Last news in Fakti

7 Март, 2022 19:24 5 499

Весислава Танчева за ФАКТИ: Целта на руската пропаганда винаги е била политическа дестабилизация на ЕС

  • весислава танчева-
  • пропаганда-
  • русия-
  • украйна-
  • европейски съюз-
  • тролски фабрики

Кампанията за "Брекзит", кампанията против Истанбулската конвенция, 5G и ваксините са етапи от тази пропаганда. Целта винаги е била политическо дестабилизиране на ЕС. По отношение на конфликта в Украйна, антиеврейското в руската пропаганда преминава в антинатовско говорене, посочи пиар експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Пропагандата трябва да бъде разглеждана като едно от оръжията по време на война. Без всяко съмнение, тя е точно това”.

Така каза в интервю за ФАКТИ Весислава Танчева, пиар и комуникационен експерт, член на Гражданско сдружение “БОЕЦ”.

На теория, психологическите операции - или пропагандата, са елемент от всеки военен конфликт. Ако погледнем в учебниците по военна теория, ще прочетем, че психологическата операция е планирана употреба на медии и действия за разпространяване на подбрана информация и индикатори сред чуждестранна аудитория, която влияе на емоциите, мотивите и в крайна сметка на поведението на чуждестранните правителства, организации, групи от хора и личности. Ще прочетем, че целта на психологическите операции е да предизвика нагласи и поведение, благоприятни за замисъла на планираните операции.

Извън теорията, и влизайки в приложението ѝ, за конкретните проявления на руската пропаганда във военно време, но и за различните пропагандни послания, отправяни в годините назад, за общата цел на руската пропаганда и по въпроса какви са начините за противодействие - от ФАКТИ разговаряхме с Весислава Танчева.

“Бойните действия и военната обстановка променят и съдържанието на пропагандните тези. В началото тезата беше, че това е една справедлива военна операция, която ще отърве нещастните украинци от фашисткото им правителство, наречено още фашистка хунта. Конкретно в България облъчването започна още преди началото на горещите действия на терен - тоест на стрелбата с оръжия, с един списък от двайсетина точки с "прегрешения на украинските нацисти спрямо българското население, спрямо мирното руско население, спрямо украинските граждани". Както всяка пропаганда, тези списъци съдържаха в себе си зрънце истина, която да забие камбана в ума на хората - да върне спомен за нещо вече чуто, върху него да се натрупат фалшиви и на моменти противоположни интерпретации, а накрая да се добави и голямо количество абсолютна лъжа и манипулация, така че посланието едновременно да стане убедително, но и да служи на целите на пропагандата, не на истината.

Много хора за съжаление много трудно правят разлика между пропаганда и истинска информация. Дълги години европейците неглижирахме този проблем. Разликата между информацията и пропагандата е именно в това, че пропагандата служи за целите на войната. Когато няма война, служи за постигането на политически цели”, посочи Танчева в началото на разговора.

“Връщайки се назад във времето, виждаме, че пропагандните тези, които имат едни и същи източници, служеха на сходни цели. Общото кратно винаги е било едно и също - дестабилизиране на Европейския съюз като политическа сила. Подчертавам - политическа сила, целта никога не е била дестабилизиране на Европейския съюз икономически, като е била атакувана и общата европейска културна идентификация. Под прицела винаги са попадали конкретни, типични за Европейския съюз и за европейския начин на мислене ценности, характеристики, начин на поведение, политически решения на ЕС, поведение на отделните нации.

Когато говорим за руска пропаганда, целта винаги е тази - Европейският съюз да бъде представен като нещо деградирало, опасно, вредно, като нещо, което обслужва интересите на НАТО, където пък са събрани ястреби, които, разбира се, обслужват интересите на няколко големи производители на военна техника и оръжия. Това е стройната схема, в която се побират всички пропагандни тези от 2002-2003 година насам”, посочи още тя и обясни защо именно след въпросните години:

“Путин окончателно взе властта в Кремъл именно тогава - преди почти 20 години. През годините той беше ту президент, ту премиер, законът беше променен в негова полза. Онези, които забелязаха нещо много опасно в неговия стремеж да остане на власт безкрайно - аз също бях сред тях, много години бяхме осмивани, обясняваше ни се, че Русия е голяма държава и се управлява по-лесно с твърда ръка, че руснаците искат цар-бащица, който да им казва какво да правят. И тогава, и днес твърдя, че така управляват само диктаторите. Не е задължително една голяма по територия държава, която е сложна за управление - каквато е Канада например, да има непременно диктатор начело. Диктатор начело имат големите държави в Азия. Този модел на управление предлага мачкането на съвестта на хората, на техните емоции в полза на една-единствена конкретна личност или много тесен кръг, приближен до него. Това се нарича диктатура. Описано е в учебниците по политология. Дали ще я наричаме мека или твърда, тя винаги ескалира, ако успее да постигне трайност във времето. Именно затова повечето от диктаторите, които са съществували, са имали за цел да продължат времето си, за да могат да организират своите диктаторски отношения и да управляват всичко еднолично”.

“Всичко, което виждаме от 2002-2003 година насам, е именно един укрепващ диктаторски режим в Русия. Целта му, както на всеки друг диктаторски режим, е “осигуряване на жизнено пространство за нацията”. Тази “прекрасна” формулировка означава, че след като изчерпаме жизненото пространство на диктатора и неговите близки в страната, след като вече диктаторът не се чувства достатъчно уверен, че може да запази властта, той обичайно намира противници и цели извън държавата си. “Да разширим жизненото пространство на германския народ, който не заслужава да бъде единствената неколониална сила в Европа” или “да върнем величието на Русия, която не заслужава да бъде унижавана след съветската епоха” - паралелите са доста ясни”, заключи Весислава Танчева.

“По отношение на конфликта в Украйна, антиеврoпейското в руската пропаганда преминава в антинатовско говорене. Основната причина Украйна да не бъде допускана в Европейския съюз е, че Украйна е алтернатива на Русия в ЕС. За Европейския съюз Русия е една бензиностанция - място, откъдето ЕС да точи ресурс, защото Европейският съюз отдавна няма ресурс на своята територия. Украйна, която е достатъчна голяма, има достатъчно ресурс, който ако не да измести, то в голяма степен да компенсира една част от доставките на Русия, включително на газ, петрол и въглища. Цялата борба за източната част на Украйна е, защото именно там са локализирани големите находища на въглища - в Донбас, в района на Харков и в цялата най-атакувана в момента част на Украйна, тоест линията, която свързва Донбас с градовете около Киев. Природните богатства на Украйна са фокусирани именно в Донбас - има и нефт, и газ, и възможност за добив на шистов газ в огромни празни територии, които не са населени, има и много въглища. По тези причини вероятно Европейският съюз би разглеждал Украйна като алтернативен източник на ресурси, който не е Русия, тъй като Русия е трудно контролируема.

Русия винаги е осъзнавала капацитета на украинските лидери, които искат да присъединят Украйна към ЕС или поне много да скъсят дистанцията. За владетелите на Кремъл това винаги е било много опасно. Основната причина Путин да води война с Украйна е да не допусне Украйна да стане алтернативен източник на ресурси за Европейския съюз, като откъсне териториите, които представляват основен ресурсен източник. Върху тази идея се гради концепцията, че “Русия напада Украйна, защото НАТО ги обгражда”. Това е хубава пропагандна реторика, но е пропагандна реторика. Цялата концепция на НАТО е отбранителна. Там, където разполага войски, това обикновено е местната армия на държавата-членка на Алианса, плюс оръжия по стандарт на Алианса, плюс евентуално някакви инструктори. Няма такова нещо като разполагане на армии на НАТО близо до границите на Русия, а точно обратното - завладяване на Крим и разполагане на зенитни ракетни установки и ракети със среден и далечен обсег върху Крим, който е използван буквално като самолетоносач. Виждаме откровено агресивни действия на Русия спрямо западните държави и съвършено естествени опасения на бившите съветски сателити, че това, което ги е сполетяло преди 75 години, ще ги сподели пак, поради което стават членове на Алианса, което е естествено. Украйна обаче е изключение, защото Украйна е единствената от тези държави, която е ресурсна алтернатива на руските ресурси, като тя е със специален режим на наблюдение от Русия”, посочи още тя.

“За съжаление България е съучастник в този процес, който наблюдаваме в Украйна, защото позволи “Турски поток” да премине през територията ни. “Турски поток”, както и “Северен поток 2”, винаги са били избягване на Украйна и лишаването ѝ от транзитни такси за руски енергоносители към ЕС. Ефектът от това е политическо мачкане на Украйна. Отгоре на всичко, построихме “Турски поток” за собствена сметка - до такава степен сме пробити. С построяването на нещо, което ни носи имагинерна полза - нито имаме по-евтин газ, нито имаме достъп до неруски газ, ние станахме съучастници в атаката срещу Украйна", категорична беше Танчева.

Разговорът премина към конкретните проявления на руската пропаганда през годините: “Бяхме свидетели на много кампании. Основната, най-старата от всички е т. нар. “Еврогейски съюз”. В основа на Европейския съюз са правата на човека. Всяко едно право винаги е било атакувано в ироничен смисъл, в началото, а впоследствие във все по-брутален смисъл. Основната теза е, че Европейският съюз е слаб. Защо е слаб - защото се управлява от слаби лидери. Какво им е слабото - гейове са. Много брутално звучи, но ако четем основните точки на тролските фабрики, които всъщност са военни подразделения в руската армия, те звучат буквално по този начин. Отношението им е брутално към всеки политически активен човек, заявил своята гей ориентация. Има такива немалко политически лидери в ЕС. Желанието им да са “на светло” и да не бъдат изнудвани чрез сексуалната си ориентация, беше атакувано още от самото начало, но не заради същността на гей хората, а за да може това да бъде използвано като потвърждение на политическата слабост на Европейския съюз.

LGBT движенията също винаги са били атакувани непрекъснато. Руската пропаганда се заяде с тях още през 2002-2003 година, като това ескалира до забрана на популяризирането на LGBT движенията в Русия. Формулировката на този закон е абсурдна, но тя означава точно това - забраняваме ви да си признавате, че сте гей.

Следващата силна линия на атаката срещу политическата стабилност в България беше Истанбулската конвенция. Истанбулската конвенция с доброто и лошото в нейните текстове, с хубавите и не чак толкова хубавите ѝ преводи, в крайна сметка целеше да защити слабия от силния. Дали слабият е генетична жена, или мъж, който се усеща като жена, което за повечето нормални хора не би трябвало да има никакво значение, внезапно създаде популярната теза - в която доста хора вярват, че ако България приеме Истанбулската конвенция, едва ли не смяната на пола ще стане задължителна. Това е абсурдно. Когато се покаже дадено нещо в неговата цялост и истинност, се вижда абсурдът на пропагандната теза. Тази теза беше пропагандирана не чрез случайни хора. Не бива да забравяме, че основните остриета на тази пропаганда бяха партии от управляващата коалиция като ВМРО, партии, които управляваха пълен мандат в България.

Веднага след Истанбулската конвенция, същите пропагандаторски центрове, същите Facebook групи, които се занимаваха с Истанбулската конвенция, насочиха вниманието си в злощастната Национална стратегия за детето. Повечето хора, които някога са чели Стратегията, знаят, че тя съществува от десетилетия. Тази трябваше да бъде третата поред стратегия, която да начертае пътя, по който да се движи законодателството, свързано с децата в България. Разбира се, че законодателството е динамична система, разбира се, че никой закон не е статичен и вовеки. Бяха създадени приемните семейства, беше създадена една нелоша мрежа за извеждането на децата от институциите, привеждането им в семейна среда, за да им се даде шанс да бъдат осиновени и да се интегрират в обществото. Тази Стратегия, тази прекрасна цел беше подложена под абсурдна атака. Атаката беше, че Стратегията е безкритично копие на норвежкото право, свързано с децата, и поради тази причина, нейната цел е нашите бели, руси българчета да ги “изнасяме” за Норвегия, където да бъдат осиновявани от чернокожи гей двойки. В едно изречение сумирах всички абсурдни тези, свързани със Стратегията, за да стане ясно колко безкритично се отнасят хората, които вярват на пропагандните тези по тази линия.

Ако човек е наблюдавал социалните мрежи и конкретно Facebook през последните години, ще види как абсолютно едни и същи групи си сменят името и от противници на Истанбулската конвенция днес, утре са противници на Националната стратегия за детето, след буквално няколко дни темата вече не е интересна и групата започва неистово да се бори срещу антените на 5G мрежите. И това се оказа цел, която беше много силно атакувана от пропагандните канали. В момента 5G антените са навсякъде в България, а никъде не виждаме килими от измрели птички или хора с пушещи глави - разбира се, че не.

След 5G антените, дойде един глобален проблем - антиваксърските движения. В началото бяха антимерки движения. Сякаш някой много се забавляваше с това хората да желаят да не прилагат никакви мерки по света. За мен лично 2015-2016 година беше моментът, когато започнах да виждам - както и много други анализатори по света, пряката връзка на руската пропаганда и изборите за президент в САЩ. В този момент се появи т. нар. “Пицагейт” - интерперациите за това, че светът е управляван от една педофилска шайка, с която президентът Тръмп ще се справи. Ако можем да говорим, че до 2016 година руските пари бяха основният забележим фактор в пропагандната антиевропейска война по света, тогава изведнъж се намесиха и доста американски пари. За съжаление те минаваха през т. нар. религиозни канали. Най-лесният достъп до европейския пазар на съвест, на мозъци и на емоции се оказа през силно религиозните християнски общности в Европа, свързани с подобните им ултрарелигиозни организации в САЩ. По тези канали потекоха пари, като те бяха усвоени в изключително брутална агресия срещу Националната стратегия за детето, която беше актуалната тема по това време. Впоследствие те се обърнаха срещу мерките против COVID-19. Тръмп, като президент на САЩ, в началото неглижираше и отричаше пандемията от COVID-19. След това, заставен от реалността - има силен когнитивен дисонанс между пропаганда и реалност, Тръмп се ваксинира с три дози.

Не бива да забравяме, че Путин направи ваксинацията в Русия задължителна. Тоест много беше трудно дори за хора като мен да твърдят, че финансирането на антиваксърските настроения, групи и пропаганда, има като основен източник на финансиране Русия. За мен няма съмнение в това лицемерно отношение към пандемията, ваксините и живота на хората, защото рискът беше реален. Тролските фабрики, които бяха създадени като военни подразделения в руската армия и които от 2012 година насам получават изключително внимание и финансиране от Русия, се оказаха защитници на “правото всеки сам да си преценя”. От “всеки сам си преценя” до “чупете ваксините, бийте лекарите” оставаше буквално една крачка, като на някои места тя дори беше премината.

Точно затова въобще не се изненадах да видя, че абсолютно същите пропагандни центрове, канали, групи, инструменти, профили и т.н. изведнъж се оказаха рязко пропутински във войната с Украйна. Не се изненадах, че още преди първите изстрели на войната, тези групи вече припомняха случки и събития - донякъде случили се, донякъде не съвсем, донякъде преувеличени, в други случаи директно изфабрикувани, от войната 2014-2016 година. Настоящата война не е първата война между Русия и Украйна. При предходната - 2014-2016 година, бързо беше измислен терминът “ихтамнети”. Ихтамнет е “несъществуващ” руски войник, който без опознавателни знаци на руската армия, се сражава на страната на т. нар. сепаратисти в Донбас. Ихтамнет идва от руската фраза “их там нет” - “те не са там”, “там тях ги няма”. Фразата е произнесена от Владимир Путин на една пресконференция, когато му беше зададен въпросът дали е вярно, че руски войници се сражават в Източна Украйна. Той отговори, че това е пропагандна измислица, че всеки, който твърди това - лъже. Приключи с едно много остро: “Их там нет!”. Така тези хиляди “зелени човечета” - вече беше лято и войниците вече носеха зелени униформи, които бяха заснети на множество кадри, се оказаха ихтамнети. Тоест няма ги, не бива да вярвате на очите си, там няма руски инструктори, няма руска армия, има “доблестни” защитници на сепаратизма.

Впрочем сепаратизмът в Донецк и Луганск не е първият сепаратизъм, финансиран от Русия в Европа, а третият. Първият и най-обилно финансиран е “Брекзит”. Той може би е и най-успешен. Успехът на “Брекзит” - физическото излизане на Великобритания от Европейския съюз, както и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, аз признавам за изключителни победи на руската пропаганда. Други подкрепяни от руска страна през годините сепаратизми бяха отцепването на Каталуния от Испания, което за щастие беше неуспешно, и също така изключително опасният опит за военен преврат в Черна гора, който нашите медии услужливо пропускат да споменат”.

Разговорът премина към въпроса как бихме могли да противодействаме на всичко, което бълват тролските фабрики, за които се казваше, че са четири на брой, а в последно време се чува, че броят им може да е достигнал до девет. “Българските служби, които би трябвало да са измислили много отдавна звено за противодействие, мястото на което най-логично би било да е в ДАНС - нашата контраразузнавателна структура, която трябва да се бори с вредно външно влияние. В България не само външното влияние, но и вътрешното е проблематично - криминалните структури и паравоенните структури, които в някаква степен са финансирани външно, са напълно активни. Те би трябвало да са на вниманието на ДАНС, доколкото това е контраразузнаване, но и на ГДБОП, защото това е криминална дейност”, посочи Весислава Танчева.

“Не виждам особена активност в тази сфера, за съжаление далеч не само във виртуалния свят. Българските служби се оказаха изключително слаби, неподготвени и дори пробити още когато отказаха да видят случая Скрипал и случая Гебрев. Същото важи и за прокуратурата, която през главния прокурор - тогава Цацаров, обясняваше, че Гебрев ял рукола с пестициди, което го пратило в болница. Българските служби за сигурност, както и службите за разузнаване и контраразузнаване проспаха 12 инцидента с български фабрики за производство на оръжие и складове за въоръжение”, каза още тя и припомни разкритията на Чехия за участието на агенти на ГРУ във взривяването на чешки военни складове.

“Доказахме, че същите хора, които са организирали взривовете в Чехия, са били в България по времето, когато са се случвали взривовете тук. Доказахме, че една част от хората, които са били в България по време на взривовете, са били у нас и по време на отравянето на Гебрев. Възползвайки се от публични данни от британското и чешкото разузнаване, гражданите, разследващите журналисти и граждански организации доказахме, че има връзка между всички тези инциденти в цяла Европа, започвайки от Скрипал. Българската прокуратура ни показа едно видео как евентуално някакъв човек намазва дръжките на джипа на Гебрев с някакво вещество чак след няколко посещения на Цацаров и Гешев в САЩ, където явно им казаха, че е неизбежно и историята няма как да остане скрита. Стигаме до основния въпрос - защо българските служби проспаха това. Европейските служби също не бяха ниво. През годините се изготвяха доклади, възложени от Европейската комисия на политолози, историци, хора от службите, които трябваше да изследват руското влияние в Европа и трябваше недвусмислено да покажат, че руското влияние се прокарва по няколко канала - без съмнение, пропагандният канал е един от тях, но и през финансирането на националистически, неонацистки и сепаратистки движения”, допълни тя.

“През последните години имахме пред очите си доказателства, че в Европа се случват нетипични, неочаквани неща, за които никой не е смятал, че са възможни толкова години след Втората световна война. Оказаха се не просто възможни, но и много устойчиви. Видяхме например “Брекзит”, който се случи след влияние по линията “нежелани пришълци, които взимат нашите работни места и харчат парите на нашата здравна система”. Много лесно това се превърна в антиевропеизъм - “защото Европейският съюз така ни налага”, “ако не даваме тези пари на Европейския съюз, ще вложим тези пари в здравната ни система”. Оказа се, че това не е вярно - оказа се, че загубите, които Великобритания ще претърпи заради излизането си от ЕС, далеч надхвърлят всякакви имагинерни ползи от спестяването на средства, които да не влизат в европейския бюджет”, посочи още комуникационният експерт.

“Първото голямо триене на Facebook профили беше след “Брекзит”. Второто - преди последните президентски избори в САЩ, когато се появи истерията за "КюАнон" (QAnon) и гражданинът Кю, който трябва да спаси света. Тази пропаганда доведе до атака на сградата на Конгреса на САЩ. Тогава много профили на привърженици на движението "КюАнон”, които профили се оказаха фалшиви, манипулируеми и създадени от тролски фабрики, бяха изтрити предварително. Това все пак доведе до различен резултат на изборите. В първите дни на войната виждаме трето масово триене на фалшиви профили от Facebook. Нека обаче признаем, че ако ЕС може да си позволи координация с фирми като Facebook и Google, защото това са американски фирми и работят на принципа на пазарната икономика, то Европейският съюз и Европейската комисия нямат влияние върху новата социална мрежа с китайски произход - TikTok, където са повечето младежи. Ако контрапропагандните сили на Европа имат някакво влияние, то е върху средното поколение - поколението 30+, където все още може да бъде налагана някаква форма на контрол върху иначе безконтролната пропаганда. В TikTok това не е така, нито пък в руските мрежи.

Ако трябва да конкретизираме за България, пробитите ни служби не са пробити от вчера, а тази пробитост се дължи на нещо, което наблюдаваме и в руските служби - всеки, който е на власт в дадения момент, заедно с групата хора с много пари около него, буквално могат да влияят върху конкретна служба и да я използват срещу икономическите и политическите си противници. Вярвам, че в последните 12 години службите в България бяха умишлено превръщани в беззъби, а вниманието им беше насочено към основни цели и задачи, диспропорционални на тяхната същност и предназначение. Така например през 2020 година ДАНС образува делата “Превратаджии”, където и аз се оказах замесена чрез подслушване на телефонни разговори. Една група хора бяхме разследвани, защото протестираме. Разбира се, че искахме политическа промяна в държавата и сваляне на правителството, но никога по начин, различен от законния в България - оставка и избори. Вместо службите да се занимават с контрашпионаж и с наистина вредни за държавата влияния - като руското влияние и причините да бъдем възприемани като Троянски кон на Путин в Европейския съюз, службите се занимаваха с “БОЕЦ” и разходваха огромен ресурс за това”, каза още тя.

Попитана за истерията с цените на горивата преди няколко дни, тя отговори следното: “Това е класическо активно мероприятие. И преди това бях предупредила, че след 20 февруари предстои ГЕРБ за започнат такива атаки срещу правителството, точно чрез дезинформация и активни мероприятия. Вече видяхме едно, като то дори не е първото. Първото е административната DDoS атака - засипването на държавната администрация с абсолютно безсмислени искания и питания в количества, на които държавната администрация не е способна да отговори в следващите две години, а по закон има две седмици. Николина Ангелкова от ГЕРБ лично се похвали пред медиите, че е изпратила към изпълнителната власт 303 въпроса по реда на Закона за достъп до обществена информация. Така една част от държавната администрация ще бъде ангажира с това, вместо да си върши работата”.

Според Танчева атаките и отвътре, и отвън ще продължат, защото сме мека мишена. “За руските цели и руската пропаганда България е мека мишена. Това означава, че лесно могат да се справят с нас и че сме слабото звено във веригата на Европейския съюз и на НАТО. Защо сме такива и как се стигна дотам - причините се простират назад във времето до 90-те години. От т. нар. Промени, които аз наричам преврат в БСП, довел до смяната на държавното ръководство, са минали 32 години. От този преврат произтекоха реални политически събития, които доведоха до това българският народ да потвърди чрез избори посоката на цивилизационното си развитие - тоест към ЕС и НАТО. Говоря за парламентарните и президентските избори през 1996-1997 година. Една от основните опорки в България е, че никой не е питал българския народ дали иска да е в НАТО. Напротив – питаха ни, два пъти на избори и два пъти на избори българският народ гласува за онези партии, които казваха, че ще водят българския народ към Европейския съюз и НАТО. Впрочем по същия начин украинците осъзнато и на избори след 2014 година три пъти гласуват за партии, които им обещават, че ще ги заведат в ЕС и НАТО.

България е лесна мишена, защото у нас има много промити съзнания. През годините руските пари успяха да корумпират ужасно много хора. Много хора вероятно не осъзнават до каква степен са увредени съзнанието им, до каква степен са заблудени в убежденията си. Русия в момента живее в ситуация, в която е живяла през 70-те и 80-те години на миналия век - лимитиран достъп до информация, тотална цензура, политическа власт, концентрирана в една личност. Виждали сме това, включително в България. Щом успяхме да се измъкнем от това, което бяхме през 70-те и 80-те години и повечето от нас успяхме да запазим морала си, значи и сега ще се справим, и сега ще излезем от тази ситуация, и в България ще се справим. Младите хора не са свикнали да бъдат ограничавани, някои от тях се подвеждат по пропагандата именно защото са възпитани да не гледат само едната страна на нещата. Те ще стигнат до истината, до реалността, ще преживеят когнитивния дисонанс между пропаганда и реалност. Според мен руснаците отдавна са стигнали до него, там обаче ще бъде много по-трудно. Докато Русия съществува в сегашния си вид, дезинформационните атаки няма да спрат”, смята Весислава Танчева.

“Важно е Европа да научи гражданите да мислят критично, така че хората сами да могат да отсяват лъжата от истината. Европейската комисия трябваше да създаде платформи за проверка на фактите, но такива в момента има само на английски, немски и френски. В момента не е никак лесно едно заглавие на български да се провери например в Google, така че човек да открие реален резултат”, посочи още тя и допълни: “Проверявайте заглавията, които четете. Ако видите заглавие, което предизвиква у вас емоция, което ви кара да се ядосвате, което противоречи на вашите лични убеждения, проверете го. Повечето от пропагандата през годините - а вероятно и до днес, предизвиква внимание с брутално заглавие. Апелира вашите емоции, а не вашата памет. Една от категоричните характеристики, че сме се сблъскали с пропаганда, а не с реалност, е адресиране към емоцията. Целта е да ви накара да се чувствате стресирани, неуверени, изплашени, ядосани, вместо да ви предостави информация какво се е случило, какви са ефектите от него, какви са причините да се случи, кой участва, къде и кога се е случило”, посочи тя.

“Тактиката на руската пропаганда е да създава послания, които директно се сблъскват с емоционалната страна на мозъка на човек. Превръщат тези послания в по-интелектуално звучащи, по-неутрално звучащи, по-глупаво звучащи текстове, буквално и нарочно ги изпълват с граматически и правописни грешки. След това тролската фабрика разпръсква тези послания буквално навсякъде и на всички възможни езици, за които се сетят или които имат значение към момента. Например сега заради войната с Украйна, те се разпространяват на всички източноевропейски езици, плюс английски и основни европейски езици. Ако се наложи да търсят реакцията на Бразилия в конфликта, ще ги преведат и на португалски. Ако приемем, че хората в Русия, които се занимават с пропаганда, активно променят своите тактически ходове адекватно на ситуацията, то и ние трябва да го правим. Ако довчера беше достатъчно да блокираме IP адреси, днес трябва да работим активно за умовете на хората, които вече са се подвели. Това трябваше да се прави още преди войната. Тази част липсва и в България, и в Европейския съюз.

ЕС подходи доста лековато по въпроса, надявам се вече да не го прави. В последните дни сме свидетели на уникално за Европейския съюз единодействие и бърза координация, защото най-накрая се усетиха, че главната цел на руската пропаганда беше именно политическата слабост на ЕС - Европейският съюз да стане политическо и военно джудже, което да не може да се защитава само, което винаги ще има нужда от големия батко зад Океана, но в същото време богато джудже, с много щедра чекова книжка, което да може да плаща сметката за всичко и да купува руски газ и нефт, китайски стоки и технологии от САЩ. За пропагандата ЕС е едно много богато джудже, седящо на гърне с жълтици. Ако се държим като такова, нищо чудно, че ни третират така”, завърши Весислава Танчева.



Свързани новини