Last news in Fakti

26 Март, 2013 17:43 1 071 0

Италианският външен министър хвърли оставка заради несъгласие с кабинета

  • италия-
  • външен министър-
  • морски пехотинци-
  • индия-
  • убийство
Италианският външен министър хвърли оставка заради несъгласие с кабинета - 1
Външният министър на Италия Джулио Терци

Италианският външен министър Джулио Терци обяви, че подава оставка, защото не е съгласен с решението на италианското правителство двама морски пехотинци от армията на страната да бъдат върнати в Индия, където да бъдат съдени по обвинение в убийство, съобщи агенция АНСА.

„Оттеглям се, за да защитя честта на Италия“, изтъкна Терци, подчертавайки несъгласието си с решението на правителството: „Моят глас не беше чут - коментира той. - Исках да изложа тук, в Парламента, моята позиция публично: повече не мога да съм част от това правителство“.

„Подавам оставка, защото от 40 години до днес се стремя да пазя честта на страната, на въоръжените сили и на италианската дипломация. И още – защото съм солидарен с нашите двама моряци и техните семейства“, каза още външният министър Джулио Терци.

В петък правителството на Марио Монти промени решението си от 11 март да не отговаря на индийското искане за екстрадиране на двамата военнослужещи Масимилиано Латоре и Салваторе Джироне и ги изпрати обратно в Индия.

Там те ще бъдат съдени по обвинение, че през февруари 2012 г. по време на операция за защита на петролен танкер от пирати са убили двама индийски рибари. На италианските военни беше разрешено да се приберат, за да гласуват на парламентарните избори, с което Рим разгневи Делхи и се стигна до двуседмична дипломатическа схватка между двете страни.

В същото време италианският министър на отбраната Джампаоло ди Паола потвърди, че позицията на Терци не е позицията на кабинета. Ди Паола каза, че би било много лесно да подаде оставка и да остави случая на следващия министър, който скоро би трябвало да всъпи в длъжност, но той самият нямало да го направи и щял да продължи да е ангажиран със съдбата на двамата италианци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: