Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 12:40 1 201 8

Допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан от $144 милиона

  • афганистан-
  • сащ-
  • хуманитарна помощ-
  • милиони

САЩ помагат на населението на Афганистан

Допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан от $144 милиона - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви допълнителна хуманитарна помощ за населението на Афганистан в размер на близо 144 милиона долара, съобщава „А Нюз“, предаде БНТ.

"Като част от трайния ни ангажимент към народа на Афганистан, днес Съединените щати обявиха близо 144 млн. долара хуманитарна помощ за засегнатите от продължаващата хуманитарна криза", се казва в изявлението на Блинкен. "С тази помощ общият размер на хуманитарната помощ на САЩ в Афганистан и за афганистанските бежанци в региона възлиза на близо 474 млн. долара през 2021 г., което е най-голямата сума за подпомагане от която и да е държава", добави той.

Блинкен отбеляза, че помощта се предоставя директно на независими хуманитарни организации, включително на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Международната организация по миграция (МОМ), Световната здравна организация (СЗО) и други международни и неправителствени организации. "Това финансиране осигурява директна подкрепа за някои от над 18-те милиона уязвими афганистанци в нужда в региона, включително афганистанските бежанци в съседните държави", каза той.

„Допълнителната хуманитарна помощ ще даде възможност на нашите партньори да предоставят животоспасяваща защита, подкрепа за продоволствената сигурност, основни здравни грижи, помощ за зимата, логистика и спешна хранителна помощ в отговор на нарастващите хуманитарни нужди, изострени от недостига на здравни грижи, COVID-19, сушата, недохранването и предстоящата зима", допълни Блинкен. „Финансирането ще бъде в полза на народа на Афганистан, а не на талибаните, от които ще продължим да изискваме отговорност за поетите от тях ангажименти". Той призова приемащите страни "да държат границите си отворени за афганистанци, търсещи международна закрила". Обявяването на хуманитарната помощ дойде, след като САЩ приключиха изтеглянето си от Афганистан в условията на талибанска офанзива, довела до свалянето на правителството. По време на трескавото напускане САЩ превозиха с ферибот над 120 000 души от Афганистан, тъй като талибаните предявиха претенции към столицата Кабул.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 0 Отговор
    Когато наблици сезонът за прибиране на реколта от опиумния мак и помошта от САЩ потича.
  • 2 Абе

    4 0 Отговор
    Тоя Байдън наред ли е?Все едно Сталин да помага на нацистите,да им даде пари и оръжия след войната щот били гладни???!!!
  • 3 Ян Тревоман

    4 0 Отговор
    Финанси за оръжие
  • 4 Бая

    8 0 Отговор
    цинично !
  • 5 След

    6 0 Отговор
    20 годишна война - трохички !
  • 6 Минувач

    2 0 Отговор
    Браво американци за финансирането на новите площи с опиум!
    Така се води "борба" с-у наркотиците!
  • 7 Джеонимо

    2 0 Отговор
    САЩ като помагат на деократизирания от тях Афганистан, кога ще помогнат и на Виетнам и Корея? С нетърпение и Сирия очаква бързо да я демократизират. И на нея да отпуснат помощи от братския народ на САЩ! И аз обичам индианците от САЩ, какво като са червенокожи.
  • 8 Кремена

    0 0 Отговор
    A кой ще даде хуманитарни помощи за най бедната страна в ЕС, на бедният български народ. Всички имат интерес само да ни грабят.
Новини по държави: