Last news in Fakti

13 Февруари, 2022 19:50 18 976 104

Бучковски: Ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин, няма да влезем в ЕС

  • владо бучковски-
  • гоце делчев-
  • признаване-
  • българин-
  • европейски съюз

Ние сме толкова близки, но сякаш даваме много възможности на тези, които не искат Македония и България да бъдат истински съюзници да бъдат по-шумни, казва бившият премиер и бивш министър на отбраната на РСМ

Бучковски: Ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин, няма да влезем в ЕС  - 1
Снимка: Нова телевизия

Точно преди два дни полетя първият самолет от София до Скопие. В същото време депутати от Северна Македония направиха провокация - появиха се с тениски с лика на Гоце Делчев и поискаха приемането на специална декларация за революционера. В „Срещу течението” Евгений Генчев разговаря с Владо Бучковски, който беше уволнен от поста специален преговарящ с България.

„Няма да влезем в Европейския съюз, ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин”, каза той в отговор на въпрос какво би се случило, ако България заяви, че настоява Северна Македония да признае, че Гоце Делчев е българин като условие по пътя им за членство в ЕС.

„Идвал съм и преди пред паметника на Гоце Делчев заради почитта, която имам към него и заради начина, по който ние македонците израснахме – с мита, легендата за великия апологет Гоце Делчев, който е в основата на самостоятелността на македонската държава. Но от друга страна Гоце се бореше за свободата не само на Македония, но и на Одринско. Той е големият революционер, който според мен е тази фигура, която показва нашата обща история”, добави той.

Ето цялото интервю на Евгений Генчев с Владо Бучковски:

- Дали Гоце Делчев би се срамувал днес, ако ни вижда по какви теми спорим?

- Би се срамувал и аз мисля, че се обръща в гроба, заради своите идеали, заради своите идеи. Днес той би бил един от най-големите космополити. В този момент, в който двете правителства демонстрират воля с нова методология да не се говори само за историята, а да се говори повече за бъдещето, смятам че опозицията при нас, в нашия парламент, прави нещо, което не би трябвало да прави в този момент.

- „Действително жалко е, но що можем да правим, когато вси сме българи и всички страдаме от една обща болест” е цитат от книгата на Пейо Яворов за Гоце Делчев. Звучи ли Ви пророческо?

- Според мен в тези писма, в които Гоце Делчев говори за българите и за македонците, той говори за проклятие, което си мисля, че не е валидно сега. Ние сме толкова близки, но сякаш даваме много възможности на тези, които не искат Македония и България да бъдат истински съюзници да бъдат по-шумни. И реално популистите, патриотите, които се бият в гърдите са тези, които в конкретните моменти, в които търсим решение го правят да не бъде лесно.

- Тази книга чете ли се в Северна Македония и това от нея, че „вси сме българи”?

- Чете се и там, където казва, че всички сме българи, но и там, където казва, че македонците, македонската земя и македонския род са това, за което той се бори, за което мечтае. Мечтае за свободна Македония, мечтае за държава в държавата, мечтае за политическа автономия, но мечтае и за федерация на балканските държави по нови принципи.

- Ако ние кажем, че или признавате, че Гоце Делчев е българин, или вие няма да станете европейци как бихте отговорили?

- Ако това бъде условието, Македония никога няма да бъде член на Европейския съюз. Мисля, че това не е пътят, който да ни води към целта.

- Но самият той казва, че е българин.

- Но ако извадим само един цитат. Това е факт. Говорейки къде е роден, роден е в Кукуш, днешен Килкис в Гърция. Загинал e в село Баница, което също е в днешна Гърция.

- Да не би заради това, че разговорът за историята е много труден, председателят на вашата комисия от македонска страна да поиска той да бъде замразен и да забравим за нея за едно известно време?

- Това не е добре. Проблемите с изпълнението на договора започнаха когато нашата част от комисията поиска през 2019 г., заради изборите, които бяха предсрочни, бяха извънредни при нас, комисията да не работи. И тези 6, които после станаха 9 месеца, в които комисията не работеше, създадоха проблем. Така че аз мисля, че комисията трябва да продължи да работи.

- Защо се прави това? Защо има такова предложение? Според нашия проф. Кирил Топалов има политически натиск, за да се предложи нещо подобно.

- Не, нашата комисия няма амбицията да се вслушва при всички случаи в желанието на политиците.

- Ако се закрие, това би означавало неспазване на договора.

- Аз също мисля, че това би била грешна стъпка и комисията ще продължи да работи.

- Според част от нашите политици и анализатори вие не спазвате Договора за добросъседство. Как им отговаряте?

- Една от точките, които българската страна и българското правителство посочват е пасивността на общата Комисия за историческите въпроси през тези 9 месеца. От гледна точка на сегашното състояние, македонската страна постоянно твърди, че България не спазва договора, защото вместо да ни помага по пътя към Европейския съюз, с блокадата отлага и прави стратегическа грешка.

- Заради ветото?

- Да, заради ветото.

- Но 80% от българското население казват, че искат ветото да остане.

- Аз ги гледам в комбинация с тези 70%, които казват, че искат Македония да бъде част от Европейския съюз като се намери някакво решение. И аз мисля, че в тази комбинация новите правителства трябва обезателно да търсят формулата. Компромисът трябва да бъде приет от обществото в България, но и от това в Македония.

- Договорите трябва да се спазват, нали така? Иначе няма да има доверие.

- Аз съм юрист и твърдя, че договорите трябва да се спазват и че единственото решение, което ни води към компромис, е спазването на договора. Декларациите и резолюциите в парламента според мен направиха голяма беля и затова трябва да се върнем към договора. Договорът е много добър.

- Една част от него гласи: „Нито една от договарящите се страни няма да допуска нейната територия да бъде използвана срещу другата от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата договаряща се страна действия”. Защо вашият президент се срещна с ОМО „Илинден”?

- Той се срещна с представители на много сдружения, защото те потърсиха среща с него. Те се определят като македонци. Македония, според своята конституция и според договора, не трябва да се меси във вътрешните работи на България. И мисля, че президентът Пендаровски добре знае това. И той е юрист, и той е професор.

- Това не беше ли провокация срещу нас?

- Не беше провокация, защото ако не се беше срещнал с тези хора, граждани на република България, които се определят като македонци, а от друга страна македонските българи имат срещи с вашия президент...той просто трябва да търси баланс.

- Видях страница на ОМО „Илинден” във Facebook. Тези хора смятат, че всъщност Пиринска Македония е окупирана от България, трябва да бъде освободена и присъединена към Северна Македония. Как да разбираме това, че вашият президент се среща с тях?

- Желанието на президента и на нашето правителство не е да подтикват към разделение. Нашето желание е възможно по-скоро да станем членове на Европейския съюз и да се обединим.

- В договора пише, че ние заедно трябва да честваме исторически моменти и личности. Защо вашият премиер беше в Брюксел на 4 февруари?

- Това не беше преднамерено. Той е начело на правителството от 3 седмици и посещението в Брюксел беше договорено преди това. Честването досега беше на личностите, които не са спорни и които бяха договорени от общата комисия. Това са светите братя Кирил и Методий, Наум и Климент. Тях ги честваме заедно. За Гоце Делчев се спори целогодишно.

- Разбирам, че Брюксел е важен, но ветото зависи от нас. Пречеше ли да се срещнат и да демонстрират по някакъв начин близостта между двата народа пред паметника на Гоце Делчев?

- Има шанс това да бъде направено на 4 май.

- Вие сте диалогичен човек. Допускам, че това беше причината да бъдете назначен за специален преговарящ с България, в момента, в който страната ни наложи ветото. Но сега ви махнаха и то ден, след като на Консултативния съвет в България това вето беше потвърдено. Какво ви обясниха? Защо Ви уволняват?

- Според новата методология, която беше договорена, петте работни групи нямат нужда от посредник, така че на мен ми изглежда логично да се даде шанс на новия подход. Двамата премиери, правителствата на Македония и България имат обща среща след много години. Всяка седмица виждаме, че работните групи работят, да им дадем шанс.

- Проблемът с Вашата личност ли е? Пречите ли по някакъв начин?

- Не бих казал. Моите възгледи са за общото честване на личности и събития от общата история и аз не мога да променя своя наратив. Ние македонците нямаме по-близки от вас българите. Другите казват, че сърбите са ни по-близки. Ние македонците сме кротък народ и искаме да стигнем до решения с разбиране. С разбиране и с вяра, че можем да се разберем.

- Според един наш политолог Димитър Бечев причината за Вашето уволнение е, че в Скопие се връщат лобита от стари времена около Бранко Цървенковски, които искат да рушат мостове. Дали е така?

- Мисля че е ясно, че и в Македония, и в България има сили, които не се радват на това, че сега новите премиери се опитват с нова методология да начертаят пътя към връщането на доверието.

- Ще промените ли Конституцията си заради нас?

- Аз мисля, че със сигурност Конституцията ще се промени. Но въпросът е кога. Ако някой казва сега, трябва да знае, че са нужни две трети в парламента. Опозицията в този момент е против, но си мисля, че и опозицията не би била против. Не би била против мнозинството от гражданите в Македония ако другата страна направи една крачка към нас. На македонците много им пречи това, че България не признава македонския език. Ако говорим за правата, за тях ще се разберем по-лесно отколкото за историята.

- А възможно ли е да се поиска реципрочност и ваши колеги политици да поискат да има македонско малцинство в българската Конституция?

- Ние сме наясно, че концепцията на българската конституция е различна.

- Трудно ли е да си българин в РСМ? Подложени ли са там българите на репресия?

- Според официалните данни, миналата година е подаден само един сигнал за дискриминация. За това трябва да се говори. Може и да се страхуват. Затова с голямо внимание говоря за това в изявите си в македонските и българските медии. Казвам, че това е нещо легитимно и за него трябва да се говори без задръжки. Тези хора трябва да имат пълна подкрепа и защита за техните искания.

- Коя е най-ценната и свята историческа македонска личност за Вас?

- Гоце Делчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 62 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    142 7 Отговор
    А така кажи го наште политичари , на които не увират чтурите и не могат да разберат че вия сте паплч и никога няма да влезувате и не тр да влезувате в ЕС ...да ва ...

    Коментиран от #6, #14, #30

  • 2 Еразъм

    241 8 Отговор
    Самият Гоце Делчев казва, че е българин! Точка по въпроса!!!!!!

    Коментиран от #4, #8, #27, #86

  • 3 Варна

    168 6 Отговор
    Никакво пускане на тези! - Никаква прошка!
  • 4 Емил

    49 88 Отговор

    До коментар #2 от "Еразъм":

    Не е важно какво казва Гоце, важно е какво е казал Коминтерна, а сега Путин!

    Коментиран от #37, #53

  • 5 Томарс Джеферсън

    61 3 Отговор
    е Тома Джеферски е нема да влезнем у щатската уния!
  • 6 Айде бе

    91 39 Отговор

    До коментар #1 от "Помак":

    Ние пък,като сме в ЕС сме цъфнали и вързали.

    Коментиран от #17

  • 7 АБВ

    108 6 Отговор
    Никакъв ЕС на тези
  • 8 Шин Фейн

    92 10 Отговор

    До коментар #2 от "Еразъм":

    Ама според византийците и краварите има държава Македония и там живеят македонци и могат да си измислят история!

    Коментиран от #11, #78, #80

  • 9 Дилберов

    182 5 Отговор
    Не ни трябват вашите признания, че Гоце е българин. Цялата ви история е сърбоманска и започва от 1944 г.

    Коментиран от #26

  • 10 Факти

    160 4 Отговор
    Илинденското въстание е върхът на българската идентичност. Всички колективни документи, свързани с него са на стандартен български език - протокол на решението за въстание, одобрен в Българската гимназия в Солун, писмото на Главния щаб на Илинденското въстание до българското правителство, възванието до великите сили, написано от българския журналист Симеон Радев.

    Коментиран от #50, #67

  • 11 Ами

    22 18 Отговор

    До коментар #8 от "Шин Фейн":

    Приятелю,византийци отдавна няма :)

    Коментиран от #16

  • 12 Истината

    153 4 Отговор
    Ами тогава ще си останете извън ЕС. Нямак как нация създадена 45-та от Тито и сърбите да претендира за личности и събития преди 45-та. Вместо да се прикрепите към България като закрилник вие се зъбите. Нека си спомним, кой ви призна първи като независима държава и кой благодарение на тогавашните ни близки връзки с Русия, накара Елцин да ви признае като независима държава. И с този акт ви гарантирахме целостта, че Югославската армия беше на крачка да нахлуе. Кой 2001 година ви подари танкове и въоражение да има с какво да се биете срещу албанците. И кой тогава беше готов да се намеси и с армията си ? Пак България.
  • 13 Кире Либерала

    46 4 Отговор
    Продаваме го за 1 милион, само да признаете че до 45 г. не е имало македонци а българи
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Професора

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ами":

    Както няма и македонци и гърци, и тркийци!
  • 17 Помак

    23 6 Отговор

    До коментар #6 от "Айде бе":

    ...прав си , за съжаление откакто сме Там.. по вече крадат нашти мафеоти и митри...дори америка ни можи да на Опраи

    Коментиран от #35

  • 18 proi4o

    35 2 Отговор
    Ми ,евeте%е се о г@зот !
  • 19 Инат като Магаре 😂🤣😅

    54 2 Отговор
    Трябва да е истински МАКЕДОНЕЦ тоя 🤪
  • 20 Всяко нещо с времето си

    93 5 Отговор
    Единственият начин РСМ да влезе в ЕС е федерация с РБ. Но не съм убеден, че българите към днешна дата, ще гласуват с ДА. Просто трябва да си отиде старото просръбско поколение по естествен път а младото да учи историята чрез фотоснимки на оригиналните документи, без коментар, както се казва. Така всеки сам, ще разбере, че Г. Делчев е българин роден от българи-християни членове на Българската Екзархия. В български град над 95% са българи останалите 5% са турци.
  • 21 Българин

    129 2 Отговор
    Ето това се казва промита кратуна. Значи "македонците" претендират че всеки имал право на самоопределение обаче въпреки че Гоце Делчев се е самоопределил като българин те настояват че бил "македонец" и в никакъв случай нямало да признаят че бил българин.

    "Македония никога няма да бъде член на Европейския съюз" - само за това е прав
  • 22 Факти

    44 4 Отговор
    Гоце Делчев е бил против Илинденското въстание. Най-вероятно за това е отстранен от българите в Македония. Той не е участвал в най-великото събитие, организирано от българите в Македония.
  • 23 Кирче П'ЕН'ДЕ'ЛОТ КЕ се над'упи

    42 5 Отговор
    Тва беше едно от УСЛОВИЯТА, Козяците да го назначат премиер
  • 24 румба

    70 3 Отговор
    „Действително жалко е, но що можем да правим, когато вси сме българи и всички страдаме от една обща болест” е цитат от книгата на Пейо Яворов за Гоце Делчев" - Това е от писмо на Гоце, не е от книга
  • 25 Володя

    23 7 Отговор
    Ако земята е кръгла, не н трябва никакъв ЕС!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 володя

    48 3 Отговор

    До коментар #2 от "Еразъм":

    бе от къде може да знае Георги Делчев какъв е?!? Един селски учител от преди 120 години ли знае повече от цяла Академия на нЕуките?!?
  • 28 Край

    88 2 Отговор
    Самият Гоце казал че е българин, но според македонците той не е бил наясно със себе си и какъв е за това се е объркал. МММда . Трудно ще се разберем.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха ха ха ха ха

    26 12 Отговор

    До коментар #1 от "Помак":

    Е как да влезуват, като Германия излезува от ЕС, и вече няма ЕС? Или искаш в ЕС да сме само ние и макетата?
  • 31 Суратите

    4 52 Отговор
    Спорят за някакъв фашист боклук,за който ми дреме на дедовия.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гоуст

    49 2 Отговор
    Какъв Гоце Делчев, бе? Македонците са българи
  • 34 100 години

    69 2 Отговор
    Германците искат да разрешим въпроса, като ги осъдим в международен съд. Защото така може да увъртат 100 години. Ние имаме документи а те интерпретации. Някой трябва да си пренапише историята. Да махне анти-българската пропаганда и да напише в учебниците истината според документите. Към днешна дата не се случва. Сърбите командват там, това е истината.
  • 35 Ха ха ха ха ха

    26 6 Отговор

    До коментар #17 от "Помак":

    Еми тя Америка оправи Ирак и Либия сега нас да оправи..
  • 36 Грогу

    66 1 Отговор
    Алооо , крадци не само на история , но и на територия . България не е подарявала тази територия на македонци ....справка Сан Стефано и Ньой . Канадеца ще стане омразен, ако продължава от името на българите да дава трибуна на тези измамници да фалшифицират историята .
  • 37 Гост

    43 4 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Ми то заради Сталин има държава Македония За да му се угоди …

    Коментиран от #97

  • 38 Стоянов

    56 2 Отговор
    Аз съм против твърдението че макетата са българи, там е сбирщина от албанци,сърби и разни мелези. Щом толкова се пънат , ми оставете ги, да връщат паспортите, да помахат на Европата и толкоз. Кво толкова им обръщаме внимание, децата им учат в Бг, работят и живеят в Бг, харесва им повече в България от колкото у Макия а пък плюят и тъпчат, че и палят от време на време. Тая Макя макя и и трън.

    Коментиран от #42

  • 39 Андрешко

    42 2 Отговор
    Един македонец гледал към Луната. И си говорил Ех Луно,Луно земя македонска ке се трепеме за тебе!!!!! Тъпани от класа
  • 40 Цензуриран човек 😂

    74 1 Отговор
    Значи накратко:
    1. Георги Делчев е българин, но ние няма да го признаем. Нека да не гледаме миналото;
    2. Знаем, че ХОМО Илинден са сепаратисти, но ние не насърчаваме сепаратизма. Просто Пендарата се среща с всеки, който поиска. Даже и с ИДИЛ;
    3. Признаваме, че българите в северната македония се страхуват да подават сигнали за репресии, защото знаят, че ще ги пребият и в полицията, но по-късно ще се вгледаме в тоя въпрос;
    4. Уважаваме договорите, защото с Пендаров сме юристи. Разбира се,че тук не слагаме Преспанското споразумение (Името на държавата е северна македония, а не Македония) и договора с България.
    С две думи - Толкова простотии в едно интервю не бях чул.🤔🤔🤔
    ПОне човека призна, че ако трябва да признават истината, то по-добре да не влизат в ЕС. В Юго-матрицата им е по-добре🤣🤣🤣🤣
  • 41 Тракиец

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Помак 2":

    Казва налъма на цървула.
  • 42 Тракиец

    41 1 Отговор

    До коментар #38 от "Стоянов":

    Няма начин другите етноси да са повече от Бг.Щом 125 000 имат и още 45 000 чакат паспорти от България това са поне 340 000 най малко което е доказано.
  • 43 И пак и пак !

    52 4 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и дивите албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично,
    като им дадем наши паспорти.
    Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция,
    сърбоманските келеши-еничари, албанската мафия и "българските" соросоиди(майкопродавци).

    Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават български паспорти!
  • 44 9689

    30 1 Отговор
    Този не е виновен а който взема интервю.
  • 45 Разкарай се!

    38 1 Отговор
    Бучка, разкарай се! Ти си от зомбираното поколение, само пречиш на младите!

    Коментиран от #51

  • 46 Перо

    49 1 Отговор
    БГ може да заведе дело за връщане в БГ на мощите на Гоце Делчев и всички прилежащи документи,предоставени от Тодор Павлов на СРМакедония и намиращи се в северномакедонските исторически институти. Има един вагон документи и др. доказателства на негови наследници в БГ,че той и семейството са самоопределили себе си за българи. Той никога не е написал и една дума на “македонски” ез. “Макетата” да не ескалират напрежението,защото и това може да се случи! На никой не му дреме, дали “макетата” ще влизат в ЕС, но няма да е за българска сметка!
  • 47 Знаем кой е Гоце Делчев...!

    36 2 Отговор
    А кой е тоя...- Бучковски...бихте ли ни разяснили...?!?!
  • 48 Русофил...загубеняк

    32 2 Отговор
    Никой не ви иска в Европейският съюз, така че не се натискайте...
    Но за да влезете в Европа, не само Гоце Делчовия ще е българин, но и Сашко Македонски и баща муФилю, са от село Пела на няколко километра от Благоевград са българи... И Скопие е била българска столица ден до пладне, ама не си разбрал...
  • 49 Българин

    43 3 Отговор
    Слушайте тъпи скопски чугунени глави. Хунтата от Вашингтон въобще няма да ви пита за вашата историята , защото те много добре знаят, че започва от август 1944г. Така или иначе ще ви набута в ЕС само гледайте тогава да не сте някаква Албанска или Бошняшка нация сус съответния и език.

    Коментиран от #63

  • 50 Ghgh

    1 18 Отговор

    До коментар #10 от "Факти":

    Добре де, а защо върви версия че на писмото нашите не откликват веднага. Помолени да за подкрепления, но после ми е мътна историята...Все пак и в училище го даваха и дават много сбито. Кой официално записва събитията тогава, които стигат до нас? И българин ли е бил?

    Коментиран от #73

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ТОЕСТ

    48 1 Отговор
    НЕ можете да се отървете от ЮГОСЛАВСКАТА ПРОПАГАНДА и ИСТОРИЧЕСКА ФАЛШИФИКАЦИЯ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ САМ СЕБЕ СИ СЕ ОПРЕДЕЛЯЛ КАТО БЪЛГАРИН. КАКВО не е ЯСНО? СЪРБИТЕ СА ВИНОВНИ, МАЛКО ИМ Е ЧЕ ИМ ВЗЕХА КОСОВО. МАЛКО ИМ Е
  • 53 да питам

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    джобния фюрер като какъв се явява в отношенията ни с РСМ?
  • 54 Факти :

    43 1 Отговор
    99% от тези "македонци", които се считат за българи ще се почувстват ПРЕДАДЕНИ(за пореден път !)
    ако България даде съгласието си за приемането на Сев.Македония в ЕС !
    И ако това стане най-радостни ще са шиптърите, турците, циганите и сърбоманите, дори и защото не
    са давали пари и висели по "опашки" за да получат български паспорт. И отново ще ни се подиграват,
    че сме такива будали(глупаци)...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Античното Маке

    49 1 Отговор
    Цитат от текста:
    - Но самият той казва, че е българин.
    - Но ако извадим само един цитат. Това е факт. Говорейки къде е роден, роден е в Кукуш, днешен Килкис в Гърция. Загинал e в село Баница, което също е в днешна Гърция.

    ...
    Ето нагледен пример, как сърбоманите манупулират:
    Първо не е един цитат и второ-
    Георги Делчев е роден на 1872 година в Кукуш(тогава в Османската империя както и България) , и загива край село Баница 1903 година в сражение с османците.
    До 1913 година Кукуш е голям над 90% български град, а Баница е изцяло българско село. По време на Междусъюзническата война(1913) те са унищожени от гръцката войска и населението бяга в България.
  • 57 Майна

    7 8 Отговор
    Заглавието е провокативно. Гледах цялото интервю и честно казано останах с впечатленее, че Бучковски е по-близокато убеждение с българските позиции, отколкото със северно македонските.
  • 58 Шибинг

    33 2 Отговор
    Хем е българин хем няма да влезете в ЕС
  • 59 Димо

    42 1 Отговор
    Човекът си се е самоопределил едно време като българин ,тия му казват посмъртно къв бил. Няма такива д.били и смешници като тия макета. Също и Самуил бил македонец ,но странно що бил роден в София. Ааа,да- бил от македонското малцинство в България им е версията. Пълни смешници сте - знаете по-добре след векове кой какъв бил ,въпреки че е написал друго тогава.
  • 60 Комитопули

    40 2 Отговор
    И Кукуш и Баница са български села, има Османски тефтери има Екзархийски поименни списъци, знае се на 1000 %, че Г. Делчев и родът му е български. Кой е най-големият му приятел? Поета П. Яворов, има ли нужда да казвам, че Яворов е български поет и македонски войвода? Като казваме македонски в България, се подразбира български войвода в географската област Македония. 99,9% от комитите са българи има един двама власи или както им казват куцовласи. Комит, това е средновековна българска титла равносилна сега на Областен управител.
  • 61 акуд

    17 2 Отговор
    самия Гоце Делчев се е определил от кой нация е. хахаха
  • 62 Любен Пандев

    28 0 Отговор
    Сърбите така са промили макетата, че кратуните им са лъскава алпака тенекия. Западната цивилизация се нуждае от силна България, която заедно с Македония да е геостратегическа тапа на входа на Европа и ще дадат и мило и драго това да се случи, а ние, вместо фа се обединим и облажим от възможността, се дърляме за абсурди. Щом и Бучковски мисли, че Гоце Делчев е сърбин, спукана ни е работата. Чака ни следващо турско от което ще излезем с чалми на главите. И ни македонец ни българин ще остави спомен.
  • 63 Любен Пандев

    11 7 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Истината е, че САЩ и Запада искат обединение на БГ и МК за да посигурят Европа откъм несигурна Турция. Но ното е БГ, нито в МК има стратези които да видят това и да поставят мижавите си постове и сърборуски подаяния под общия интерес.
  • 64 Гошо

    3 24 Отговор
    е роден в Гърция, мотал се като даскал нещо, асъл кунчев - лъвицата, та двамата са псевдо ревулюцоинери, въшкари крият се като плъхове и подклаждат някое и друго село за бунт. Истината е това

    Коментиран от #71

  • 65 байганю

    26 1 Отговор
    вие каквото и да кажете е без значение. Човекът само го е казал, делата му - също. А пък последната дума има и България, ние за никъде не сме разбързали
  • 66 ПиринскиОрел

    27 1 Отговор
    Значи още трябва да учите. Не ви е мястото в ЕС! Комунизмът умря! Няма го Сталин, любимият ви Тито и нашият национален предател Димитров Г. Не можеш да построиш здрава къща с куха основа! Не може с куха история да има силна Македония, каквато искаме да видим и ние българите! Да я види и нашият Гоце Делчев!
  • 67 111

    26 1 Отговор

    До коментар #10 от "Факти":

    Гоцеделчевсата рода до един са се определяли и се определят като българи, само той не е! Да не би макетата да знаят повече кой е истинският му баща - комшия? И че е говорил, че е бългатин да не засегне татко си?
    Големи малоумници са тия, бе!!! Ами ако и тия от Одринска Тракия се включат в спора, как ще го поделиме?
  • 68 Колко сте зле, ами той

    28 1 Отговор
    Какъв е Гоце Делчев, сам е написал, че е българин, а вие сте филиал на сърбия, все още
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 666

    27 1 Отговор
    Макетата така и не разбраха че са българи които говорят на диалект. Македонските глави трудно увират. 😄😄😄

    Коментиран от #76

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 РСМ - РИМ СЪРБИЯ И МАКЕТА

    11 1 Отговор
    Защо не го припознаят като Българин с адрес по лична карта Македония - и да го впишат по учебниците за да знаят малките макета от дека е чича им Гоце!!!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Че да е ясно-

    4 7 Отговор
    ЗА ДА ОПАЗИМ ГЕЙСКИЯ Съюз, ние трябва да го напуснем преди да се е разпаднал. Така ще спасим и дръвените глави от него. Но пък сега те напират да влазят и ни пречат да го напуснем.
  • 76 Че те кои българи не говорят на диалект.

    9 2 Отговор

    До коментар #70 от "666":

    Той книжовният български е търновският диалект. И нашият книжовен език е с решение.
  • 77 Qqqq

    10 1 Отговор

    До коментар #69 от "асан":

    Ти ги остави макетата. Я ми кажи щом Омо Илинден твърдят , че са македонци и трябва да се отцепят и да преминат към РСМ , защо тогава тази организация съществува и действа на територията на България. И как през всичките тези години не се намери едно правителство , без значение дали на Костов , Станишев , Борисов (този последния аз не го броя щото той строи железници и пуска самолети и такива "маловажни" неща , като сепаратистка организация , която действа на наша територия не го интересуват) , което да забрани това движение чрез някакъв закон? Те в случая макетата са прави. От години на наша територия има някакви си Омо Илинден дето постоянно им ревът , че са поробени от българите македонци. Ние как бихме реагирали на тяхно място. Нашите политици са виновни и са допуснали да се случи това.
  • 78 Qqqq

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шин Фейн":

    1.Не забравяй , че говориш против хора , които са спомогнали за това да получиш писменост и от които си възприел православното христянство.
    2. Не забравяй , че този народ отдавна не съществува и няма негов представител , който да го защити и да ти каже , че ти дрънкаш откровени глупости. Византийците са си имали съвсем други интереси и Македония , като географска областта Македония ги е интересувала по - скоро като територия и като зона на някакво тяхно влияние. Те не са тръгнали като Тито да създават изкуствени държави и народи с изкуствена история.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Qqqq

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Шин Фейн":

    А и не сравнявай американските лъжци и ковидари с Византийската им империя. Те са на светлинни години зад тях от гледна точка на манталитет и култура и макар, че вече не съществуват ковидарите няма как да ги стигнат , ако ще САЩ да съществува още един милион години. Онова са били преки потомци на Римската империя , а не пасмина холандски протестанти , отрепки и затворници , които са избягали в някаква си английска колония с дървено корабче.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Аман

    9 1 Отговор
    От тези шизофреници. Вето до дупка и дансе оправят
  • 83 ТОВА

    16 1 Отговор
    за нас българите и България е от изключителна важност! Да ги убедим, че Георги (Гоце) Делчев е българин, борещ се за автономия на област Македония и свободата на македонците, като наречие на местните жители с идеята по- късно областта да се присъедини към България.
  • 84 Stoyan

    1 9 Отговор
    Колкото и да е налудничаво, изглежда, и двете страни трябва да приемат принципа на монетата. Тя има две страни. Едните признават тезата на другите и обратно. Т.е. например за Г.Делчев - той е българин борил се и умрял за създаването на македонска автономия и държава. След смъртта му е канонизиран за велик македонец. Няма как иначе.

    Коментиран от #91

  • 85 Истината е

    18 1 Отговор
    Македония е област в България. И цялата тяхна история е открадната.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ДЯДО ПОП

    7 1 Отговор
    Грухчовски, затвори си дефектната паст и ПРОУМЕЙ, че Гоце Делчев не е "ДелчевСКИ и че си е българин, както и всички, сърбоманСКИ макета са българи ! Едва тогава мисли за вдигане на българското ветото !!!
  • 90 Павел Пенев

    5 2 Отговор
    Не си показвай сърбоманската простотия.
  • 91 Гинко Билоба

    10 1 Отговор

    До коментар #84 от "Stoyan":

    Стоянчо, както си тръгнал, ще искаш да признаем и принципа на" равноправието" на ДЖЕНДЪРИТЕ - родител 1 и родител 2. А бе дявол ви взел - откъде се пръкнахте такива ........ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ САМ, ГОРДО, ПУБЛИЧНО ЗАЯВЯВА: "АЗ СЪМ БЪЛГАРИН, СИН НА БАЩА И МАЙКА БЪЛГАРИ"! КАТЕГОРИЧНО - ПО КРЪВ И ПО СЪЗНАНИЕ! ТЕ И ЕГИПТЯНИТЕ И АФГАНИСТАНЦИТЕ МОГАТ ДА ТВЪРДЯТ, ЧЕ Е ТЕХЕН. ТЕХЕН ГЕРОЙ - ДА, НО ТЕХЕН СИН, ВНУК, ПРАВНУК - НЯМА КАК ДА СТАНЕ! Накратко: РСМ ЩЕ ТРЯБВА ПО ТРУДНИЯ НАЧИН ДА СИ ПРИПОМНИТЕ СТАРАТА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА "ЛАКОМО ДУПЕ КРЪВ С.ЕРЕ!" ЗНАЙТЕ СИ МЯСТОТО!
  • 92 Кой измисли тази безсмислица?

    2 0 Отговор
    Първо кой реши, че може да си отдели някаква част от общата балканска история и да си я загради ей така само за себе си и собствените си интереси? Колкото и да не ни харесва балканската история е обща и то от толкова много отдавна, че сега сме свидетели на пълния смехотворен провал в начинанието някой да си отдели от нея нещо си и да го обяви за само свое! На Балканския полуостров ако трябва да започнем летоброенето от Филип Македонски и неговия син Александър Велики, трябва да отбележим че той е гръцко-тракийски-македонски период, в който гърците и траките са оставили не по-малко за историятя от династията на Филип и Александър, макар и тя да блести много ярко на историческия хоризонт, но нейното появяване без съществуването на гърци и траки едвали би било възможно в този си блясък. В последствие има римски период на историята, след него този на източноримската империя, наречена Византия, след това византиския се редува през определено време с византийския, по-после има османски период, след това в по-новата история пак български период и накрая сръбски и всичко е толкова омешано, че как изведнъж някой се сети, че може да изхвърли на боклука две хилядолетия история, в голямата си част римска и византийска, от които все още имаме и ползваме ценности в нашетио съвременно общество , и да реши че видите ли точно той бил наследник само на Филишп и Александър. И не можаха да разберат, че в съвременния мултикултурен и информационен свят могат да си отделят т
  • 93 Цанко

    4 2 Отговор
    Какъв Европейски съюз, България е там от 15 години и вижте мизерията, гей клуб е ЕС
  • 94 Сбъркани макета

    8 1 Отговор
    Интересно макета, неговите наследници знаят, че е българин, а вие не!!!
  • 95 Чико

    8 1 Отговор
    Родителите на Гоце са българи,родени в България!.Познай от три пъти Гоце какъв е като самият той се определя като българин.,г-нТопчевски!
  • 96 ганю

    6 1 Отговор
    Така си е Гоце си е български юнак
    както и Яне
    на български се е говорило до Солун и на три морета
    разделяй и владей откъде идва и кой това цели
    не се делете ви казваше Ванга
    както и Кубрат
  • 97 Колчев

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Той и Че Гевара е Аржентинец ,но кубинците не казват ,че е кубинец и пак го почитат.А иначе и Украйна е като РСМ
  • 98 Сами

    2 1 Отговор
    Сам си казва, че не са, за ЕС, Щом не могат да признаят очевидното. Имаме си работа с болни хора.
  • 99 Житан

    6 0 Отговор
    Нито на Гоце, нито на България, нито на Европа им трябвате в ЕС, иначе отдавна да са ви взели, въпреки че сте едни бедни гладни, заблудени и диви, сърбизирани потурковци... Трябвате им само на САЩ, територията ви, не вие естествено!
  • 100 Димитър Бучков

    2 1 Отговор
    Ти вероятно също си Бучков, само,че си сложил сръбското окончание "ски" защо ли? Аз съм българин, най-вероятно и ти си такъв. Защо иначе ще имаш и български паспорт? И имаше адрес в България след като напусна поста на министър на отбраната в т.н."СМ". Гледай само да ме се окажем роднини. Но тогава ще ме е срам и няма да те приема Попитай се защо. Защото си фалшив лицемер...
  • 101 Димитър Бучков

    2 1 Отговор
    Защо не приемете ФАКТА, че Гоце е българин? Казваш,че си юрист,пък не приемаш фактите .И аз съм юрист,и смятам,че ти не си, защото си плюеш на дипломата. При вас дори и да се съгласите винаги има нещо като"да ама той се е борил за свободна Македония" Така е ,но се е борил и за свободна Одринска Тракия .Не за държави,а за области, които да се присъединят към България, защото са населени с българи. Това го знаеш добре нали? Гледай сега да не кажете, че и Одринска Тракия е ваша, че и там са македонци Аз не бих се очудил...
  • 102 На Гоце Делчев внучето

    0 0 Отговор
    Наскоро един сърбоман югославски северномакедонец искаше да ме убеди че Апостол Павел бил Титов македонец. Е, пратих го да го попита лично бил ли е такъв!
  • 103 Бико

    0 0 Отговор
    Буковски, ходи си в Белград и не се обаждай повече. Не само Гоце Делчев ами и майка му и баща му и техните родители, братята му и родата му са БЪЛГАРИ.
  • 104 Че той е българин,

    0 0 Отговор
    Ненормални ли сте, бе
Новини по държави: