Last news in Fakti

19 Януари, 2022 06:12 1 666 8

Готвят вот на недоверие срещу Борис Джонсън

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • премиер-
  • вот на недоверие

Писмата с искането трябва да станат 54. Вече са подадени няколко, а още 20 депутати смятат да ги предадат днес

Готвят вот на недоверие срещу Борис Джонсън - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания има сведения, че депутати от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън вече открито обсъждат как той да бъде свален от поста и кой да бъде негов наследник, предаде БНР.

Това става след интервю във вторник на премиера, в което той заяви, че никой не го е предупредил, че партито на "Даунинг стрийт" през май 2020 година е било в нарушение на правилата на локдауна.

Днешният брой на "Индипендънт" води на първа страница със заглавието "Никой не ме предупреди, че купонът е против правилата, каза човекът, който създава правилата". Политическите наблюдатели са на мнение, че с това интервю Борис Джонсън "си е вкарал автогол". Твърди се, че депутати от различен ранг и различни крила на Консервативната партия смятат, че вече могат да бъдат събрани достатъчно писма с искане на вот на недоверие в премиера след като бъде публикуван доклада на държавния служител Сю Грей, която раследва случаите с партита на "Даунинг стрийт" по време на локдаун. „Дейли телеграф“ пише, че около 20 депутати смятат да предадат такива писма в "Комитет 1922" още днес.

Знае се със сигурност, че вече са подадени няколко. Необходимо е писмата да станат 54, за да се гласува вот на недоверие на Джонсън.

Междувременно стана ясно, че Доминик Къмингс, бившият първи съветник на Борис Джонсън, ще бъде интервюиран в рамките на разследването.

Къмингс първи подаде сигнал за партито на 20 май 2020 година. След като премиерът заяви в парламента, че е присъствал за малко на събирането, но с ясното съзнание, че това е работна среща, бившият съветник заяви, че Джонсън е излъгал пред депутатите и че той лично го е предупредил за последствията от това събиране.

Заместник-лидерът на опозиционна Лейбъристка партия Анджела Рейнър заяви, че ако министър-председателят има поне малко уважение към британския народ, трябва да направи достойното нещо като подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Славчо

    2 2 Отговор
    Някой се е заел да разчиства ковидистите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    13 0 Отговор
    Това чорлаво недоразумение не бих го назначил даже за портиер ! Дебилно изражение , наглост и простота!
  • 4 Долу мръсни евреин

    9 0 Отговор
    Лошото е,че на негово място ще сложат същият..
  • 5 РЕАЛИСТ

    7 1 Отговор
    Кога ще доживеем, да се иска оставка на министър или президент и в България за една софра с ядене и пиене?
  • 6 Ха ха

    1 1 Отговор
    Напоследък доста лидери Боко, Борис по снимките все жално, жално гледат... То и в БГ навремето едни мутри дето си помислиха, че са по-големи от създателите си се простиха, май и този се помисли за по-голям от създателите му и ще го приключат бързо...
  • 7 От страни

    3 0 Отговор
    Истината е че не се справи с работата и партито не е причината а повод. Трябваше да реши доста неща. Доларовата зона се распада и се появяват няколко валутни зони. Англетата искаха да си спретнат своя ама няма за чия сметка. Трябваше да растурят ЕС и да си грабят малко територии за сметка на Франция ама не стана номера. Опита се за сметка на Русия (Азърбайджан и Казахстан са негови проекти) Пак не стана. Та ще си отива в историята. Повода е толкоз дребен и смешен - парти без маски....
  • 8 Диана

    1 0 Отговор
    Разбира се, че трябва да подаде оставка - как тази жена, проговорила за това парти, си подаде оставка..Нима подчинените му са по-достойни хора от самия Джонсън? А тя дори не излъга, дори беше абсолютно честна, показвайки истинското отношение не само на нея явно /за да го каже по този начин!/ към организирането на това парти, но и на участниците в него и вероятно и на самия Борис Джонсън...
Новини по държави: