Last news in Fakti

15 Март, 2022 10:35 1 171 17

Стартираха съвместни учения между японски и американски военни

  • япония-
  • учения-
  • сащ-
  • военни-
  • сътрудничество

Тази година, на фона на нарастващата военна увереност на Китай, Япония преразглежда своята стратегия за национална сигурност

Стартираха съвместни учения между японски и американски военни - 1
Снимка: Shutterstock

В знак на задълбоченото военното сътрудничество между Япония и Съединените щати, японските военноморски сили и американските морски пехотинци във вторник практикуваха съвместни атаки с въздушно кацане за първи път, информира Агенция Ройтерс, предадено от news.bg.

Тази година, на фона на нарастващата военна увереност на Китай, Япония преразглежда старата десетилетия стратегия за национална сигурност. Очаква се актуализацията на насоките на отбранителната политика да доведе страната да поеме по-активна роля в регионалната сигурност заедно с Вашингтон.

Ученията в подножието на планината Фуджи, във вторник, с участието на 400 войници от японската амфибийна бригада за бързо разгръщане (ARDB) и 600 морски пехотинци на САЩ, са част от триседмично съвместно учение, предназначено да подобри оперативната съвместимост между съюзниците. По време на ученията бяха разгърнати войскови транспортьори.

"Истинското значение на това обучение е, че морските пехотинци и ARDB провеждат сериозна бойна подготовка, която би била немислима преди десетилетие", каза Грант Нюшам, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ, който съветваше Япония като офицер за връзка по това време.

Съвместните учения демонстрират добрите отношения между САЩ и Япония.

Активирани през 2018 г., войските на ARDB са първите морски пехотинци на Япония след Втората световна война, и са сформирани за укрепване на отбраната по югозападните острови, граничещи с Източнокитайско море.

Приблизително 1500 войници, обучени да превземат отново заловени острови с помощта на хеликоптери, скопи и десантни кораби, вероятно ще бъдат сред първите, разположени да противодействат на китайската атака срещу японските острови.

Китай, който е въвлечен в териториален спор с Япония за необитаеми острови, контролирани от Токио в Източнокитайско море, рутинно изпраща кораби, за да предяви своите претенции.

Съвместните учения идват и когато инвазията на Русия в Украйна поражда нови опасения за сигурността в Източна Азия, където Китай оказва натиск върху Тайван, след репресиите срещу Хонконг. Япония също е изправена пред въоръжените сили на Русия, които действат от бази в Далечния изток и все повече си сътрудничат с китайската армия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦОКАЛ

    16 1 Отговор
    ЕВРОПА Е ФАШИСТКИ ЦОКАЛ НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО
  • 2 hmhmhm

    12 1 Отговор
    Обучение на тема : Ко ши праим при Хирушима 2 ?
  • 3 Адам Хилтън

    17 4 Отговор
    Те малка Северна Корея не могат да сплашат, че Китай и Русия ще сплашат. Те горките японци и те като нас не могат да ги изгонят тия дебеликанци, протести правят против базите им да се разкарат, че били гнезда на престъпност и наркомания.

    Коментиран от #7

  • 4 Ветеринарен психолог

    8 0 Отговор
    Ще бъде отрениран ядрен удар в Хирошима. Те поне са свикнали
  • 5 Ние сме една голяма дупка

    6 7 Отговор
    в отбраната на НАТО на Балканите. Bird: Руски олигарси, сред които и зам.-министър на отбраната, са получили "златните паспорти" от България. Вчера Атлантическият съвет публикува становище: "Готвят ни държавна измяна"! Те коментираха искането небето на България да бъде охранявано само от български изтребители МиГ-29.
    Това означава:
    1. Отказ от съюзническа помощ в защита на България при все по-вероятна руска агресия срещу НАТО;
    2. Ясен знак към Русия – „Заповядайте, подкопали сме отбраната на НАТО в България. Удряйте тук!“;
    3. Страх, че съюзните изтребители ще спрат руските нашественици, защото някой сигурно вече е обещал българите да не стрелят и позорно да се предадат;
    4. Поставяне на България в ролята на фактически неутрална държава, прикривайки така съучастническа роля за руската агресия срещу Украйна, срещу Европа и срещу целия цивилизован свят;
    5. Заплаха за живота на българските пилоти, които нямат нужните летателни часове подготовка за успешно изпълнение на БОЙНИ ЗАДАЧИ ВЪВ ВОЕННО ВРЕМЕ. Пилотите ни летят ужасно малко, летят на самолети с изтичащ ресурс и със старо въоръжение с малък обхват;
    6. Създаване на отлични възможности руската армия безпрепятствено да окупира България и да я използва за плацдарм за по-нататъшно нахлуване в териториите на нашите съюзници.
    Нима искаме да се повтори трагедията от септември 1944 г.? Никой не го споменава, всичко е спокойно на Шипка !

    Коментиран от #8, #12, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Единствения жалак и горкият си ти

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    Ще ти се стъжни живата китаиски и руски яапонците ще те оправят
  • 8 т-п трол соросоиден

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ние сме една голяма дупка":

    Ти и подобните ти, сте дупки. Мрънкачи, неуспяли да се уредят през ковунизма на сладка службичка, а и през демокрацията останали с пръст в остата, докато греате как бившите ви ортаци мъкнат държавата. Затова е целия ви рев. Е, може сред вас са има и някое синче на такива, или пък някой потовствен фашага, като Ал. Йорданов, чийто чичо е сред убийците на децата от Ястребино. Но като цяло сте едни ненакрали се алчни некадърници, мръкащи как все някой друг им е виновен.
  • 9 Стартираха съвместни учения между японск

    6 0 Отговор
    в памет на пърл харбър и хирошима и нагазаки
  • 10 Европа

    4 0 Отговор
    Тези забравиха за атомните бомби. Времето лекува всичко
  • 11 ГГГ

    10 2 Отговор
    И преди не харесвах външната политика на САЩ. Но последно време просто ги мразя с тяхната пропаганда с лицемерната им политика с изкривяването на фактите със световното им господство и налагането по цял свят на техните правила и политика. Тази държава има 31 обявени пола, цели квартали пълни с клошари и наркомани, пълна е с вътрешни проблеми, но тръгнали да оправят цял свят... Очевидно тази нация я гони упадък и нищо хубаво в близко бъдеще. Дано Китай и Русия се обединят и разкарат тази държава от трона, защото нищо хубаво не чака човечеството с такъв световен господар...
  • 12 Абре,

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ние сме една голяма дупка":

    тъп атлантико,що не се метнете на трабанта на потомственият комунист, монито,с преводачката на Т.Живков,крадливото ленче и да заминавате при бандеровците ?!
  • 13 Госあ

    2 0 Отговор
    Всъщност, японската армия е доста силна, но се намира между Русия и Китай….трудно е на тези два фронта…
  • 14 Историчски факт

    1 3 Отговор
    Ако не беше САЩ, Японците бяха наврели Китай в кучи г-3 ...
  • 15 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ние сме една голяма дупка":

    "обещал българите да не стрелят и позорно да се предадат" наведена главица, широка гъ-ица...
  • 16 Механик

    1 1 Отговор
    А питаха ли чичко Ким, кво мисли по въпроса? Че да се обърка нещо на учението, де.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: