Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 10:39 1 510 3

Сърбия: Косово блокира преговорите

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич

Белград е твърдо и недвусмислено настроен за нормализиране на отношенията, както и за намиране на компромисно решение

Сърбия: Косово блокира преговорите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на канцеларията за Косово и Метохия към сръбското правителство Петър Петкович обвини властите в Косово, че отказват да преговарят с официалния Белград в продължение на шест месеца, съобщи РТС.

"Вместо да се самозаблуждава, би било най-добре Прищина да се върне на масата за преговори в Брюксел и да спре да отказва да преговаря със сръбската делегация, което продължава през последните шест месеца", каза в изявление Петър Петкович.

Той подчерта, че Белград е "твърдо и недвусмислено" настроен за нормализиране на отношенията, както и за намиране на компромисно решение, докато властите на непризнатото Косово не само не ходят на диалог, но и непрекъснато нарушават вече постигнатите споразумения, обвинявайки Белград за това.

Специалният представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, заедно със заместник-помощник-държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар, пристигнаха на тридневно посещение в Косово.

Очакват се преговори с местните власти и лидерите на политически партии. След това Лайчак и Ескобар ще посетят Белград, където ще се срещнат със сръбския президент Александър Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1Шекел

    10 4 Отговор
    Само така! Сърбе на връбе!
  • 2 ино

    10 2 Отговор
    Сърбите са фашисти, които направиха етническо прочистване! Никаква милост за тях!
  • 3 Батан

    3 0 Отговор
    Поредна пропагандна акция на сръбският шовинизъм. Сърбите нямат никаква работа нито в Косово нито в Черна гора нито в Хърватия нито в Босна и Херцеговина и най-малко в Македония. Да не забравяме че сърбите са окупирали, тимошко, поморавието, западните покрайнини, Македония и с пари и кръв са асимилирали , а в Македония отродили преобладаващото българско население в тези земи
Новини по държави: