Last news in Fakti

16 Март, 2022 23:00 5 865 81

"Не искам да воювам срещу Украйна" - мъжете на Беларус бягат

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • русия-
  • украйна

Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще има война между Русия, Беларус и Украйна с истински бойни действия, аз щях го помисля за невменяем

"Не искам да воювам срещу Украйна" - мъжете на Беларус бягат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не искам да воювам срещу Украйна - казват редица млади мъже в Беларус. Мнозина преминават през границата към съседна Литва, защото не желаят да бъдат мобилизирани в армията на агресора. ДВ разговаря с някои от тях.

Войната в Украйна предизвика поредната вълна на емиграция от Беларус, който в тази война е съюзник на Русия. В съседна Литва например в последните дни влизат 30% повече беларуси от обичайното. Става дума предимно за мъже, които се опасяват, че ще ги вземат в армията и ще ги пратят да се бият против Украйна.

"Много добре разбирам какво я очаква Русия, а след това и Беларус"

На 24 февруари животът на Юри* и неговото семейство изцяло се променя. Лингвистът от Минск не желае да го вкарат в армията, не желае и да воюва срещу Украйна, поради което в началото на март заедно със семейството си заминава за съседна Литва. „Уплаши се най-вече жена ми. Нейният живот и без това е труден, затова аз не се противопоставих“, разказва Юри.

Той самият няма никакъв военен опит, но понеже по време на следването си слушал и някои военни лекции, му присвоили званието „лейтенант от запаса“ със специалност „военен преводач“. „Досега не са ме викали запас. То по принцип с моята специалност това се случва само по време на война. И след началото на войната не съм получавал повиквателни, но в „Телеграм“ се въртят такива слухове“, обяснява той.

„Както всеки друг адекватен човек“ – казва Юри в отговор на въпроса как се отнася към войната. „И преди сме мислили да напуснем Беларус, но сега Владимир Путин ни даде повод: войната беше последната капка. Много добре разбирам какво я очаква след това Русия, а по инерция – и Беларус“, добавя той и разказва, че войната се отразила зле и на работата му. „Аз съм преводач, при мен всичко зависи от големите чуждестранни компании. А сега всички те бягат от страната, бизнесът е замразен до настъпването на по-добри времена.“

Юри и семейството му не смятат да се връщат в страната, докато не възникне един „нов Беларус“, както се изразява той. „Иска ни се това да стане по-скоро, разбира се. Но колко ще трае – никой не знае. С тази война обаче моментът сякаш бързо наближава“, вярва Юри.

"Край, почна се. Първо прибират тях, аз съм следващият."

За Иля алармата се включила в мига, когато чул новината, че 150 офицери от запаса под 27-годишна възраст са призовани отново в армията. Тъкмо тогава 40-годишният мениджър решил да бяга от Беларус. „Казах си: край, почна се. Сега ще ме вземат в армията, за да воювам. Първо прибират тях, аз съм следващият. Завършил съм Военната катедра, дадоха ми звание „лейтенант от запаса“, специалност „свързочник“. След като се дипломирах, три пъти ме викаха запас, но аз все успявах да се отърва с аргумента, че не мога да се откъсвам от работата си“, разказва Иля.

Повиквателна той още не е получавал, но допуска, че тя може да е пристигнала на служебния му адрес – а заради работата от вкъщи няма как да знае. „Внимателно следя новините. Реших да бягам сега, защото много ме е страх, че в Беларус могат да въведат военно или извънредно положение и да забранят на мъжете да напускат страната“, обяснява още той.

Иля изобщо не ще да се бие, защото това противоречи на личните му убеждения. „Официалните власти на Беларус подкрепят руската агресия, а аз нямам никакво желание да се бия срещу украинците. Тръгнах си, защото не исках да ме натикат в една армия, в която не желая да служа – армията на агресора и неговия съюзник,“ казва Иля, който в момента временно се е установил в Литва. „След месец така или иначе трябваше да идвам по важна служебна работа, но тръгнах по-рано, докато границата още е отворена. Ще се огледам месец-два, ще видя как се развиват нещата и чак тогава ще взема окончателно решение. Освен всичко друго, компанията, в която работя, обмисля планове да измести бизнеса си. Ако ми предложат такъв вариант, аз едва ли ще се прибера у дома“, казва в интервю за ДВ мениджърът Иля.

"Ако някой ми беше казал, че ще има истинска война, щях да го помисля за невменяем"

След нападението на Русия срещу Украйна от Беларус си тръгна и IT-специалистът Михаил. Но за това решение имало комплексни причини. „Събраха се няколко неща. Компанията реши да се изнесе от Минск, ширят се и страхове, че в страната може да бъде обявена военна мобилизация“, обяснява той.

И в случая с Михаил опасността да го вземат в армията най-много подплашила съпругата му. Двамата сложили на кантар всички аргументи и накрая решили да напуснат страната. „Като имаме предвид, че хората тук хич на обичат IT-специалистите, аз се опасявах, че може да ми скроят клопка и да ме пратят да закривам амбразурата“, добавя той. В казармата Михаил не е ходил, защото след университета записал и магистратура. Военна книжка му връчили, чак когато бил на 27 години – като „оператор на ЕИМ“.

Михаил не одобрява нападението на Русия срещу Украйна и смята, че за войната няма никакво оправдание. „Всички разбират ситуацията в Русия и в Беларус, всички разбират какво е политическото положение. Абсурд е, като имаме предвид, че сме преживели Великата отечествена война. Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще има война между Русия, Беларус и Украйна с истински бойни действия, аз щях го помисля за невменяем. Нашите хора не са подготвени за война, те никога няма да я одобрят“, смята Михаил.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лукашенко

    33 62 Отговор
    За дезертиране --разтрел.

    Коментиран от #38

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 факт

    77 37 Отговор
    Евтин пасквил на ДВ вманиачените идеи на немците да владеят европа до Урал.Но немци на Изток от Австрия никога не е имало.

    Коментиран от #76

  • 4 Поредната

    77 37 Отговор
    Доза Дезинформация!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мнение

    67 86 Отговор
    Само десетина тролове тук са поддръжници на Путин и безумната му война!

    Коментиран от #18, #79

  • 7 !!!?

    51 38 Отговор
    Тук има путинофили които искат да воюват за Путин в Украйна...ама друг път !!!?

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НКВД V

    24 38 Отговор
    Германските войници от Вермахта също не искали да воюват в Русия през 1941—45 ,но Украйнците ги убедили да се включат на тяхна страна срещу Русия и така обвинили Германия ,че е нападнала Русия. V
  • 11 Евала путлеристите

    40 26 Отговор
    Луда работа в болшевишкия рай всичко се бъгяса..
  • 12 Europa

    7 11 Отговор
    Късно либе!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дойче , дойчеееее...

    42 16 Отговор
    В момента Литва изпитва рекордна инфлация. Според прогнозите поскъпването ще продължи поне до следващата година.
    Само през февруари в Литва цените се покачиха с повече от 14% - и продължават да растат.
    Преди година никой не можеше да си представи, че газът може да струва толкова много. Поскъпна двадесет пъти, в сравнение с цените за последните пет години.

    Знак за времето е, че литовците се втурнаха към Беларус, за да попълнят запасите си от автомобилно гориво и да се запасят със зърнени храни. Отиването до магазина в чужбина в "тоталитарната тиранична държава" вече им е по-изгодно, отколкото у дома. Белоруският телевизионен канал ОНТ посвети репортаж на случващото се.

    Буквално за петнадесет минути повече от дузина коли се приближиха до колонките, почти всички с литовски номера. Шофьорите им наливали бензин не само в резервоарите, но и в донесени с тях туби. Това, което се случва, не учудва никого. „Санкциите срещу Русия и Беларус предизвикаха рекордно покачване на цените на горивата в Европейския съюз. Цифрите на информационните табла на литовските бензиностанции се сменят няколко пъти на ден и само се увеличават.

    Литовците, интервюирани от беларуски журналисти, се оплакват от цената на горивото в родината им и липсата на стоки в магазините. Един от тях каза: „Горивото поскъпва с десет цента всеки ден. Сол не можеш да си купиш никъде – няма я по магазините.

    Граничен магазин за хранителни стоки отбелязва, че литовците са започнали масово да

    Коментиран от #49

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дааааа

    16 13 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Сбират сребърници за свещите си, ама няма да има кой да им ги запали...тролове продажни...
  • 19 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ

    20 23 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ СЕ ОКАЗВА ЧЕ ОКОЛО 40% РУ.П.ФИЛИ БИХА СЕ БИЛИ В РУ.ТА АГРЕСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА ЗАЕДНО С ЧЕ ЧЕ НЦИ И СИРИЙСКИ ЛУЗЪРИ🤔🤔🤔

    Коментиран от #24, #80

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ

    10 17 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ СЕ ОКАЗВА ЧЕ ОКОЛО 40% РУ.П.ФИЛИ БИХА СЕ БИЛИ В РУ.ТА АГРЕСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА ЗАЕДНО С ЧЕ ЧЕ НЦИ И СИРИЙСКИ ЛУЗЪРИ🤔🤔🤔
  • 24 А ти

    14 9 Отговор

    До коментар #19 от "НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ":

    ще прайдваш и всички като теб симпатизанти на хохолите🏳️‍🌈🇺🇦🏳️‍🌈🇺🇦🏳️‍🌈🇺🇦🏳️‍🌈
  • 25 DW-пропаганден машинен

    25 17 Отговор
    "шапчица дезинформация" за сън и лека нощ деца с Баба Яга Дойча Велева!
  • 26 дойче на обратно е

    24 6 Отговор
    Ако беше вярно , кой щеше да ги пусне през граничен контрол ?

    Белоруските митнически органи работят в нормален режим, справят се с работата си. В крайна сметка пълното отваряне на границите все още не се е случило.

    За да влязат в Беларус, литовските граждани трябва да имат основание - например разрешение за пребиваване или необходимост от посещение на роднини. Ако не беше така, тогава литовците със сигурност щяха да организират истинско нашествие в белоруските гранични магазини.

    . Автомобилно гориво, белоруски хранителни продукти, бельо се изнасят масово от Беларус. Казват, че беларуските продукти са с по-добро качество, а продуктите са естествени. Вчера, в допълнение към класическите комплекти от стоки, почти всички граждани изнасяха 4-5 кг сол. Според пътниците този продукт, както и много други, е поскъпнал значително в Литва.

    Граничен магазин за хранителни стоки отбелязва, че литовците са започнали масово да купуват сол, захар, растително масло и захарни изделия. „Кой по десет килограма, кой петнадесет, кой двадесет - кой, доколкото финансите позволяват.

    Самите литовци потвърждават, че вече липсват сол и зърнени храни, много стават по-скъпи.
    „Цените се покачват за всичко! Има дори недостиг на някои стоки. Изгодно е, защото тук е по-евтино“
  • 27 Виталия Винокурова

    32 23 Отговор
    Тези украинци много търпеливи. Досега трябваше да са линчували Зеленски и Кличко заради натвореното безмислие !!!

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да умреш за джуджак !!!

    12 14 Отговор
    Гордост за всяка майка, изплюла Бай Ганю, любител на парцуца и азиатският рай !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Остана ли някой в Беларус

    17 4 Отговор
    А в Русия! Ако слушаш дойче веле, такива смешки си задаваш като въпроси!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Леле

    15 9 Отговор
    DW - ниска топка...
  • 35 Виталия Винокурова

    17 7 Отговор

    До коментар #31 от "Серьога Клатику'ров":

    "Афганистан 2" как ти звучи ? Това е Украйна в момента заради САЩ !

    Коментиран от #37, #44

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Rado

    10 22 Отговор

    До коментар #1 от "Лукашенко":

    Путинофилите в Украйна рисуват с червени спрейове знаци мишени за руските пилоти, ако не се съпротивляват ги оставят живи. А по принцип за такива не трябва да има милост

    Коментиран от #42

  • 39 таман ся прибиркам

    21 9 Отговор
    зеления клоун ривие ли още,ко сака,не види ли че го чека сибирска мина и да риве и да не риве бай дънио от страх го мести само единият в другия крачол и от орски срам ще му прати ноколко пушки еднодневки,белким спре да риве ми да стега карираната дряшка,брях тоя клоун тоз пред кой ли не рива,ча на наш Кирчо звъние за помощ,абре ще има три синджира робе
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 то и на мен

    24 4 Отговор
    Ако некой ми беше казал, преди 3-4 години, че ще има корона вирус, маски, санкции, спекула, ваксини, сертификати и прочее, щях да го помисля, за луд :) ! И още тогава като това нагласено нещо дойде и го наложиха се замислих, че след това е войната... капитализма е изчерпан тотално в този си вид ! Жалко е, че хванахме това ненормално време... дано се разминем по-леко!
  • 42 Абе

    13 6 Отговор

    До коментар #38 от "Rado":

    все чета глупости, ама подобна, скоро не е имало! Трагедия! Интелект 0!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Виталий, дорогой

    7 15 Отговор

    До коментар #35 от "Виталия Винокурова":

    Интересна логика ... Русия напада Украйна , заради САЩ ...

    Коментиран от #55

  • 45 В.В.П.

    13 7 Отговор
    Повтарям ,че ме изтриха..За мъката на укропи...теците са виновни политиците им .Брата,не влиза във военен заговор срещу брата,,НАТО,,Това с братството е измамно доверчиво .и симулативно. Да се дресира хахляка,,да му държи влага 100 год .Да не се принася ,простотията на хохлята по нашите земи ...Ще ни затрият ..Както се затриха ТЕ!!
  • 46 В.В.П.

    16 5 Отговор
    Ние сме ,,,братя,с турците и затова си нарязахме ракети ,ТР,ОТР,и закрихме ,,Триъгълника на смъртта,,,за да не ги дразним ..Също ни управлява ,турска партия,,,също трябва да има и руска...За баланс ..Ноооо,украинците ,това не го толерират..Даже 7 год си стреляха и избиваха ,,уж сънародници...Искаха истинска битка ,,и я намериха КОЙТО ТЪРСИ ,НАМИРА..Слава ..!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Миро

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "дойче , дойчеееее...":

    Гледах този репортаж. Разликата в цената на бензина и дизела е 2 евро. Нещата по света стават все по зле. Нито запада нито Русия ще отстъпят. Истината е в една информационна война. Никой не казва факти,факти,факти. Правят се някакви импотентни коментари или русофилски или русофобски и това е. Никога не съм вярвал че ще получавам информация от тубата и клиповете там. Това е потресаващо в какъв свят живеем и липса на обективни медии изобщо навсякъде. Реално сме вече в трета световна война и не знам защо никой не казва това. Световната икономическа и финансова криза ще е буря. Идва нов световен ред. Вариантите са два. Господарите са запада при нови правила или господарите са Русия и Китай и пак нови правила. Това е то. Всичко друго е дребно и незначително. Какво било станало в балтийските държави?! Какво било станало с Украйна или някой си друг малък играч като Германия или Великобритания?! Някакви санкции си подмятат смехотворни без никой да казва че в момента няма световен ред изобщо. Няма и правила,няма световни организации и закони и договори. Руснаците казват открито че не ги интересува изобщо нищо и няма да отстъпят на никого и за нищо. Европа е в информационна мъгла. Руснаците знаеха че идва световна криза и се чудеха дали да не изчакат година две. Решиха да хвърлят кофа с бензин в огъня. Вероятно са имали нещо предвид. Жалко за обикновенните човек който е една прашинка и нищо не зависи от него.

    Коментиран от #65

  • 50 В.В.П.

    9 4 Отговор
    Тия ,лингвисти са едни дезертьори,Страхливци..Има ги навсякъде...Обаче Украйна ,ще ви трепе като плъхове ,ако е в НАТО,и има разрешение и подкрепа,оръжие за ликвидация..Азов ,Айдар ,Ичкирийски части +наемници ,са на издръжка на Пентагона..На заплата .Ще ги направят на храна за кучета . Путен е БОГ!
  • 51 Sion

    13 3 Отговор
    Бе те украинците избягаха, ДВ се загрижили за беларусите...
  • 52 Нещо не се връзва

    33 3 Отговор
    Аз не разбирам. Как цялата инфраструктура на Украйна е здрава, а се твърди, че е съсипана. Ако е съсипана защо твърдят, че надделяват над руснаците. Ако е съсипана как имат вода, храна, ток, интернет, отопление? Ако са окопирани как 3 европейски лидери бяха в блокирания и съсипан Киев? Защо да се закрива въздушното пространство над Украйна, ако те свалят де що лети и едва ли не са оставили руснаците без самолети? Защо търсят помощ от ЕС, ако руските войски искат да се предадат, защото нямат храна и гориво (сигурно и муниции)?! Нещо тотално не ми се връзват нещата
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Баба

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "оня с коня":

    Каква е МРЗ в Швейцария? Сигурно е много висока, нали е мерител за стандарт на живот :)
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ми тез

    7 2 Отговор
    Укри кат са натискат с луксозните каручки да торпилират руснаци. Амъ от чужбинско.Те къф праз държат.
  • 58 не може да бъде

    15 2 Отговор
    Не разбирам как в Дойче веле не се усещат какво пишат !Вероятно са паднали толкова ниско ,че не се усещат,че много хора съдят за Германия и по Дойче веле,заедно с други неща!А нивото на Дойче веле означава деградиране!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 НЕРЕЗ

    26 1 Отговор
    Войната сигурно се води на БЪЛГАРСКА територия, защото гледах един вечерен репортаж от Украйна и всичките лампи по улиците светеха......А ТУК в малките градове и села едно ТЪМНО, ТЪМНО....ТЪМНО

    Коментиран от #64, #72

  • 61 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 12 Отговор
    путин Е ПСИХОПАТ
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Укронацистите в затворите

    8 5 Отговор
    Интересно накъде бягат, при тая тотална русофобия на запад, и абсолютно унизително отношение към всеки, който има незападна фамилия.
    Та в Европа е кошмар.
  • 64 кцл

    6 0 Отговор

    До коментар #60 от "НЕРЕЗ":

    Да... Война е а дупките по пътищата им, по малки от нашите. Абе да не съм проспал, Русия като мина от тук???
  • 65 Червен онан

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "Миро":

    Апокалипсис казваш, а?... да, ама не ... расия не отстъпвала ... хахаха ... само дето вече моли за преговори след жълтия картон от китай ... ами защо не продължат със "специалната отечествена операция"? ...

    Коментиран от #74

  • 66 DW както винаги лъжете и Маниполирате!!

    6 2 Отговор
    ВЕЛИКИТЕ маниполатори от DW!!!
  • 67 Българите нямат намерения да влизат в

    12 1 Отговор
    Конфликта в Украйна, даже проскубаните Атлантици няма да отидат, само ще при казват, какво да даваме на Украйна!!! Нищо,!!! след12 Геноцид от Шайката на ГЕРБ, ние сме, като след война, по бедни и по гладни и от Украинците!!
  • 68 Тия 3 Европейски лидери, не са били

    4 1 Отговор
    В Киев!! Някъде в Словакия са Били, Зеленски въобще го няма на снимката, Колеба е на снимката, Гледайте хубаво!! Поредната Фейк Новина!! А снимката също не се знае от кога е!! Поредната скалъпена лъжа!!!
  • 69 Няма Беларуски войници в Конфликта, че

    6 0 Отговор
    Да бягат!! Поредната тиражиране Лъжа!!
  • 70 Петърчо

    5 1 Отговор
    В Украйна като ги принуждават и които не иска го разстрелват е ок. А в Беларус е репресия.Дайте да мерим по един аршин.
  • 71 БСП за България и Радев

    2 4 Отговор
    Напускат само мишките. Ще остана само достойни белоруси, които са готови да дадат живота си за другаря Путин в борбата срещу нацизма и наркоманията в Украйна
  • 72 Sr. Anger

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "НЕРЕЗ":

    След 12г. безвремие територията прилича на коптор повече от всякога Смърт за дпс
  • 73 НГЛАСЕНИ ФЕЙКОВЕ

    3 0 Отговор
    АМИ КАТО ИЗБЯГАТ ...БИ ТРЯБВАЛО ДА ОТИДАТ ДА СА БИЯТ В БАНДЕРОВСКАТА АРМИЯ....... КОЯТО ПУСКА РАЙЕТИ СРЕЩУ БЕЛАРУСКИТЕ ИМ ДОМОВЕ......ФЕЙК ДО СПУКВАНЕ...
  • 74 АМИ ДА ОТ ТУКА МИНА

    4 0 Отговор

    До коментар #65 от "Червен онан":

    Натувската ДЕМОПРЕИБАЦИЯ...затова е леш живота леш са заплатите леш са пътищата леш е армията.. ЩО ИНО ВРЕМЕ ИМАХМЕ АРМИЯ НААААААКАХА.... А ПРОПО ЛИТЪР ОЛИО ТАМ Е 105 рубла в НАЙЙЙЙСКЪПИЯ МАРКЕТ ....ИМА НЯМА ЕДИ И ЧЕТИРИЙСЕ БЕНЗИНА ШЕЙСЕ СТОТИНКИ И ГАЗ 25 СТОТИНКИ......ИИИИ ЛОООШ ТОА КЪТИН МНОГО ЛОШИ ЦЕНИ Е СЛОЖИЛ ЗА НАРОДА СИ...
  • 75 за Родину

    2 3 Отговор
    В Украйна хората се сражават за Родину, а руснаците и беларусците за кефа на диктатора Путин!

    Коментиран от #78

  • 76 Ала бала

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    Какъв "факт" си не знам, но да твърдиш, че на изток от Австрия никога не е имало немци, говори че не познаваш историята и историческите факти! В Русия до 1994 е имало над 3 милиона от т.н. "руски немци"! А те са там от над 200 години и са потомци на заселените от Екатерина Велика немци по време на царуването ѝ. Дори и сега има над 300 000, живеещи в Сибир...А и много още, живеещи из други части на РФ...
  • 77 hss

    1 0 Отговор
    Добре, че са наемниците на запада нали. Е бягат малко,но това си е в реда на нещата.
  • 78 hss

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "за Родину":

    Как е Родину на Украински?
  • 79 реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Той дядо ти Байдън не иска война!? Целта му е мръсна конфронтация в Европа. За какво ще идва на посещение в Брюксел ,сигурно да си вземе брюкселско зеле.
  • 80 реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ":

    и какво се оказа че имаме и социолог- коя ти е Агенцията и как ги изчисли?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: