20 Януари, 2022 18:05 7 215 52

Русия забранява криптовалутите

  • криптовалути-
  • криптовалута-
  • биткойн-
  • биткойни-
  • русия-
  • икономика-
  • пари-
  • руска централна банка-
  • фсб-
  • добив на криптовалута

Добивът вреди на зелената програма на страната и застрашава енергийните доставки

Русия забранява криптовалутите - 1
Снимка: Shutterstock

Централната банка на Русия, третата по големина нация за копаене на криптовалути в света, предложи пълна забрана за използването и създаването на всички криптовалути в страната, предаде Bloomberg TV Bulgaria. Криптовалутите носят отличителните белези на пирамидална схема и подкопават суверенитета на паричната политика, представлявайки заплаха за руската финансова система, каза централната банка в доклад, публикуван в четвъртък.

„Потенциалните рискове за финансова стабилност, свързани с криптовалутите, са много по-високи за развиващите се пазари, включително Русия“, се казва в доклада. „Това се дължи на традиционно по-високата склонност към спестяване в чуждестранна валута и недостатъчното ниво на финансова грамотност."

Добивът вреди на зелената програма на страната, застрашава енергийните доставки на Русия и засилва негативните ефекти от разпространението на криптовалути, създавайки стимули за заобикаляне на опитите за регулация, според Банката на Русия. Твърдата линия на централната банка срещу крипто се съчетава с позицията на мощните руски служби за сигурност, които също подкрепят пълна забрана за употребата им на вътрешния пазар, за да се предотврати използването им за финансиране на опозицията в страната, според двама източника на Bloomberg.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) лобираше пред губернатора Елвира Набиулина за пълна забрана, тъй като трудните за проследяване плащания в криптовалути все по-често се използват от руснаците за дарения на нежелани организации, включително медии, които са обозначени като „чуждестранни агенти“, казаха източниците. Според тях финансирането на опозицията и медиите представлява незначителна част от над 7 трилиона рубли (92 милиарда долара) активи, държани в около 17 милиона криптопортфейла в Русия. Все пак службите за сигурност се притесняват, че проблемът е нарастващ, казаха те. Банката на Русия отдавна е скептична към крипто и намекна за необходимостта от по-нататъшно регулиране. През декември Набиулина каза, че руската инфраструктура не трябва да се използва за търговия с крипто. Говорител на ФСБ не е отговори на искания за коментар.

„Що се отнася до ФСБ, Банката на Русия от дълго време казва, че считаме рисковете от криптовалутите за високи“, каза ръководителят на отдела за финансова стабилност на централната банка Елизавета Данилова в четвъртък на онлайн брифинг. „Това е нашата позиция. Но в същото време сме доволни, ако други органи я споделят."

Русия е дом на процъфтяваща индустрия за добив на криптовалута, която се превърна във все по-важен център, след като Китай обяви свързаните с криптовалута транзакции за незаконна финансова дейност и обеща да изкорени добива на цифрови активи. Русия стана третият по големина крипто миньор в света миналата година, според данните на Университета в Кеймбридж. Най-големите криптомини се намират в северната част на страната и в Сибир, където температурите са ниски и има достъп до евтина енергия. BitRiver, Minespot и BitCluster са сред най-големите компании в бранша. Русия вече забранява използването на криптовалути за извършване на плащания, но законодателите признаха съществуването на цифрови валути в закон от 2020 г., тъй като популярността им нараства. За разлика от Китай, забраната няма да се прилага за активи, държани в чужбина от руснаци, а тези с офшорни банкови сметки ще могат да търгуват с криптовалути.

Докато дебатът за криптовалутата се засилва в Русия, председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин каза тази седмица, че създаването на регулаторна рамка ще бъде приоритет на пролетната сесия на Държавната дума. Всяка забрана първо трябва да бъде приета в закон, преди да влезе в сила. Натискът за забрана на крипто идва на фона на мащабна репресия срещу антикремълската опозиция и независими медии след ареста на Алексей Навални преди година. Русия също така наложи големи глоби на чуждестранни технологични компании за това, че не са премахнали съдържание, докато президентът Владимир Путин се изправя срещу Запада в криза на европейската сигурност, която може да ескалира в открит конфликт. Мрежата от офиси на Навални, която беше забранена от руските власти като „екстремистка“ миналата година, продължава да приема дарения в биткойн. Портфейл, посочен на уебсайта му, е получил криптовалута на стойност 4 милиона долара през последните пет години, според Blockchair, блокчейн търсачка. Леонид Волков, началникът на кабинета на Навални, не отговори на искане за коментар.

Новинарският сайт "Медуза" приема и дарения в криптовалути. „Медуза“ беше обявена за чуждестранен агент през април, което я принуди да публикува масивен отказ от отговорност във всички публикации и да спазва строги правила за финансово разкриване. Тя е получила две големи крипто-дарения и множество незначителни такива, според издателя на "Медуза" Галина Тимченко. „Не разкриваме нашите цифри, но мога да кажа, че представляват около 3% от общите ни дарения“, каза Тимченко. "С други думи, наистина не е много." Междувременно Банката на Русия планира да издаде своя собствена цифрова рубла, присъединявайки се към световната тенденция за разработване на цифрови валути за модернизиране на финансовите системи, ускоряване на плащанията и противодействие на потенциална заплаха от други криптовалути.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    77 21 Отговор
    Кога ще се срути криптопирамидата ?
    Въпрос на време !

    Коментиран от #2

  • 2 Верно ли

    41 10 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    Усетиха се руснаците, ама дали ще се срути тази пирамида не зависи само от тях, т.к. тя е част от плана. За разлика от рашките ЕС обсъжда въвеждането на изцяло електронно разплащане.

    Коментиран от #13

  • 3 3.14К

    68 8 Отговор
    Трябва забрана и при нас. ГДБОП конфискуваха 200 000 биткойна на стойност 3 000 000 000. Сега стойността им е 10 000 000 000. Следите водят към Борисов, Горанов, Цацаров и Гешев като основни играчи. Има значение какво ще последва!

    Коментиран от #17, #20, #25

  • 4 ДаЗдраПерМа

    4 25 Отговор
    коя губерния управлява "губернатора Елвира Набиулина"

    Коментиран от #9, #21

  • 5 Студопор

    52 27 Отговор
    Най-накрая една държава, която взима адекватно решение по въпроса...!!
  • 6 Що ви заплашват некви цифрички е 😂😂😂

    12 34 Отговор
    Нали жужето има бомби ракети що трепери😂😂😂😂нека да стреля по ковето и по криптото😂😂😂
  • 7 Зайо Байо

    32 5 Отговор
    Правилно ! Да вземат пример от нашия юнак Бойко. Спестява си в кюлчета и евро ! Няма 6-5 при него !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хаха

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДаЗдраПерМа":

    пак са сбъркали правописа, но това показва и неразбиране на значението на думите.
  • 10 Бит-кон

    33 19 Отговор
    Нали знаете, че всички глупаци дето сте си набутали парите в бития-кон и се мислите за големи играчи, изиграните сте вие ? Тази схема е направена, за да забогатеят 1-2% от нея, тези дето са я измислили, а на вас ще ви оберат реалните пари дето сте набутали, за да си купите Бит-коня.

    Коментиран от #18, #48

  • 11 МНОГО ЯСНО

    30 10 Отговор
    Криптовалутите, или поне биткойна, са създадени с цел да върви долара. Защото при създаването на БРИКС, страните членки се разбраха да не ползват долара като платежно средство помежду си. За да не губи позиции долара, пуснаха биткойна. Всички койни се търгуват в долари, отделно че и хардуера за копане се плаща в долари. Това е поредния америкатски балон. Който се занимава с копане, съветвам да не държи нищо нитов долари, нито в измислени койни. Теглеге всеки път щом има достатъчно затрансфер и обръщайте в злато ако щете, но не дръжте долари и койни, щото балона все някога ще се спука.

    Коментиран от #22, #27, #40

  • 12 Кики

    27 4 Отговор
    Крипто " валута" това е другия инструмент за финансова диверсия на Запада по света
  • 13 верно бе

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    Що да не са ми всички пари на електронен носител. Хем че ме знаят колко и от къде, хем га спре интернета (както в Казахстан наскоро) че си вея с безполезните дебитни и кредитни карти да си правя вятър за студена вода! Много умно! Ако утре съм неудобен, направо ми блокират сметките, за тяхно удобство!

    Коментиран от #15

  • 14 мдаааа

    6 8 Отговор
    Това - цифрова рубла звучи много гордо ..
  • 15 Верно ли

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "верно бе":

    Е така де, нали това е целта на занятието :))) Едните гледат да си стабилизират валутата, другите правят от валутата си въздух под налягане :)))
  • 16 Stan The Man

    27 27 Отговор
    Толкова сте елементарни всички коментирали темата, че дори не знаете какво е криптовалута и какво всъщност върши тя.
    Цял живот ги гонят пирамиди и фараони 😂
    Света се развива за разлика от вас.
    И нека на кратко Ви обесня следното:
    Ако утре някой от вас реши да направи транзакция на стойност $733 000 от точка А-вашата банка до точка Б-мен в случая, то той ще бъде разпънат на кръст за собствените си пари. Ще дава писмени обяснения къде и защо отиват собствените му пари...
    Ще чака цели 3 до 5 нощи...
    И накрая ще бъде обложен със задължителен данък наречен от банките "Такса"
    На кратко...
    Аз изпращам и получавам тези цифри за цели 2 секунди без да давам обяснения, без да плащам на Родшийлд и Сие и без да чакам.
    Сега сещингс какво е аджаба биткойн?
    Пирамидални същества 😂

    Коментиран от #24, #26, #28, #39

  • 17 боп и леща

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "3.14К":

    Ако са отдавна ги няма вече, така че цената им няма значение
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 kkk

    19 5 Отговор
    Аман от ФАЛШИВИ НОВИНИ- нищо от написаното не е вярно. Единствената забрана която е въведена в Русия е да се плащат стоки и услуги с криптовалути- да копаеш, купуваш и продаваш крипто не е никакъв проблем. Уловката е, че трябва да продадеш крипто-то за $, тези $ влизат по твоята сметка и следва да обясняваш отде са тея пари и да плащаш данъци. Иначе казано държавата си иска своя пай от парите дето си изкарал някак- нищо ново и изненадващо.
  • 20 ДАААААААААА

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "3.14К":

    Много вода изтече, откакто ги развързаха.
    Тогава Републиката беше 4 или 5 в списъка на големите притежатели.
  • 21 kkk

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДаЗдраПерМа":

    За гугъл преводача "губернатор" и "гуверньор" са различни неща, ама за преписващият драскач едното е непонятна думичка и я е заместил с нещо дето е чувал някога...
  • 22 златко

    8 12 Отговор

    До коментар #11 от "МНОГО ЯСНО":

    Какъв брикс какъв микс бе. Няма такива палячовци, честно.
    Всички койни се търгували в долари. Хаха.
    Хардуера се плаща в долари ако купиш от китай както и всички останали стоки на земята произведени в китай. Като си завъртиш празната глава на ляво и на дясно, всичко което виждаш е платено в долар от някой.
    Дръж си златото в мазето и си го ближи, то за друго не става. Безполезен метал.
  • 23 Кума ЛисА

    4 1 Отговор
    А България през 2021 год. категорично забрани една ПП , която нарекоха с името ШАЙКА , барабар с главатаря й !
  • 24 биткон

    13 12 Отговор

    До коментар #16 от "Stan The Man":

    Няма как да обясниш на овце. Те ще си пукнат в страх че някой ще ги окраде и измами.
    Въпреки че се бедни и една стотинка нямат и без това. Те вече са в системата, работи, плащай, мълчи си. Вече са окрадени.
  • 25 Зайо Байо

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "3.14К":

    Всички следи винаги водят до ББорисов ! В авторитарното управление всичко води само и единствено до бърха !
  • 26 ДАААААААААА

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Stan The Man":

    А, ако аз не желая плащане с бит-кон, ко праиш Stan The Man?
    Иди да гледаш "Матрицата"-4

    Коментиран от #29

  • 27 kkk

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "МНОГО ЯСНО":

    Кво да ти кажа- 3 пъти продавах 1 ден преди биткоина да стигне "исторически максимум" и после рязко да се срине. Първите 2 пъти ми се смееха когато биткоина и на другият ден растеше, 3-ят път аз като казах "продавам коини" още към 50 човека ме последваха и "случайно" ние прибрахме $40+млн., а 5 дни по-късно същото количество коини струваха под $17млн. Толкова за стабилността на тая пирамидка- не разполагаш ли с нужната информация кога ще се удари тавана и ще почне спад за да спечелиш реална пара можеш само да си един шаран който винаги ще губи пари
  • 28 каун

    11 6 Отговор

    До коментар #16 от "Stan The Man":

    Хитрикс, ти и други като теб, може да си пращате колкото си искате кодчета помежду си. Въпроса е какво става, когато ти трябват реални пари. Щото не са много съгласните да ти дадат физическа стока срещу някакъв код.

    Коментиран от #30

  • 29 Stan The Man

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "ДАААААААААА":

    Ако не желаеш плащане с биткойн, просто си се нареждаш на гишето.
    Плащаш и чакаш.
    А извинявай.,преди това трябва и обяснение да даваш.
    Не си длъжен на практика да се присъединяваш, защото просто никой не те задължава за разлика от банковата система, на която си роб.
  • 30 Stan The Man

    10 7 Отговор

    До коментар #28 от "каун":

    Караш ме да ти показвам лични данни.. А не искам
    Ми нищо не става колега.
    Натискаш convert към то валутата която искаш, натискаш Send към то твоя банков аккаунт.
    И в следващия момент(обикновенно 2 до 6 сек)
    Парите са в банковата ти сметка.
    Елементарно Уотсън.

    Коментиран от #42

  • 31 Avax

    14 8 Отговор
    Мисия невъзможна, бъдещето е в блокчейн технологиите. Банките реват защото губят контролът върху хората и цялата финансова система. Неможе така нормалният човек да решава своето бъдеще и да стане по - финансово независим. Контрол трябва да има, заеми да се теглят. Хартии да се принтерат без никаква обезпеченост. Хората трябва да се молят, да просят.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 РУСИЯ..ДЕСЕТА В СВЕТА ПО БВП

    5 5 Отговор
    НА РУСНАЦИТЕ САМО БИТКОЙНИ ИМ ТРЯБВАТ. ШЕ ЦЪФНАТ И ВЪРЖАТ
  • 34 Мдам

    12 4 Отговор
    Руснаците все повече почнаха да се усрщат, как се опитват да ги клатят западяците и отмениха зелените сертификати, сега и криптовалутите и пр. все инструменти с които искат да ги изпързалят!
  • 35 DJI

    4 7 Отговор
    Тая работа не е за мушмуроци и цървули. Да живее Костя Копейкин,
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 888888

    0 4 Отговор
    Kупувайте евтини копали карти 1080 струва 15526рубли/ 350 лева!!!
  • 38 грес

    2 7 Отговор
    И без това са безполезни! Криптовалутите са като виртуалната жена, много фантазия и пот, а накрая се оказва, само се самозадоволяваш! :)
  • 39 Варна

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Stan The Man":

    Аз като икономист с 20-на години стаж ще ти обясня, че хабер нямаш за какво говориш и защо трябва да има регулации и обезпечение на платежните средства. Регулациите на тази измислица, която се опитват да пробутат като финансови инструмент, а не валута ще бъдат въведени навсякъде по простата причина че застрашава основните икономически системи и в момента е инструмент за пране на пари.
  • 40 Хаха

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "МНОГО ЯСНО":

    Абе този "доларов балон" се пука от 200 години, ама все още си е здрав. USD е най-сигурната валута в света. Всички държави търгуват с нея и я използват, като разплащателно средство. Русия, е най-големият притежател на долари след САЩ. Това значи, че ако долара падне, Русия фалира
  • 41 tnt

    5 4 Отговор
    Най- големия печеливш от биткойн е долъра. Няма как с цифров въздух банда дегенерати да победят системата.
  • 42 много си зле

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Stan The Man":

    И какво, борсата не взима процент, банката не взима и тя за превода? Тяма как да избягаш от банките и реалните пари, няма как да не си плащаш.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 kkk

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "kkk":

    Като система за бързо разплащане е много добра и затова не малко държави обмислят в някаква степен въвеждането и в употреба- Китай пуснаха пробно електронен юан и е доста успешно. Но частта с пълната анонимност, прането на пари и използването на "коини" пряко като валута НЯМА ДА ГО БЪДЕ. Както аз не мога да плащам с $ и € в магазина у БГ или с рубли в Китай така ще трябва и "коина" да го обърнеш у кеш в местна валута за да го използваш. И когато това стане цената на биткоина от сегашните $40 000++ рязко ще се срине до $3. Само до ТРИ, без нулички отзад
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Барабанист

    1 3 Отговор
    Даа, цялата световна банкерска и политическа мафия е впрегната да убеждава туземците колко вредно е да се изземе властта на тази мафия над обикновения човек. А аргументите като за пред туземци - финансирало се чрез криптото тероризма и главорезите - то защото тероризма възниква след 2008 г. , нали или дотогава е бил на социални помощи? Или пък другата глупост - нямало нищо зад беткойн. А зад хартийката на долара какво има, след отмяната на златния стандарт - ами други хартийки, наречени облигации и други дългови идиотщини. На друго място ги стяга чепикът пиявиците банкери и политици, но са безпомощни срещу тази технология. И пробват с "гроздето е кисело". Дълга тема...
  • 50 Demon

    1 1 Отговор
    Усещат как потъват пясъците под краката им. Заплаха за финансовата система виждат в превод това е заплаха за инструмента, с който контролиат робите бачкатори, които зависят от една заплата, за да живеят ...........
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Плашимир

    0 0 Отговор
    Неее, само Русия нееее... Купувам рускоини. Плащам в турски лири.🤣🤣🤣
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания