Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 04:13 5 105 33

29 ноември 1830 г. Полша въстава срещу Русия

  • полша-
  • въстание-
  • русия

Опасения, че Николай I ще отмени полската конституция

29 ноември 1830 г. Полша въстава срещу Русия - 1
Снимка: Архив

На 29 ноември избухва Полското въстание. Започнало като локален бунт срещу руския управител във Варшава на 29 ноември 1830 г.

Заради датата, на която избухва, въстанието е наричано още „Ноемврийско“.

Поляците са насърчени от събитията през юли 1830 година, когато французите прогонват опиталия се да потъпче конституцията им последен крал от Бурбоните. Събитията в Париж предизвикват и опасения, че Николай I ще отмени полската конституция. Опасенията се засилват през ноември, когато властите в Полша разпореждат частична мобилизация насред слуховете, че царят ще прати полските войски да потушават френската революция. Заповедта за мобилизация подтиква към действие група патриоти начело с подпоручик Пьотър Висоцки.

В нощта на 29 срещу 30 ноември те вдигат на оръжие кадетите от Варшавското пехотно училище и нападат руския гарнизон и двореца „Белведер“, където резидира великият княз Константин Павлович. И двете атаки се провалят, но дават сигнал за масово надигане на жителите на полската столица. Бунтовниците завземат арсенала и овладяват града. На 3 декември e образувано „Временно правителство“, заменено само два дни по-късно с диктатура на генерал Юзеф Хлопицки.

В началото на следващата година то прераства в пълномащабна война, след като полският парламент - Сеймът обявява руския цар Николай I за свален от полския престол. В началото на бойните действия въстаниците печелят редица успехи, но социалните и политически разногласия помежду им помагат на царската армия да спечели пълна победа през октомври 1831 година.

Резултатът от него е тежък за поляците в Кралството: отменена е либералната конституция от 1815, а с нея са премахнати редица суверенни полски институции (парламентът, армията, Варшавският университет). На тяхно място е установен авторитарен режим начело с царския наместник Иван Паскевич.В последвалата „Велика емиграция“ хиляди поляци, сред които множество представители на интелектуалния и творческия елит на нацията, се изселват в Западна Европа.

История на Великата емиграция започва още по време на Ноемврийското въстание. От юли до октомври 1831 г. някои групи от полските войски, притиснати от руските войски, преминават границите с Прусия и Австрия и слагат оръжие там. Преди окончателното потушаване на въстанието през есента на 1831 в чужбина бягат основните бунтовнически сили и представителите на правителството и на Сейма. До октомври 1831 около 50 хиляди поляци са били извън границите на Кралство Полша - на територията на Прусия – около 30 хиляди, в Австрия – около 20 хиляди.

Когато на 1 ноември 1831 г. император Николай I обявява амнистия за участниците във въстанието, много бунтовници, които са повярвали на тези обещания и мотивирани от копнеж за дома, се връщат обратно в страната си. Някои от тях веднага са изпратени на заточение в Сибир или Кавказ. Като действат в координация с Русия, Прусия и Австрия принуждават със заплахи и дори сила бунтовниците да се върнат у дома по време на управлението на император Николай I. В резултат на това в края на 1831 общо около 3000 бунтовници остават в Прусия и Австрия. Останалите или се завръщат в Русия, или самостоятелно се преместват на Запад.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 5486

    27 21 Отговор
    Свято дело е когато разделяш полша между Чехия Австрия Германия и Руссия.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нямам срам

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "5486":

    Само дето няма чехия а бохемия ... И разделянето е било Прусия австрия русия
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Курррва

    20 12 Отговор
    Полша не съществува.

    Коментиран от #23

  • 10 Даммммм

    55 8 Отговор
    Поляците както винаги са"подхлъзнати" от англичаните...Имали са Конституция,Парламент,войска и т.н....ама видиш ли,щели да ги пращат да потушават Ф Революция-и накрая остават без нищо-ни Парламент-ни Конституция-ни войска...И до ден днешен англо-саксите ги използват да воюват против Русия-а пановете така и не си научиха историческите уроци....

    Коментиран от #19

  • 11 Иван

    31 16 Отговор
    1877 г. Полша въстава срещу освобождението на България.

    Коментиран от #12, #27

  • 12 Прост човек си

    23 22 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Истинските исторически факти показват, че поляците са единствени, които реално се опълчват на османците и спасяват Европа. Владислав и Собиески тръгват на кръстоносни походи да ОСВОБОДЯТ България, не да я направят губерния.

    Коментиран от #16

  • 13 Горд Българин

    19 4 Отговор
    Поляците са нещо като изкуствени немци, присадени на славянски корен. Невъзможен хибрид.

    Коментиран от #20

  • 14 Роза

    16 3 Отговор
    Поляците и руснаците са славянски народи,но в отношенията им винаги има враждебност.Причината е историческото минало и злините,които в течение на векове взаимно са си причинявали.

    Коментиран от #33

  • 15 историята

    28 3 Отговор
    Прeди oкoнчaтeлнoтo пoтушaвaнe нa въcтaниeтo прeз eceнтa нa 1831 в чужбинa бягaт ocнoвнитe бунтoвничecки cили и прeдcтaвитeлитe нa прaвитeлcтвoтo и нa Ceймa. Значи,палим фитила и бягаме,а за простия народ какво?

    Коментиран от #17

  • 16 Иван

    5 7 Отговор

    До коментар #12 от "Прост човек си":

    Да,овцо, така е,ама не е било така през 1877г.
  • 17 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "историята":

    Като Ашраф Гани.

    Коментиран от #18

  • 18 историята

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    не е единственният,а и шляхтите този номер го правят иВСВ.
  • 19 Хайл

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Даммммм":

    А ти какво очакваш от "народ" научил руснаците да пият-обикновенно трезвите хора МИСЛЯТ
  • 20 Знаещ

    5 12 Отговор

    До коментар #13 от "Горд Българин":

    Поляците не са никакви немци,
    а едни от най- близките по родствено дърво,
    роднини на Българите!
    Няма по близки прилики на лингвистика , до българския език,
    от този на поляците!
    Те са истинските наши братя, а не Русите,
    които са си чисти Варяги и Финни-угри!
  • 21 м да

    5 5 Отговор
    Поляците са били под Руско робство!?!
  • 22 Да си "анти" ...

    7 2 Отговор
    ... е напълно разбираемо за ПОЛЯК, но да си "анти" за БЪЛГАРИН може да се обясни само с ЕВРЕЙСКА постъпка, а то да си родаен в България.
  • 23 гост

    9 10 Отговор

    До коментар #9 от "Курррва":

    Еми както не съществува за 30 години стана 6 икономика в ЕС и половината от икономиката на Раша !! А след още 30 ще е по-голяма икономика от кочината , жалко че няма да го доживееш , щото ако го доживееш ще се гътнеш само заради това !

    Коментиран от #24, #29

  • 24 Хахаха

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Каква икономика със кредитите от Германия ли след 30 години ще трябва да ги връщат и пак ще са васали на Германия или Русия а може и на двете така най им харесва на ляхите нагли

    Коментиран от #26

  • 25 ИСТИНАТА Е ЧЕ

    12 2 Отговор
    ВЪЗСТАНИЕТО Е ПОТУШЕНО. ПОЛША ПОЛУЧАВА НЕЗАВИСИМОСТТА СИ ПРИ ЧИЧКО ЛЕНИН!!!!!! ТОВА ЗАЩО ГО КРИЕТЕ КАТО ИСТИНА. ЛЕНИН ВЛАДИМИР ИЛИЧ Е ПРИЧИНАТА ЗА ВЪЗКРЪСТВАНЕТО ОТНОВО НА ПОЛША. ЛЕНИН ИЗДАВА ДЕКРЕТ С КОЙТО ПОЛША СТАВА САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА. ПОЛЯЦИТЕ ТРЯБВА ДА ЦЕЛУВАТ РЪЦЕТЕ И КРАКАТА НА ВЛАДИМИР ИЛИЧ-ЛЕНИН!!!!!
  • 26 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Тъй , тъй , едно си баба знае , едно си бае , хахах !! Всички са "закъсали и с дългове , само Раша цъфнала и вързала !! Само дето тия "закъсалите" незнайно защо вървят нагоре и то бързо , а цъфналата само и единствено надолу и то също бързо ! А другите глупости ги слушаме от "великата октомврийска" , ама единствения ефект е , че населението на Раша вече е мноооого малко различно от скотове , а вече по стандарт я надминават африкански държави , ама те другите били закъсали , Раша никога , хахахахха !!

    Коментиран от #30

  • 27 стоян

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    До 11 ком -лъжеш бе путкинофилче

    Коментиран от #28

  • 28 Сибирь

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    Въобще в турската армия тогава е било пълно с поляци!
  • 29 Сибирь

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Понеже в полша е прекрасно,за туй в Нидерландия,Германия,Англия и т.н.т. гъмжи от поляци! Влизаш в някоя фабрика ,а там надписите на холандски и полски! Най-голямата агенция за работа в Нидерландия е на полската мафия - Отто. И продължаат да преиждат поляци,и ако жените им работят упорито,то мъжете са като нашите цигани ! Мислят се за много хитри и все гледат да прецакат другите!

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сибирь":

    Еми то и в Щатите и Австралия гъмжи от немци , англичани и холандци , значи в Германия , Англия и Холандия са закъсали , нали , особено в сравнение с любимата ти Раша ??!! Хахахах !
  • 32 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Сибирь":

    А в "закъсалата" Полша МИНИМАЛНАТА заплата е 610 ЕВРО !!!!! Сравнено с руската от 120 , вече 110 даже по днешния курс и официалното признание на руската статистика , че над 70% от руснаците взимат ПОД 310 евро !!!! Ма ти се успокоявай , че в Германия било пълно с поляци !! Ами пълно е , защото взимат повече , затова пък в Полша е пълно с българи и румънци , да не говорим за украинците , белорусите и даже любимите ти ушанки , о ужас , в Полша има НАД 100 000 гасарбайтери руснаци , ти да видиш , хахахах !!
  • 33 Диоген

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Роза":

    Да!Напълно сте права.
    През 1610 година,възползвайки се,че след смъртта на Иван Грозни престолът на Русия остава в ръцете на малолетния Лъжедимитрий,полският крал Зигмунд нахлува в Русия и завладява Москва.Правата на руските боляри са отнети и дадени на поляци.
    През 1611 година избухва въстание,което е потушено с особена жесоткост.Избити са и жените и децата на руски болярии за назидание са изгорени няколко квартала около Кремъл.
    През 1612 година търговецът Минин и княз Пожарски от Новгород събират войска и обсаждат Кремъл.Обсадата е толкова здрава,че след като изяждат всичко поляците преминават към човекоядство и накрая капитулират .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания