Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 17:50 10 260 21

В Германия се задава ценови шок

  • храна-
  • зърнени култури-
  • инфлация-
  • цени

Ръстът в цените на растителните продукти се дължи наред с другото на увеличаващите се от юли 2020-а година насам цени на зърнените култури

В Германия се задава ценови шок - 1
Снимка: shutterstock

Поскъпване на храните със седем процента, инфлация от четири на сто - експертите предупреждават германските потребители, че през тази година ги чака истински ценови шок.

Експертите от мюнхенския Институт за икономически изследвания ifo очакват осезаемо поскъпване на цените на хранителните продукти в Германия. "Нашите допитвания сочат, че над две трети от производителите на хранителни продукти планират през тази година следващи увеличения на цените", казва специалистът по конюнктурата в ifo Тимо Волмерсхойзер. Подобно нещо не се е случвало от Обединението на Германия насам. "Респективно цените на хранителните продукти през тази година могат сериозно да допринесат за инфлацията."

Институтът ifo прогнозира, че цените на храните през 2022-а година ще нараснат със седем процента. Затова и предположенията за ръста на инфлацията в Германия са достигнали четири на сто.

Производствените разходи са нараснали с 22 процента

"Поскъпването в супермаркетите едва сега започва", казва Кристиан Янце от консултантската фирма EY. "Цените на производителите растат сериозно, а това естествено дава отражение и върху потребителските цени, поне до следващата реколта." Той прогнозира предстоящ ценови шок.

Последните данни на Федералната статистическа служба показват колко са нараснали цените на селскостопанските продукти - само през декември са се увеличили с 22 процента. "Това е най-големият ръст в сравнение със същия месец през предната година от юли 2011-а насам", казват статистиците. Растителните продукти са поскъпнали с 29 процента, а животинските - със 17.

Слабата реколта - още един фактор за поскъпването

"Ръстът в цените на растителните продукти се дължи наред с другото на увеличаващите се от юли 2020-а година насам цени на зърнените култури", обясняват от Федералната статистическа служба. При това голямото търсене - както в страната, така и от чужбина - си остава, макар реколтата да е по-слаба.

Големият ръст в цените на рапицата с 68 процента се обяснява от статистиците с това, че тя се използва и за добив на енергия. Предлагането в световен мащаб намалява, а търсенето расте.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Като

    39 3 Отговор
    Русия им спре газа ще умрат от глад
  • 4 Марков

    42 3 Отговор
    Тепърва се започва. Санкции, нали? Затова няма торове от Беларус, а Русия също ги спря. Няма газ, няма тор, слаба реколта, високи цени. Защо ви е да играете играта на САЩ, когато става шокова пазар. А в България сирене под 10 лв и кашкавал под 15 лв не са истински. Тази година ще е трудна

    Коментиран от #10

  • 5 Фейкти

    6 4 Отговор
    ЦЕНOВИ ШOК: 7 прoцента!
  • 6 доко

    22 8 Отговор
    шок в германия..лично аз умирам от кеф..а така швабен сии..
  • 7 Кзли

    17 3 Отговор
    Малко да поотслабнат,швабите ,па и пи-ките да им пораснат,та по-малко джендъри да произвеждат
  • 8 Коко

    5 10 Отговор
    "В Германия се задава ценови шок" Ще коментирам фразата на Великотърновски език:
    - Иди, ъмъ ни съ види!
  • 9 APOKALYPSISE

    20 3 Отговор
    НАЙ МНОГО ДО 10 ГОДИНИ ГЕРМАНИЯ ЩЕ Е В ТЕЖКА ХУМАНИТАРНА КРИЗА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИЗХРАНВАНЕТО КАТО В СОМАЛИЯ !
  • 10 Emo

    5 15 Отговор

    До коментар #4 от "Марков":

    Точно пък са тръгнали да внасят торове от ссср ти даже и статията не си разбрал ама както и да е руската пропаганда трябва да върви.

    Коментиран от #18

  • 11 В.В.П.

    3 6 Отговор
    В,, големите цивилизации,,хляб и деривати не ядат .Пият кръв.от малки негри..и циганчета..Това е от разследване на РТ..Хахаха.
  • 12 От страни

    17 3 Отговор
    Абе да правят квто си щат ама ние що се навираме там? Ще ни съсипят селското стопанство та повече български домат няма да видим. Преди време си имах работа в кметството и влизах в поземлената срешнах един адвокат питам го кво става? Дошъл някъв еврокомисар по селското стопанство отворил схемите на земите с един маркер драскал лозя, драскал ниви, тютюни сложил си личния печат, подписал се е и заминал. Даже не приказвал, мълчешком... А те го испълняват. Айде Ардата не беха като Борото ма си имахме Български тютюн и то евтини цигари - сега кво? Вземете цигара която пушите и я счупете в една чаша с вода ...... Аз като видях плувналите найлони отказах на момента....По веригите Била, Кауфланд, Метро, едно шише българско вино не можеш да намериш а е пълно с италиански всекви други боклуци, щото са евтини. Това с рапса са го измислили добре германците - ама да расте у нас а био-горивото да го ползват те. Ама че не расте нищо там в течение на 5-6 години след рапса кой го интересува...

    Коментиран от #13

  • 13 Emo

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "От страни":

    Ми купувай си домашно бе бай ганьо аз от магазина алкохол не купувам . Да не говорим мастиката която е продават какво е отрова..
  • 14 Баскът

    10 1 Отговор
    Около 30%е инфлацията за половин година..В храни ,горива,услуги.ел.енергия,вода..Месото ,и дрехите некачествените държат долу горе еднаква от преди година..Това за Испания..Тя не пазарува газ от Русия .От Алжир,обаче има също 35% оскъпяване. Заплата от 1000евро,днес ,вече е като 750евро миналата година,началото .
  • 15 Лъжат

    7 0 Отговор
    и дерат по десет кожи
  • 16 Тихомир

    21 1 Отговор
    Кефи ме как обясняват поскъпването с всичко друго, а не с безконтролното печатане на пари и липсата на адекватни мерки от ЕЦБ. В тоя ЕС са си обявили конкурс за тъпи лакърдии.

    Коментиран от #20

  • 17 Ревльовци

    9 1 Отговор
    Кво рИват па дойчовците, като тук инфлацията за последните 4 месеца е 30%, тоест също по 7,5%, ама месечно.
  • 18 Гошо

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Emo":

    внасят внасят ,то това от цената зависи ,а и техните заводи спряха
  • 19 Запознат

    11 0 Отговор
    Германците забравиха когато през 40те години на миналия век ядеха само картофи, сега си имат колония от цяла источна Европа която работи за тях. Тогава се радваха на кривите ни краставици и различните по големина домати. Като идваха ни Черноморието ни ядеха тиквички .пъпеши,дини,череши, аморковите даже не ги миеха. Сега ние не можем да си позволим родното производство, светът не е коли, и хипер маркети, тепърва Европа ще разбере от каде идва храната те да ядът железата които произвеждат.
  • 20 Qqqq

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тихомир":

    По същия начин Кайзера, а след ПСВ - Ваймарската република са печатали пари така безконтролно и един хляб е струвал хиляди марки. Първия фалират държавата и прави така , че Германия подписва капитулация на чужда територия , а заради тях същото се случва и с нас тъй - като през ПСВ България няма нито едно поражение. При другите пък идва Голямата депресия, недоволството на хората става голямо и партията на Хитлер печели изборите. След това знаеш какво се случва.
    Сега са център на ковидарството и за две години заедно с другите ковидари принудиха ЕЦБ да печата пари за възстановителни фондове и обекти. Хората биваха ограничавани и спиране от работа без да го искат и после започнаха да им раздават пари и помощи без да го искат и напълно логично икономиката прегрява. Това са хора , които периодически фалират държавата зорлем без някой да ги кара или принуждава. Оказва се , че това са едни безмозъчни лицемери и лъжци.
  • 21 Гочето

    2 0 Отговор
    Браво,няма само при нас да е скъпо нека и те да страдат.
Новини по държави: