очевидно толериранe, ако не и по настояване на германската страна". Доказателства за тези обвинения не бяха предоставени. В същото време Министерството на външните работи заплаши с контрамерки срещу германските журналисти в Русия.

На запитване на ДВ от YouTube отговориха, че немските канали на RT многократно са нарушавали правилата за ползване на платформата. Заради разпространяването на невярна информация относно пандемията от медията са получили предупреждение и възможността за качване на нови видеоклипове е била преустановена. От RT са решили обаче да използват друг свой канал за целта. Затова накрая достъпът и до двата профила е бил ограничен. По информация на ТАСС, ако решението не бъде отменено, руският медиен регулатор "Роскомнадзор" заплашва Google, чиято собственост е и YouTube, с наказание до 1 милион рубли или около 12 хиляди евро. При повторно нарушение глобата може да нарасне тройно.

Западът разглежда RT като пропагандна машина на Кремъл

Каналът RT, който преди се наричаше Russia Today ("Русия днес"), описва себе си като "автономна организация с нестопанска цел, финансирана от публичния бюджет на Руската федерация". RT цели да разшири обхвата си в Германия и работи по създаването на телевизионна програма на немски език. Стартът беше планиран за декември. Но медията така и не се сдоби с необходимото разрешително. Опитът то да бъде получено през Люксембург също се провали. За да могат да излъчват на територията на Германия, телевизионните канали трябва да разполагат с лиценз. RT все по-често се разглежда от Запада като средство за пропаганда на Кремъл. Основното обвинение е, че по поръчка на Москва телевизионната програма разпространява конспиративни теории и дезинформация. Към момента немският канал на RT предлага своето съдържа само онлайн чрез социалните мрежи Facebook, Instagram, а доскоро и YouTube.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    42 6 Отговор
    Ааааааааааааааааааааааааааахахахахахахахахахахахаха!

    Ами така де! "Нашата пропаганда" е по-убава от "вашата пропаганда"...
  • 2 Kcaniba

    46 2 Отговор
    макактака соросня!! Нали Германия е свободна, ге като Русия!!! Нали в Германия се спазват човешките права и свободата на сллвото!?!?!?
  • 3 Гръцка империя

    7 32 Отговор
    Русия каза че може да се отдели от интернет и да си направи свой интернет, дори имат съответните специалисти, така че какво още ровят в технологиите на Запада, нали с Китай казаха че технологиите на запада пречат на младите , ами да се махат какво дирят там
  • 4 Африканец

    9 49 Отговор
    Хахахах, точно ушанките да говорят за медийна война. Ушанките от край време филтрират интернета , който влиза в Русия. Да не говорим, че само да се появи опозиция и Путин или я трови с новичок или я арестува( или и двете)
    Ай сикт.р от тука с тия комунисто-фашисти , руснаците.
    Държа да уточня, че руснаците са ми симпатични , като народ език и т.н. , но това което става в държавата им ... без коментар.

    Коментиран от #7, #9

  • 5 ПиПи

    28 5 Отговор
    От Русия заплашиха със санкции и обвиниха Германия в "медийна война". Сега е време Русия да върне нападението над Германия,както Адолф направи това преди 80 години. За 5 дни да отидат до Берлин и да си поставят знамето върху Бундеса.
  • 6 Ще има и още

    31 2 Отговор
    Това "напрежение " е само медийна пропаганда за блеещото стадо с маските. Виж за Северен поток 2 Германия е в абсолютен мир със себе си и не изпитва никакво "напрежение ". Лицемерие....
  • 7 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Африканец":

    Хубаво си го напсал /филтрират интернета/браво на тях .Трябва и Европа да следва примера на Русия и Китай.Не знам на колко години сте имате ли деца,ако имате бихте поздравили борбата на Русия с пумията която зомбира големи хора и деца идваща от Америка.
  • 8 Дойче 3еле

    24 1 Отговор
    Пропагандатора блокира всичко подред.
  • 9 плевен

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Африканец":

    Леле, колко си развълнуван! А когато в края на зимата настане студ, и цяла Европа си сложи ушанки на главите, на кого ще викаш "ушанки"?
  • 10 Българин

    25 1 Отговор
    Ясно че коронавируса е само претекст. Трябва да има ответна реакция и срещу антируските пропагандни машини Дойче Веле и Ройтерс !
  • 11 ДаЗдраПерМа

    13 1 Отговор
    немския регулатор дава разрешение за ефирен канал на RT но техническия канал (спътника) се управлява от Люксембург а те не разрешават защото немците им забранили---нашите бюрократи са невинни бели пухкави зайчета спрямо европейските им колеги.
  • 12 Кинжал

    20 1 Отговор
    Ние се чудим защо България стигна до пълна разруха след управлението на Борисов. Ами той си е имал добри покровители от западна Европа от, които е черпел вдъхновение. По същия начин действат в Европа към различните гледни точки, както нашия диктатор, който унищожи независимата журналистика у нас. България, обаче, ще се оправи, но за Европа се съмнявам!
  • 13 Хахаха

    10 0 Отговор
    германя си го търси ахахаха. Те са по-късопаметтни и от нас българите.
  • 14 ко стаа бе

    11 0 Отговор
    демократите повече ги е страх от свободата на информация от комунистите.
  • 15 Анонимен

    10 0 Отговор
    Спокойно - лиценза за немски канал на RT ще бъде даден заедно с този за Северен Поток 2 - просто немците ще трябва да прекарат няколко дни на хладно за да мислят по-добре . Може дори като компенсация за забавянето да ги настанят в сградата на DW
  • 16 Москва

    0 15 Отговор
    Руската пропаганда е бетер гьобелсовата.
  • 17 Тра ла ла

    10 0 Отговор
    Божкейиии, дойче зеле. Нищо конкретно. Само обвинения в "теория на конспирациите". А какво е конспирация? Отговор:
    Таен план с цел вредителство.
    Много тъпи тея пропагандатори от сороснята бе! Сигурно отговаря на ентеуекта на западняците. Те затова масово ги бодат успешно и ги затварят, и после ги поотпуснат. Сега правят опити и нас да прекарат по тоя начин. По - полека, ще им дойдем като рибя кост в гърлото.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чернокож китаец

    2 0 Отговор
    После да не пита швайни защо тръба тече по бавно и по скъпо
Новини по държави: