23 Ноември, 2021 04:16 14 126 64

23 ноември 1932 г. - Голодомор

  • голодомор-
  • украйна-
  • глад-
  • сталин

Сталин организира масов глад в Украйна. 100 000 българи са сред жертвите

23 ноември 1932 г. - Голодомор - 1
Снимки: Архив/Музей на Голодомора

На 23 ноември Украйна отдава почит на жертвите на Голодомора. Много преди концентрационните лагери в нацистка Германия Сталин организира етническо прочистване чрез глад. Негови жертви са 7 млн. украинци.

По данни на учените, най-много са пострадали от глада тогавашните Харковска и Киевска области (сегашните Полтавска, Сумска, Харковска, Черкаска, Киевска, Житомирска). На тях се падат 52,8% от умрелите. Смъртността на населението тук е превишавала средното ниво 8-9 и повече пъти. В днешните Винницка, Одеска, Днипропетровска области нивото на смъртността е било 5-6 пъти по-високо, в Донбас – 3-4 пъти. Фактически гладът е обхванал цялата Централна, Южна, Северна и Източна част на съвременна Украйна.

На практика това означавало физическо изтребване на всички класови и национални "врагове" на сталинския режим, тоест на хора, които са имали свое мнение относно развитието на "светлото бъдеще".

През ХIХ и началото на ХХ в. Украйна е житницата на Европа. Страната е произвеждала 20% от световното производство на пшеницата, 43% - от ечемика, 10% - от царевицата. Но това е било в условията на пазарна икономика и частна собственост. По време на военния комунизъм (1918-1921 г.) болшевишката власт оставя на селянина само 14 кг зърно месечно, останалото конфискува. В знак на протест украинците престават да произвеждат. Възниква дефицит на хранителни стоки, а в руския район Поволжие - глад. Вероятно, възрастните българи помнят, как в България се е събирало зърно в помощ на гладуващите в Поволжието. Но тогава никой не си е задавал въпроса, нима само сушата е причина в Русия да няма хляб?

Лансираната от Ленин НЕП (новата икономическа политика), приета от през март 1921 г., обнадеждава украинските селяни, много от които след революцията през 1917 г. са се сдобили със земя. Вместо изземване на зърното се въвежда поносим данък. Излишъците от пшеницата селяните пускат на пазара. В сравнение с 1913 г., която се смята за "върха", през 1927 г. обработваемата площ в Украйна се увеличава с 10%. Тогава в украинското село доминират дребните и средни производители. Заможните селяни са били едва 5% и са притежавали по 40-60 декара земя. Населението на Украйна тогава е около 28-30 млн.

С идването на власт на Сталин политиката се променя. Кремъл залага на колективизацията в селското стопанство.

През 1929-1930 г. Сталин предприема атака срещу лидерите в украинското село - заможните хора, а по-късно - и срещу средните производители. В Сибир са депортирани 850 хил. украинци. Това не пречупва съпротивата на украинците срещу колхозите. През март 1930 г. Сталин публикува във в. „Правда“ програмната си статия „Главозамаяни от успехите“. Тя дава сигнал за временно спиране на насилствена колективизация.

Веднага 50% от колективизираните украинци напускат колхозите. Но този път държавата създава за частника непоносими данъчни условия, предоставя нископродуктивни парцели. И селяните отново се връщат в колхозите. Производството обаче продължава да спада. През 1931 г. на полето остават неприбрани 30% от реколтата, а през 1932 г. посевните площи намаляват с 20%. А за изхранването на градовете и за внос на оборудване за индустриализацията е необходимо зърно, което за Москва е равностойно на валута. В Украйна пристигат пратениците на Сталин - Вячеслав Молотов и Лазар Каганович. Заедно с репресивните органи на държавата те започват да изземват дори и зърното, което е било заделено за посев. Започва масов глад.

Пресметнато е, че през януари 1933 г. средното украинско селско семейство (5 души) разполага с 80 кг зърно и до новата реколта, т.е. до август, всеки член на фамилията е трябвало да консумира не повече от 2 кг хляб месечно - 60 г дневно. Известно е, че когато украинското село умира, от Одеса житото с кораби се изнася в чужбина. Със спечелената валута се внасят турбини и друго тежко машиностроително оборудване за индустриализацията. В СССР Украйна е осигурявала 38% от зърното.

Частната собственост върху земята в Украйна има по-дълбоки традиции, отколкото в Русия, и затова украинците по-дълго се съпротивляват на колективизацията. "Инстинктът за частна собственост в Украйна е по-силен, отколкото в Русия",- констатира и известният съветски писател Василий Гросман.

За Сталин укротяването на украинското село чрез глад е и средство за отслабване на украинския национализъм. "Селският въпрос е основата на националния въпрос", често повтарял вождът на световния пролетариат.

След края на Втората световна война Сталин решава отново да превъзпита украинците чрез глад.

Но същата тази статистика показва, че през лятото на 1947 г. в Украйна е имало 1,154 млн. дистрофици. От глад умират предимно селяни и работници - украинци, руснаци, евреи, българи, гагаузи. Стига се дори до канибализъм.

В писмото си до Никита Хрушчов - ръководител на Украйна, висш партиен функционер в Одеса пише: "Когато влязох в къщата на една колхозничка, видях нещо ужасно. Жената беше разрязала трупа на детето си и казваше: "Манечка сме я изяли, а Ванечка ще го поръсим със сол и ще го запазим за после". От глад тя полудя и закла децата си".

Но Сталин не вярва на тези сигнали. "Всичко е лъжа,- казва той на обкръжението си.- Вие искате да ме трогнете, за да отворя държавните резерви".

И да сведем глави пред българските жертви на Голодомора. Знае се, че на територията на Украйна има две големи български диаспори – Бесарабия (днес Одеска област) и Таврия (днес Запорожка област).

Българите в Бесарабия се заселват в края на XVIII век и първите три десетилетия на XIX век, бягайки от жестокото турско робство. А българите в Таврия се преселват през 1860-62 г. от бесарабските български села.

По време на двата Голодомора от 1921-23 г. и 1932-33 г. българите в Таврия дават общо около 30 000 жертви. До началото на Втората световна война българите в Бесарабия са в границите на Румъния. През зимата на 1946-47 г. сталинската власт организира Голодомор и в Бесарабия (Молдова и Одеска област на Украйна), при който умират над 70 000 етнически българи.

Общо в трите сталински Голодомора умират около 100 000 бесарабски и таврийски българи, което е една трета от техния брой. Трагедията на украинския народ е и българска трагедия.

Най-много гладуващи е имало в края на февруари 1933 г.. Те са предимно колхозници... Гладуващите консумират различни сурогати (царевични стъбла, зърнени люспи, слама, гнили дини и цвекло, картофени люспи). Има случаи, когато хората се хранят с котки, кучета и умрели коне. Регистрирани са 28 случаи на човекоядство, от тях 19 - в Киевска област. През февруари са регистрирани 13 случая на консумация на умрели хора.

Александровский, помощник-началник на секретно-политически отдел

...Канибалите, които видях и с които разговарях, са бедняци, средняци, колхозници и еднолични производители, останали без поминък. Всички те правят впечатление на зверски гладни хора, които нямат никакви желания, освен едно - каквото и да е, на каквато и да е цена да се нахранят...

Доклад на О.Одинцов, министър на земеделието на УССР


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2722

    75 56 Отговор
    Глад е бил на всякаде в СССР по това време, не само в Украина. Дажв това не било за първи път. Геноцид се нарича когато една нация унищожава друга нация. Примери много:Турция Византия,Армения, Булгария Гърция. Англия, Индия, Ирландия Шотландия. САЩ индийското население. Стига вече с тези Глупости. В България ни е срам даже да признаем Търското робство, а пишем продиктувани текстове от Американското посолство.

    Коментиран от #2, #29, #45, #58, #62

  • 2 Хистерик

    31 13 Отговор

    До коментар #1 от "2722":

    Геноцид е имало Грузинци и Евреи срещу Укри и Руснаци

    Коментиран от #8

  • 3 хах

    41 32 Отговор
    Комунистическият строй, най-хуманния строй.

    Коментиран от #6, #20, #60

  • 4 Алфа Вълкът

    66 40 Отговор
    Даааам Сталин е изтрепал повече руснаци и от Хитлер, а те го боготворят и още носят портрета му на 9ти май!

    Коментиран от #10, #17, #37, #47

  • 5 Един

    21 25 Отговор
    Тоя сайт е комунистически, следователно пишат против себе си!!!

    Коментиран от #40

  • 6 Софянец

    24 14 Отговор

    До коментар #3 от "хах":

    Не е. Либералната Демокрация е последната страница на човечесрвото.
  • 7 нищо против

    56 21 Отговор
    Имтересно,защо ли се мълчи колко българи са избили бендаровските националисти/ фашисти/
  • 8 ARGON

    35 20 Отговор

    До коментар #2 от "Хистерик":

    Евреинът Каганович е организаторът на Голодомора. Изгаряли са храните на селяните.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ????

    38 17 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Явно не е така както сега пренаписват историята,, зс да го боготворят. Над това не се ли замисляш? Интересно защо не пишат за зверствата на Гитлер по руската земя и из цяла Европа.

    Коментиран от #13

  • 11 Глад

    19 36 Отговор
    Радев дали е чел и знае за това? Бойко поне Винету беше чел!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ????

    4 36 Отговор

    До коментар #13 от "Алфа Вълкът":

    Заблудени и с промити мозъци много! Дори не гитлер е нападнал СССР, а обратното. Има няколко поговорки за историята "тя е лека жена която върви с победителите" и всичко се върти от пърмак на пърмак,след 15,30 години нещата ще се обърнат.

    Коментиран от #18

  • 15 Алф

    20 9 Отговор
    Комунисти сър !!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Отдел " Убииства"

    14 15 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    От кога украинците станаха руснаци, сърбите българи, молдовците румънци и ?ирландците англичани?

    Коментиран от #48

  • 18 Грета

    29 11 Отговор

    До коментар #14 от "????":

    Ами пали си свещи за Сталин. А Кой насъска Димитров да пише Българите макета?

    Коментиран от #19, #23, #26

  • 19 Гретке

    28 22 Отговор

    До коментар #18 от "Грета":

    А кой сключи пакт с Хитлер срещу Освободителя ни? Може за не се воювали срещу Русия, но официалната ни държавна политика е била срещу нея. Русия запазва целостта на днешна България. Имало е предложения за нейното разпокъсане и подобряване на територии. Предложенията са дошли от Запад. Изтока казва НЕ!

    Коментиран от #21, #64

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 По остър

    7 10 Отговор

    До коментар #19 от "Гретке":

    Коментар не бях срещал. Маладец.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Димитров

    32 8 Отговор

    До коментар #18 от "Грета":

    Е най големият предател на българите и българщината. Комунистите масово се кланяха на мумията му. Що рев беше като го изхвърлиха от мавзолея. И още го обичат и възхваляват. Сбъркана работа.
  • 24 Раданч Татлъту

    5 24 Отговор
    Не е имало Голодомор!Просто укрите са били на диета!🤡🥳👍
  • 25 Kcaniba

    11 13 Отговор
    Сталин е Джкгашвили,. Т.е. грузинците поавят етническо простаивание на украинци???
  • 26 ????

    15 11 Отговор

    До коментар #18 от "Грета":

    Който се е чувствал българин е дошъл в България! Точно семейството на прабаба и дядо са пример за това. Дошли са тук още 1913 година, защото са били и са се чувствали българи.
  • 27 Роза

    23 11 Отговор
    Погледнете първата снимка!Ужасно е да гледаш тези деца с лица на възрастни!Трагедиите и престъпленията по време на сталинския режим никога няма да бъдат разкрити докрай!

    Коментиран от #35

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    26 3 Отговор
    "...........Бългaритe в Бecaрaбия ce зaceлвaт в крaя нa XVIII вeк и първитe три дeceтилeтия нa XIX вeк, бягaйки oт жecтoкoтo турcкo рoбcтвo. A бългaритe в Тaврия ce прeceлвaт прeз 1860-62 г. oт бecaрaбcкитe бългaрcки ceлa........"
    През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно дори и гр. ОДРИН, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в БЕСАРАБИЯ...
    Организаторът и предводител въстанието кап. Г. Мамарчев е арестуван от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?
  • 29 Чукча писател ...

    21 15 Отговор

    До коментар #1 от "2722":

    На територията на РФ има над 100 народа - завладени, поробени и обезличени, сред които и две Българии !
  • 30 Сандо

    14 19 Отговор
    Колко много лъжи в материалчето,явно любезно предоставено от украинското посолство на "обективните" ни СМИ.
  • 31 истината е

    16 18 Отговор
    : болшевишката власт оставя на селянина само 14 кг зърно месечно, останалото конфискува. В знак на протест украинците престават да произвеждат. ДОБРА ДАЖБА Е БИЛО, КАТО СЕ ПРИБАВЯТ КАРТОФИ,МОРКОВИ И МЕСО. НЕ СА ГИ ЛИШИЛИ ОТ ПРОДУКТИ. НО ТЕ ПРЕСТАНАЛИ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ И УМРЕЛИ ОТ ГЛАД.
  • 32 инициатор

    15 6 Отговор
    и изпълнител на това е един с голям нос и шапчица.Лазар Мойсеевич Каган,прекръстил се на Каганович.И не само на това.Унищожил е огромна част от казаците-които са едни от най-спазващите православието.Повече какво да говорим.

    Коментиран от #34

  • 33 яко ни лъжат

    11 9 Отговор
    ГРУЗИНЕЦА СТАЛИН Е ПРАВИЛ ЕТНИЧЕСКОТО ПРОЧИСТВАНЕ Но Сталин не вярва на тези сигнали. "Всичко е лъжа,- казва той на обкръжението си.- Вие искате да ме трогнете, за да отворя държавните резерви". ГРУЗИНЕЦА Е ВИНОВЕН !!!!!

    Коментиран от #55

  • 34 а къде е житото

    13 12 Отговор

    До коментар #32 от "инициатор":

    Изнасяно е за злато ,сащ и саните са изхвърляли тонове жито в морето,за да изкупат на безценица руската пшеница и предизвикат ей тоя глад

    Коментиран от #49

  • 35 ПИТЪНКА

    2 11 Отговор

    До коментар #27 от "Роза":

    А БЕ ЩО НЕ СА ПАСЯЛИ ТРЕВА ??? КАКТО ПРАВЯТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ. ЛАПАТ ЩИР, ТУЧЕНИЦА И СА СИТИ И ДОВОЛНИ!!!! НАЛИ СЕВЕРНА КОРЕЯ ТАКА СА СЕ СПАСИЛИ. ФАКТИ АГИТИРАТ ,ЧЕ ТУЧЕНИЦАТА Е СУПЕР ВКУСНА И ХРАНИТЕЛНА.
  • 36 Много подробно

    12 0 Отговор
    и с илюстрации... За всички престъпления срещу човечеството информацията трябва да е такава.
  • 37 Така де

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Много историци смятат геноцида срещу ирландците за напълно осъзнат. От неговите демографски последици ирландците не са се оправили и днес. Преди 170 години, преди Великия Глад, населението на Ирландия е осем милиона души, а днес то е 4,5 милиона…
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Kcaniba

    14 5 Отговор
    Кои са организатоеите на етничестките чистки и голодомори молим!!?? Единият е Сталин - Джугашвили, другият е Коганович от хазарските евреи...
  • 40 Ъхмм

    20 10 Отговор

    До коментар #5 от "Един":

    Въпреки „Бенгалския глад“ индийците не знаели все още, че това е само първия път, когато десетки милиони ще измрат от глад, причинен от алчността за печалби на Великобритания. Най-смъртоносния глад, след „Бенгалския“ от 1770-те идва по времето на Уинстън Чърчил, през 1943г., когато от глад измират над 3 млн.души. Гледката била ужасяваща, хората пълзяли по улиците и ядяли от труповете на умрелите, за да оцелеят. Така остава въпроса дали Уинстън Чърчил, човекът който спаси Великобритания от масовия убиец Хитлер е не по-малко чудовищен убиец от самия него. Когато правителството в Делхи изпраща снимката по-долу на Чърчил, за да опише ужаса, британския премиер отговаря в шеговития си стил „Тогава защо Ганди е още жив?!“.
  • 41 Сталин

    14 10 Отговор
    Винаги в обхвата на Русия народите си плащат с кръв и смърт....

    Коментиран от #50

  • 42 Бари

    5 11 Отговор
    Всички злини които Троцки причинява на СССР са преписани на Сталин .
  • 43 Ягуар

    8 15 Отговор
    Лекичко с пропагандата и с числата. Гладът в Украйна от 32-ра е организиран от троцкистите, в пореден опит да свалят Сталин от власт! Не се получава, след това Сталин отвръща с гонениятя на троцкистите навсякъде в държавния апарат. Всичко приключва с убийството на Троцки през 40-та.
  • 44 Проклета

    11 5 Отговор
    е семката на всеки който оправдава това!
  • 45 плевен

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "2722":

    Щом си казал А, кажи и В. Голодомор е резултат от абсолютното безразличие на болшевиките спрямо човешкия живот. Тази порочна
    система, по- късно застила бойните полета с труповете на своите войници и героизира "волевите" командири. Не случайно за шестте месеца на 1941г. ,3 500 000 червеноармейци се предават. Да не говорим за 860 000 разстреляни по време на репресиите от 1937.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Така

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Е според тъпите американци на които все по малко им вярват
  • 48 Украинец

    5 9 Отговор

    До коментар #17 от "Отдел " Убииства"":

    Няма такова нещо разберете го няма и украина това е малоруссия и там живеят руснаци

    Коментиран от #52

  • 49 ДазДраПерМа

    7 11 Отговор

    До коментар #34 от "а къде е житото":

    Всъщност точно тогава Щатите се отказват плащанията със злато от Съветите и искат само зърно. Голодомора е резултат от санкциите на Щатите и сега си ги има против половин свят и тук таме резултата е почти същия.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 стоян

    9 6 Отговор
    Четохте ли бе путкинофили защо украинците мразят руснаците и ще ги мразят докато са живи
  • 52 стоян

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "Украинец":

    До 48 ком -другарю -А Беларус Казахстан Узбекистан Туркистан Таджикистан Киргистан има ли ги щом няма държава Украйна
  • 53 5иция

    8 1 Отговор
    Жалко това нещо за пръв път го чета. Потресен съм.
  • 54 1100

    6 6 Отговор
    Снимките приличат на тези от Освенцим,Майданек ,Треблинка.Пак манипулации.покажете истински снимки ,а не фотомонтажи.Аман от лъжи.Четем документи ,а не пасквили.

    Коментиран от #59

  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 7 Отговор

    До коментар #33 от "яко ни лъжат":

    Цялата биография на Сталин е "напудрена", той е грузински циганин...Добре са ретуширани всички фотографии на грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от неретушираната снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie.
  • 56 Дядо Вазов

    2 0 Отговор
    Украйна съществува от 1927 . Преди това киевса рус
  • 57 червенодер

    2 0 Отговор
    А сега, защо мразят червените боклуци. Кой ли ги обича тия гадове ?
  • 58 антиваксъроид

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "2722":

    не оправдавай извергите на Сталин. Колкото и да размиваш темата с ... ама вие защо си биете негрите... Голодомор -ът е чист геноцид извършен от една човеконенавистническа идеология, която си има и държава и до днес. Малко се разпадна, но все пак остана нещо. Но сега знаете, защо украинците са имали СС части през войната. Червените отрепки си заслужават битието и отношението към тях.
  • 59 аптекарче

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "1100":

    Тези снимки са много преди концлагерите в Полша и Германия. От къде мислиш, че германците са копирали концлагерите ? Лека полека ще започнете да научавате изтината за руските садисти. Ама нали бабите ви са ви натъпкали главите с глупости за "братушки" и прочие сега не вдявате, че са ви лъгали.
  • 60 Гаргамел

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "хах":

    Защо не плачете, че и тая статия е написана от DW. Нали всички материали срещу московските идиоти все те ги пишеха. Питайте украинците. Могат дълго да ви разказват, а и не само те.
  • 61 цъфнал

    3 1 Отговор
    Браво бе. Значи от тогава "западът" им е виновен за всичко. Ами да, той им изпрати Ленин. От тогава, та до днес те са най - най - най , ама западът им пречи. На крива ракета....
  • 62 червеногъзест

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "2722":

    Да, ама ГЛОДОМОР е един. И за него е виновен Сталин и червената скапана идея като цяло. Човешкият живот за тях - руснаците е нищо. Чети за войната, ама не руски автори и ще видиш защо са загубили толкова хора.
  • 63 грух

    2 1 Отговор
    Комунизмът е измислен от Запада и прокаран в Русия чрез Ленин, за да смачкат Руската империя.Факт.Оттам тръгва всичко.От столетия Русия не дава мира на западните кръволоци и не им позволява да поробят целия свят.Факт.
  • 64 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гретке":

    Чети история!!! Това за което говориш е вярно, но е станало в друга епоха. Чети история!!!
Новини по държави: