Last news in Fakti

27 Декември, 2021 15:30 12 192 76

Сърбия иска да е на върха, но е върхът на най-лошите неща

  • сърбия-
  • балкани-
  • белград-
  • милан влайчич-
  • александър вучич

С тази власт, в която един човек има отговори на всички въпроси, нищо добро не ни очаква

Сърбия иска да е на върха, но е върхът на най-лошите неща - 1
Снимка: Shutterstock

Анализ на Милан Влайчич, цитиран от БГНЕС. Влайчич е сръбски публицист, писател и режисьор. Неговият анализ е публикуван във „Фонет“.

Изминалата година бе една от най-лошите за Сърбия в сравнение с всички останали. Лошо ни се пише, но в същото време трябва да намерим зрънце оптимизъм, дори и в най-лошата ситуация. Гражданите трябва да излязат и да гласуват срещу тази власт на 3-ти април.

С тази власт, където един човек има отговори на всички въпроси, нищо добро не ни очаква. Но, ние сме жизнен народ. Трябва да се борим и да вярваме в хората. На гражданите трябва да обясним, че да се занимаваш с политика не е глупост, не означава, че си боклук и че може да говориш простотии. Светът не е измислил нищо по-добро от демокрацията. За съжаление обаче при нас демокрацията е удушена до краен предел. Всеки ден побеснявам когато виждам какво се случва у нас и когато слушам официалните лъжи. През изминалите години най-много ме вбеси тази свинщина наречена "литиева инвестиция", която разкри, че този режим е напълно развратен.

Стана ясно, че те вече са сключили договор /с инвеститора „Рио Тинто“ – бел.ред./, и са взели парите. Това е истински грабеж. Те продадоха всичко. Продадоха въздуха. Продадоха водата, а сега ще продадат и земята. Те продават всичко. Тях не ги интересува какво ще стане утре със Сърбия. Ние сме застрашени във всяко едно отношение. Европа никога няма да ни приеме с генерал Ратко Младич /военнопрестъпникът, който извърши геноцида в Сребреница – бел.ред./. Тази откачалка, която играе ролята на най-великия сърбин, на най-умния, на най-справедливия, има полза от затъването на Сърбия.

Внимателно следя случващото се в армията. Чета аналитични статии за това, което става по света. При нас обаче купуват стари технологии. Освен това искам да попитам за каква война се готвим? Това е тотална лудост. Всяка държава трябва да има армия, но при нас става въпрос за харчене на пари, за да се докаже, че Сърбия може да спечели някоя война в региона. Но, ние загубихме последните четири войни. Стига с тези загубени войни. Трябва да мислим за други неща. Но, когато някой е радикал по душа /в Сърбия радикалите са крайните националисти и екстремисти – бел.ред./ той освен нещастие не знае какво друго да направи. Ако културата беше получила поне една трета от този милиард за въоръжаването, щяхме да имаме много по-добро състояние. В момента всички демократични институции са унищожени.

Ние нямаме с нито една съседна държава добри отношения: нямаме добри отношения нито с македонците, нито с черногорците, нито с босненците, нито с хърватите. С кого имаме добри отношения? С Лукашено, с Орбан, с Путин, с Ердоган – с най-големите диктатори в света, които ни използват като джобни пари. От политическа гледна точка ние никъде не съществуваме в сериозния свят. В кой век живеем? Ние въобще не сме в пространството, защото изпаднахме от историята. Ние искаме да бъдем някакъв връх, но за съжаление, сме на върха на най-лошите неща.

Пиарите на властта измислят всевъзможни глупости и безсмислици за да измамят народа. Това не е нищо ново. Това съществува в света на Оруел. Те тотално променят нещата. Те имат нужда да объркат народа. Да го измамят за да получат това, което искат. И поради тази причина съществуват тези специални предавания по телевизиите, в които се появява т.нар. президент на републиката, който винаги има какво да ни съобщи, да ни сподели някоя глупост и простотия, или пък да ни сподели, че ще се обеси на полилея. Всичко това доказва, че ние се намираме пред сериозно изпитание. В журналистиката останаха само онези, които са готови на всичко, за да изкарат пари за някоя кифла и поради това са принудени да бъдат послушковци.

Властите непрекъснато измислят някакви врагове и така те се превръщат в спасител, в Свети Георги, който с меча обещава по-добро бъдеще за народа. Сърбия е дълбоко разделено общество, където много лесно може да се стигне до сблъсъци, каквито видяхме по време на протестите неотдавна. Протестите обаче доказаха, че на народа му е писнало. Властта е като кула от карти, която може да се събори във всеки един момент. Мен ме е срам да го кажа публично, но нещата може да приключат по един много страшен начин, с кръвопролития по улиците. Не бих искал да бъда свидетел на подобни неща. На 3-ти април очаквам народът да гласува против режима. Осъзнавам, че натискът ще бъде огромен и властта няма да падне лесно. Опозицията обаче тръгна сравнително добре. Има голяма бъркотия на политическата сцена, но има и почтени опозиционери, независимо от факта, че те са доста неорганизирани. Те се лашкат ту на ляво, ту на дясно, но все пак те са почтени опозиционери.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И в Сърбия

    70 37 Отговор
    кудкудякат джендо-мисирки,не сме само ние..

    Коментиран от #9, #36

  • 2 вижда се

    102 12 Отговор
    Сърбите и те са много болни ,като така наречените македонци !
  • 3 Елате при

    79 29 Отговор
    нас братя сърби!
    В ЕС.
    Никой няма да ви използва за джобни пари.
    И ще имате за приятели не диктатори като Путин а демократи като Шарл Мишел (прилича малко на изпуснат но е демократ), като Урсула със столчето и като Жозеп Борел, който е толкоз премъдър та чак е изкуфел.
    А това с Рио Тинто пак ще ви се случи, да знаете.
  • 4 Луд

    45 61 Отговор
    Всяка държава има свойте предатели и явно този и такъв.Защо били в добри отношения с Путин и Орбан.Ами с кой ,бе?С американците ли.Искате да сте следващата Украйна ли.И сега ще ви кажа аз как го виждам .Най-доброто място за живеене в света е ЕС ,но не България ,а Запада.Ако някой мисли ,че не е така да каже къде е ,но само да ви припомня статията как в САЩ се блъснаха две крадени коли.Това не може да стане никъде другаде освен там.
  • 5 Така е

    55 35 Отговор
    Цялата измама с хървати (католически сърби) и босненци (ислямски сърби) и черногорци (дори не знам какъв вид Сърби са те) води само до проблеми за Сърбия и излишно напрежение. Колкото познати приятели сърби имам, всички си признават, че положението там е кофти. Много кофти. Дано един ден се оправят. Пожелавам им го с пълно сърце!

    Коментиран от #15, #42, #53

  • 6 KHPROS 🇨🇾

    10 49 Отговор
    Казват им вундеркинд на българите вечно някой им крив и знаещи всичко без никакво покритие ,а в Кипър са големи прошляци гърци турци българи румънци се гледа като на един дол дренки и непрокопсани цингойнери Кипърците са стабилни и знаят кой са хора и кой не
  • 7 Карл Маркс

    57 20 Отговор
    И Сърбия не е засрахована срещу продажници също както и България не е застрахована които за няколо долара са готови да продадът родина, народ и история !
  • 8 потребител

    21 21 Отговор
    Вижте кой е автор на публикацията и повече без коментар.

    Коментиран от #38

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Презвитер Козма

    54 14 Отговор
    Вижда се че все пак в Бангладеш на Балканите (Сърбия), са останали хора със здрав разум.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мечката

    20 18 Отговор
    Отново мерзости от мерзавци на хранилка!
  • 13 Сорс

    26 17 Отговор
    На Балканите майцепродавците ги наемам евтино.
  • 14 Наблюдател

    16 17 Отговор
    Поредната мантра в тази статия:
    :Светът не е измислил нищо по-добро от демокрацията.:
    Измислено е и всеки който може да мисли може да се досетиш за какво става въпрос
    Категорично не са диктатурата и авторитаризмът

    Коментиран от #17

  • 15 Скоро бях в Сърбия

    13 18 Отговор

    До коментар #5 от "Така е":

    И да ти кажа че черногорците със също сърби носа наричани ЛЕНИ СЪРБИ. Което по нашенски ще рече мързеливи

    Коментиран от #68

  • 16 Скоро бях в Сърбия

    34 19 Отговор
    Да допълня че въобще не личи да живеят по-зле от нас въпреки изключително усложненото им международно положение
  • 17 По-добро от демокрацията

    12 6 Отговор

    До коментар #14 от "Наблюдател":

    Е МЕРИТОКРАЦИЯТА.
    Който не знае що е то може да провери в чичко google.
  • 18 Българио, за тебе те умряха....

    76 8 Отговор
    Сърбите както винаги са били за България истински врагове и то подмолни.На вид са усмихнати, уж добронамерени, но винаги са ни забивали нож в гърба. Сега пак играят коварна игра. Облъчват македонците, че ние сме им врагове и всъщност изпълняват плана на едничкия си цар-господар-Путин!Сърбите няма да позволят макетата да влязат в ЕС, каквото и да си говорят еврочиновниците, са наясно, че това е кауза пердута!
    България в никакъв случай не трябва да отстъпва от принципите си, от истината, че македонците са БЪЛГАРИ, че Гошо през 1944 година ги е продал!!! Който не помни историята си, е обречен да я повтори!!!
  • 19 Смешник

    23 41 Отговор
    И къде е по доброто място? , в Европа?,Европейски съюз?.Вижте съдбата на България и ще ви е достатъчно да прогледнете за къде сте се запътили.Не следвайте същата съдба,да бъдете разграден двор,без армия и ямата за отпадъци на Европа в каквато се превърнахме ние.

    Коментиран от #51

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сандо

    21 37 Отговор
    Сърбите хубаво да си огледат съседите и да видят кой от тях е прокопсал в ЕС и НАТО и с дружбата,т.е. слугинстването на САЩ!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Язовец Бесен

    11 24 Отговор
    Пак ли ти бе ш.пермо соросоидна пак ли си качвал гнусотии този път за Сърбия ?
  • 25 Амнезия

    26 23 Отговор
    При нас 12 год.,на всички въпроси, един
    пожарникар имаше отговор.Той беше и
    външен и вътрешен,социален,финансист,ренегат
    на Мергел,пръв консул в Европа.Тръмп
    го посрещна на крака.Лягаше и ставаше
    с мисъл за началниците.Слънцето не
    изгряваше без негово съгласие.Така че,
    не препотвай.И това ще отмине.
  • 26 Сър Менофф

    4 3 Отговор
    Конграчулейшъ5744, мистър Влайнич !!
  • 27 Психиатъра

    8 12 Отговор
    Отивай да се орегледаш на Екзарх Йосиф 59 неприятен сородоид мазен и евтин
  • 28 Privat Spase

    6 13 Отговор
    Отново публикувано от гълтача на семе с ДНК
  • 29 БарбаГанюс

    37 10 Отговор
    така е, разпродадоха всичко и накупиха руските ракетни установки и други руски оръжия, защото руснаците имат сметка да сте им роби, няма да можете да се откъснете даже и след 100 год. при ново демократично правителство !!!

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Sion

    8 11 Отговор
    Грантаджията Джамбазов пак е ровил из интернет.
  • 32 1520

    16 27 Отговор
    братя сърби не ви трябва ни европейски съюз ни нато нищо хубаво те се случвавижте България Румъния Украйна и др. превърнати във фронтови държави на сащ и нато
  • 33 До Джамбазов

    9 5 Отговор

    До коментар #29 от "БарбаГанюс":

    Что му лошо?
    Само забележка без коментар/коментират други/!
    В България от 1990 г-сини,червени,жълти,зелени....червени,гробари...
    КОЙ В СВЕТА ИМА ВЯРА в български
    комбинации?Как в една държава има тази манджа с грозде?
    И кой ще ви взема на сериозно?
  • 34 А ти си па

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ти си":

    дваж! Капиш?
  • 35 Ало, друже Влайниче...

    3 8 Отговор
    абе що таак се испусна бе?

    Забриши се, заплакни се,
    не се трае, ефира осмрде !
  • 36 Кокорчо

    14 10 Отговор

    До коментар #1 от "И в Сърбия":

    Кудкудякат ама сърбите не са толкова изкуфели като нас да вярват и чакат "спасители" като мен и тръпчинков.
  • 37 В.В.П.

    9 13 Отговор
    На таквиз бурсуци им дават по 59 евря на пасквил . Да всееят съмнение и страх в хората.
  • 38 Името е гнусно

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "потребител":

    ВлайНич, затънал до ушите, пръхти и пръска жълти гадости, като хипопотам !
  • 39 Ася

    18 24 Отговор
    Денис ти изпусна Русия и захапа Сърбия , не ти вярваме на глупостите Сърбия не е в ЕС , но по всичко ни превъзхождат ,помнят бомбите хвърлени върху тях от Вашите любимци САЩ , Русия ги спаси и стои зад тях. Нас ни ръфат САЩ и ЕС!!!!!
  • 40 Вучин и Путич

    5 3 Отговор
    Някой спомня ли си анимацията "Патефил и Филопат" ...😁
  • 41 Ааадее...

    6 16 Отговор
    Смени в статията навсякъде къде пише Сърбия , Сръбски, Сърби с България, Български, Българи и си идваме на место. Абре нема разлика със Сърбете.

    Коментиран от #66

  • 42 МИлиев

    35 1 Отговор

    До коментар #5 от "Така е":

    Мн искам да те видя как обесняваш на хърватите ,че са католически сърби .
    Четете малко бре хора , преди да ръсите мъдрости
  • 43 Приятно ми е - Георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ти си":

    Ето че се запознахме..
  • 44 Иван

    14 11 Отговор
    България има добри взаимоотношения с всички освен с "С Лукашено, с Орбан, с Путин, с Ердоган", обаче пак е същата пропаднала държава, от която никой не се интересува.

    Коментиран от #49

  • 45 потребител

    8 3 Отговор
    И тука както и БЛИЦ взеха да манипулират и да трият.
  • 46 Госあ

    6 15 Отговор
    сръбски некадърен соросоид самообявил се за културовед 😂 това е много характерно за некадърните сороси да се самообявяват за публицисти 😂
  • 47 ХА,,, ХА,,, ХА

    31 9 Отговор
    Тези шовинисти разбиха една прекрасна държава създадена от великите сили след първата световна война и усъваршествана до световен фактор от Тито. И какво се искаше,,, малко томерантност и уважение от сърбите към другите народи във Югославия но сръбската манерка искаше всичко но получи накрая бомби и се свиха във една малка държавица колкото и бяха преди великите сили да ги толерират. Кпйто ги създаде, той ги унищожи

    Коментиран от #64

  • 48 Петър

    40 4 Отговор
    Югославия беше изкуствена държава. Сърбия все още е такава. Областта Войводина винаги в била унгарска , западните покрайнини са били винаги наши и ако си върнею териториите ,ще остане Сърбия в реалните си граници ,а и именно - само около Белград .

    Коментиран от #54

  • 49 Алфа Вълкът

    13 10 Отговор

    До коментар #44 от "Иван":

    Като беше Бойко, нямахме лоши взаимоотношения с никого от изброените. На ушанките им върнахме един автобус шпиони, ама газопровода си го направиха!
  • 50 Гоуст

    29 4 Отговор
    Тук един господин изкара целите Балкани, че били все сърби. Па що тези сърбе се биха помежду си, така и не се разбра. Предстои им още една битка, с шиптърските сърбе и независимо от руските оръжия, ще я загубят и нея. А руснята нека си цвили, колкото си иска, платено им е за това.
  • 51 Pietro

    26 11 Отговор

    До коментар #19 от "Смешник":

    Какво сте били и в какво сте се превърнали? За какво плачат русофилите, за тошовистка България ли? По онова време България бе в най-унизителното си положение на задунайска губерния. Руснаците се подиграваха под път и над път с българите. А самите руснаци живееха в един голям Гулаг. И сега пак се върнаха в подобен Гулаг. Не е Брежнев, но Путин не е по-различен. Ето сега в Москва осъдиха историка Дмитриев по измислени обвинения, само защото е демаскирал зверствата на Сталин. Русофилите са дали мозъците ис под наем срещу някоя друга девалвирана рубла...

    Коментиран от #57, #67

  • 52 Asan

    5 5 Отговор
    Не ви ли писна да сирети бре нагли соруси
  • 53 Вземете се образовайте малко

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "Така е":

    Хърватите никога не са били сърби дубровник е бил независим по времето когато турците са владеели половин Европа до Виена..въбще няма място за сравнение между сърби и хървати
  • 54 Професора

    10 9 Отговор

    До коментар #48 от "Петър":

    А България е естествена държава затова българите от Македония разправят, че са македонци потомци на Филип Македонски хахаха хохохо смех смех смех
  • 55 Желко Драшич

    12 14 Отговор
    България е супер държава с 1 милион турци и 1,5 милиона сигани.

    Коментиран от #56

  • 56 Супер е България

    18 6 Отговор

    До коментар #55 от "Желко Драшич":

    Супере за разлика от вашите дето освен че не печелят войните трепят гражданите си с удоволствие..завинаги ще си останете руски кенеф

    Коментиран от #59

  • 57 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    21 6 Отговор

    До коментар #51 от "Pietro":

    Червените тролчета се вихрят, защото копейките са двойни по празниците, а при този курс спрямо лева /0.024/ трябва яко писане :)
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 КОНТРАТА

    14 16 Отговор

    До коментар #56 от "Супер е България":

    България за 650 години е спечелила една война 1885 със сърбите, трай си по добре! Сърбите поне се биха и с НАТО, а мекедония българите я оставиха на албанците!

    Коментиран от #62

  • 60 Грух

    6 17 Отговор
    Афторат е мазен платен прозападен бухлук.
  • 61 Ххх

    9 9 Отговор
    Текстът е в стил Дойче веле.,.....
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Балканска федерация

    9 5 Отговор
    Сърбите не ще изплуват така. Всички заедно на Балканите сме братя. А какво е било трябва да се забрави и да изградим общ дом
  • 64 АлМак от Мелмак

    9 2 Отговор

    До коментар #47 от "ХА,,, ХА,,, ХА":

    Който те е създал, само той може да те унищожи, при това без особени усилия. Сърбите да не се сърдят, но ако начело на бивша Югославия в началото на 20-ти век бяха застанали хърватите, съдбата на държавата щеше да е друга. Великите сили вече 100 години слагат начело на държавата само алчни послушковци, под тях застават алчни подизпълнители и резултата го виждаме.
  • 65 Ами да

    5 3 Отговор
    Добра статия!
  • 66 Болярин

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Ааадее...":

    Каква разлика очакваш да има между България и Сърбия ?!! Нашите президенти ще каже човек, че са от една майка - хвани единия, удари другия - грешки на природата ! Сърбия - България " Като две капки вода" !!!
  • 67 Пак съм аз

    6 3 Отговор

    До коментар #51 от "Pietro":

    Няма по примитивно и гнусно племе от Сталиновата сволач ! Нищо по-различно и днес при путиН !!!
  • 68 Kreon

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Скоро бях в Сърбия":

    Не е вярно черногорците се обиждат ако им кажеш сърбин
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Евгени

    6 1 Отговор
    1885г.,после били ни братя.....
  • 75 Е и?

    6 0 Отговор
    Ето, и тези наши комшии също не споменават България, все едно, че не сме най-близки по душа и вяра, а сме през планини и морета надалеч...
    Въобще, примерът с онези наши сънародници, които до вчера бяха в границите на Майка България, а сега се македонейчат чак до великия елин Филип Македонски, е страшно заразителен. И е крайно време да имаме много точна, премерена, но и безкомпромисна външна политика към всичките ни съседи, които в годините назад са "отхапвали" повече или по-малко от земята ни...
    Но, надеждата май умира с нашите нови властващит, начело с премиер, който не познава историята ни и допуска ежедневно елементарни грешки...
    Къде са горните ни родолюбци!!!
  • 76 Батан

    0 1 Отговор
    Да се чуди човек колко много от пишещите тук са се загрижили за Сърбия. Поздравления за коментар 18. Прочетете го пак и дано се ориентирате за кого сте се загрижили толкова. След изтласкването на турците от Балканите на полуострова няма друг народ който да се опитва да господства на други народи освен сърбите .Заради тях са пролети реки от кръв.
Новини по държави: