Last news in Fakti

17 Октомври, 2021 08:32 1 761 12

Посланикът на Тайван в Гърция признава, че Тайван се чувства застрашен от Китай

  • тайван-
  • китай-
  • натиск-
  • заплаха-
  • статукво-
  • демокрация-
  • пандемия-
  • икономически ръст-
  • мир-
  • стабилност-
  • индо-тихоокеанския регион-
  • ес-
  • еп-
  • доклад-
  • сзо-
  • интерпол-
  • верига за доставки-
  • международен валутен фонд-
  • партньорство-
  • азиатска банка за развитие-
  • рамковата конвенция на оон за изменение на климата-
  • кибератаки-
  • дезинформация-
  • международна организация за гражданска авиация-
  • нахлуване-
  • идентификационна зона-
  • пво-
  • aukus

Шърман Куо подчерта, че Тайван не е променил своята позиция - няма да се огъне под натиска на Китай, но няма да пренебрегне и ангажимента си към международната общност

Докато Китай и САЩ се борят за надмощие в Индо-тихоокеанския регион, Тайван става жертва на редица спорове за власт и надмощие и често се появява в международните медии. В тази връзка посланикът на Тайван в Гърция – Шърман Куо – даде специално интервю.

Както знаем, Тайван се намира на стратегическо място в Тихоокеанската островна верига. Моля, дайте кратко описание на настоящата ситуация в страната.

Тайван е демократична страна, разположен е на ключово стратегическо геополитическо място. Територията на Тайван е 36 197 квадратни километра, а населението приблизително наброява 23,45 милиона. Въпреки че пандемията продължава, икономическите резултати на Тайван са изключителни и страната е незаменим член на световната верига за доставки.

През първото полугодие на тази година темпът на икономически растеж е 8,34 процента. Тайван има следните икономически постижения:

  1. Според Световния годишник на конкурентоспособността за 2021 г. Тайван е на 8-мо място в света.
  2. Данните на Международния валутен фонд за 2020 г. показват, че Тайван е 21-вата по големина икономика в света.
  3. Статистиката на Световната търговска организация за 2020 г. показва, че Тайван е 16-ти в света.
  4. През 2020 г. Тайван е 14-ият търговски партньор на ЕС. Обемът на търговията е 58,3 милиарда щатски долара.
  5. Business Environment Risk Intelligence класира Тайван на 4-то място в списъка с най-добрите дестинации за инвестиции.

Наскоро Азиатската банка за развитие преразгледа прогнозата си за икономическия растеж на Тайван тази година, отбелязвайки 6,2%. Може да се види, че на фона на световната епидемия, данните за икономическите резултати на моята страна са впечатляващи.

Как ще реагира Тайван, изправен пред заплахата от непрекъснатото разширяване на Китай?

Тайван е държава, която обича демокрацията и свободата и защитава правата на човека и върховенството на закона. Тайванското правителство винаги се е придържало към подход, съсредоточен върху „мир, взаимност, демокрация и диалог“, когато става дума за отношенията от двете страни на пролива. Тайван е на първа линия на авторитарния експанзионисъм на Китай. Последният включва продължаващи кибератаки, дезинформация, война в сивата зона и военни заплахи срещу страната.

Китай също води тиха дипломатическа война, за да отнеме дипломатическите съюзници на Тайван, да саботира отношенията със съмишленици и да попречи на страната да участва в международни организации като ООН, СЗО, Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата, Международна организация за гражданска авиация и Интерпол.

Китайският експанзионизъм ескалира в глобална стратегическа конкуренция – от Хонконг и Синдзян до Източното и Южнокитайско море, както и в Индо-тихоокеанския регион и Европа.

Искам да повторя, че Тайван е готов да даде своя принос за мирното развитие на региона. Нашата позиция относно отношенията между проливите остава същата: нито добрата ни воля, нито ангажиментите ни ще се променят.

Призоваваме за запазване на статуквото и ще направим всичко възможно, за да предотвратим едностранното изменение на статуквото.

През последните години Народна освободителна армия на Китай непрекъснато регистрира нахлувания в зоната за идентификация на ПВО на Тайван. Чувствате ли се застрашени от Китай в момента?

Да, определено. На 4 октомври рекордните 56 китайски военни самолета нахлуха в Тайванската идентификационна зона за ПВО, надминавайки предходния рекорд, регистриран през последната година.

От началото на тази година повече от 600 самолета на китайските ВВС са влезли в тайванската идентификационна зона за ПВО, в сравнение с 380 през 2020 г.

В отговор Тайван изпраща самолети, излъчва радиопредупреждения и активира ракетни системи за противовъздушна отбрана за проследяване на самолетите на Народната освободителна армия.

Тайван е под огромен натиск от Китай и неговите военни дейности. Опитът не Пекин да наруши статуквото между проливите предизвиква безпокойство сред демокрациите по света.

За да преценим колко сериозна и непосредствена е заплахата, трябва да поставим настоящата ескалация и провокация от страна на Китай в контекст. Това няма да е първия път, когато Китай избира да покаже сила и да засили военните действия.

Как са отношенията на Тайван с Европейския съюз през последните години? Международната общност отговори ли на призива на Тайван?

Наскоро публикувания доклад на Европейската комисия за нейната стратегия в Индо-тихоокеанския регион се казва, че Тайван е важен партньор за установяване на вериги за доставка на полупроводници и за провеждане на диалог за защита на данните.

Блокът също така обеща да задълбочи търговските и инвестиционните си връзки с Тайван.

Европейският съюз също вижда Тайван като ценен партньор, базирайки се на споделен ангажимент към демокрацията, свободата и правата на човека.

Европейският парламент прие резолюция за активно укрепване на връзките с Тайван съгласно Стратегията за свързаност между ЕС и Азия. Той прие и доклад за политическите отношения и сътрудничество между ЕС и Тайван и свързаните с това предложения през септември с огромно мнозинство. Тези всеобхватни предложения за укрепване на връзките между Тайван и ЕС показват, че отношенията между тях се движат към нов етап.

Тази година Г-7, Европейският съюз и много съмишленици на страната официално подкрепиха значимото участие на Тайван в международни организации, включително СЗО.

AUKUS, който беше обявен в средата на септември, и Quad Summit, съставен от САЩ, Австралия, Индия и Япония, обсъдиха значението на мира и сигурността в Тайванския проток. Ние сме много благодарни за подкрепата на международната общност. Тайван ще се стреми да работи за всеобхватно сътрудничество и приятелство със съмишленици, както и за опазване на мира и просперитета в целия проток и в по-широкия Индо-тихоокеански регион.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    10 8 Отговор
    Тайван е част от Китай това, че на краварите които си врат носа навсякъде им е по-удобно обратното е друг въпрос.

    Коментиран от #10, #12

  • 2 Гошо

    7 3 Отговор
    Тайванските управници да гледат репортажите от летището на Кабул ,че с лоши другари -подли и страхливи са се хванали А не да се самозаблуждават . Е Саакашвили може добри съвети да им даде а и украйнци има доста ,сириици и либиици също за афганци пък да неговорим
  • 3 Радо Калинов

    6 11 Отговор
    Тайван е пример какво може една страна, където комунистите са далеч от властта, и моля, мерете БВП на глава от населението, а не колко милиарда хлебарки могат да мобилизират пълчищата на Мао... Ясно е, че в коментарите във Факти е пълно с анонимни тролове и хора с изгладени гънки, които се давят в собствената си посредственост и злоба, и бързо-бързо ще "нацъкат" минусите, но това не променя истината.
  • 4 Ами

    5 0 Отговор
    Като не го кефи, да напуска бе...
  • 5 право

    7 3 Отговор
    Според световното право, Тайван е част от Китай! Все едно Пловдив да се страхува от България....

    Коментиран от #6

  • 6 Право криво

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "право":

    Това с правото важи за Ирландия, Кипър, Кюрдистан. За другите не...
  • 7 Соросоид

    5 2 Отговор
    Тайван е територия, остров, част от Китай! Точка!
  • 8 Иванушка

    4 2 Отговор
    Стандарта на живот на средния китаец от Тайван е в пъти по-висок от този на китаец в КНР ! А човешките права и свободи изобщо няма нужда да ги коментирам. Никой в Тайван не иска да се върне в Китай, от където се е спасил!
  • 9 Тайван

    3 0 Отговор
    е важен за китайците, САЩ ги интересува доколкото разположението на острова е стратегическо. Но ядрена война с Китай няма да разпалят заради него, а конвенционална не могат да спечелят точно в този регион, толкова близо до Китай, и толкова далече от собствена територия.Ако въобще има военен сблъсък САЩ- Китай, това ще е заради страха на САЩ от изместването им от Китай като световен хегемон и срива на долара. Това вече ще е истински крах за държавата и икономиката. Тайван е само пионка в тази игра.
  • 10 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    ТО И УКРАЙНА БЕ ЧАСТ ОТ....СССР

    Коментиран от #11

  • 11 Когато Украйна

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ":

    бе част от СССР участвуваща в космически разработки, неин гражданин управляваше известно време цялото СССР. КГБ в историята си има и украински шеф. В Украйна се правеха съветските самолетоносачи. Излизаха от поточниге линии на заводите самолети, хеликоптери и кораби. А сега Украйна стигна до там, че купува излезлите от строя военни английски катери. И да плаче пред американците да стопират Северен поток 2 и да наредят на Русия, с която според тях са във война от 2014 година, да не спира транзита на газ през страната им. Жалка държава.
  • 12 Да си пуснне

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Два фенера!!