Last news in Fakti

21 Януари, 2022 07:24 4 341 21

Бактериите, от които всички се страхуват

  • бактерии-
  • антибиотици-
  • болници-
  • лекари-
  • страх-
  • лекарства-
  • резистентни бактерии-
  • пневмония

От тях се страхуват всички болници - бактерии, на които не влияе нито един антибиотик

Бактериите, от които всички се страхуват - 1
Снимка: Shutterstock

Над милион и двеста хиляди души в света са умрели през 2019 от преките последици на инфекция с мултирезистентни бактерии. Международна група от учени съобщава в специализираното издание "The Lancet" и това, че подобна инфекция е била поне една от причините за фаталния изход в близо пет милиона случая. Резистентността - тоест устойчивостта спрямо антибиотиците - е сред най-често срещаните причини за смъртта в световен мащаб.

Най-обширният анализ досега

Екипът от учени е анализирал данни от 2019 година, събрани от специализираната литература, от болниците и различни други източници. Представеният сега анализ е най-обширният правен досега. В него са анализирани данни от 204 страни и региони, както и сведенията за 23 патогенни бактерии и 88 комбинации от бактерии и антибиотици. За резистентност към антибиотиците се говори, когато пациентите не реагират на определен антибиотик - с други думи, когато антибиотикът не е в състояние да унищожи болестотворните бактерии. Изследването показва, че близо пет милиона смъртни случая в света са имали пряка връзка с резистентни бактерии, дори и непосредствената причина за смъртта да е била друга.

Чести случаи на резистентност при възпаления на белите дробове

До проблеми с резистентността се стига особено често при инфекции на горните дихателни пътища - например при възпаления на белите дробове. Само те водят до 400 000 смъртни случая на година. Много голям брой хора умират и вследствие на сепсис (отравяне на кръвта) и апендицит, след като въпросните инфекции не са могли да бъдат повлияни от антибиотици. Към патогенните организми, които най-често се оказват резистентни на антибиотици, спадат ешерихия коли (Escherichia coli), стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus), стрептококус пневмоние (Streptococcus pneumoniae) и други. Само метицилин резистентните Staphylococcus aureus (MRSA) - а това са бактериите, от които се страхуват всички болници - причиняват близо 100 000 смъртни случая на година.

Да се намали употребата на антибиотици

"Тези нови данни разкриват истинския размер на проблема с резистентните бактерии и са ясен сигнал за това, че са нужни спешни действия“, каза съавторът на изследването Крис Мъри. Според него е нужна корекция в курса и стимулирането на медицински иновации, ако светът иска да се справи с проблема за резистентността към антибиотиците. Експертът твърди, че е нужно да се предприемат действия за предотвратяването на инфекции чрез подобряване на хигиената и чрез ваксинации. Той пледира и за това да се намали употребата на антибиотици - например при вирусните инфекции, които така или иначе не се влияят от антибиотици.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адвокат София

    21 13 Отговор
    Много рязко трябва да отсвирим новата идея на сатанистите. За да ни унищожат ще пускат нови и нови зарази. Същевременно ще ни убеждават, че антибиотиците са проблем, защото имало било някакви си резистентни бактерии. Затова ще поискат да се ограничат антибиотиците и да минем на ваксини само. Техните ваксини. Така ще станем напълно зависими от ваксините които ще модулират имунитета в неясна посока, а лечение няма да има, защото антибиотиците са "опасни". Забраната на антибиотиците ще означава край на популацията ни!

    Коментиран от #4, #12, #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мислещ

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Адвокат София":

    А най-добре да отсвирим и двете, има достатъчно алтернативи на антибиотиците.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор
    ВСЕКИ да си преценава за себе си
  • 6 ВънСатаНАТОтЗемятаНи

    30 6 Отговор
    Най-страшна и най-опасна за българския народ се оказа бактерията, която преди 32г. разнесоха Сереуто(ФАЩ) и МИ-6(ингилизите) - бактерията на СДС-Чумата.
    Резултатите и последиците са видими,дори и за слепите хора и неизлечими !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спрете се,

    8 1 Отговор
    Мисирки гадни !
  • 9 Ротшилд

    7 1 Отговор
    Това предстои да пуснем след задължителното ваксиниране, за да е сигурно, че геноцида ще е успешен! Казано е отдавна обаче няма кой да чете.
  • 10 Верно ли

    11 1 Отговор
    "До проблеми с резистентността се стига особено често при инфекции на горните дихателни пътища - например при възпаления на белите дробове." Тези парцали, дето ги карате насила хората да носят на устата нямат нищо общо, а???
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Е де...

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адвокат София":

    "Забраната на антибиотиците ще означава край на популацията ни!"
    Не на цялата... Ще остане златният милиард :)
  • 13 Анонимус

    8 0 Отговор
    И кво излиза сега-бъркочите,дето ги дават на хората стават резистентни към китайския вир0с.Демек всички тря се набодем,щото после да не мое се лекуваме,нали така?Да,ама не.Нема да стане тази.Те така я мислят,само че ще се здрависат с жезъла на Мойсей.

    Коментиран от #19

  • 14 Питащ

    7 0 Отговор
    "До проблеми с резистентността се стига особено често при инфекции на горните дихателни пътища - например при възпаления на белите дробове."
    За горни или долни дихателни пътища става въпрос, че се загубих по пътя?

    Коментиран от #20

  • 15 Верно ли

    5 1 Отговор
    "Изследването показва, че близо пет милиона смъртни случая в света са имали пряка връзка с резистентни бактерии, дори и непосредствената причина за смъртта да е била друга." Това същото като с Ковида. Трябва да се забрани и дори да се криминализира политици и мисирки да се занимават с болести, според мен!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 aнтиреклама

    4 0 Отговор
    Експертът твърди, че е нужно да се предприемат действия за предотвратяването на инфекции чрез подобряване на хигиената и чрез ваксинации. ... Тази реклама само "втвърдява" електората на противо-ковидо-краварските ваксини .
  • 18 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адвокат София":

    Докато разумната част от човеците се борят с неразумната част, бактериите се борят с нас! Докато хората се опитват не много успешно да си създадат имунитет, бактериите успешно напредват в заобикаляне на имунитета ни! Нови лекарства се създават трудно! А една значима част от хората са прекалено "умни" , за да го осъзнаят и от това страдат и тези, които не са толкова "умни"! Никой не е забранил антибиотиците! Така че, какво толкова сложно има да го разбереш?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 kvy

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Питащ":

    Е сега подробности. Какви са тези сложни въпроси от теб? Остави хората да си пишат статии и да се мислят за журналисти! :)))
  • 21 Има ли значение?

    4 0 Отговор
    Важното е да се насажда яко страх сред народните маси,да се умира с маски и да си траят....а богатите да стават още по-богати и думичките като революция да бъдат забравени!