Last news in Fakti

16 Януари, 2022 18:16 2 190 62

НАТО е оръжие на конфронтация

  • дмитрий песков-
  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • граници

Песков за отношенията между Русия и военния алианс

НАТО е оръжие на конфронтация - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„НАТО се явява оръдие на конфронтация, а не на мир и стабилност. Алиансът се приближава към границите на Русия“, каза прессекретарът на руския президент Дмитрий Песков в интервю за американския телевизионен канал CNN.

През 90-те години на миналия век НАТО даде гаранции, че няма да се разширява на изток, макар и да нямаше юридически обвързващ документ. „Всичко това започна в началото на 90-те години, след обединението на Германия и когато СССР и бившият съветски лидер Михайл Горбачов се съгласиха с това. Имаше обещание от американска страна, което за съжаление не беше юридически фиксирано в документ. Имаше обаче гаранции, че НАТО никога няма да разширява своята военна или политическа инфраструктура на Изток. За съжаление, от тогава военната инфраструктура на НАТО все повече се приближава до руските граници“, каза Песков, който говори на английски език.

Според Песков, отношенията между Русия и НАТО са достигнали „червената линия“, заради военната поддръжка от страна на Алианса на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    101 8 Отговор
    не съм русофил , но краварите действително ги обкръжиха с базите си и те само се защитават в случая. поставят по риск и членките на алианса в близост до Русия. това е изключително недалновидна , вредна , нелогична и опасна политика!! няколко пъти светът се е разминал на косъм от автоматично изстрелване на ракети-при напрежение рискът се увеличава

    Коментиран от #34, #54, #56

  • 2 БГЕГЗИТ(ЕС) И ЕГЗИТ(НАТО)

    86 7 Отговор
    ЯСНО Е ТОВА А ЕВРОПЕЙСКЯ СЪЮЗ Е НЕГОВ ПОМОШНИК БЪЛГАРИЯ САМО ГУБИ С НАТО И ЕС.
  • 3 ЗАКРИВАЙ НАТО

    60 15 Отговор
    В последното си онлайн издание на "Диагноза", Георги Ифандиев показа документи от преди 30г., гарантиращи че НАТО няма да мърда и метър към руските граници. И попита "А нима в Кремъл не разполагат с тези документи?" Всичко е театър.

    Коментиран от #8

  • 4 русенец

    88 5 Отговор
    НАТО по генезис си е антисъветска, а по-късно и антируска организация. Нищо не се е променило. А и Сенилното старче от Белия дом има огромни вътрешни проблеми и има нужда от външен враг.
  • 5 Балалайка

    10 80 Отговор
    НЕ,БЕ...ПИЯНГУР,..НАТО ДЕ .."ПРИБЛИЖАВА"....ЗАЩОТО..ВАШИТЕ СЪСЕДИ НЕ ИСКСТ ДА ЖИВЕЯТ В.. КЕНЕФА НА ПУТИК!
  • 6 Копейкин

    13 78 Отговор
    Споко крадльо, НАТО пази и дъщеря ти, която не ще и да чуе за РФ, която кремълските бандити направихте на кене0|0
  • 7 ЕВРО НЮЗ

    82 9 Отговор
    НАТО е организация за Държавен Тероризъм и политическа убийства..... Андрей Луканов, Слободан Милошевич, Ясер Арарат., Муамар Кадафи, Саддам Хюсеин, генерал Сюлеймани.. Протегнаха ръце към Сирия, Казахстан и Беларус но благодарение на Русия спасиха кожите.... ВЪН ОКУПАЦИОНАТА АМЕРИКАНСКА АРМИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ... Организацията за Държавен Тероризъм разпусната. 💣💣💣💣💣
  • 8 русенец

    15 7 Отговор

    До коментар #3 от "ЗАКРИВАЙ НАТО":

    И какви са гаранциите? Иначе в нета можеш да намериш доказателства, че земята е плоска. Останалото е въпрос на това, какво може да смели мозъка ти .:)
  • 9 Джок Съдбата

    8 67 Отговор
    Не е оръжие, а вибратор - само вижте как путинофилите се превъзбуждат като се спомене НАТО.
  • 10 Bgbgbg

    10 57 Отговор
    Всяка суверенна държава е свободна да избира своята ориентация.Русия да не се прави на ощипана госпожица и да поставя бариери пред държавите,никой не и дава това право.

    Коментиран от #12, #14, #18

  • 11 ТОЧКАТА

    38 4 Отговор
    НАТО----Няма Акъл Тази Организация!!!!
  • 12 Точно така

    5 18 Отговор

    До коментар #10 от "Bgbgbg":

    Браво.

    Коментиран от #16

  • 13 ала бала

    2 32 Отговор
    Този първо да си види келнерската прическа от 92-ра година и мустачките като 16 годишен юноша и после да приказва.
  • 14 На найси феродо

    43 1 Отговор

    До коментар #10 от "Bgbgbg":

    Солдат, тогава защо 🇺🇸 реваха като болна хималайска мечка, когато СССР позиционира ракети в Куба? Куба го поиска и по твоята 🐂 логика тя бе свободна сама да си избира съюза в който да членува. Нещата стоят по много по- различен начин. Това да не ти е отбор Черешки срещу отбор Ягодки ако го помниш или въобще знаеш това предаване, че те не знам колко си годишен.

    Коментиран от #15

  • 15 Путин

    2 17 Отговор

    До коментар #14 от "На найси феродо":

    Мани,врачанците сте специалисти по всичко.

    Коментиран от #17, #43

  • 16 Хан Ко Брат

    35 0 Отговор

    До коментар #12 от "Точно така":

    Я да се проведе референдум в България и Украйна: ЗА и Против ЕС и НАТО, пък каквото народа каже, това да е. Глас народен, глас божии. Не случайно Австрия, Швейцария не са членове. А и защо ЦРУ и Пентагона сътвориха Евромайдана? Защото тогавашният законно избран украински президент каза не на НАТО, да на Русия. Нали той е президент и той трябва да реши според твоята логика.
  • 17 На найси феродо

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Путин":

    Пише се врачанин и врачанините. Врачанци е напълно погрешно Бай Шиле.

    Коментиран от #20

  • 18 Моряка

    34 0 Отговор

    До коментар #10 от "Bgbgbg":

    Каква свобода,бе колега,никой не ни пита искаме ли НАТО.Една шепа агресивни американски агенти начело с Пасито ни набутаха в този помиярник,трудно ще излезем.Защо власт имащите се плашат от референдум,защото им е ясен резултата.Имаше известна надежда във Възраждане,но тези сертификати съвсем ги разцентроваха.И армия нямаме,за да спретнем едно превратче.
  • 19 Анализатор

    2 9 Отговор
    Ако бях на мястото на Петков вместо всички други изявления щях да подам молба за членство в НАТО Има и прецеденти ето ги"
    "отношенията между НАТО и СССР не бяха толкова прости. Интересно е, но в различни периоди от своята история Съветският съюз беше неведнъж в баланса на присъединяването към Северноатлантическия алианс."
  • 20 Путин

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "На найси феродо":

    Опитът ти да се правиш на особено грамотен те прави още по-смешен. Защото врачанин и врачанец са дублетни форми. А и явно малко си чел българска литература,ако изобшо си чел, за да прочетеш думата врачанец. Както казах врачанци сте специалисти по всички въпроси, но само в кръчмата и по форуми,където никой не ти изисква и сверява знанията. Просто мнозинството от аудиторията е като теб.

    Коментиран от #21, #23, #44

  • 21 На Путин брат му

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "Путин":

    Ей, учения, това колко време го мисли? колко пъти се допита до гугъл кое какво е, кое е по- правилно и как е по - точно и как да го формулираш в изречение за да изглежда добре? От толкова " мислители и професори" като теб България до тук се докара.

    Коментиран от #22

  • 22 Путин

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "На Путин брат му":

    Това,че не защитаваш грешната си теза, не означава,че само трябва да хулиш другия,който ти е направил забележка.

    Коментиран от #24, #28

  • 23 На найси феродо

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Путин":

    Ти от толкова четене нещо истинския живота си поизпуснал така незабележимо покрай теб. Мен ли ще учиш, човекът роден и израстнал в този град, как там се казва: врачанин или врачанец. Читанкооооо, врачанин се казва. Врачанец никой не го използва.
  • 24 На найси феродо

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Путин":

    Ти от кой град или населено място си приятелю? Я сподели.

    Коментиран от #46

  • 25 оня с коня

    4 20 Отговор
    Песков се оплаква че НАТО разширявайки се на практика доближава Руската граница,..а так Не нада!И зъб не обелва Песков обаче Русия преди да АНЕКСИРА Крим не помисли ли че по този начин се приближава към Натовските граници?Негодува песков и от Военната поддръжка на Украйна от НАТО и евентуалното й приемане в Пакта.А ЗАЩО?Защото за Русия е по-изгодно не НАТО да се приближава към Нея,а ТЯ да се приближава към НАТО,анексирайки И УКРАЙНА след Крим?А ако Русия нахлуе в Украйна,не следва ли МОМЕНТАЛНО навлизане и във Финландия?Между другото безспорна истина е че ако България не бе член на НАТО,досега да са ни "Побратимили" 100 пъти,след което щеше да последва Сурово ПРОГОНВАНЕ на Българите щото на Русия й трябваме като "Територия".

    Коментиран от #35

  • 26 реалност

    21 0 Отговор
    Русия не е СССР , тя използва капитализма за развитието на държавата , но запазва морала на социализма и тяхното общество е защитено от пагубните идеологии на ЛГБТ , Феминизъм и принизяването на белия хетеросексуалеен мъж . В техните филми и приказки за деца има само два пола , а жените са на почит и в бизнеса и в политиката Какво им е страшното на руснаците ,че ни плашат с тях....
  • 27 сноу

    11 0 Отговор
    Според мен най-резултатно ще е да им пратите няколко от тия хипер-хапер ракетките ,с приятелски поздрав и на мига ще започнат да мислят и начаса ще имате отговор...
  • 28 Али Агджа

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Путин":

    Едно дете казва на Обама: татко твърди че ни подслушвате и следите в интернета.
    Обама: той не ти е баща.
  • 29 Казуар

    0 14 Отговор
    Русия напада съседите си, а пък НАТО е оръжие за конфронтация.

    Коментиран от #32

  • 30 НАТО СА ТЕРОРИСТИ

    14 0 Отговор
    ДОКАЗАНИ ИСТОРИЧЕКИ, ЧЕ СА ТЕРОРИСТИ С НАЧИНАНЯТА СИ.

    Коментиран от #45

  • 31 dron

    2 14 Отговор
    Зануленият съвсем обърка понятията в дипломацията и в момента освен смях руското МВънР друго не
    предизвиква . Междувременно семействата на песков и рябков от собствеността във Флирида се хилят на
    заканите на кремъл,щото знаят ,че ако много си повярват ще ги изгонят от САЩ ,а другите перачници
    не са сигурни. 2024 путин ще върне крепостничеството ,така че със здраве си го избирайте.
  • 32 Шин Фейн

    17 0 Отговор

    До коментар #29 от "Казуар":

    Съседите на Русия нападат руснаците, а Руската армия са миротворци. Отбранителния съюз НАТО само е нападал досега, никога не се е бранил.
  • 33 СТАРИЯ ЗАВЕТ

    17 1 Отговор
    НАТО са сатанистите подвладтни на Сатана , а руснаците са оръжието на Бог!

    Коментиран от #47

  • 34 ха ха хааа

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    " не съм русофил " .. А аз съм Президент ...

    Коментиран от #48

  • 35 Иванушка

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    "...И зъб не обелва Песков обаче Русия преди да АНЕКСИРА Крим ...." - Крим е е важна Стратегическа база на Черно море, отделно никога ама никога не е бил Украински, бил е Турски май преди да разпърдиме Османците. Целия проблем на Украйна е Фашистко Комичната власт, махнат ли Комика и Криминалите нещата ще тръгнат в правилната посока.

    Коментиран от #38

  • 36 Ти да видиш

    16 0 Отговор
    Норвежки генерал: Западът изопачава реалността представяйки Русия като „големия злодей“

    Бултаймс.бг/norvezhki-general-zapadat-izopachava-realnostta-predstavyajki-rusiya-kato-golemiya-zlodej/

    “Муд обвини Запада, че „изопачава реалността“, като представя Русия като „големия злодей“, а САЩ и Запада като „безупречни защитници на демокрацията“, предава БГНЕС.”

    Той прави паралел между разширяването на НАТО на изток след Студената война и Първата световна война, когато Франция и Великобритания хвърлят цялата вина върху Германия с Версайския договор. Заедно с големи репарации, военни ограничения и искания за отстъпване на територии, националното унижение довежда до възхода на Адолф Хитлер, бивш войник от Първата световна война и на нацистите. За разлика от тях, след Втората световна война към Германия се отнасят с уважение и тя бързо се присъединява към европейската общност въпреки жестокостите, извършени под нацисткия флаг.

    Според Муд е разбираемо, че Русия възприема „националното унижение като реално“.

    „Последните 30 години не бяха белязани от взаимно уважение и съдружие. Те се характеризираха със западната изключителност и американското високомерие“, заявява Муд. „Също така не си спомням да съм виждал нито един филм или сериал, в който руснаците да са добрите, а западните герои – лошите. Културното изразяване на Запада популяризира САЩ и европейците като добрите. То култивира образа на Русия и руснаците като зли, низши злодеи“.

    Муд приз
  • 37 БОЛШЕВИК

    11 1 Отговор
    Ако беше СССР нямаше да се обясняват толкова много време, а да са ги почнали вече! Западащия запад и дивашкия му капитализъм, не могат вече да диктуват извратената си система и прогнилия си начин на живот!

    Коментиран от #51

  • 38 оня с коня

    3 13 Отговор

    До коментар #35 от "Иванушка":

    Направил си си труда да пишеш,направих си труда да прочета написаното и ето как го разбрах:1/Относно Анексията на Крим"Крим е важна стратег. База"...Е значи ли че щом е такава важна база трябва да бъде Руска?Ами то и България е още по голяма Стратегическа територия - следва ли да станем Руска собственост?Ама Крим никога не е бил Украински твърдиш...А нима Северна Добруджа е била Румънска,а Македония - македонска?Ама дойде "Големия брат" и каза че вече тъй ще бъде- можем ли да си ги върнем силово след като нямаме Ядрено оръжие?накрая предлагаш Украйна да махне "Комика" и работата ше се оправи...А КОЙ да застане на негово място - Човек на Москва,който да й предложи цялата Държава "на тепсия" както навремето бай Тошо беше сложил БГ в краката на руснаците ли?Всъщност лошо няма че така ги мислиш Нещата,само дето е Абсурд да се случат,щото е казано- "Не е луд който яде зелника,а който му го дава".

    Коментиран от #40, #42, #49

  • 39 Кую

    9 0 Отговор
    Кърлежи са натовците, кърлежи без таша... ци.
  • 40 Иванушка

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "оня с коня":

    "...А нима Северна Добруджа е била Румънска,а Македония - македонска...." - най-добре е абсолютно Нищо да не се пипа като граници на Балканите, защото исторически те са на Рим и неговата наследница Византия. Всички местни народи тук са Пришълци, заграбили Чужда територия.

    Коментиран от #57

  • 41 Селянчето

    3 0 Отговор
    Всичко е за пари 💸💸💰💰💰💸💸
  • 42 БОЛШЕВИК

    14 1 Отговор

    До коментар #38 от "оня с коня":

    Какво ще правите с тия територии, къде си ги изброил? Като не можете да управлявате и това къде е останало, за 32 години превърнахте големи части от България в демографски пустини, а други части от България в същински пустини и пущиняци?!
  • 43 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Путин":

    Казва се "врачаните" а не "врачанците".
  • 44 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Путин":

    Какво му е лошото че човека е написал как е при нас прието да се наричаме? Правиш се на умен?
  • 45 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "НАТО СА ТЕРОРИСТИ":

    Ми то си го пише в названието: Норд Атлантик Терористик Организейшън - НАТО.
  • 46 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "На найси феродо":

    От некое смотано село... От рода на Бутан-забутан. Няма и да каже.
  • 47 От страни

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "СТАРИЯ ЗАВЕТ":

    Така го пишат по библиите, че ще дойдат от Север могъщите Гог и Магог.....и тогава крий се кой накъде види.
  • 48 Малоумния,

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "ха ха хааа":

    не можеш дори да си представиш какво може да се случи....!...
  • 49 От страни

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "оня с коня":

    Хитричък си, Оня под коня. Значи кога американците растурят СССР е нормално, а кога те си сбират земите е анексия? Краварите анексираха 2-3 щата но ти мълчиш. Или онова е друго нещо? Половината от Украйна са руски земи, цялата Украйна са Съветски Съюз, така че "джа"...Джафтери митинги хоптери пред министерството...
  • 50 Смешници

    2 0 Отговор
    На тия некадърници все някой им е виновен и все гледат в чуждото канче а не си оправят собствената къщичка
  • 51 Тодор Правешки

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "БОЛШЕВИК":

    Алоу, петолъчника, само да ти напомня, че и в Матушката ти е капитализъм, а товарищ Хаяско за 20 години президентстване не рачи да върне цоциализъма в Рассия... 😀
  • 52 ЧОКИ

    5 2 Отговор
    САЩ И НАТО СА АГРЕСОРИ, ВОЙНИ,ПРАВОКАЦИИ И ЛЪЖИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ КОЛОНИЙТЕ РАБОТЯТ ЗА ТЯХ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ами ...

    1 3 Отговор
    Стигнах до: "През 90-те години на миналия век НАТО даде гаранции, че няма да се разширява на изток, макар и да нямаше юридически обвързващ документ." И спрях да чета.
  • 56 Ами ...

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Освен русофил си и неграмотен. В българския език, изреченията започват с главна буква. Много интересно от къде ви намират такива.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    3 1 Отговор
    И малките песове да не джавкат !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ох ли

    2 3 Отговор

    До коментар #59 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Пълна програма за менте шампанско за два лв Как няма да ги славиш
  • 61 Страхул

    2 4 Отговор
    НАТО е оръжие за сдържане на агресивни неоимпериалисти -реваншисти -комунисти.
  • 62 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Изритайте ги на Берлинската стена и те сами ще се разпадат а Европа ще се успокои.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания