Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 18:23 928 2

Иран чака решения от Вашингтон по ядрената сделка

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • сащ-
  • натанз

През последните седмици различните страни по споразумението сигнализираха за напредък в преговорите, като някои от тях заявиха, че преговорите са във финалната си фаза

Иран чака решения от Вашингтон по ядрената сделка - 1
Снимка: shutterstock

Иран заяви, че преговорите със световните сили във Виена за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г. са "сложни и трудни", но не са изпаднали в задънена улица, предава "Франс прес".

"Преговорите са сложни и трудни, тъй като достигнаха до ключови въпроси, които се нуждаят от сериозни политически решения, особено от страна на Вашингтон", заяви на пресконференция говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде.

Но "във Виена няма безизходица", добави той.

Иран води преговорите с Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия пряко и със Съединените щати непряко за съживяване на сделката, известна като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД).

Сделката предложи на Техеран облекчаване на санкциите в замяна на ограничаване на ядрената му програма.

Но САЩ едностранно се оттеглиха от СВПД през 2018 г. по време на управлението на Доналд Тръмп и отново наложиха строги икономически санкции, което накара Техеран да започне да се отказва от ангажиментите си.

Опитите спасяване на ядреното споразумение от 2015 г. бяха възобновени в края на ноември миналата година.

"Ако американската и европейската страна покажат истинска решителност", споразумение във Виена може да бъде постигнато много скоро, заяви Хатибзаде в понеделник.

"Нуждаем се от обективни гаранции, за да сме сигурни, че САЩ няма да напуснат споразумението за пореден път и че ще спазват ангажиментите си", добави той.

Целите на преговорите са САЩ да се върнат към споразумението като отменят антииранските си санкции, а Иран да се върне към пълно спазване на ангажиментите си по споразумението.

"Всички санкции по СВПД с каквито и да било обозначения трябва да бъдат отменени едновременно", каза Хатибзаде.

През последните седмици различните страни по споразумението сигнализираха за напредък в преговорите, като някои от тях заявиха, че преговорите са във финалната си фаза.

В понеделник Али Шамхани, секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, написа в "Туитър", че преговорите са достигнали етап, в който могат да се коментират със "сигурност", а не да се правят различни спекулации. "Политическото решение на САЩ да осъзнаят или да откажат да приемат изискванията за формиране на надеждно и трайно споразумение въз основа на принципите, приети в СВПД, може да замени спекулациите", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Това е добре

    0 0 Отговор
    Защото точно Иран ще удари вашингтон с невиждана сила.