Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 12:08 3 787 37

"През следващите дни Русия ще стане още по-брутална и безмилостна"

  • цивилни жертви-
  • русия-
  • киев-
  • украйна-
  • цивилни-
  • война-
  • армия-
  • безмилостна

През следващите дни се очаква "ключова битка" за Киев

"През следващите дни Русия ще стане още по-брутална и безмилостна" - 1
Снимка: UNIAN

По данни на украинската армия Русия е започнала да събира военните си части за нападението над столицата Киев. Това става ясно от доклад на генералния щаб, който е бил публикуван във Фейсбук. Същевременно руските части се опитват да наложат пълен контрол над близките до Киев градове Ирпин и Буча. От там до столицата има само още няколко километра. В доклада се казва още, че руската армия се опитва да си подсигури тактическо предимство, като достигне до източните части на Киев през градовете Бровари и Бориспил.

"Предполагаме, че сраженията за Киев ще бъдат ключовата битка през следващите дни", е казал съветникът на украинския вътрешен министър Вадим Денисенко в телевизионно предаване в неделя вечерта, цитиран от украинския сайт "Украинская правда". Според него по пътищата към Киев са концентрирани огромно количество руски части и оборудване. В своя канал в Телеграм кметът на Киев Витали Кличко написа, че близо до столицата се водят сражения.

Жертви в Ирпин

По данни на агенция Ройтерс в Ирпин, граничещ с Киев, руската артилерия вече провежда нападения. В снимки на фотографка на "Ню Йорк Таймс", направени в малкия град и публикувани в Туитър, се виждат убити, включително деца. Според кмета на Ирпин Олександър Маркишин, руските удари над града са убили осем цивилни.

Ирпин се намира само на 25 км североизточно от Киев. Един мост, който извежда движението от града, е напълно разрушен. На мястото му е възникнал импровизиран път, по който много хора се опитват да напуснат Ирпин. От снимки на агенция АФП се вижда как войници и граждани помагат на по-възрастните хора да преминат из руините.

"Русия ще стане още по-брутална"

Клаудиа Майор, която е експертка по политиките на сигурността и ръководи изследователска група към сдружението Наука и политика, предполага, че през следващите дни подходът на Русия в Украйна ще стане "още по-брутален и значително по-безмилостен". Още в Сирия и Чечения руснаците показаха, че са готови да нападат без да се съобразяват с цивилните граждани и инфраструктурата. В интервю за обществено-правната медия АРД Майор подчерта, че не вярва да се стигне до компромис по дипломатичен път.

Ситуацията в Мариупол се влошава

След като договореното примирие отново беше прекъснато, ситуацията в Мариупол се влошава. Както в събота, така и в неделя Русия и Украйна договориха временно примирие, за да могат да бъдат евакуирани хората от пристанищния град. То обаче не беше спазено. "Днешният опит да изведем близо 200 000 души на сигурно място се провали", написа в Туитър Международният комитет на Червения кръст в неделя. Проруски сепаратисти съобщиха в неделя, че поне 300 души са можели да напуснат Мариупол, но това не беше потвърдено от Украйна.

Въздушни нападения над Харков

Същевременно руската армия продължава въздушните си нападения над втория по големина град в Украйна - Харков - включително и в нощта срещу понеделник. Репортери на АФП информират, че са били ударени университетски спортен комплекс и други цивилни сгради. По данни на украинските власти, и телевизионната кула в Харков е била улучена по време на нападенията, поради което е нарушено предаването на телевизионните програми.

Според украинските тайни служби, руснаците са се опитали да нападнат и изследователски център, в който се съхранява и ядрен материал. Службите предупреждават, че ако центърът бъде разрушен, може да се стигне до евентуална природна катастрофа. По данни на генералния щаб, руската армия концентрира нападенията си освен над Харков и над Суми в североизточната част на Украйна и над Николаев на юг.

Предупрежденията на Зеленски за Одеса

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че се очакват ракетни нападения над пристанищния град Одеса на Черно море. Малко преди това и френският президент Еманюел Макрон изрази загриженост след разговор с Владимир Путин относно скорошен евентуален удар над града. Освен Макрон, през уикенда с Путин разговаряха още турският президент Реджеп Тайип Ердоган и израелският премиер Нафтали Бенет и настояваха за мирно решение. До този момент руски и украински представители проведоха два кръга преговори, за понеделник, 7 март, е планиран и трети кръг. Пробив, който да сложи край на сраженията в Украйна, обаче не се очаква.

Междувременно агенция Интерфакс съобщи, че руската армия стартира трети опит за временно примирие - в Киев, Харков, Мариупол и Суми, за да могат цивилните граждани да напуснат градовете, над които се извършват нападения. Засега няма потвърждение от украинска страна.

Междувременно вече над 20 000 доброволци от чужбина са изразили готовност да се сражават на страната на Украйна, по данни на украинския външен министър Дмитро Кулеба. Те ще служат в новосъздаден международен легион. Кулеба не съобщи колко от тях вече са пристигнали в Украйна. "Целият свят днес е на страната на украинците, не само с думи, а и с дела", каза Кулеба в нощта срещу понеделник по украинската телевизия. Той не назова страните, от които идват доброволците. Кулеба обаче посочи, че някои от въпросните държави не позволяват на гражданите си да се сражават за други страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вие не четете и не слушате!

    28 8 Отговор
    Гледайте и слушайте внимателно какво каза Путин. Каза ясно, че ще думне целият свят. Яжте, пийте и си носете новите дрешки.
  • 2 Зеленски

    39 3 Отговор
    Каквото си надробиш това ще сърбаш
  • 3 Путин мрази Русия!

    10 40 Отговор
    Най ожесточено бомбардира най руският град - Харков! Там 85 % са руснаци!
  • 4 Руски форуми

    53 8 Отговор
    Чета руски форуми. 95% от руснаците поддържат Путин.

    Коментиран от #17, #23

  • 5 Украйна

    9 40 Отговор
    Мой приятел украинец ми каза, че руснаците водят политика на тотално изтребление на украинският народ, а не „освобождение“.
  • 6 Руски писатели за народа си

    10 24 Отговор
    Ф. Достоевски: "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението” .
    Михаил Булгаков, автор на световния шедьовър „Майсторът и Маргарита”: „Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи”.
    И Максим Горки е наясно с характера на руския народ: „Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост. "

    Коментиран от #12

  • 7 345678765

    36 8 Отговор
    ммммдааааа
    русия сега ще ви покаже какво е война
    наиграхте се на партизанство
  • 8 Българка

    10 31 Отговор
    "...през следващите дни подходът на Русия в Украйна ще стане "още по-брутален и значително по-безмилостен". Още в Сирия и Чечения руснаците показаха, че са готови да нападат без да се съобразяват с цивилните граждани и инфраструктурата. "
    Радвате ли се античовеци, путинофили? Защо не се поставите за малко на мястото на украинския народ? Това е зверското, освирепяло от злоба, жадуващо за кръв и разруха на руските "миротворци- освободители!

    Коментиран от #26, #37

  • 9 Майна

    46 7 Отговор
    Путин иска да подпишат СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ДЕМИТАЛИРИЗАЦИЯ, ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА, Признаване на Донецк и Луганск...ЩО НЕ ПОДПИШЕТЕ ,А И СПАЗВАНЕ НА МИНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ...ТОЙ ВИ БИЛ ВИНОВЕН!!!
  • 10 стоян георгиев

    9 34 Отговор
    руснаците виждат че губят воината и ще ползват последния си коз,азиатската жестокост.няма да им помогне макар че ще убият мнозина.гледах обезверените им части и огромните им загуби .нямат шанс срещу украинските защитници.украина е краха на путин.за съжаление може да се превърне в крах и на русия ,а и на света.българското общество обаче както и при коронавируса показа защо сме последни в европа по всичко.напълно неадекватно и безсърдечно то отново се постави и угода на диктатурата на путин.тва ще доведе до много тежки последици за нас като народ и показва че заслужаваме крадливите си управници щото с тоя манталитет сме обречени да бъдем нечии роби.
  • 11 6626

    27 4 Отговор
    укрите като се крият зад цивилни
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Путинорос

    7 22 Отговор
    Думите на Дудаев се оказаха пророчески: " Руснаците са потънали в л....на до шията си и искат да завлекат там целият свят" !
  • 14 Долу Азов

    35 5 Отговор
    Защо не пишете нещо за натовския лаптоп на украинските нацисти в Донбас? С планове на Нато за бомбандировки на 8. Март? Нещо май изоставате с инфото.
  • 15 Къса памет

    11 12 Отговор
    Забравихме каква касапница устрои Путин в Чечня и Грузия! Същото ще стане и в Украйна!
  • 16 !!!?

    15 24 Отговор
    Путин - доказан убиец, лъжец и военнопрестъпник !!!?

  • 17 Не разбират

    2 22 Отговор

    До коментар #4 от "Руски форуми":

    Русофилите даже не разбират какво искаш да им кажеш и ти слагат "плюсове".
  • 18 👏👏👏👏👏👏

    8 4 Отговор
    ⚠️ С ТАКИВА КАТО ВАС ПО ДРУГ НАЧИН НЕМОЖЕ ⚠️ ЩЕ УМРЕМ И НИЕ УМРЕМ ЗА ТЪПИТЕ ВИ ЕВРОЦЕННОСИ ⚠️
  • 19 Източна ромелия

    13 1 Отговор
    Тези доброволци от чужбина да не би да са от ISIS или AL NUSRA
  • 20 Gen Gurko

    27 4 Отговор
    Всички жертви оттук нататък ще тежат на съвестта на евреина в киевското мазе. И на ФАЩ , които успяха да сблъскат двете славянски държави с население от един и същ народ. Проклети да са!
  • 21 да му мисли зеления

    21 2 Отговор
    Кадиров към Зеленски: Имаш шанса да не повториш съдбата на Саакашвили.
    Ако се довериш на Русия и си готови за диалог, тогава съм готов да се застъпя и лично да помоля руския президент Владимир Путин да ти даде убежище и да спаси лицето ти.
    "Всичко това ще бъде възможно, ако ме изслушаш точно сега и се възползваш от единствения си шанс. Няма къде да бягаш“, каза Кадиров.
  • 22 Снимката е фейк...!!!

    12 4 Отговор
    Русия е най миролюбивата държава и не способна на такава военна агресия, разрушения и варварство..!!!!
  • 23 Прокопи

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Руски форуми":

    Убеден съм , че си нег рамотен. Четял!!!
  • 24 mi6osp

    20 0 Отговор
    Наскоро гледах филм на американски журналисти за нахлуването на САЩ / НатО в Афганистан 2003г. Толкова брутално насилие на куп не можем да си представим че съществува.
    Нищо чудно, че американците говорят за руските войски, че не умеят да воюват. Американците не могат да си представят, че някой може да се подложи на опасност, за да оцелее противник, пък бил той и брат.
  • 25 Топ

    4 15 Отговор
    В щатите нито един президент не е нисък на ръст съвсем умишлено.при повечето ниски хора има силно засилена комплексарщина и маниакална жестокост ! Дребния е готов да гори в ада !
  • 26 Истинска а не фалшива Българка

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    през следващите дни подходът на Русия в о. край.на, ще стане "още по- военен и значително по- безмилостен".Срещу урайно.хохал.ски неонацисти и бандер.овци криещ.есе зад Цивилни - НЯМА ДА ИМА ЖАЛ за тях!
    Още в сирия и Чечения, Руснаците показаха, че са готови да нападат като се Съобразяват с цивилните граждани и инфраструктурата, Но, Но до тогава, докато това е възможно, Всичко има граници"
    Радвате ли се укро.хохалски нацистки анти.човеци, укро.фили?
    Защо, не се поставите, за малко на мястото на Донбас.кия народ, който ЖИВЕЕ ТАКА ОТ 2013 година, Терор.езиран от киевските хох.ли? Това е зверското, освирепяло от злоба, жадуващо за кръв и разруха на украинските "миротворци- неонацисти бандер.ски освободители!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 7 Отговор
    Искам да ви попитам как си представяте да бъде пусната от Самолет на рф да кажем ...вакумна бомба????Отстрани е лесно,но в реални игрови условия как ще го направите.да ви кажа,че тя няма прицелност...Представете си какво ще стане ,ако ...Се отклони... уцели някоя своя колона....та не излизайте със смехотворните си твърдения..лудите пазели...населението.....Ако лудите го пазеха щяха да са подписали споразумения когато имаха възможност.Това бе преди завършване на 2ден от войната.сега започва яко тактическо надлъгване в,което Украинците стоят много добре.Винаги атакуващия трябва да внимава повече...да не се отвори на контраудар...Като велик играч ви говоря путинофили:Имам усет,че ще гризнете дръвцето и ще плащат поколения наред за зверствата,които виждаме!!
  • 29 Абе то и аз искам ама си стоя на компа

    1 5 Отговор
    Междувременно вече над 20 000 доброволци от чужбина са изразили готовност да се сражават на страната на Украйна, по данни на украинския външен министър Дмитро Кулеба.

    Коментиран от #31

  • 30 Путин- Унищожителят на Русия!

    1 7 Отговор
    Огънят на Пожара на войната я запали диктатора Путин за да окупира Украйна и за да спре украинския народ в неговия избор за Свобода и Демокрация, а САЩ винаги са били против заплахите и ултиматумите и са се борили и защитавали Свободата на хората в Европа и Света и са били срещу мракобесието и диктатурата на Русия налагана насила с война и окупация на народите в Европа...!
    Дълго време Запада не гледаше сериозно на Русия като заплаха и бе сладко приспиван и не бе подготвен за тази война, защото Путин го бе хитро заблудил с инициативите си за мир и със строежа на СП-2 с коварния си замисъл и план да постави в пълна руска зависимост Западна Европа..!!! Бруталната агресия с нахлуването на Путин в Украйна и с ултиматумите и заплахата към Света с ядрена война, стреснаха обаче цивилизования свят , сплотиха и мобилизираха Пентагона, САЩ и ЕВРОПА за да заработят отново бързо на пълни военни обороти и този път с по модерното си въоръжение, няма да простят и ще накажат сурово Злото джудже решило да се прави на великан и е въпрос на време разпадането на Руската Федерация за да не помисли Русия никога повече за война и да заплашва мира и човечеството с ядрено оръжие...!!!
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "Абе то и аз искам ама си стоя на компа":

    на професионалните убийци им се плаща по 5000$ на ден.666 не пести пари.дневно дава около 3милиарда евро,колкото и русия...Кой мислите ще издържи финансово???сега влиза все по мощно оръжие в борбата с путлер...Вече руснаците промениха планът си и ...казват,че не искат лвов....и земята ,която не била тяхна...
  • 32 Особено

    4 1 Отговор
    Сигурен съм. Особено като излязят наяве зверствата на нацистите. Ще го отнесе Западна Украйна,защото там всички са шовинисти и нацисти.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Изтребление за вас фашагите

    1 0 Отговор
    Да ви изтребят до крак, а онези двамата братя 0лиг0френи да ги вържат и развеждат като мечки на панаир.Гнусно измислено племе от измислена държава .Същите са като македонците.Крадат руска и полска история и се правят на древна цивилизация а са просто измамници.
  • 35 Гост

    0 0 Отговор
    Не ключовата битка за Киев,а заключителната.Колкото по-бързо приключи този конфликт,толкова по-малко жертви ще има.
  • 36 ДОСТ

    0 0 Отговор
    ЛОШО. МНОГО ЛОШО ЩЕ СТАНЕ. ПУТИН НЕ СИ ПРАВИ ШЕГИ. А ТОЗИ КОМЕДИАНТ ЕВРЕИНА ЗЕЛЕНСКИ ПРОДАДЕ УКРАИНА И ХВЪРЛИ ХОРАТА В ОГЪНЯ. ЗАСЛУЖАВА БЕСИЛО.
  • 37 Daniel Georgiev

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Повечето драскачи изобщо не си дават сметка за тиранията,която Путин извършва.Глупци не ви ли стана ясно,че и България ще пострада от цялата ситуация.СЛУЧАЙНО във България взехме да проверяваме бункерите и убежищата,взехме да си държим зърното за нас и да купуваме от чужбина вместо да изнасяме.Хеликоптери летят всеки ден над главите ни или се правите че не ги виждате?Всички страни са притеснени до къде ще стигне Путин с атаките включително и България.Нас натиснат ли ни и с прашки ще ни превземат,а ако някой си мисли,че НАТО ще дойде и ще ни защити му пожелавам здраве,късмет и квото друго му трябва.
Новини по държави: