Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 19:05 2 549 30

Убити и ранени на границата между Армения и Азербайджан

  • нагорни карабах-
  • убити-
  • сблъсъци-
  • ранени-
  • армения-
  • азербайджан

Взаимни обвинения от двете държави

Убити и ранени на границата между Армения и Азербайджан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Армения и Азербайджан си отправиха взаимни обвинения, че са започнали боеве по общата им граница, при които се е стигнало до убити и ранени, предаде АФП. Това става година след войната им за спорната територия Нагорни Карабах, предаде БНР.

Арменското министерство на отбраната съобщи, че към 16 ч. местно време ситуацията на източната граница на страната остава крайно напрегната. „В резултата на боеве, започнати от въоръжените сили на Азербайджан... арменската страна има загинали и ранени, информацията за които се уточнява, загубени са две бойни позиции“, се посочва в съобщението.

По-рано днес военното министерство на Азербайджан съобщи, че арменските въоръжени сили са организирали мащабна провокация на държавната граница в 11 часа местно време. „Арменските войски атакуваха азербайджанските позиции в окръзите Келбаджар и Лачин“, се посочва в съобщението. В него се добавя, че при сблъсъците са били ранени двама азербайджански войници.

В отговор на тези обвинения арменското министерство на отбраната заяви, че сили на Азербайджан са „опитали да проникнат през държавната граница на Армения в източна посока“, преди да бъдат отблъснати. В съобщението се посочва, че са били ранени 4 арменски войници и че азербайджанските сили са използвали артилерия и оръжия с различен калибър. Армения поиска от съюзника си Русия военна подкрепа за защита на териториалната ѝ цялост, съгласно споразумението за военно сътрудничество помежду им.

„С оглед на това, че атаката бе извършена на арменска суверенна територия, призоваваме Руската федерация да защити териториалната цялост на Армения“, заяви секретарят на съвета за сигурност Армен Григорян. Миналата година Армения и Азербайджан водиха шестседмична война за контрола над Нагорни Карабах. Конфликтът отне живота на 6500 души и приключи през ноември 2020 г. със споразумение за примирие с посредничеството на Русия.

Съгласно споразумението Армения отстъпва част от територии, контролирани от нея в продължение на десетилетия. През ноември тази година ситуацията в Нагорни Карабах и граничните райони на Сюникска област на Армения рязко се изостри. Двете страни регулярно съобщаваха за въоръжени инциденти, включително с жертви. На 13 ноември Ереван и Баку взаимно се обвиниха в обстрел на военни позиции. Напрежение се появи и на участъци, свързващи с път Армения и Иран, които преминаха под контрола на Баку след примирието и където бе създаден пост на руски граничари за осигуряване на свободното движение на хора и транспортни средства, посочва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абе

    29 13 Отговор
    Някой е подкокоросал арменците да провокират и създават напрежение по границата, вероятно и обещания за някаква помощ за възвръщане на територии.......и тоя някой всички го знаем кой е, един дето смърди на кравешка тор, пъха си носа по цял свят и постоянно и навсякъде създава проблеми!

    Коментиран от #7, #8, #23

  • 3 ComfortablyNumb

    26 17 Отговор
    Арменците са много жалки и си заслужават съдбата. Сега със селски провокации ще се опитат да въвлекат Русия в конфликта, а Русия ще си го премести отново точно по средата между Армения и Азербайджан ...
  • 4 хубава работа

    23 14 Отговор
    арменците пак ги засърбя, ще реват пак, ще плачат пак напразно майки. Последния път когато ги сърбеше загубиха хиляди млади арменци и Карабах
  • 5 Шарл Азнавур

    23 3 Отговор
    Що не помоли кралство Францистан да помогне с Рафалчета
  • 6 Чехълчето

    26 3 Отговор
    Плевньо драсна клечката и се измириса, като метан в гащи!
  • 7 едва ли

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    тези ги подкоросва макарона, но както предния път и този път ще избягат при първата пукотевица и арменците ще молят пак Путин да ги спасява от ръцете на азерите
  • 8 Бай ганю

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    За кой става въпрос, запада ли или ганьо?
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 2 Отговор
    Ако мислите,че армен ще се кротне....Не сте познали...там ще бъде гнездо на оси много години!
  • 10 ООН

    14 14 Отговор
    Територията Нагорни Карабах не е спорна а се води за част от Азербайджан! Арменците пак ще бъдат бомбени от Байрактарите!

    Коментиран от #29

  • 11 оня с коня

    11 11 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    И къф и Проблема да падат байректари с последни Предсмъртни слова "Аз паднах,ДРУГ ще ме замести"?А не се ли сещаш че ако ТУРСКИТЕ "Байряктари" не са достатъчни,то Турция БЕЗ ПРОБЛЕМ ще изпрати в Азербайджан новите си С-400?
  • 12 Безгранична наглост

    12 4 Отговор
    Докато си окупирал чужда територия в продължение на години да ревеш, че некой е навлязла в твоята.
  • 13 Бг Турчин

    12 3 Отговор
    Каквакзките народи по принцип са диви. Азербайджанци, арменци и грузинци не правят изключение. Аз по принцип съм по безпристрастен и гледам да се абстрахирам от чувствата си. И като такъв искам да споделя, че Армения няма начин да се отдалечи от Русия. Обърне ли гръб към Русия с Армения е свършено.

    Коментиран от #15

  • 14 Х7V7

    8 0 Отговор
    Путин и Ердоган да му мислят, как ще ги кротнат кавказки джигити.
  • 15 Иван

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бг Турчин":

    Навремето селджукските турци ги спасяват от ръцете на византийците. Византийците тръгнали да ги унищожават заради вярата им

    Коментиран от #16

  • 16 Бг Турчин

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Това е история. На руснака ако му дадеш едно той ще ти се от плати с две. Но ако му станеш враг руснака е много жесток. Арменците решиха да се отдалечат и да се качат на каруцата на Макроновци и затова се случи тази случка с Карабах. Да не би да смятате, че операцията на Турция и Азербайджан не бяха координирани с Путин? Русия няма да позволи макароновци да си правят каквото искат в задния й двор. Не им трябва още една "Грузия или Украйна". Успешно ползват Турция и Азербайджан като коз. Армения е обречена да бъде под руско влияние.
  • 17 Кофи дринк

    9 5 Отговор
    Още малко остава на Армения и ще изчезне от картата. Армения провокира Азербайджан а после иска помощ от Русия. Ако продължават така както им остана малка земя и това ще изгубят.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Kcaniba

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Кофи дринк":

    Армения първо искаше помощ от СССР, а после провокираше Русия. Правеше ученията с фаш, после всякви преговори , зад гърба на Русия. Когато Космоса се разтваря, идат покаянията...
  • 19 ОЧЕВИДНО Е

    8 4 Отговор
    Арменците са подли и лицемерни мошеници и далавераджии. Неслучайно повечето от тях в България се занимават със златарство.
    А какво за кажем за гадното лекенце Хекимян и тлъстия измамник Бабикян?

    Коментиран от #26

  • 20 до 17

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Кофи дринк":

    Армения е с територия една трета от България,а населението е под 3 милиона. И е по-бедна и корумпирана от нашата държава. Така е защото мнозивството от арменците са долни душици - гадни,подли,некоректни и лъжливи.Обаче много нагли и с мания за величие - все повтарят че трябва да възстнаовят Велика Армения от Черно до Каспийско море. А преди да бъдат разгромени миналата година се заканваха че за един ден могат да стигнат до Баку.
  • 21 Обяснявам:

    7 3 Отговор
    Арменец е синоним на лицемерен далавераджия и подлец. На тези коварни и лъжливи типове не може да се има доверие.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Абе глупакът

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Грешиш другарю малоумник Абе. Подкокоросва ги любимият ти Путин,който използва ситуацията за да разположи още войски в Карабах и да открие втора военна база освен тази в Гюмри.И отново ще ги принуди да дават нови милиарди за старо съветско и руско оръжие. Същото като онова,което беше унищожено миналата година от байрактарите и въобще не можа да им противодейства. Включително прехвалените системи за радиоелектронна борба "Красуха". Те също бяхя превърната в парчета обгорял метал от азерската артилерия и безпилотници.

    Коментиран от #24

  • 24 Доста

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Абе глупакът":

    общи приказки.Единствената статистика която досега е излизала за Байрактарите и Панцир е от Либия! 47 свалени ТБ ,срещу 11 улучени системи Панцир! На дроновете има добри камери за снимки ,докато на ракетите на панцира няма как да монтираш такава. Затова и върви яка реклама на ТБ! Това ,че арменците се уплашиха и избягаха е факт.
  • 25 Гого

    6 2 Отговор
    Вярвайте ми тия арменци са адски гадни имам комшия арменец отрови ми живота отврат са
  • 26 ComfortablyNumb

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "ОЧЕВИДНО Е":

    За да е пълна картината на приноса на арменците в българската днешна реалност вкарай и Халваджиян и Хампарцумян и ти става ясно ... да не стигаме до древността че Василий 2 Българоубиеца е арменец ...

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Aйша

    0 0 Отговор
    Кое е вярно ?
  • 29 васик атанасова

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ООН":

    ти остави кво се води
    това е АРЦАХ там живеят предимно арменци родени там
    то и Крим се води руско ама си е на УКРАЙНА
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.