Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 11:31 6 027 21

Следващата пандемия вече започна

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • вирус-
  • здраве-
  • бактерии-
  • супербактерии-
  • антибиотици

COVID-19 ускори появата на супербактерии

Следващата пандемия вече започна - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията от COVID-19 е довела до масова употреба на антибиотици, в резултат на което все повече бактерии мутират и стават резистентни на съществуващите лекарства за борба с тях, предупреждават в редакцията на испанския национален ежедневник El Pais в статия, посветена на Глобалната седмица на осведомеността за борбата срещу микробите, която започва в четвъртък, пише агенция "Фокус".

„Мадридското студио, където е заснет филмът „Жени на ръба на нервен срив“, се намира само на няколко метра от офиса на Кристина Муньос , но тя не изглежда нервна, въпреки факта, че нейната работа не е комедия, а по-скоро сценарий на филм на ужасите. Муньос е съдиректор на Националния план срещу антибиотичната резистентност, испанската инициатива, която се опитва да спре една от най-големите заплахи за човечеството. Антибактериалните лекарства спират да действат, със скорост, която сега се ускорява от прекомерната и неправилната им употреба по време на пандемията от COVID-19. Ученият ви приканва да си представите ежедневието без антибиотици, един страховит свят, в който всяка инфекция може да бъде смъртоносна. Без цезарово сечение, без трансплантации на органи, без операции на менискус, без смяна на тазобедрената става“, пише изданието.

„Това би било крачка назад от почти 100 години напредък в медицината“, предупреждава Муньос. „Ще се случат неща, за които дори не се сещаме, като дете да падне, да си отвори коляното, да го заведе в болница и лекарят да ви каже, че няма какво да направи, че много съжалява“, обяснява ученият. Срещу някои бактериални заболявания - като пневмония, туберкулоза, гонорея и салмонелоза - вече са изчерпани ефективните лечения. Химиотерапията, която благоприятства микробните инфекции при пациенти с рак чрез понижаване на защитните му сили, също би била високорискова практика при липса на антибиотици. „Ще спрем да лекуваме хора, но и животни. Няма да можем да произвеждаме здравословна храна”, предупреждава Муньос. Към завръщащите се болести от XIX век би трябвало да добави и гладът, категорична е тя.

Доклад, изготвен за британското правителство, предупреждава още през 2016 г., че резистентните към лекарства микроби - особено бактериите - вече убиват 700 000 души всяка година на планетата и че през 2050 г. може да има 10 милиона смъртни случая, повече от тези, причинени от рак. Микробиологът Бруно Гонсалес Зорн предупреждава, че COVID-19 е влошил тихата пандемия от супербактерии. „10-те милиона смъртни случая може да не настъпят през 2050 г., а през 2040 или 2030 г.“, предупреждава той. Бактериите се размножават на всеки 20 минути и понякога претърпяват мутации, които са щит срещу антибиотиците. И най-тревожното е, че те могат да предадат тези нови гени за резистентност на други близки бактерии, дори от други семейства. „Сякаш научавам немски език и ви предавам способностите“, обяснява Гонзалес Цорн, професор във Факултета по ветеринарна медицина в университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Колкото повече антибиотици се използват, толкова повече бактерии се развиват, за да им се противопоставят.

Гонсалес Цорн потвърждава, че се формира „перфектна буря“ и показва данни от испанските болници по време на първата вълна на коронавируса. От февруари до март 2020 г. употребата на азитромицин се е увеличила с 400% , антибиотик, използван отчаяно, в случай че действа и срещу вируса SARS-CoV-2. Консумацията на доксициклин се е увеличила с 517%. В Испания тези нива бързо се върнаха към нормалното си състояние, но продължиха да се развиват в други региони на света, като Латинска Америка. „По време на пандемията бяха използвани толкова много карбапенеми [вид антибиотици], че в някои страни, като Чили, имаме нивата на резистентност, които очаквахме да регистрираме през 2030 г. Ускорихме процеса с 10 години. Много сме разтревожени“, признава изследователят.

Микробиологът е един от 15-те членове на международна група учени, създадена наскоро от Световната здравна организация (СЗО), за да идентифицира кои антибиотици са от съществено значение за човешкото здраве, с цел да се ограничи употребата им, така че да продължат да работят. Тези лекарства са като Групата за специални операции (GEO), елитното звено на Националната полиция. Ако са необходими и не работят, след тях няма да има нищо. Те са последна инстанция. И карбапенемите са точно един от тези последни куршуми, обяснява изданието. Европейският офис на СЗО издаде сигнал през февруари: „Нека не позволяваме кризата с COVID-19 да се превърне в катастрофа с антимикробна резистентност“. Но в някои страни сценарият вече е смразяващ, обобщават в редакцията на вестника.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо Нострадама

    45 0 Отговор
    Абе ясно е ,че докато не станем пак максимум 3 милиарда земно население - така ще е.
  • 2 хммм

    35 1 Отговор
    Пълни глупости, животът ще продължи, по еволюционен път оцеляват годните за изменените условия.

    На никой не му се мре и не е застрахован, но не може да излъжеш природата и законите на живота.

    Коментиран от #16

  • 3 Гост

    31 3 Отговор
    За това се говори от много време. Обаче кой да обърне внимание пилетата с кво се тъпчат най-много ?
  • 4 Лост

    34 1 Отговор
    Той един професор го каза по рано:Не знаете какво ни чака след година при това масово изписване на антибиотици. И тогава няма да го пишат, че е починал от Ковид.
  • 5 Луи 16ти

    32 0 Отговор
    Това с коронавируса ми напомня за стария виц , който гласи - че най доброто средство срещу главоболие е гилотината.
  • 6 Чакайте бе изроди

    25 0 Отговор
    Още тази пЛандемия не е свършила пуснахте и следващата... Спрете се малко, оср@хте се вече с пропагандата!
  • 7 лекар

    28 0 Отговор
    Да да, пълна резистентност, супербактерии, "перфектната буря"....докато няма осъдени хора и медии за всяване на паника, ще е така!
  • 8 Коментар

    24 0 Отговор
    Веднъж даваха лекар, който обясняваше, че причината за резистентност на бактериите към антибиотици е не само прекомерната им употреба, но и ползването на т.нар. пробиотици!!! Обясняваше, че в тези хапчета с пробиотици, се съдържат огромно количество бактерии (вероятно повечето добри), които при продължителен сблъсък с антибиотици в един момент ще мутират и ще създадат резистентност, а от там тя ще отиде и при лошите бактерии!!!
    Кой ненормалник е измислил пробиотик да се взема по време на лечение с антибиотици??? Антибиотикът действа около 24 часа след като го изпиете!!! Защо се предписват тия пробиотици??? Че перисталтиката да била наред?? Ами болни сте, след като се излекувате и перисталтиката ще се подобри!!!

    Коментиран от #9

  • 9 лекар

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар":

    Товая с пробиотиците е само заради парите. Излишно и може би вредно, че натоварва черния дроб хапчугата. Преди беше с един В12 или В комплекс и толкова.
  • 10 Ужааааас

    17 4 Отговор
    Убиваме КОВИД като муха с лопата, като мишка с оръдие, вместо да лекуваме първо с противовирусни прерарати, а в краен случай с антибиотици - 3 на брой. Така некадърността и презастраховането на големите доктори като професорите подготвят човечеството за следващата атака на тъмните сили - този път с бактериални инфекции.

    Коментиран от #11

  • 11 лекар

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ужааааас":

    Не мисля, че ще е така - бактериите са лесно лечими и неподходящи за целта. Ако ще се използва биологично оръжие, най-вероятно ще е с други вируси.

    Коментиран от #17, #18

  • 12 За овце

    7 0 Отговор
    Когато се държим като идиоти, природата е длъжна да ни го покаже. За щастие тя не е политкоректна. Всички тези ефекти са резултат на нарушаване на основното правило в медицината - Primum non nocere.
  • 13 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    11 1 Отговор
    ТАЗИ ПАНДЕМИЯ ЩЕ Е ОТ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ КОМПОТИТЕ С КОЙТО ГИ БОЦКАТЕ,АМА МИШОЦИТЕ СКОРО ЩЕ ГО РАЗБЕРЪТ
  • 14 Този

    16 1 Отговор
    Лекуваме вирус с антибиотик, интересноо... Това го препоръчват горещо от СЗО, нали така? И на лекарите е казано, не мислете, действайте както сме ви наредили. Хипократ се бърти в гроба, така да знаете!!!
  • 15 Просветен илюминат

    12 2 Отговор
    Ваксинираните какво правим сега?
    Нещо ви взеха за мезе.
    Отровите до какво водят?
    Съгласието да ви боцкат до какво води?
    Експеримента продължава с пълна сила.
  • 16 Просветен илюминат

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "хммм":

    За това има един виц:
    Грип се лекува за седмица с антибиотици и за седем дена с чай и лимон.
  • 17 Просветен илюминат

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "лекар":

    Медикаменти по време на лечебната фаза не са нужни, с изключение на около 10% от случаите.



    Антибиотиците прекъсват или напълно спират възстановителната работа на микробите в лекуващия се орган.



    Кортизонът, антихистамините, противовъзпалителните лекарства и антибиотиците са симпатикотонични медикаменти със стимулиращ ефект. Приети по време на лечебната фаза, те пречат и удължават естествения лечебен процес и предотвратяват пълното възстановяване.



    Симпатикотонични медикаменти обаче се препоръчват при случай на интензивна лечебна фаза с възможни сериозни усложнения най-вече през епилептоидната криза. Тъй като лечебният процес винаги се управлява от свързания с органа мозъчен център, симпатикотоничните лекарства имат ефекта да редуцират мозъчния оток и следователно органичните симптоми. Въпреки това обаче, от изключителна важност е да се разбере, че симпатикотоничните лекарства, като кортизона, увеличават съществуващото задържане на вода („синдром”), което може да доведе до по-тежка ситуация, тъй като и в лекуващия се орган е задържана допълнително вода, причинявайки усилено подуване, увеличена болка и възможно животозастрашаващо запушване на органа, като например в дебелото черво или в жлъчните канали.
  • 18 Просветен илюминат

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "лекар":

    През 1944 г. за първи път бяха приложени антибиотици върху туберкулозни пациенти. Причината, поради която антибиотиците „действат” е, че те унищожават бактериите, необходими за разрушаване на белодробния тумор. Бързият успех на антитуберкулозните лекарства се появи в следващите години. Това спира „болестта”, но чрез унищожаване на полезните бактерии, белодробният рак при милиони хора, преживели ужаса на още една световна война не би могъл да се премахне. В резултат на това туморите се капсуловат и остават където са си. Но по време на всеки белодробен преглед, дори и години по-късно, тези стари капсуловани тумори могат да бъдат видяни на рентген. Ето така ракът на белия дроб стана най-често срещаният. Той няма нищо общо с тютюнопушенето.



    Свръх употребата на антибиотици днес е една от причините да се откриват толкова много тумори по време на рутинен преглед. Други фактори са многото сложни скриниг методи и натискът за още такива (РАР-тест, PSA-тестовете и т.н.). трябва да имаме предвид, че всеки шок от диагноза, може евентуално да предизвика рак на белия дроб
  • 19 Min

    0 0 Отговор
    Тоя мунчо е по голям фантазьор и от мене
  • 20 ГОСТ

    6 1 Отговор
    ТЕ ЗАТОВА С З О НАПРАВИХА СПЕЦИАЛЕН ПРОТОКОЛ ЗА ЛЕЧЕНИЕ, НАБЛЪСКАН С АНТИБИОТИЦИ! НЕ Е СЛУЧАЙНО!
  • 21 Адвокат София

    1 1 Отговор
    Много рязко трябва да отсвирим новата идея на сатанистите. За да ни унищожат ще пускат нови и нови зарази. Същевременно ще ни убеждават, че антибиотиците са проблем, защото имало било някакви си резистентни бактерии. Затова ще поискат да се ограничат антибиотиците и да минем на ваксини само. Техните ваксини. Така ще станем напълно зависими от ваксините които ще модулират имунитета в неясна посока, а лечение няма да има, защото антибиотиците са "опасни". Забраната на антибиотиците ще означава край на популацията ни!