Last news in Fakti

29 Март, 2013 11:33 1 161 3

Оланд: Строгите икономии може да сринат еврозоната

  • франсоа оланд-
  • икономии-
  • мали
Оланд: Строгите икономии може да сринат еврозоната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политиката на строги икономии в страните от еврозоната крие риск да доведе до разпад на валутния съюз, предупреди френският президент Франсоа Оланд в интервю за обществената телевизия Франс 2.

"Мой дълг днес е да кажа на европейските ръководители, че безкрайното продължаване на политиката на строги икономии крие риск да доведе не до намаляване на дефицита, а до формиране на непопулярни правителства, които в определен момент ще се превърнат в лесна жертва на популисти", заяви Оланд, давайки примери като Италия и Гърция.

Компаниите ще трябва да плащат 75-процентов данък върху заплатите над един милион евро годишно, след като планът му за налагане на "супер данък", който щеше да засегне хората с ней-високи доходи, бе отхвърлен от Конституционния съд на страната. Според Оланд прехвърлянето на данъка върху фирмите би било начин, чрез който най-заможните французи да бъдат накарани да помогнат за преодоляване на кризата. Предложеният данък обаче трябва да получи одобрение от парламента.

Френският държавен глава обеща, че въпреки усилията за намаляване на бюджетния дефицит в обстановка на икономическа стагнация, на домакинствата през тази и следващата година няма да бъдат налагани нови данъци, нито старите ще бъдат увеличавани.

Според най-новите статистики покупателните възможности на французите са намалели през 2012 г. за първи път от 1984 г. насам (с 0,4%) поради увеличаване на данъците, въведени от социалистическото правителство, и нулевия растеж на икономиката миналата година.

„Ние не предвиждахме, че кризата ще продължи по-дълго от очакваното”, призна Оланд, като обясни, че приоритет в политиката му ще бъде заетостта и обръщането на кривата на безработицата, която непрекъснато се повишава, до края на годината. „Зная какво искам, известно ми е как се прави и зная къде ще пристигнем, т.е. до успеха“ -  изтъкна Оланд.

Президентът също така коментира и външната политика на страната. Той обеща френските бойци в Мали да намалеят наполовина – до 2000 души през юли, и до 1000 души в рамките на мироопазваща мисия до края на годината, изразявайки надежда, че в страната през лятото ще се проведат избори, както е планирано.

Изтеглянето на частите ще започне следващия месец. „Ние постигнахме нашите цели там“, изтъкна Оланд в интервюто, напомняйки, че са отвоювали обратно главните градове в северната част на страната от ислямистките групировки. Още шестима френски заложници обаче остават в техните ръце, а за един дори съществуват опасения, че е бил убит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тито

    0 0 Отговор
    А дано се разпадне......
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    най малко е да ти счупят главата с някое паве някъде по улицата докато пазаруваш от скъпите магазини както обикновено банкерите ще ни видят сметката или те нас или ния тях решавайте

    Коментиран от #3

  • 3 RIP

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "СССР":

    То вече е решено....
Новини по държави: