Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 10:41 2 400 6

Съдиите се обърнаха срещу президента

  • съдии-
  • президент-
  • тунис-
  • правосъдие-
  • африка-
  • каис саид

Според критиците това е поредното действие, което тласка държавата към авторитарен режим

Съдиите се обърнаха срещу президента - 1
Снимка: Shutterstock

Тунис беше хвърлен в дълбок политически смут в неделя, след като президентът Каис Саид обяви, че ще разформира основното юридическо лице в страната, информират от Би Би Си (BBC), предаде News.bg.

Според критиците това е поредното действие, което тласка държавата към авторитарен режим. Лидерът на Висшият съдебен съвет определи решението на президента като незаконно и добави, че Съвета ще продължи да изпълнява функциите си. Каис Саид обвини съдиите в пристрастие и корупция.

По думите на президента мястото на съдиите не е там, където са сега, а там където стоят обвиняемите лица. Според Съдебният съвет няма правна рамка за неговото разпускане. Ръководителят на Висшия съдебен съвет Юсеф Бузакер, заяви, че съдиите няма да мълчат.

Още през миналата година Каис Саид започна да укрепва властта си. През юли той прокуди министър-председателя и замрази парламента. След това започна да управлява с укази и обеща да промени конституцията на страната. Привърженици на президента приветстват премахването на Съдебния съвет, тъй като според тях тази система е олицетворения на корупцията. Опозиционери обвиняват президента че създава авторитарен режим. Отстранения министър-председател изрази солидарност към съдиите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    4 1 Отговор
    А при наш боко беше по зле и от С. Корея . Тук боко командваше всичките институции в негова полза и той раздаваше правосъдие !!!!
  • 2 Айде стига

    5 0 Отговор
    Съдии дело Максим,дело Матев ,дело Милен Цветков ,Пипи еврото .Жалка картинка
  • 3 айде пак

    4 0 Отговор
    Имотите се вдигнали - ама в Чехия, Тайван и пр.
    Съдиите срещу президента - ама в Тунис
    Сина спечелил от тоттото-ама нечий син някъде по света.

    Жълти заглавия - жълта журналистика!
    Евтини внушения с които внесто да повлияете на хората ще си разкриете картите. Не че вече има нещо за разкриване в тях, де.
  • 4 Социалист

    1 0 Отговор
    Добре, че българските са нам послушни.
  • 5 Пияндето с плосък хумор Н. Филчев

    0 0 Отговор
    Ха ха тия искали равенство пред закона.
  • 6 Пишман журналисти

    2 0 Отговор
    "Съдиите се обърнаха срещу президента"
    Живеем в България. Ако не говориш за България, сложи го в заглавието!

    Загуби ми 30 секунди да отворя статия и още 60 да напиша този коментар.