Last news in Fakti

14 Декември, 2021 09:05 3 489 6

Казус за 100 млн. евро

  • швейцария-
  • испания-
  • крал-
  • хуан карлос i

Бившият крал на Испания Хуан Карлос Първи е разследван за пране на пари, укриване на сметки в чужбина, даване на подкупи и данъчни измами

Казус за 100 млн. евро - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швейцарската прокуратура сложи край на делото срещу бившият испански крал Хуан Карлос Първо поради липса на достатъчно доказателства. Той бе разследван за пране на пари, след като стана ясно, че Министерството на финансите на Саудитска Арабия е превело през 2008 година в негова сметка 100 милиона евро.

Парите са преведени в сметката на фондация „Лукум“, а след това 65 милиона от тях са препратени в бахамската сметка на близката до краля Корина Ларсен.

По нейните думи това е знак на благодарност от страна монарха за това, че тя и синът ѝ са се погрижили за него по време на ловен инцидент в Ботсвана.

Според испанските медии обаче целта е била след време Ларсен да върне обратно парите и така те да бъдат узаконени.

Като доказателство за нежеланието ѝ да върне парите се споменава фактът, че през юли тази година тя завежда дело срещу Хуан Карлос Първи за тормоз и иска съдът в Лондон да му издаде ограничителна заповед.

Сега швейцарската прокуратура признава, че паричните преводи са факт, но няма доказателства, че бившият испански крал ги е получил от покойния крал на Саудитска Арабия Абдула под формата на комисионна за изграждането на високоскоростна влакова линия до Мека.

Има обаче „желание за прикриване“ на фактите около този превод, наречен „дарение“, и затова са използвани фондация и посреднически дружества.

Прекратяването на разследването на швейцарската прокуратура не означава прекратяване на разследването в Испания, където на 4 декември то бе удължено с още 6 месеца.

Бившият крал е разследван за пране на пари, укриване на сметки в чужбина, даване на подкупи и данъчни измами.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    13 2 Отговор
    Това е толкоз либерално и логилно!🔯👍Там където има галеми пари,никога нема доказателства!🔯🤡🥳👍
  • 2 Тото 1 и Тото 2

    15 2 Отговор
    Дори краля на Испания го разследват и атакуват . Май само Тиквата Борисов е недосегаем , въпреки хилядите улики , доказателства и издънки ! Той да не е БОГ ?
  • 3 Буха ха

    9 1 Отговор
    Нашия Тулуп е повече от крал, така че не е уместно да бъде разследван. (Крал в смисъл цар, а не откраднал)
  • 4 Вижте добре

    7 0 Отговор
    Откъде идва голямата корупция от запад
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Удавена Риба

    0 0 Отговор
    И тук идва главния въпрос - КРАЛ ли е нашият вече бивш КРАЛ от Банкя ? И отговора е - КРАЛ е , но само в единия смисъл на думата ! Вие си реше в кой смисъл на думата е КРАЛ !
Новини по държави: