Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 19:50 5 973 14

Германката, която безучастно е наблюдавала как умира 5-годишно дете

  • германия-
  • ислямска държава-
  • тероризъм

И други германски съдилища тематизираха в други процеси срещу бивши членове на ИД въпроса за престъпленията срещу йезидите

Германката, която безучастно е наблюдавала как умира 5-годишно дете - 1
Снимка: DW

Германката Дженифър В. се омъжва за джихадист и се присъединява към ИД. През 2015 тя наблюдава безучастно смъртта на 5-годишно дете, което е било нейна прислуга. Сега Дженифър В. беше осъдена на 10 години затвор.

Това ли е търсената справедливост за йезидите? Върховният областен съд в Мюнхен успя да намери приемлив компромис между личната вина и колективната травма. Дженифър В. бе осъдена на десет години лишаване от свобода. В един съдебен процес, който беше следен в цял свят. Включително защото това е първият в света случай на повдигнато обвинение срещу член на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) за престъпления по смисъла на международното право във връзка с геноцида срещу йезидите.

Йезидите - преследвани, отвличани, измъчвани

Представителите на тази малцинствена група, населяваща Северен Ирак, са обявени от религиозните фашисти от ИД за "поклонници на сатаната", за нисша раса и получовеци. Хиляди йезиди са преследвани и убивани, отвличани и изселвани. 23-годишната ислямистка от германския град Лоне в провинция Долна Саксония вероятно е знаела всичко това, когато се е присъединила към джихадистите, за да се омъжи за боец от ИД.

В случая "Дженифър В." ясно проличава ужасът, който преживява преследваното йезидско малцинство от лятото на 2014 година нататък: една йезидска майка бива отвлечена заедно с 5-годишната си дъщеря; двете попадат в плен на привърженик на ИД и неговата съпруга, пристигнала от Германия при джихадистите и стават техни прислуги; тъй като животът на двете няма никаква стойност за джихадисткото семейство, за дребно провинение мъжът наказал момиченцето да стои вързано на двора под палещите лъчи на слънцето, където то починало.

Делото в Мюнхен продължи две години и половина, през които трябваше да бъде даден отговор на въпроса: наистина ли младата германска ислямистка не е могла да спре съпруга си през онзи съдбоносен августовски ден на 2015 година?

След мъчителни свидетелства на очевидци, изслушване на експерти и множество полицейски разпити съдът прие, че Дженифър В. е наблюдавала безучастно драмата, макар че е трябвало да се намеси. 30-годишната днес германка бе обявена за виновна в "поробване, завършило със смърт". Съдът прие още, че основната вина е на нейния съпруг, който в случая е бил движещата сила. Десетте години лишаване от свобода за Дженифър В. са значително по-леко наказание от доживотния затвор, който беше поискала прокуратурата.

Признание за геноцида срещу йезидите

В същото време съдът подчерта, че като член на т.нар. "Ислямска държава" Дженифър В. е подкрепила "унищожаването на йезидската религия" и "поробването на йезидския народ". В този смисъл присъдата е признание за геноцида срещу йезидите и важен сигнал към йезидската общност, която отдавна чака да бъде потърсена отговорност от извършителите на това престъпление.

И други германски съдилища тематизираха в други процеси срещу бивши членове на ИД въпроса за престъпленията срещу йезидите. Така например съд в Дюселдорф осъди на над 4 години затвор присъединила се към ИД германка - за извършени престъпления срещу човечеството. Тя е заставяла йезидка, поробена от друга жена, да работи за нея като робиня.

Процесът срещу Дженифър В. показва колко е трудно за германските съдилища да потърсят съдебна отговорност за тези зверства. Често е невъзможно да бъдат събрани доказателства на място в Ирак или Сирия, да бъдат открити и поканени в съдебната зала свидетели на престъпленията, както и да бъде извършен оглед на мястото на тези събития. В крайна сметка нищо не може да замени систематичното разнищване и преосмислянето на този геноцид там, където той е извършен. Но все още сме много далеч от това. Все още хиляди травматизирани йезиди са блокирани в бежански лагери в Северен Ирак. Нечовешките условия в района на планината Синджар правят невъзможно тяхното връщане по родните им места.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcanba

    47 0 Отговор
    маймунска ковр@!!!
  • 2 винету

    40 3 Отговор
    Същите са и ДъПъСъ
  • 3 Фъфльо Дилов

    50 3 Отговор
    Германския съд да осъди тези, които са почнали войната в Ирак, която унищожи страната и милиони иракски граждани.
  • 4 Наркос

    45 1 Отговор
    Ау 10 години за съучастие в убийство на дете.. направо им пръднахте на...
  • 5 Дасегърчивмъки

    31 0 Отговор
    Не я съдете ,а я дайте на язидските мъже, те ще я научат на "хубав" живот
  • 6 Хмм

    28 0 Отговор
    А нищо не казаха за така наречения съпруг? Да не би да е на свобода?!

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Mитко

    20 1 Отговор
    Джихадистите са получовеци, смятайте какви са тези които според талибана са получовеци...
  • 8 Тази измет

    24 0 Отговор
    Трябва да ги товарят на самолети и кой от къде е , иначе Европа до десет години макс вече няма да я има. Цивилизацията отива по дяволите заради тези примати.
  • 9 ТОЧКАТА

    12 2 Отговор
    А това как да го разбираме!!!!1!!ПАК ЛИ Путин е ВИНОВЕН????????
  • 10 Раданч Татлъту

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хмм":

    Съпруга и живее в манастир и се покайва !🐵😁
  • 11 Запознат

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хмм":

    Германския съд няма правомощията да го съди след като престъплението не е извършено в Германия и той не е тяхен поданик.
  • 12 Емигрантъ

    10 1 Отговор
    Все повече швабки се женят, забулват и приемат исляма. Това че са овце ги прави лесна мишена за арабите. И все повече ще чуваме за такива случаи в бъдеще, за съжаление....
  • 13 7777

    3 0 Отговор
    ЧЕ ТЕ СА СИ ДЕБИЛИ В ГЕРМАНИЯ ПОВЕЧЕТО!
  • 14 Антифашист

    0 0 Отговор
    Радикалният излям вирее чудесно на Запад. И дори събира добри финанси. Малко известен факт е, че евро зелените и Мюсюлмански братя са дупе и гащи. Но лъсва, ако тръгнеш по НПО мрежата кой на кого е давал пари. Затова от всичките ЛГБТИ глупости накрая в Европа е пълно с джихадисти дето си правят собствени анклави, там си важат законите на шериата, говорят си на оркските езици, жените са с бурки и полицията не смее да припарва.
    В Кьолн аллах акбаровците по Коледа изнасилиха необезпокоявано сума ти жени в едно заведение. Осъдени за това няма, а жените ги пресираха допълнително да мълчат.
    Днешният западен свят е по-лош от комунистическия - лицемерие, двойни стандарти, политическа коректност и пълна нетърпимост към всяка опозиция.
    Фашисти, сър...
Новини по държави: