Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 11:05 1 774 6

Антониу Гутериш се съмнява, че страните ще изпълнят климатичните си обещания от Глазгоу

  • климат-
  • антониу гутериш-
  • оон-
  • зелена енергия

Междувременно от движението "Приятели на Земята" призоваха домакина Борис Джонсън да се върне спешно в Глазгоу и да упражни цялото си влияние за успешен изход от срещата и приемане на адекватен документ

Антониу Гутериш се съмнява, че страните ще изпълнят климатичните си обещания от Глазгоу - 1
Снимка: shutterstock

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви за агенция Асошиейтед прес, служейки си с медицински термин, че целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса е "на системи". Той изрази съмнение, че правителствата ще изпълнят поетите обещания на форума в Глазгоу за ограничаване на емисиите на вредни газове.

Конференцията на ООН за климатичните промени в Глазгоу приключва днес, като натискът върху световните лидери и правителствата за постигане на значима сделка за климата е изключително голям. Въпреки своите опасения Антониу Гутериш все пак заяви, че "надеждата умира последна". Той предупреди, че обещанията за намаляване на емисиите ще бъдат безсмислени, ако правителствата продължават да инвестират във изкопаемите горива.

По-рано ръководителят на делегацията на ЕС Франс Тимерманс предупреди, че обещанието за прекратяване на субсидиите за изкопаемите горива трябва да остане в текста на заключителната декларация. Едни от най-големите износители на изкопаеми горива като Саудитска Арабия и Австралия бяха обвинени, че се опитват да разводнят текста в проектодокумента, където се призовава за "поетапно ускоряване на прекратяване на използването на въглища и субсидиите за изкопаемите горива".

"Индипендънт" дори пише, че все още липсва споразумение по редица ключови проблеми.

Междувременно от движението "Приятели на Земята" призоваха домакина Борис Джонсън да се върне спешно в Глазгоу и да упражни цялото си влияние за успешен изход от срещата и приемане на адекватен документ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    8 1 Отговор
    основателни са съмненията... едно е да се правиш на психозелен, друго е да мръзнеш заради това. като им се случат още една две случки като сегашната с природния газ, ще поумнеят. надявам се.

    Коментиран от #5

  • 2 жудхдк

    3 1 Отговор
    Колкото от Киото изпълниха

    Коментиран от #4

  • 3 От страни

    2 1 Отговор
    Правилно се съмнява - никой няма да испълнява нищо от това дето е прието там. Това им (на тия дето най много викат за климата - САЩ и Англия) трябваше само да накарат всичките страни да им плащат масрафа при прехода на зелена или даже просто да им плащат че са в остра криза и почти не им остана време и възможности да се оправят.
  • 4 От страни

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "жудхдк":

    То след Киотското съглашение имаше и Парижски саммит, който също са го саботирали имено развитите държави а именно САЩ.
  • 5 От страни

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Даже не се надявам - няма да поумнеят и ще гледаме сеир как замръзват с затворена руска тръба. Айде тех ги мани ми ни карат и нас да правим същото.
  • 6 ГОСТ

    3 1 Отговор
    АМИ ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЯМА! ЗА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ, КАТО НАЧАЛО ТРЯБВА ДА СПРАТ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ ДА ПЪР.ДЯТ, ОСОБЕНО НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА, ЗАЩОТО ЗАСТРАШАВАТ КЛИМАТА! ЗНАЧИ, ТЕ МОЖЕ, А ГОРКИТЕ КРАВИ НЕ МОГАТ?! ЧЕ ОТ ТЯХ ПОНЕ ИМА ПОЛЗА, ДАВАТ МЛЕКЦЕ, МЕСЦЕ...! ВИЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ОКОЛО 300 ФАМИЛИИ СЕ ПОДИГРАВАТ С НЯКОЛКО МИЛИАРДА НАСЕЛЕНИЕ?1
Новини по държави: