Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 11:30 3 626 55

Гърция и САЩ подписват голям военен договор

  • никос дендиас-
  • договор-
  • сътрудничество-
  • сащ-
  • гърция-
  • турция-
  • отбрана

Договорът ще бъде с продължителност 5 години

Гърция и САЩ подписват голям военен договор - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас пристигна на посещение във Вашингтон в сряда, където ще участва в третия кръг на Стратегическите консултации Гърция-САЩ и ще подпише удължаване на договора за отбрана между страните, пише Protothema, предаде агенция "Фокус".

Дендиас ще бъде приет в Държавния департамент в четвъртък, където ще проведе лична среща с американския си колега Антъни Блинкен, последвана от продължителни разговори. След това в 16:45 ще има съвместни изявления пред пресата, последвано от подписването на Втори протокол за изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната.

Договорът ще бъде с продължителност 5 години и ще предостави на въоръжените сили на САЩ правото да използват още повече военни бази в Гърция. Според protothema.gr, в допълнение към съоръженията във военноморската база Суда, въоръжените сили на САЩ ще имат институционализиран достъп до полигона „Литохоро“, военно-въздушната бригада в Стефановикейо, Магнезия и в Александруполис, портал за придвижване на американските войски, разположени в Източна Европа.

В момент, когато САЩ намаляват присъствието си в топлите региони по целия свят, пренасочвайки интереса си към Тихоокеанския регион, Вашингтон увеличава присъствието си в Гърция, в момент, когато Анкара ескалира провокациите си в Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър, отбелязва гръцкото издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Срещу Турция е

    35 2 Отговор
    На всички е понятно..

    Коментиран от #38, #46

  • 2 честен ционист

    31 8 Отговор
    Византийците в момента имат 5 гаранта - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. А колко има Ганчо?

    Коментиран от #10, #13, #22, #44, #45, #50

  • 3 герб+дпс=путин

    24 7 Отговор
    Правете си изводите какви са плановете за тука при условие че имаме морска граница и със Русия..туй е че едни политически глупаци в бг са легнали на релсите и си мислят че влака ще ги подмине

    Коментиран от #55

  • 4 Талибан

    10 12 Отговор
    Кирчо Петков като дойде и той ще подпише няма къде да иде! Ама няма проблем той ще бъде само за няколко милиарда за само няколко самолетчета! Защото като оправим армията и всичко разбираш ли ще се оправи! Ама медицински хеликоптери по принцип не ни трябват! Много харчат разбираш ли!
  • 5 Сърп и чук

    11 5 Отговор
    Чак толкова не е нужно! Просто гласувайте за канадски гражданин и не се притеснявайте!
  • 6 гадно

    26 6 Отговор
    Краварите пак ще турят пръста на франсетата. Макарончо се опитва да продаде едни самолети "Рафал" на гърците скоро пак ще си прибере посланика от краварника.
  • 7 Талибан

    15 4 Отговор
    И на Кирчо Петков всичко само подготвили на масата Само да стане министър-председател още от сега му е обяснено да не се губи време че трябва да подписва сделки за милиарди да плащаме на САЩ разбира се! Това си е нормалният годишен РЕКЕТ или иначе казано обикновен данък спокойствие към САЩ!

    Коментиран от #16

  • 8 hnhgn

    9 7 Отговор
    Честито на Ердоганщината. Могат да пуснат половината си оръжия за претопяване. Пак е нещо.
  • 9 Българина

    18 3 Отговор
    мм дааа, скапания ЕС купува под натиск щатско оръжие, руски газ и петрол, китайски коли техника дрехи обувки и оборудване, и произвежда права ценностти и печата евра! ЕС е една колония на сащ, сочна крава за мляко и месо... да видим кога дойде революцията, преди или след ислямизацията...
  • 10 шжшиж

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Същите са гаранти и за България. само , че не се налага да го манифестират.

    Коментиран от #11

  • 11 честен ционист

    14 19 Отговор

    До коментар #10 от "шжшиж":

    България има един единствен гарант и за ваше голямо учудване е Турция.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ганчо

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ганчо българина има само един гарант - Путин диктатора и троловете в сайта.

    Коментиран от #21

  • 14 оэеи

    8 13 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    С тая смешка оправи деня на всички прочели поста ти. България си е с достатъчно гаранти в ЕС и НАТО. Не се безпокой.

    Коментиран от #18

  • 15 Страхливите и глупави гърци

    18 7 Отговор
    Дават всичко защото ги тресе големият страх.

    Коментиран от #51

  • 16 Сърп и чук

    3 11 Отговор

    До коментар #7 от "Талибан":

    Ти какво предлагаш? Ако тук не е САЩ, мутренските банди, губещи властта вече щяха да са се развихрили, както през 90-те. Сега могат само да вдигат цени и да чупят кораби.

    Коментиран от #26, #30

  • 17 Марчев

    15 0 Отговор
    Двете бази до Александруполис са: пехотна и вертолетна. С използване пристанище А/,полис. Трябва да има военна защита на завода за регазификация на втечнен газ, който ще идва от САЩ за Изт. Европа, вкл. България. Отделно,САЩ слагат преграда пред Турция към Гърция. С това ще настроят към себе си Ердоган. Отделно - логистичен коридор Юг - Север (Гърция, Бьлгария, Румъния, Молдова, Украйна) за а ериканската военна техника. Ако Турция затвори Босфора, явно това се предвижда. А "съместно" използване означава безплатно за американците. Като в България - Ново село, Безмер и Граф Игнатиево.
  • 18 честен ционист

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "оэеи":

    България не може да разчита на НАТО и ЕС, защото ще загуби суверенитет в първите 6ч от един голям конфликт, а тя е прифронтова страна и на север и на юг и на запад. Нито Русия иска териториална цялост на България, нито САЩ, а още по-малко Китай, за който ние сме само пречка за пътя на коприната. Единствено Турция има някакъв интерес и то главно в Южна България и то чисто военно.

    Коментиран от #19

  • 19 эиеэ

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "честен ционист":

    Суверенитетът на България е загубен към края на 19в. Какъв суверенитет какви пет лева.

    Коментиран от #20

  • 20 честен ционист

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "эиеэ":

    За териториален суверенитет не си ли чувак бре? Че икономически сте пробито корито в това няма спор.

    Коментиран от #28

  • 21 Позна отвсякъде

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ганчо":

    Путиновата Русия е нашият гарант! Както е гарант и на ЕС.Твоите Щати са миома,която иска да се разпространи като Ковид.А това е нездравословно отвсякъде..

    Коментиран от #25

  • 22 тъй тъй къзъм

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    ганчьо даде гаранции на мамаша ти пък са пръкна ти 😊
  • 23 Алексис Доксас

    6 8 Отговор
    Елада е велика и древна! Можете ли да кажете термин от медицината на български? Всичко е на гръцки и латински.

    Коментиран от #52

  • 24 Истината е тази, че вече никаде не искат

    12 6 Отговор
    Понаритаха ги от доста ключови места и американците са принудени да се настаняват там където са наведени. Гърците са известни, че се навеждат на всеки, та затова американците ги яхат, както ги яхат и французи и араби и евреи, а гладният грък ще изгласува цялото това оръжие което му пробутват.

    Коментиран от #27

  • 25 хирург

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Позна отвсякъде":

    ми да те отстраня
  • 26 Сърп и чук

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Сърп и чук":

    Минус, минус, но факт! Питам Ви, какво предлагате? Да дойде 3 УФ или руската мафия да ви стане гарант! Войски на ЕС ли да дойдат - кой? Къде са половината българи- там!?
  • 27 честен ционист

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Истината е тази, че вече никаде не искат":

    Пълни глупости. В Щатския сенат има вече 3-то поколение сенатори от гръцки произход. Какво лоби има Гърция в САЩ, такова ние никога не можем да имаме дори и в съседна Македония. Тезои пушкала ще са подарък от Американската корпорация за братята им в Гърция.

    Коментиран от #29, #31, #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Факти

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "честен ционист":

    Турците са повече в САЩ от колкото гърците така че лобито им е по големо, знаеш фетулах гюлен с колко милиони турци е избягъл в САЩ и Ердоган нищо неможе да направи
  • 30 Талибан

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Сърп и чук":

    Ами аз пък не искам след 500 години васална турска територия България да продължава вече 30 години да бъде васална американска територия! Ние сме държава с 1300-годишна история и можем да бъдем съюзници На равни права и равни за дължения но не и в съюз в който ние сме подчинени! Това е под достойнството на българина!
  • 31 И като имат лоби какво?

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "честен ционист":

    Няма да изложат Гърция за оръжие ли? Всичките тези договори и с Франция и с американците да не мислиш, че са защото много обичат гърците? Да си чул гърците да продават оръжие на Франция или на САЩ? Всичкото е за да им продават, ако не искат да купуват гиб"убеждават", че са застрашени. Лобитата по света са за да се преследват икономически интереси.

    Коментиран от #34, #36

  • 32 Чук и Гек

    3 1 Отговор
    Ние, от партия Русофили, Възраждане - Малинки, предлагаме на братята от САЩ, да прокараме канал от Черно море, местност Яйлата, до Бяло море - Порто лагос! И без това територията е обезлюдена и ще получим рента през областите Варна, Сливен, Хасково, Кържели и всички села по трасето на на канализацията. 350 км двоен плаж!
  • 33 Подаръци таратанци

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "честен ционист":

    Безплатен обяд няма. То и троянският кон е бил подарък. Истината е, че гърците вече са се продали и може да ги яха всеки.
  • 34 честен ционист

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "И като имат лоби какво?":

    Гърците са патриоти по душа. Където и да идат по света правят гръцки квартали, носят си кухнята, езика, културата, църкваите. Ганьо като иде в чужбина, първото нещо което забравя е произхода си. В САЩ има десетки милиардера от гръцки произходмм които с радост ще платят за Смирни и Константиполис.

    Коментиран от #39, #41

  • 35 Ситуация

    9 1 Отговор
    Гърците не ги мислете..догодина туризма им ще гръмне и ще играят сиртаки пак..мислете какво ще правим с местният башибозук които ни окраде..
  • 36 Кочо

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "И като имат лоби какво?":

    Затова им отпускат милиарди на Гърците и тези милиарди се връщат пак при държавите, които ги отпускат под формата на сделки за оръжия.

    Коментиран от #40

  • 37 Перо

    5 1 Отговор
    За американските бази там се плаща наем и се дава военна помощ на Гърция,подобно на Турция!
  • 38 Жигули

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Срещу Турция е":

    Е и ?
  • 39 Патриотите по целият свят са еднакви

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "честен ционист":

    Гръцките патриоти няма изобщо да се подвуомят да изтръскат гръцката хазна за собствен интерес, както го и правят в момента
  • 40 Еми това ти казвам и аз

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Кочо":

    Все едно да ти давам пари на заем ама с тях трябва да купиш оръжие от мен, а ти имаш нужда от храна и лекарства. Кой е прецаканият?
  • 41 Ще платят за смирна и константинополис

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "честен ционист":

    Ама не платиха за Гърция Ами я оставиха да фалира и и отпуснаха кредит. Това ли им е патриотизма?
  • 42 Браво

    8 1 Отговор
    20 години в Афганистан, накрая посред нощ избягаха
  • 43 не може да бъде

    6 1 Отговор
    Имам подозрение,че това може да се окажат усилия и пари хвърлени на вятъра.Съвършено ясно е,че това са действия насочени против Турция-въпросът е докаква степен те са оправдани.Гореща война,даже значими военни стълкновения едва ли ще има -и двете страни са в НАТО.И може да се окаже ,че зад цялото показване на мускули от двете страни се крият икономически интереси-най-различни.И че дрънкането на оръжие и разни акции свързани с него ,има ограничено въздействие и при това ограничено време за действие.И по-силната икономика в крайна сметка ще наделее..В момента в света се води не студена война ,а гореща икономическа война ,прикривана с разни покривала димни и театрални завеси...
  • 44 нане Вуте

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ти Ганчо го не мисли, ами глей да не стане някой земетръс у гръчко, че изпопадаа новите къщи у турско.
  • 45 Bulgur

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Значи Турция е много по силна от всичките събрани заедно щом се съюзяват срещу нея и не смеят да я нападат

    Коментиран от #53

  • 46 И защо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Срещу Турция е":

    не пишете колко пари получава Гърция от САЩ за допускане до базите ?
  • 47 Хахаха

    2 2 Отговор
    Турция само с талибаните ще се съюзи и всички ще се разбягат 😂😂😂
  • 48 Землянин

    3 4 Отговор
    Чета, чета коментарите и не мога да повярвам колко невменяеми има, за туркофобите говоря. А бе вие още ли не разбрахте, че имаме договор с Турция и вече повече от 10 години станаха май Турция е отговорна да пази военновъздушните ни граници основно от любимата ви рашка.
  • 49 А. Хитлер

    4 5 Отговор
    Истината е, че САЩ окупира Гърция и островите! Тъпите гърчоля ще се усетят, но ще е късно!
  • 50 Истината

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Византийците имаха подкрепа от САЩ, Франция и Великобритания през 1919г имаха подкрепа и през 1974г в Кипър, но накрая бяха бити и !
  • 51 Истината

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Страхливите и глупави гърци":

    Нормално е да ги е страх, защото изядоха рязания през 1921г хареса им и турците ги повториха през 1974г!
  • 52 Хитлер

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Алексис Доксас":

    И какво общо има сегашното мургаво и мързеливо население на Гърция с древните елини?
  • 53 Запознат

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "Bulgur":

    Много точен коментар!
  • 54 Cтудена пот

    4 2 Отговор
    Гърция не е случайна държава, българите знаят това добре. Глупавите арогантни невежи турци го научават сега.
  • 55 Герб+Дпс=цру

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "герб+дпс=путин":

    Герб точно провалиха всички руски проекти, така че не пробутва лъжи и манипулации!!!
Новини по държави: