Last news in Fakti

20 Март, 2013 10:47 2 153 0

Френски заложник обезглавен в Мали

  • франция-
  • мали-
  • заложник-
  • военен конфликт

Ислямистите в Мали обявиха, че са екзекутирали пленения от тях френски заложник, съобщи сайтът на телевизионния канал „Ал Джазира“. Според информацията, за чийто първоизточник се смята прессекретарят на „Ал Кайда“ за страните от Магреб – подразделението на терористичната организация, което пое отговорност за случая,  Филип Вердон е бил обезглавен още на 10 март в знак на протест срещу френската военна намеса в Мали.

Френски дипломати са заявили, че се опитват да проверят информацията за гибелта на техния съгражданин, но засега не могат да кажат нищо определено.

Вердон заедно с още един французин беше похитен от хотелската си стая в град Хомбори в северната част на Мали през ноември 2011 г. Той бе обвинен от терористите в шпионаж. Съдбата на втория заложник – Серж Лазаревич, е неизвестна. 

Франция въведе свои войски в Мали през януари тази година в опит да се намеси в конфликта на територията на своята бивша колония и да подкрепи правителството на африканската страна в борбата му с екстремистки групировки на номадите туареги, които завзеха няколко големи града в северната част на страната и изтласкаха от района правителствените сили.

Според Скай Нюз, в ръцете на похитителите остават още 14 френски граждани. Терористите са заявили, че отговорност за тяхната смърт ще носи френският президент Франсоа Оланд.

В момента на територията на Мали има около 5400 френски военнослужещи. Първоначално беше предвидено те да бъдат изтеглени през март, но по-късно френските власти отложиха това за юли.

Преди дни се разбра и за гибелта на 24-годишен френски ефрейтор в хода на бойните действия в Мали. Той е вече петият френски гражданин, загинал във военния конфликт в страната. Трима негови сънародници са били ранени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА