Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 11:50 1 636 9

Сърбия обяви важни промени

  • сърбия-
  • промени-
  • парламент

Парламентът даде одобрение

Сърбия обяви важни промени - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Сърбия обяви промени в своята Конституция, съобщи ДАНАС.

Промените бяха одобрени от парламента. Това стана след провеждането на референдум.

Идеята е съдебното производство да стане по-независимо. Условието е важно за преговорите на страната в ЕС.

Правомощия получават Върховния съдебен съвет и Главната прокуратура. Те получават права, които до този момент бяха в правителството.

Посочва се, че това е голям напредък за съдебна независимост. Парламентът ще запази известно влияние.

Запазва правото да излъчи четирима експерти във Върховния съд, както и има думата при избор на главен прокурор в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    3 2 Отговор
    Ще си назначават каскет.

    Коментиран от #4

  • 2 Ха че

    5 1 Отговор
    Референдума не е демократично, затова референдуми се провеждат само при "диктатурите" :))) При "демокрациите" има избори, където избирателят е големият капитал!
  • 3 Е сега я овапцаха

    3 1 Отговор
    Ще си имат Гешев. Сега вече престъпниците в Сърбия и управляващите ще могат да се развихрят.
  • 4 1944

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно":

    и той като нашия ше иде на неясно обучение в масква преди да встъпи в длъжност.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Ха ха ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "1944":

    Нашия беше у фашингтон
  • 6 Всъщност

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "1944":

    Хм . Я да видим къде ( дали в Москва или Вашингтон ) са били Цацаров и кандидата за поста му Гешев , според
    " свободна Европа " :

    " Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са в САЩ от началото на седмицата. Прокуратурата огласи тази информация чак на третия ден от визитата.
    Ден по-рано Свободна Европа зададе въпрос във връзка с посещението, но не получи официален отговор. "

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    Прокуратурата не може да крие информация за това по кое време и на чии разходи български прокурори са посещавали Русия. Това оказва се от решение на Административния съд София, с което се анулира безмълвен отвод на държавното обвиняване по заявление за достъп до социална информация на " Дневник ". В него се желае данни за визитите на български обвинители в Русия в срока 2012 -2019 година - дати, участници, тематика и на чии разходи е била командировката. Заявлението беше изпратено на 12 март. В законоустановения 14 дневен период не беше получен отговор от държавното обвиняване, което е безмълвен отвод. При питане, от осведомителния център на прокуратурата прецизираха, че заявката е в правната дирекция, само че оттова няма придвижване. Заявление с сходно запитване беше отправено и от " Капитал " при започване на годината, само че и на него прокуратурата не отговори.
  • 8 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    На уеб страницата на държавното обвиняване няма информация за това по кое време български прокурори са били на посещаване в Русия. Подобни данни няма и на уеб страницата на Висшия правосъден съвет (ВСС). Интернет страницата на съветската прокуратура обаче демонстрира, че през май тази година заместник-главният прокурор Иван Гешев е бил в Русия и е водил делегация с български обвинители. Темата на визитата съгласно известието на Москва е била противопоставяне на финансирането на тероризма. В края на 2014 година съветския общоприет прокурор Юрий Чайка и Сотир Цацаров подписаха стратегия за съдействие. От нея оказва се, че единствено за 2015 и 2016 година е имало най-малко четири визити - две на български прокурори в Москва и две - на съветски прокурори в София.

    Юрий Чайка беше на посещаване в България през септември 2017 година, а Цацаров му гостува напролет на същата година.
  • 9 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    всъщност дрогарю нашенската комунистическа прокуратура ходи в москва на инструктаж , а на запад да харчи парите от корупция.
Новини по държави: