Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 22:00 1 326 14

Нобелистка призова талибаните: Върнете момичетата в училище!

  • малала юсафзай-
  • талибани-
  • афганистан

Преди месец талибаните забраниха на момичетата над 12 години да посещават училище, въпреки че когато завзеха властта в Афганистан през август обещаха да не ограничават правата на жените и момичетата

Нобелистка призова талибаните: Върнете момичетата в училище! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзай, простреляна от пакистанските талибани като ученичка, е изпратила писмо до талибанското движение в Афганистан с искане момичетата в страната да бъдат допуснати в училище, предаде Франс прес.

Преди месец талибаните забраниха на момичетата над 12 години да посещават училище, въпреки че когато завзеха властта в Афганистан през август обещаха да не ограничават правата на жените и момичетата, както беше при предишното им управление.

В отвореното си писмо Малала призовава талибаните веднага да отменят забраната, а лидерите на други мюсюлмански страни да съдействат за убеждаване на твърдолинейната групировка, че религията не е пречка за образованието на момичетата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здраво начало

    7 5 Отговор
    Талибаните да се разходят по нашите улици, да видят нашите кифли, някой да им преведе, какво си говорят и какво пишат и Афганистан ще оцелее.
  • 2 Гадовее

    1 14 Отговор
    Всичко най-лошо за дечицата на съфорумците! Утре автобуси да ги газят, в черен плик да ви ги върнат!
  • 3 Талибан

    14 8 Отговор
    Е затова уважавам талибаните. Много по напред са с мисленето от европейските джендъри.
  • 4 Гошо

    8 4 Отговор
    Аууу ! Колко трогателно !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А бе тия Талибани...

    7 6 Отговор
    ...са Егатий задръстеняците...?!Да забраняват да се ходи на училище...?!А утре като пораснат тия деца,какви знания ще имат...?!Остават си неграмотни за цял живот...!Всъщност това е и целта...!Неграмотен народ,се управлява най-лесно...
  • 7 Джо Байдън

    11 1 Отговор
    Дреме ми за училищата...важното е "нашите" макови полета с дрога да не се пипат. USA демокрация е това!
  • 8 Hoho Boho

    6 5 Отговор
    Не ми е ясно как токова общество може да съществува.
    Общество, което прави жените необразовани робини...
  • 9 Лесно

    11 1 Отговор
    ти е , моме , да зовеш от хиляди километри ! Ами върни си и помагай с дела !

    Коментиран от #10

  • 10 Върне ли се...

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лесно":

    ...тоя път ще я доубият със сигурност...!По-добре,да не пробва...
  • 11 Миа Халифа

    3 2 Отговор
    Мисля, че ако Миа Халифа ги посъветва, по ще и обърнат внимание ;)
  • 12 Бг Турчин

    10 3 Отговор
    Талибаните бяха на посещение в Турция. Изкефи ме като видях само турско знаме. Тяхно знаме нямаше. Не са признати. Мъже с дълги бради. По принцип ако афганистанците ги харесват това си е техен избор. Нека да си живеят по този начин. Важното е да не си натрапват религиозните простотии по света. Живял съм в Турция, в Европа какви мръcни души съм видял в разни "хаджии", "ходжи" и прочие. Като поповете пед...cти. Тия религиозните няма значение каква религия изповядват ползват човешките вярвания за свои цели.
  • 13 Бг Турчин

    11 2 Отговор
    Една история която е 100% вярна. Когато станах на 12-13 години дядо ми каза: Ти вече си голям, ставаш мъж и трябва да ходиш на Джамия. И аз отидох. Понеже не знаех как да се пречистя с вода..направо се изкъпах. Станах рано сутринта в 5. След като се изкъпеш нямаш право дори да ходиш по малка нужда щом ще ходиш в джамия. Отидох. Ходжата беше моят чичо с който сме съседи. Той накратко каза, че "мюсюлманина трябва да бъде с добро сърце, да бъде милостив, да не бъде алчен и да не говори лоши думи". Спомних си как крещеше на жена си че ще й е...б..е майката и открадна 500 лева от парите на джамията и повече не съм ходил в джамия. Горе ако има някой нека да ме съди.
  • 14 Маша говорителката

    0 3 Отговор
    Няма да връщат никого в училище! Мацква подкрепя талибаните, потому что ни дават хашиш за жълти копейки.
Новини по държави: