Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 15:31 2 558 46

Кой отрови Литвиненко?

  • александър литвиненко-
  • литвиненко-
  • кгб-
  • фсб-
  • русия-
  • отрова-
  • отравяне-
  • владимир путин-
  • служби

Основните подозрения и днес са отправени към Русия

Кой отрови Литвиненко? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 23 ноември се навършват 15 години от смъртта на Александър Литвиненко. До 1999 той е служител на руските тайни служби КГБ и ФСБ, а впоследствие става британски гражданин и разобличител. Случаят е вероятно първото отравяне на критик на Кремъл след края на Съветския съюз.

Литвиненко и конфликтът му с руските власти

В продължение на 11 години Литвиненко работи в службите за сигурност - първо в съветските, след това в руските. През 2000-та година бяга във Великобритания и моли за политическо убежище, но разкритията му започват още преди това: през ноември 1998 той и множество други негови колеги съобщават на пресконференция, че са получили поръчката да убият влиятелния олигарх и политик Борис Березовски. След това Литвиненко е уволнен от ФСБ и многократно е арестуван. Обвинен е за извършването на редица престъпления: от злоупотреба с власт до незаконно притежаване на оръжие. Първоначално всички дела завършват или с оправдателни присъди, или пък са преустановени поради липсата на доказателства. Но след всяко приключило дело срещу Литвиненко руското правосъдие незабавно открива ново.

Едва на последния процес, когато Владимир Путин вече е избран за президент на Руската федерация, Литвиненко е осъден на три години и половина условно - но в негово отсъствие, тъй като вече е успял да напусне Русия. През 2004 Литвиненко става агент на британското разузнаване MI6, сътрудничи и на испанските тайни служби и предава информации за руската мафия в Европа и за нейните връзки с властите в Москва. Литвиненко многократно отправя упреци към руските тайни служби и лично към Путин, най-вече в книгата "ФСБ взривява Русия". В нея се казва, че ФСБ е организирала взривовете на блокове през 1999-а година, както и други терористични удари в Русия, за да оправдае войната в Чечения и да изведе Путин на власт. В книгата са описани и връзките на ФСБ с престъпни групировки.

Отравянето на Литвиненко

На първи ноември 2006 година Литвиненко е отровен, както сочат разследванията на британското правосъдие. Той умира три седмици по-късно в болница. В тялото му са открити следи от редкия радиоактивен изотоп Полоний-210.

Следователите от Скотланд Ярд стигат до извода, че Литвиненко е отровен от свой отдавнашен познат: бившия офицер от КГБ Андрей Луговой, действал съвместно с руския бизнесмен Дмитрий Ковтун. Смята се, че всичко е станало на среща в бара на един лондонски хотел, по време на която отровата била сложена в чая на Литвиненко. Британските тайни служби заявяват, че отравянето носи всички признаци на "спонсорирано от държавата убийство". През 2007 година правителството в Лондон призовава Русия да предаде Луговой по подозрения в убийство, разменяйки го с британски гражданин. Москва обаче отказва, като се позовава на Конституцията, която не допуска екстрадицията на руски граждани.

Почти десет години по-късно, през януари 2016, в Лондон са оповестени резултатите от разследването на британското правосъдие по случая Литвиненко. Съдията Робърт Оуен заявява, че убийството "вероятно е било одобрено от руския президент Путин и от директора на тайните служби Николай Патрушев". Кремъл, който отрича каквото и да било участие в престъплението, определя британските разследвания като "непрофесионални" и "повърхностни". Говорителят на Путин Дмитрий Песков изтъква, че разследването не се опира на факти, а на твърдения, правени въз основа на някакви вероятности и на секретни информации на неназовани тайни служби.

И Страсбург обвинява Москва

Европейският съд за човешки права в Страсбург споделя позицията на британското правосъдие, съгласно която руските държавни органи стоят зад убийството. Един от основните аргументи е, че Полоний-210 е много рядко вещество, чието създаване фактически е невъзможно без държавно участие. Освен това съдът в Страсбург подчертава, че ръководството в Москва е разполагало с години, за да опровергае британските разследвания, но в това отношение не са предприети никакви сериозни опити. От своя страна руското външно министерство определи становището на Европейския съд за човешки права като политизирано.

Единият от заподозрените днес е депутат

Както Андрей Луговой, така и Дмитрий Ковтун отричат да имат каквото и да било общо с атентата. Ковтун дори казва, че самият той е станал жертва на радиоактивно отравяне в Лондон, заради което след това е бил на лечение в московска болница. Луговой пък отправя обвиненията, че зад атентата стоят британските тайни служби, както и руската мафия, и олигархът Борис Березовски, починал в Англия през 2013 година. Представители на руската прокуратура също заявяват, че убийството на Литвиненко е било организирано от Березовски. През 2007 година като представител на Либерално-демократическата партия Андрей Луговой бе избран за депутат, какъвто е и досега. По-късно имената на Луговой и Ковтун се появяват и в санкционните списъци "Магнитски" - за нарушения на човешките права и на правовата държавност в Русия. САЩ включват двамата в своя списък "Магнитски" през 2017, година по-късно същото прави и Великобритания.

Автор: Евгени Журков


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    36 12 Отговор
    Как кой сороснята го отрови кой - кой?!

    Коментиран от #27

  • 2 Скотланд яре

    28 4 Отговор
    Истината е че беше пасал татул
  • 3 смерш

    48 7 Отговор
    От памти века предателите и клетвопрестъпниците се наказват сурово-включително и в "демократичния"англосаксонски свят!
  • 4 Как - Кой ?

    13 5 Отговор
    БАЦО требе да е ...
  • 5 Въпросче

    47 4 Отговор
    Дойче Веле не получава ли вече и-мейли от Навални, та извадила този случай на двоен агент от праха за да внушава омраза към Русия ?
  • 6 ттт

    45 4 Отговор
    След измяната си Литвиненко е изпял всичко, каквото знае на британските служби. От този момент нататък полза от него като жив не са имали. Е от смъртта му имат. А руснаците е имало смисъл да го убиват само преди да пропее.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Манчо

    32 4 Отговор
    Ох пак ли - оставете костите на човека - вие как си мислите че ще свърши двоен агент ? Нима е очаквал , че ще го оставят да си умре от старост ? Какво ли са намислили английските изроди които ги приемат такива под предлог за защита но когато вече са им безполезни ги използват най-брутално както не само в този случай .
  • 9 Допълвам:

    42 4 Отговор

    До коментар #6 от "ттт":

    Абсолютно същото важи и за Скрипал. След инцидента британските служби заявиха, че са го скрили много надълбоко, за да не го открият руските служби. Колко да е дълбоко, може би на два метра под земата.
  • 10 Уринатор

    11 3 Отговор
    Е аз не съм, последно чух че деси караянчева му е правила мусака,питайте нея
  • 11 истината е

    26 4 Отговор
    ЧЕ ингелизите го отровиха от Ми6 , щото веке ни им требе и мъртав щеше да им е по-полезен за набеждаване на Русия. Новичока е правен в лаборатория в Англия!!!!! КОЛКО ПЪТИ ЩЕ ПРИТОПЛЯТЕ 100 ГОДИШНА МАНДЖА ДОЙЧЕ ЗЕЛКИ?????
  • 12 ле ле

    15 2 Отговор
    Намерили за кого да се притесняват..искали да убият олигарх борис абрамович березовски...тоз пък един..пак го утрепаха..малко по късно..след това гусински..и още няколко такива мошеници..немцов и той в тази редица..тези хора знаели какво ги чака..ама далеч са били да мислят доброто на руските граждани..само дойче зеле и сороснерес пробутват такива евтини версии..все едно сорос бил благотворител..хо хо хо ..
  • 13 Летописец

    19 4 Отговор
    Това ми напомня как ( вероятно англетата) убиха "десидента" Георги Марков когато го усетиха че е от българското ДС. Той май е бил първият от тази поредица, чиято смърт, да се използва за пропаганда срещу източните служби.
  • 14 чекмедже 2

    15 3 Отговор
    като гледам снимката горе на този литвиненко и става ясно как го използват западни служби..и той горкия знае как ще свърши живота му..в канала..
  • 15 плевен

    10 2 Отговор
    Когато римляните обсаждат Картаген, те изискват да им бъдат предадени всички италийци и всички римляни, живеещи в града. Няма проблем- получават ги с вързани ръце. Италииците са най- хуманно екзекутирани. Предателите- римляни са разпънати на кръст.
  • 16 ДОКТОР NО ☝

    8 1 Отговор
    ТОЯ СКИОРА С КАЧУЛКАТА СЕРВИТЬОР ЛИ Е
  • 17 Ненужен

    12 2 Отговор
    Стана ненужен, само пари иска а полза нямаше от нено. И гуд бай.
  • 18 Раданч Татлъту

    17 4 Отговор
    За предателите не може да има милост!😎🤡👍
  • 19 бритиш

    18 3 Отговор
    Руснаците нямат никакъв интерес от такава "сензационна" история с ултра скъпо и рядко срещано радиоактивно вещество (което гарантирано ще бъде открито в болницата), бавна и мъчителна смърт която да се върти с месеци по медиите и т.н. при положение че има безброй начини да бъде очистен тихо и без много шум (както стана със самия Березовски по-късно).

    А бритишите - напротив - имат интерес точно от такова нещо. Аналогично със Скрипал. Използваха ги и двамата за последно - така завършват всички предатели между другото.
  • 20 Факт

    13 3 Отговор
    Кой обича предателите!?

    Коментиран от #21

  • 21 Патриот

    6 9 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Ние. Щом избрахме Румен Радьев отново за президент...
  • 22 Украйна Ру

    9 3 Отговор
    Няма значение кой, важното е че е заслужено.
  • 23 Христо Христов

    3 6 Отговор
    Риторичен въпрос. Хаяско I-ви го отрови, след неуспешен опит за убийство в Масква!
  • 24 Руснак

    10 3 Отговор
    Сега вероятно вече можете да откриете тайната - Литвиненко не е отровен от Ковтун и Луговой, а от почетни граждани на Великобритания, Чехия и България - легендарните Петров и Баширов.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    3 18 Отговор
    Чета коментарите на петолъчниците и се смея на глас 😀 Бил предател. Товарищи, всички замесени руснаци в допинг-скандала с руските олимпийци вече са при Свети Петър, включително агентите на ФСБ ! Те като не бяха предатели ,защо са мъртви? Моля диванните специалисти по предатели да ми обяснят 😀

    Коментиран от #28, #30, #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БГфейкър

    15 2 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    И кои по- точно са при Свети Петър, аман от фейк соросня. Вие за 20ст. на пост сте готови и майките си да продадете. Дрискахре против президента Радев, нулев резултат и сега се върнахте пак на старите опорки.
    И моля не се наричай Българин, щото обиждаш българите, родоотстъпнико.

    Коментиран от #34

  • 29 1944

    2 4 Отговор
    мишката от бункера под червения площад
  • 30 дедо Петко

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Отровили го. Божкеее, колко нечовешко и грозно. Ако го бяха разфасовали като Хашогито в Турция е много по хумано и цевилизовано.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 МалкоЛогика

    13 1 Отговор
    Един много прост въпрос: Кой има полза? Става въпрос за един забравен пенсионер който вече е разказал всичко което е можел да продаде. Отговорете си сами.
  • 33 не може да бъде

    12 1 Отговор
    Само на мен ли ми се струва ,че един човек може да бъде убит по-тайно с оръдие 122 мм и да се прикрият следите,отколкото с полоний ,който оставя след себе си радиоактивен шлейф с дължина до няколко километра!?

    Коментиран от #38

  • 34 Българин

    3 11 Отговор

    До коментар #28 от "БГфейкър":

    Типично по комунистически - несъгласните с мнението на комунистите са предатели, родоотстъпници, майцепродавци ...Сега ме чуй внимателно, потурнак такъв. Заради такива като тебе сме на дъното на ЕС! Отивай да поднасяш цветя пред мавзолея на обратния евреин, умрял от сифилис! Блядостан те очаква!
  • 35 Предателите

    8 0 Отговор
    и изменниците на родината винаги са наказвани с най-тежкото наказание и за тях права на човека не важат. Това е най-ниската черта от човешкия характер -предателството на родината.
  • 36 ЕРДО

    8 0 Отговор
    ЗА ПРЕДАТЕЛИ САМО СМЪРТ
  • 37 Вероятно

    4 0 Отговор
    някога ,може би тогава или не,а може би по-късно.Такива са доказателствата на западните служби.Обвиняват някого без доказателства,а само по прадположения.
  • 38 Ама нали се

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "не може да бъде":

    сещаш,че от там откъдето ги изфабрикуват тези простотии,не блестят въобще с ум,а и народа им е достатъчно тъп и ограничен да разсъждава и да знае и прави изводи,които си направил ти. Става въпрос за англичаните де. Та за тях е важно да се обвини Русия и Путин като е идползавно дори радиоактивно вещество,и нищо че води шлейф дълъг няколко километра,това не е важно,нищо,че може и други невинни да са отровени при това пренасяне слагане в чая,а после мияча в кухнята не е ли умрял и той или е като новичока на Скрипал и Гебрев в салатата,а той повръщал от ракията дето изпил в голямо количество. При англичаните и другите които са в конфронтация с Русия е важно да се обвинява нищо,че лъжите не издържат.
  • 39 Papa

    6 0 Отговор
    Добро разузнаване, американците 200 опита направиха срещу Фидел Кастро и нищо. Завист
  • 40 Kcaniba

    5 0 Отговор
    Е как кой - джендърите от ми6.
    Нали она ден българите, сега русите... А бре, соросня!!!
  • 41 ДазДраПерМа

    0 0 Отговор
    не разбрах какво хубаво и полезно нещо е направил за Русия или Великобритания защо е трябвало да бъде отровен или награден с медал моля за подробности по случая
  • 42 Хубаво

    2 0 Отговор
    Ами невалния кога??
  • 43 Бодак

    3 0 Отговор
    " През 2000-та година бяга във Великобритания и моли за политическо убежище, но разкритията му започват още преди това..."

    Ех, какви времена дойдоха. На такива винаги са им викали предатели. Те службите по света и у нас пак така си им викат.
    Друго си е, обаче, PRопагандата - предателя ще го изкарат най-големия герой, борец срещу ... няма значение... борец за световния мир.
    И част от мозъците, обикновено на нисшите духом, поддават. Вярват на нелепостите за героите и че КГБ, вместо да го утрепе по някой от десетките начини, които никой няма да разбере, те използвт бойни отровни вещества и радиоактивни вещества за убийство на някъв си предател. Тва кат с Оня чадър.
    Английски чадър, набеден за български
    Англичаните са майстори на интригите и убийства. Убиват и набеждават друг... Правят го столетия.
  • 44 Бодак

    3 0 Отговор
    "... oт Cкoтлaнд Ярд cтигaт дo извoдa, чe Литвинeнкo e oтрoвeн oт cвoй oтдaвнaшeн пoзнaт"
    Изводите не се основават на никакъв факт, а на своеволни допускания и развинтено въображение.
    " Cмятa ce, чe вcичкo e cтaнaлo нa cрeщa в бaрa нa eдин лoндoнcки хoтeл, пo врeмe нa кoятo oтрoвaтa билa cлoжeнa в чaя нa Литвинeнкo."
    Смята се -- те това е як довод
    "Бритaнcкитe тaйни cлужби зaявявaт, чe oтрaвянeтo нocи вcички признaци нa "cпoнcoрирaнo oт държaвaтa убийcтвo ... убийството вероятно е било одобрено от руския президент Путин .""
    Заявления, вероятности, Путин ...разследването кърти сички видове мифки по обективност
    " Мocквa e рaзпoлaгaлo c гoдини, зa дa oпрoвeргae бритaнcкитe рaзcлeдвaния, нo в тoвa oтнoшeниe нe ca прeдприeти никaкви ceриoзни oпити.."
    И тва сериозен довод. Все едно да твърдиш: професора не спори с лудия - следователно лудия е прав.
    Долнопробна и нескопосана английска интрига - за очерняне, широко пропагандирана по системата Гьобелс
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.