Last news in Fakti

25 Декември, 2021 09:46 15 371 131

Ето как е можело да бъде спасен СССР, според Горбачов

  • михаил горбачов-
  • ссср-
  • русия

Ключът е бил създаване на Съюз на суверенните държави

Ето как е можело да бъде спасен СССР, според Горбачов - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Първият президент на СССР Михаил Горбачов смята, че съветските власти първоначално са подценили мащаба на проблемите на междуетническите отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото обновяване. Страната можеше да бъде спасена дори след преврата през август 1991 г. с помощта на създаването на Съюз на суверенните държави. „Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите отношения, отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до заключението, че съюзът трябва да бъде подновен", каза Горбачов пред ТАСС.

Според него целта на властите на СССР е била „да се създаде истинска федерация с реален суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от правомощията”. „Сигурност, отбрана, транспортна мрежа, единна валута, гарантиране на човешките права по проектосъюзното споразумение бяха в сферата на общите структури. Сигурен съм, че това беше реален вариант, повечето републики биха го подкрепили, но Пучът от ГКЧП осуети тази възможност“, каза той.

„Но дори след пуча, когато републиките обявиха своята независимост и позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, аз вярвах, че Съюзът може да бъде запазен. И предложих да се споразумеем за Съюз на суверенните държави“, уточнява първият президент на СССР.

Той отбеляза, че Съюзът на суверенните държави ще се превърне в конфедеративна държава с още по-широки правомощия на републиките. „По-специално те ще станат членове на ООН, а Съюзът ще запази място в Съвета за сигурност. Единството на въоръжените сили, контролът върху ядрените оръжия ще бъдат запазени. Сигурен съм, че това би било много по-добре от това, което се случи след разпадането на Съюза“, заключи Горбачов.

Горбачов нарече времето преди напускането му от поста на държавен глава „черни дни“ за себе си, Съветския съюз и Русия. Защитаването на президентството със сила би довело до остър граждански конфликт с непредвидими последици, каза той.

"Това бяха тъмни дни за Съюза и Русия. И тъмни дни за мен, въпреки че не загубих самообладание. Подписах указ за оставката на президента на СССР, смятам, че нямах право да действам по различен начин, “, каза Горбачов. Той отбеляза, че „не може да се насочи към някаква силна опция по две причини“. „Първо, в този случай бих престанал да бъда себе си. И второ, такова решение би довело до остър граждански конфликт с непредвидими последици. Вярвах, че това не бива да се допуска“, подчерта първият президент на СССР.

Горбачов уточни, че не е съгласен с мнението, че Съветският съюз е можел да бъде спасен, ако не е било решението му да подаде оставка като президент на страната. „Веднага след Беловежското споразумение издадох указ, в който подчертах, че съдбата на една многонационална държава не може да се определя от волята на лидерите на трите републики, този въпрос трябва да бъде решен само с конституционни средства. Осъдих прибързаното появата на този документ – той не беше обсъждан нито от населението, нито от Върховните съвети на републиките, от чието име е подписан“, каза той.

Първият президент на Съветския съюз припомни, че по това време в парламентите на републиките се обсъжда проект на договор за Съюза на суверенните държави. "Трябва да кажа, че разчитах на демократично избрани парламенти, въпреки че Беловежското споразумение дори не предвиждаше ратификацията на този документ. Но в този критичен момент те не си казаха думата. Освен това решиха да отзоват своите представители от Върховния съвет на СССР и на 12 декември, практически без обсъждане, под аплодисменти, те ратифицираха Беловежското споразумение", заключи той.

Горбачов подава оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г., в същото време Съветският съюз престава да съществува.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот

    179 13 Отговор
    Миша НЕ СМЕЕ ДА СЕ ВЪРНЕ У ДОМА !!! За какво ли??

    Коментиран от #22, #52

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да бе

    182 13 Отговор
    Нещо май се оправдаваш. Я иди в щатите и кажи че ще отцепиш 1 щат и ще си направиш държава.

    Коментиран от #16

  • 5 Сух

    137 7 Отговор
    Видяхме как хубаво го спаси "г"орбачов..
  • 6 Петър

    54 31 Отговор
    САЩ е със такъв статут. Съюз от суверенни държави,даже на много езици така се превежда името на държавата САЩ.
  • 7 Можеше да се спаси само ако;

    135 17 Отговор
    Не бяха назначили колхозника М.Горбачов да управлява най-голямата страна в света! След като го назначиха, краха беше неизбежен! Лариса взе няколко огромни чека от запада за бъде развален СССР! За да може днес всеки който не е на държавна работа да работи по 12-14 часа! Когато бъде унищожена и Русия, ще се работи по 16-18 часа!

    Коментиран от #107

  • 8 Енгелс

    178 5 Отговор
    Хайде стига лъга! Договори се с Рейгън и Запада и процесът тръгна. Социализма беше ликвидиран и се реставрира капитализма. Това е.

    Коментиран от #59

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 РЕАЛИСТ

    139 15 Отговор
    Горби какво се обяснява. Нали публикуваха записи, как докладва на Буш, какви золуми е свършил и как си в свършил работата с разпада на СССР.

    Коментиран от #40, #41

  • 12 Хуа Го Фън

    119 10 Отговор
    Юда Искариот 🇱🇷🇮🇱
  • 13 Сесесере

    35 111 Отговор
    Русофилнята, като чуе за Горбачов и е тъжна!
  • 14 Rado

    31 109 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Ако не беше той сега щяхме още да се радваме на цветния кинескоп
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Петър

    19 65 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе":

    Изобщо не си запознат със формирането на държавата САЩ и нейната конституция,точно обратното е на това което казваш ти. Всеки един щат е влязал доброволно в тази държава (САЩ) и може доброволно да я напусне.

    Коментиран от #35

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Йеронимус БОШ

    97 4 Отговор
    Какъв ли е рейтинга на Горби в Русия ? И защо е такъв ?

    Коментиран от #67

  • 19 ЗЕЛЕНчук

    114 11 Отговор

    До коментар #15 от "БСП на Бунището":

    А окупацията и износа на демокрация на САЩ по целия свят ? Питай Виетнам , Корея , Иран , Ирак , Либия , Сирия , Афганистан , Сърбия. Налагане на справедливост по американски тертип , без да питаш другия дали иска ! Честито !
  • 20 Сесерето

    32 88 Отговор
    е било на изкуствено дишане през цялото време на съществуване на тази изкуствено създадена държава (по-точно подобие). Страна с дотирано подобие на неконкурентоспособна икономика; общество проядено от корупция и алкохолизъм; ниско образовани феодали с текезесарски профил тип лукашенко; тотална изостаналост от развитите страни с поне 30 години... Горби, не може да се спасява труп. Може да се спаси нещо, което може да функционира самостоятелно и да се адаптира бързо към промяната на заобикалящата го действителност. Бензиностанцията е създадена като диктатура на простолюдието и напълно закономерно се утече в небитието. Същото очаква и русия.

    Коментиран от #55, #72

  • 21 Перо

    112 11 Отговор
    Единственият държавен глава,получаващ чужда пенсия и живеещ в чужбина! Червената буржоазия в Русия и БГ роди уроди и уродлива “демократична” система!
  • 22 Много зле

    12 62 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот":

    си информиран. От много години живее в Москва.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 333

    113 16 Отговор
    Тежко е в края на своя живот, да осъзнаеш, че ще те запомнят, като предател. Не е хубаво, но факта си е факт. Представям си и Боко след няколко години, какво ще обеснява- "не крадях и не лродадох държавата си" :)
  • 25 Минащ

    97 14 Отговор
    Дано ти заседнат парите които взе. Ако си мъж разходи се някъде от вече Бивши Страни на Вършавския договор. Да гориш в ада
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Архи предателят

    81 11 Отговор
    се опитва да замазва престъплението си. Скоро ще дава отчет пред Истинския Съд, където за всичко ще отговаря и ще бъде оценен според делата си.
  • 28 Раданч Татлъту

    91 9 Отговор
    Михалчо Горбачов си остава най-умният политик в цялата човешка история!Да продадеш 500 милиона човешки съдби без пари,за това се изисква колосален талант!🙉🤡🥳👍
  • 29 666666

    83 7 Отговор
    Голям предател и Бооок-ук
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мюмюн

    14 51 Отговор
    Ссср-то можиши да бади спасену саму пу идин начин да са напрай на тириториата му ощи идна даржава наречина Ромуландия. Сичкуту роми барабар сас жинити и чаветата ут цел свят да бадат инт....интигрирани у таз даржава, да си имат свои парламенд, синат или кот требе там, свой шарифи и куки, паре сопствени да харчат сас лика на нашиа гуру Кондю, и сичку щеши да е точну. Повичи ут таз исмислена рипублика севирна макидониа щяхми да бадим. Танци манци кючеци манджи аутфити...целиа свят щеши да завижда на нази.
  • 32 Мишо Бирата

    79 9 Отговор
    Ако не го пазеха краварските му приятели в Калифорния.... Руските му фенове не биха го оставили да се мъчи до такава възраст
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Горби лъжльо

    68 11 Отговор
    Тоя лъже повече и от Боко Тиквата. Достаъчно е било да арестува Елцин за държавна измяна веднага след подписването на Беловежкото споразумение и СССР щеше да бъде спасен.
  • 35 А тогава

    57 9 Отговор

    До коментар #16 от "Петър":

    каква е била гражданската война - между севера и юга? За доброволното отделяне или доброволното обединение?

    Коментиран от #39, #45, #109

  • 36 no name no face no numberИ

    33 7 Отговор
    Тази с косата ще те прибере през 2022
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Петър

    24 10 Отговор

    До коментар #35 от "А тогава":

    Предложение за отделяне от САЩ се появи в Тексас, съобщи FOX News.

    Предложението е на републиканецът Кайл Бидерман. Това може да стане чрез референдум.

    Предстои да бъде внесено предложение. Бидерман предлага да се проведе такова допитване. Ама мързи ви да четете и да мислите, и поради тия две причини,само глупости говорите.
  • 40 Посетител

    23 4 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Онова беше Елцин! В Горната камара на конгреса във Вашингтон... Хвани единия - удари другия!

    Коментиран от #56

  • 41 БГ коментар

    47 9 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Предател е миша, пре-да-тел! Сега да не се оправдава. Както и доста такива като него у нас...
  • 42 Това да предадеш 500 милн. Бездарник!

    47 8 Отговор
    Откъде е дал интервюто от имението си в Билефелд( Западна Германия) или от САЩ? Този е предателят на 1/3 от човечеството. Етническите руснаци в Германия( от Русия,Казахстан нищо не му правят?!). Виждаме,че Китай се справя с тази програма(копирана от СССР),но поне засега китайски горбачов не се задава на хоризонта.

    Коментиран от #104

  • 43 177

    80 9 Отговор
    Този човек е провалил плановете на Тодор Живков и Франц-Йзеф Щраус за кардинални промени в България. Акот това беше станало, съдбата ни щеше да е съвсем друга. Така че Горбачов е изиграл изключително мръсна роля по отношение на България. Заслужава само презрение.
  • 44 Луд

    37 5 Отговор
    Историята помни предателите точно колкото и героите
  • 45 Петър

    15 12 Отговор

    До коментар #35 от "А тогава":

    А тогава не е зле да започнеш да четеш,не е срамно:В Калифорния са в ход планове за отделянето на щата от САЩ, пише вестник The Washington Post.

    Групата „Да, Калифорния!“ събира подписи за поставянето на въпроса на дневен ред на изборите следващата година. Тяхната цел е да направят Калифорния отделна държава от състава на САЩ.

    Коментиран от #46, #131

  • 46 Ричи

    30 6 Отговор

    До коментар #45 от "Петър":

    И не само там Северна Каролина, Пенсилвания и Айдахо отдавна искат отделяне!

    Коментиран от #51

  • 47 ДаЗдраПерМа

    27 3 Отговор
    Горбачев се оказа слаб лидер и неможа жа съхрани голямата държава. Украинците си направиха референдум с който се определят като независима и суверенна държава и чак след това са събитията на Беловежската среща. Преди това бяха Грузия и Вилнюс но те не са учредители на СССРето.
  • 48 ГОСПОД ГО НАКАЗА

    41 5 Отговор
    Прибра Лариса него го остави да страда пожелам му дълголетие да кука сам в Швейцария извергнат от народа си!
  • 49 СССРБарета

    48 7 Отговор
    Съветския съюз официално го разпусна ти Горбачов никакъв Puch не ти е виновен има го на запис как официално обявяваш разпускането и независимостта на всички републики! Само защото ти обещаха яхтичка имение и долари!
  • 50 Кочо

    59 10 Отговор
    Михаиле, Михаиле! За теб има само една дума и тя е: предател! И ти го знаеш, гледай си там старините в САЩ на които си слуга! И не дрънкай глупости, в Русия всеки знае, че си предател и такъв ще си останеш завинаги!
  • 51 Петър

    22 9 Отговор

    До коментар #46 от "Ричи":

    Ааа,знам че има и други,но просто написах само за Тексас и Калифорния. Виждаш ли колко заблудени фенове на САЩ има? Те просто не могат да повярват че всеки един щат има право по конституция да се отдели от САЩ и да стане суверенна държава.
  • 52 ДаЗдраПерМа

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот":

    живее си като Цар в държавна вила около Москва, продаде си единственната къща в Германия 2019г за 7млн евро. Дъщеря му Ирина постоянно живее в Германия. От две три години не е напускал Русия дори за лечение иначе беше постоянен пациент в швейцарските болници. Пенсията му е около 6хил евра на месец.
  • 53 Бай Иван

    39 5 Отговор
    Най - лесният начин за спасяване на СССР беше ако Горби въобще не беше станал държавен глава.
  • 54 баба Пена

    16 3 Отговор
    Тоя какво се прави на Гешев ?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 РЕАЛИСТ

    13 3 Отговор

    До коментар #40 от "Посетител":

    Записите бяха и на двамата. И на Горби, и на Елцин.

    Коментиран от #102

  • 57 ДаЗдраПерМа

    18 3 Отговор
    Създаде голям Горбачев център (фонд) но стана чужд агент защото получаваше финансиране от вън. Елцин построи няколко луксозни жилищни блока за своите приятели в район Крилатское.
  • 58 Гост

    32 5 Отговор
    Предател и рекламен агент на Макдоналдс. Не заслужаваш дори да бъдеш чут!
  • 59 Анджело

    32 4 Отговор

    До коментар #8 от "Енгелс":

    По-добър начин да се ликвидира човечеството и природните ресурси на Земята от капитализма няма. Пари, стока, пари-прим. Само пари и пари...Амин
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 евлампи

    18 5 Отговор
    Можеше , но не се намери чиляк да те пуцне!!! Затри и съсипа живота на повече хора от Сталин!!!
  • 63 101 Далматинци

    31 5 Отговор
    Вече 32 години Горбачов живурка в Швейцария без да му се налага да работи. - Каквито и глупости да говори, на всеки средно грамотен е ясно, че причината за разпада е той и парите, с които го подкупиха Запада.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Кочо

    26 3 Отговор
    Жа.л.ък гл.у.п.ак и пре.д.ател! Тя историята вече те оцени! Всички, чийто живот и държави съсипа - също!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ХХХ

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Йеронимус БОШ":

    Виж какъв е рейтингът на Горбачов у нас....
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Точно

    11 1 Отговор

    До коментар #37 от "Комон Сенс":

    Така ще купуваме газ по 3000 долара и за толкова ток.а пък алкохолизъм е болест а робството е избор. Ако ме разбираш какво искам да кажа. Наздраве

    Коментиран от #71

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 наздраве

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "Точно":

    Разбирам
  • 72 сересето

    5 19 Отговор

    До коментар #20 от "Сесерето":

    Прав си ама кой да чете и слуша
    Тоя лунатик Ленин ги е създал. Още си е в мавзолея. Друго куку им е спечелил втората световна - Сталин. Тов също е кух, но за разлика от Ленин не е тотално луд, само чат-пат е прищраквал. Тъй или иначе се разпаднаха защото нямаха вяра. Мисля, че РФ е друга система и тя ще мета водорода ако се наложи. Защото тоя белязания ако беше фърлил атома връз Беловеж вместо да се споразумява, щехме да ходим в БНА по пет години и Бай Бойко да си ни управлява след Тошко до днес без прекъсване.

    Коментиран от #114

  • 73 Няма такава държава,

    15 1 Отговор
    която доброволно да допусне разпад. Било САЩ, било СССР. Чехословакия е някакво изключение, което само потвърждава правилото. Или трябва външна намеса, или слаб и корумпиран елит. Голямото си аги е по- добро, защото една голяма държава може да е суверенна и независима във всяко едно отношение, за разлика от дребосъците. С изключение на Северна Корея, но и там са зависими от Китай. България точно затова е паднала под османска власт- защото е била накъсана на части. Точно затова и сега не можем да сме независими- прекалено малки сме. Ако САЩ се нацепят, нищо добро не чака нито отделили те се щати, нито тези които ще останат в съюза. Справка- разпада на СССР.
  • 74 Влади

    29 7 Отговор
    Все едно Костов да се жалва как са можели да се спасят Държавните Български предприятия от чудовищната бандитска приватизация в България през 1997 , какви изроди ходят по земята не е истина ,Горбачов проклет бъди предател долен !!!
  • 75 барчо

    26 6 Отговор
    Абсолютни глупости на търкалета. Този и онзи след него разпаднаха цяла една стройна единна система, нещо което никога повече няма да може да се създаде. Единна армия, единна парична единица, единни закони, единна икономика обединяващи над 100 различни езици и националности в една държава. Плюс сателитите от соц. държави с вонен съюз, взаимодопълващи се икономики със социални придобивки, които бяха на преден план в полза на целокупния народ. Относително равенство, почти нулева безработица, много под процент годишна инфлация, безплатно образование, безплатно здравеопазване и т.н., където човешкия живот и човешките съдби имаха значение.
  • 76 Желяз каменноff

    7 14 Отговор
    Нямаше да може да се спаси СССР.повечето станове нямаше да се съгласят да си дават лептата от 90процента на москва

    Коментиран от #77, #79, #80

  • 77 Кубрат

    17 7 Отговор

    До коментар #76 от "Желяз каменноff":

    Каква лепта всички ги хранеше Москва в това число и нас виж след 30 години къде е Москва къде са другите крадът още каквото им остави московието.
  • 78 не може да бъде

    16 2 Отговор
    Като свидетел на някои процеси в СССР мога да кажа ,че кризата в периода 1985-1990 беше с изключително тежки индикации.За тази криза имат вина доста хора от КПСС ,по-специално върхушката -ЦК,Политбюро.Но главната вина е на Горблачов...и не бива да забравяме -Елцин.Два дебила -това е сила.Аз бих отбелязал в гази категгория на дебилите още един -бившият член на Политбюро на УССР,отговарящ за идеологията , и първи украински президент -Кравчук,а също така и Шушкевич от Белорусия.

    Коментиран от #83

  • 79 гювеч

    14 1 Отговор

    До коментар #76 от "Желяз каменноff":

    Становете бяха последния проблем.
    СССР съществуваше като социалистическа федерация. Смяната на соца, значеше и разпад на федерацията. В последствие можеше да бъде направена нова федерация по нов принцип. И такава беше дори направена. Но силната идеологическа спойка просто падна.
    А защо нямаше как соца да оцелее в СССР и СИВ - чети по-долу. Малко неудобни факти.
  • 80 Какво означава

    11 4 Отговор

    До коментар #76 от "Желяз каменноff":

    " нямало да искат"? Това да не е концерт по желание. В една голяма държава винаги има и сепаратистки настроения, въпросът е дали централната власт е достатъчно силна да ги тушира. Винаги е било така, и винаги ще бъде така.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Така е

    15 1 Отговор

    До коментар #78 от "не може да бъде":

    Кризата 85-90 е била изключитлено тежка. Но ще те коригирам леко - това всъщност е финалният акорд на глобалната криза от 70-те. През 70-те запада провежда тежки реформи. Изтока е пас. Тогава (в края на 70-те) дори някои смятат, че соца се е показал по-жилав и не е пострадал от кризата така като запада. Оказва се друго.
    Порасналите потребителски претенции, апетитите на висшите партийци и ченгета в комбинация с икономическия спад водят до срива на соца и възникването на олигарсите. Така че можем да говорим за тежка глобална икономическа криза в комбинация с тежка ценностно-морална криза на изток.
    Китай избягва тази съдба, заради реда и малките потребителски претенции. Този проблем пред поднебесната соц импретия ще е актуален тепърва - съвсем скоро. Не мога да кажа как ще го преодолеят. Може би ще се справят със западна помощ. Никой няма интерес от китайски срив.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 барчо

    21 3 Отговор
    СССР и всики соц държави се разпаднаха благодарение на лъжливите западни обещания за райски живот. Както и отношението на новата Русия към тях. Горбачов беше този, който свали от власт Т. Живков и сложи продажните елементи, които способстваха за нашия разпад. Да. Така е. Държава, която разчита да я защитава чужда армия няма, собствена енергетика, собствена съобщителна система и икономика на държава от третия свят си е пред разпад.
  • 86 Пико

    19 3 Отговор
    Аз също мисля че е мажело да се спаси СССР,просто вместо Горбачов да е Сталин.

    Коментиран от #90

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 тюрлю гювеч

    13 5 Отговор

    До коментар #86 от "Пико":

    Разпада на СССР и СИВ е резултгат на обективни икономически, културни и политически фактори. Дори е бил предизвестен години преди да се случи. Инасайдерите са били наясно поне към 1985-а година и са имали предимството да се подготвят и да яхнат новата политическа вълна в аванс.....
    Сега на някого му е удобно да ти внушава, че човешка грешка станала и прочее партенки.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Браво,

    5 9 Отговор
    Добре, че не са го спасили.
  • 93 Влади

    23 3 Отговор
    Белязания на челото , най мразения човек в целия свят , сатаната в човешки образ Михаил Горбачов
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ивелин

    26 4 Отговор
    Тоя предател сега седнал да дава това което го няма.Даже Хитлер не е навредил на СССР толкова колкото тоя сволач предател (немецкая ку...ва).Разрушавайки само за няколко години това което бе създадено за 70 години - милиони хора оставени на произвола на съдбата, разрушена икономиката, потери на ограмни територии, безработица, анархия, хаос, бандитизъм, наркомания, мафия и гражданска война (За тях години прочитете как Западната преса възхвалва,че е най-демократична страна) тя е трагедия на ХХ за милиони съветски хора.( моля преди да коментират да прочитат събитията историята за да не говорят глупости) ).

    Коментиран от #112

  • 96 Владимир Путин

    22 5 Отговор
    Всеки който не съжалява за разпада на Социализма няма сърце ! Всеки които си мисли , че запада ще позволи връщането на Социализма няма ум !
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Цоко

    9 8 Отговор
    Ка нема а фалира, оно се краднеше повече, от колкото се произвеждаше. Така да се каже, крадеше се авансово. Я съм си комунист от малък, но копче не съм взел. Нещем до се връща, па че краднат, няма нужда.
  • 99 Влади

    26 1 Отговор
    Путин подмина и НЕ поздрави Горбачов на Парада на Победата , каза че не го е видял , хахаха , това казва всичко

    Коментиран от #117

  • 100 ТвойтаМама

    25 3 Отговор
    Белязаният Юда и в Ада го не искат.
    За торба пари Безродникаюът предаде Родината.
    Ана тема.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Посетител

    13 2 Отговор

    До коментар #56 от "РЕАЛИСТ":

    Възможно е. Запомнил съм Елцин. Но и двамата съсипаха Съюза!
  • 103 Налода каза

    10 1 Отговор
    Тракториста- капиталист трябва да бъде съден за държавна измяна като предател.
  • 104 Фасада!

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "Това да предадеш 500 милн. Бездарник!":

    Ясно! Някой гений ще нарисува тайната вечеря. Юда ще бъде с белег на канчето, ще се припознаят и другите апостоли, ама кой ще играе спасителя?
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Роко

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "Можеше да се спаси само ако;":

    Приятелю не можеше да се спаси по никакъв начин (то и никой нормален човек не би тръгнал да го спасява). А Горби (самият той крайно червен в сравнение с него Брежнев и Андропов изглеждат като невинни пионерчета) имаше малшанса да е лидер на СССР когато Рони реши да приключва с игричките и да скапе империята на злото. И за няколко месеца го скапа грешката му беше че спря скапването (може би си е мислел че с една голяма държава има по - голям шанс да се разбере от колкото с много малки) иначе Рассия щеше да се върне до естествените си размери
  • 108 Михаил Пелтеков

    8 4 Отговор
    Горбачов е първия и последен президент на СССР, разпадане се по негово управление. Ако можел да го спаси, щеше да го спаси.
  • 109 Роко

    5 5 Отговор

    До коментар #35 от "А тогава":

    Войната се води защото част от щатите не са съгласни с новите закони. Част от южните щати са зависими от робския труд и те започват войната. В началото са нямали намерение да се отделят едва когато започват да губят по - умните от лидерите се опитват да договорят спиране на войната като юга се отдели в отделна държава. Ако бяха поискали това в първите дни на войната можеше и да ги огрее но когато армията му печели войната едва ли някой ще се съгласи на договорки с губещите.
  • 110 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    16 4 Отговор
    Този отдавна трябваше да е разстрелян за предателство...
  • 111 Читател на Факти

    11 2 Отговор
    Национален предател

    Коментиран от #116

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Един от синовете Господни.

    9 1 Отговор
    Тези са толкова грешни че дори и Господ не може да ги спаси..
  • 114 А ти ако не

    7 1 Отговор

    До коментар #72 от "сересето":

    беше спал в часовете по химия и физика в средното училище, нямаше сега да пишеш глупости. (И как да "хвърли атома", като по същото време и украинците имаха ядрено оръжие и ... Функционално-неграмотен?)
  • 115 БЪЛГАРИН

    1 5 Отговор
    Спосибо
  • 116 Балканска федерация

    5 8 Отговор

    До коментар #111 от "Читател на Факти":

    Луд ли си , просто САЩ ги победи.
  • 117 Хахаха

    6 8 Отговор

    До коментар #99 от "Влади":

    Не го е видял, защото е нисък. Не напразно му казват джуджи...
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Анонимен

    0 12 Отговор
    Др. Горбадчив, весели празници. Бъдете жив и здрав и дълголетие. Те комунистите си искат и те не знаят какво. Някой друг да работи за тях. Объркани са нещата. Добре че младите не са очевидци като старите. Мислим, сравняваме и стигаме до заключение, че не всичко е било зле и не всичко днес е ок.

    Коментиран от #127

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Горби е един неук агроном ,геополитиката,не му в силата.Затова руските,от 20 г ,избират ,,Стария Вова,,.Ония ще продаде и на майка си кюлотите.
  • 122 Анонимен

    6 2 Отговор
    Нещо умните да кажете за олигарсите налазили Британия Велика.
  • 123 Анонимен

    1 8 Отговор
    Добре стана че напуснаха комунистическа България. Връщат се мързеливите. Кво му е зле на Запада. В бг с тия 500 лева кво можеш да сториш, освен на бойко черния кожен шлифер да откраднеш. Ссср, русия, българия са един дол дренки, свръх богати и бедняци клошари. И то вече българи просят, а кой го стори. Вие българските подлоги и днес сте самотници. Варна са руснаци, в родопи не християни И борисов ви го каза, живеят мюсюлмани, но ме обичат. Разсъждения на малко дете бе Борисов. Нищо против, но къде заведе Бг в хлуханяма.
  • 124 Хайл

    9 1 Отговор
    Тоя е за трепане
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Знайко

    7 1 Отговор
    Предател или некадърник.... а най-вероятно и двете по много... Путин сега се опитва да поправи белите след теб, продажна гнидо... Онова, което може, разбира се.
  • 127 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #119 от "Анонимен":

    Пак не в час... тук за геополитика се говори, не за социален строй ;)
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Да бе!

    1 2 Отговор
    Много зомбита тука! СССР не можеше да се спаси! Същото чака и Русия! Диктатурата е без перспектива! Наложителни промени трябва да има в целия свят иначе човешкото племе си заминава! Идиоти управляват света!
  • 131 RVN

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Петър":

    Хитър Петър, информацията ти за доброволно отделяне на щати (secession) е като "демокраДцията" - имаш "фрийдъм" (няма нищо общо със Свободата) да плямпаш, но веднага влизаш в компютрите за 1,000 години и ха гъкнал по-сериозно - костите ще ти изгният по федерални затвори и ако случайно излезеш 1 ден - ставаш само за "изкопчия". Няма по света друга Мафия, която бие по-здраво по ръцете на местни "перестройкаджии". На ? годинки си, вЕрващ Пепи!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания