Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 17:27 2 036 17

В Швеция отвличали деца за педофилски мрежи. Вярно ли е?

  • педофили-
  • швеция-
  • деца-
  • педофилска мрежа-
  • педофилия-
  • отвличане на деца-
  • мюсюлмани-
  • ислям-
  • социални мрежи

За пръв път такива фалшиви новини се появиха в края на декември

В Швеция отвличали деца за педофилски мрежи. Вярно ли е? - 1
Снимка: Shutterstock

Отделни видеа са гледани милиони пъти, а зрителите им вече отправят доста сериозни заплахи срещу скандинавската страна. В някои от видеата се твърди, че Швеция била „отвлякла“ почти 20 000 деца.

За пръв път такива фалшиви новини се появиха в края на декември на един ислямистки уебсайт. Там се твърди още, че били възникнали цели мрежи за детска порнография, които си сътрудничели с шведските власти. Сайтът се позовава на една не съвсем нова книга, която сипе най-безумни обвинения срещу шведските власти. Тези измишльотини силно напомнят на лъжите за деца, подложени на сексуална експлоатация, които в САЩ станаха известни под името „Пицагейт“.

Война срещу исляма?

В края на януари и началото на февруари фалшивата новина от Швеция беше подхваната и от арабски ютюбъри и потребители в социалните мрежи. Един от тези ютюбъри, египтянин по произход, има повече от три милиона абонати. В различни групи във Фейсбук се твърди, че шведските власти насила отнемат мюсюлмански деца от семействата им, след което ги преселват и принуждават да ядат свинско месо. Това било война срещу исляма, а Швеция трябвало да се бойкотира като „фашистка държава“. Такива хаштагове вече се въртят в Туитър на арабски, английски и шведски, а вече дори и на немски.

Повтаря се обичайният механизъм на всяка дезинформация: във всичко това има зрънце истина. Според Закона за закрила децата и младежите шведските власти наистина имат право да отнемат деца от определени семейства – например, когато има установено домашно насилие. Такива отделни случаи просто биват изваждани от контекста и вграждани в една съвсем нова приказка, според която законовите мерки били насочени най-вече срещу мюсюлмански семейства. Броят на въпросните случаи неимоверно се преувеличава, измислят се несъществуващи детайли, а същинската конкретна ситуация се премълчава.

Микел Товесон от Службата за психологическа закрила предупреди в едно радиоинтервю, че се води целенасочена кампания, която има задачата да навреди на Швеция. Той разказа още, че общински власти и социални служби попадат под дигитални удари от акаунти, които са свързани с радикални ислямски организации и твърдят, че шведските власти отвличали деца от мюсюлмански семейства.

Ислямистки гнезда в Швеция подклаждат омраза

Пред един норвежки вестник шведският учен Магнюс Рансторп припомня, че вече от години се разпространяват слухове за службите за закрила на децата, но междувременно тези небивалици водят до съвсем реални последствия. Рансторп смята, че дезинформацията тръгва от Швеция, а чрез социалните мрежи вече е достигнала до потребителите в арабския свят. Шведски медии също твърдят, че именно ислямистки гнезда в самата Швеция подклаждат кампанията. Службата за психологическа закрила вече обяви, че ще реагира срещу разпространяването на фалшиви информации в арабски медии. Засега все още не е ясно обаче как ще изглежда тази реакция. „Акцията беше силна и координирана“, казва Микел Товесон. Той обръща внимание, че заплахите, които се появяват в този контекст, стават все по-сериозни, като се говори дори за терористични нападения.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    3 13 Отговор
    Да предимно на Ганьо тамазлъка и на бай ма.нгал...хаха...
  • 2 Швеция вече е

    16 4 Отговор
    Арабаска република. Добро утро!

    Коментиран от #17

  • 3 а не е ли вярно

    43 5 Отговор
    Истината е че Скандинавските страни правят точно това отвличат деца и след това ги дават на гей двойки за да ги учат на европейски ценности
  • 4 Зззз

    29 1 Отговор
    Извратен свят и все по извратен става! Жалко за децата ,нито детство, нито нормално образование нищо!!
  • 5 Любопитен

    22 2 Отговор
    Арабите със сигурност преувеличават прекалено много в подобни случаи в Швеция

    Каква е гаранцията обаче че шведските власти не омаловажават прекалено много такива случаи /реални/
  • 6 Капитализъм

    16 1 Отговор
    В действие
  • 7 Абе

    10 4 Отговор
    Мюсюлманите що не си седят в тяхните държави нито ще им пипат децата нито жените а са тръгнали по цяла Европа да търсят права

    Коментиран от #15

  • 8 Защо Дойче Веле публикува

    17 0 Отговор
    Във Факти?
  • 9 Знаещ

    16 8 Отговор
    Колко българчета бяха отвлечени от норвежките джендъри, ФАКТ!!! Сега отвличат неваксинирани деца, заради чистата и силна българска кръв!!! Пазете децата си, на мои познати им откраднаха вече 5 деца, полицията им казала да си траят, че трябвало кръв за бъдещата война с ватниците и децата ги вземали от НАТО, ЕС и САЩ за да са донори. В България има много с чиста от чипове и графен кръв и за тва ни ркадат децата!!! Пазете се, пълно е с отвличвачи на деца!!!

    Коментиран от #11

  • 10 За англосаксонското племе..

    14 0 Отговор
    Това е нормално!най много обичат 5 годишните хлапета 😂🤣😅
  • 11 Хахахаха

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Знаещ":

    Брачет смени дилъра
  • 12 Наркос

    6 4 Отговор
    Защо им да ги отвличат? Те сами се предлагат...
  • 13 Сивата чапла

    12 0 Отговор
    Не я четох статията, щото заглавието и съдържанието винаги са различни.
    Но в Швеция, където 0т 1970 година е започнало законната смяна на пола на деца,
    всичко е узаконено.
    Няма нужда да се отвличат деца.
    Там всичко е "доброволно".
  • 14 Кютуци шведски

    9 0 Отговор
    Идва ли ви акълът в главата, дайва вашта ...
    Пуснахте кви ли не в убавата си държава и я обърнахте на гето.
  • 15 Щото искат да лапа за без пари

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Щото нема арабска държава без петрол която да има висок стандарт.
  • 16 Муахаха

    4 3 Отговор
    а Швеция трябвало да се бойкотира като „фашистка държава“

    Ми бойкотирайте я бе!
    Недейте да стъпате там!
    Ама все натам драпате да отидете щото има папо за без пари.
  • 17 стоян

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Швеция вече е":

    До 2 ком -С 20 милиона мюслюмани в Русия дали Швеция ще е първа република или Русия с най голямата джамия в Европа намираща се в Москва
Новини по държави: