Last news in Fakti

16 Март, 2022 15:23 3 191 58

Украйна: Моделът за неутралитет е само "украински"

  • неутралитет-
  • модел-
  • украйна-
  • австрийски-
  • шведски

„Разбираме опита на нашите партньори да останат активни в процеса на преговори. Оттук идват думите за „шведския“ или „австрийския“ модел на неутралитет. Но Украйна сега е в състояние на пряка война с Русия"

Украйна: Моделът за неутралитет е само "украински" - 1
Снимка: Shutterstock

Обсъжда се австрийската или шведската версия на демилитаризация на Украйна, което може да се разглежда като компромис. Това каза пред репортери, Дмитрий Песков, говорител на руския президент, предаде ТАСС.

По-рано помощникът на руския президент, Владимир Медински, каза, че Киев предлага създаването на австрийска или шведска версия на демилитаризирана държава в Украйна. „Този ​​вариант наистина се обсъжда сега и може да се разглежда като компромис“, каза Песков. Песков не говори за шведската версия за възможен компромис с Украйна. „Предпочитам да не навлизам в подробности. Искам още веднъж да подчертая, че в контекста на текущите преговори е невъзможно по-нататъшно уточняване на тази тема“, обясни той.

„Ситуацията около Украйна може да се подобри чрез постигане на споразумения на преговорите между руската и украинската делегации“, добави Песков.

По-рано Държавният департамент заяви, че САЩ са готови да преговарят с Русия, ако това ще бъде полезно за намаляване на напрежението в ситуацията около Украйна. Украйна изисква специална версия на неутралност със законно проверени и непротоколни гаранции за сигурност.

„Разбираме опита на нашите партньори да останат активни в процеса на преговори. Оттук идват думите за „шведския“ или „австрийския“ модел на неутралитет. Но Украйна сега е в състояние на пряка война с Русия", заяви Михаил Подоляк от украинската група за преговори. Следователно моделът може да бъде само „украински“ и само относно законно проверени гаранции за сигурност. „Какво означава? Първо, абсолютни гаранции за сигурност. Валидни, а не протоколни. Това означава, че подписалите гаранциите не стоят настрана в случай на атака срещу Украйна, както днес, а участват активно на страната на Украйна в конфликта и официално гарантират незабавното доставяне на необходимото количество оръжия за нас", каза Подоляк. "И второ, Украйна вече не иска да зависи от бюрократични процедури, които позволяват или не затваряне на небето. Нуждаем се от преки и твърди гаранции, че небето ще бъде затворено."

Подоляк подчерта, че Украйна никога не е била военна държава, която атакува или планира да атакува съседите си, за разлика от Русия. Ето защо днес Украйна иска да има мощен набор от съюзници с ясно определени гаранции за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    49 18 Отговор
    Ние сме за мир! Искаме неутралитет за България! Никаква военна помощ, само приемаме бежанци, и то, без много да се изсилваме!

    Коментиран от #3, #37

  • 2 Сократ

    37 8 Отговор
    Значи ще ви чистят като плевели.
  • 3 Аре

    14 44 Отговор

    До коментар #1 от "Христо":

    Бай гановец си ти , ама по московски, я марш да садиш в градината порурковец!

    Коментиран от #34

  • 4 черния

    36 26 Отговор
    След края на специалната операция, всички освободени. че са само чисти руснаци. Един жив украинец няма да остане! Путин Напред!

    Коментиран от #13

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    42 11 Отговор
    Не е атакувала съседни държави и чужди граждани, АМА СВОИТЕ ........
  • 6 5232

    61 19 Отговор
    "Украйна никога не е била военна държава, която атакува или планира да атакува съседите си" само дето не спряхте да бомбите по ДНР и ЛНР близо 9 години.
  • 7 пак ни вземат за канарчета

    55 16 Отговор
    Украйна никога не е заплашвала съседни държави ?? Аджаба 8 години бомбите Луганск и Донецк . 15 хил човека изтрепахте . Направо да ви повярва човек .

    Коментиран от #8, #11, #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 GnG

    23 4 Отговор
    Моделът на "неутралитет" е равен на новоРУСИЯ + новоПолша, съставена от 3-те области в близост до Полша !
  • 10 ели

    12 31 Отговор
    Абе тия путинуфили тука ПР ОС ТИ ли са или взимат някоя рубла??

    Коментиран от #14

  • 11 Анка Картечарката

    15 31 Отговор

    До коментар #7 от "пак ни вземат за канарчета":

    Дори и да е вярно,а то не е,това е украинска територия,която сепаратисти се опитват да отделят от Украйна с помоща на външна сила.Русия какво направи в Чечения?Колко народ избиха,но според тях възстановиха реда.

    Коментиран от #23

  • 12 SH BG

    22 4 Отговор
    Победителите решават...!!!

    Дааа...!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НЕ БЕ

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "ели":

    ВЕЧЕ СИ ПРАВЯТ „ПЛАСТИКА” НА ОЧИТЕ И ВЗЕМАТ ЮАНИ🤓
  • 15 Украинец

    38 11 Отговор
    "По-рано Държавният департамент заяви, че САЩ са готови да преговарят с Русия, ако това ще бъде полезно за намаляване на напрежението в ситуацията около Украйна."

    Е как преди месец заявявахте че членството на Украйна в НАТО не можело да се обсъжда и нямало да преговаряте по този въпрос - какво стана сега вече може да се обсъжда и сте съгласни на преговори - къде ги списвачите които твърдяха че Украйна 100% ще бъде приета в НАТО и никой нямало да слуша Путин и никой не се интересувал от мнението му.

    С блага дума и пистолет се постигало повече отколкото само с блага дума

    Само че сега ще има демилитаризация и денацификация а после федерализация на Украйна - руснаците ще стоят там най-малко 5 години да контролират нещата отблизо и да не допускат краварите да правят други Майдани.

    Пък после ще има и преговори за базите на САЩ в източна Европа след съответния ултиматум - най добре още от сега да се изнасят.

    Коментиран от #16

  • 16 123

    12 21 Отговор

    До коментар #15 от "Украинец":

    мечти брато путлер е пътник.

    Коментиран от #27, #52

  • 17 Зъл

    10 17 Отговор

    До коментар #7 от "пак ни вземат за канарчета":

    А доказателства, снимков материал, свиделски ооказания, вида, къде са? Има международни съдилища русия беше в тях, защо не е повдихнала въпроса, има съд!

    Коментиран от #26, #30

  • 18 УКРАИНСКИ ЛЪВОВЕ

    22 7 Отговор
    НИКАКВИ КОМПРОМИСИ ИНАЧЕ ПАК ЩЕ НАПАДНАТ ТЕ СА ПОДЛЕЦИ
  • 19 WASP

    14 23 Отговор
    Слава на геройчния украйнски народ.
  • 20 Аре

    15 28 Отговор
    Путлер е масов убиец, колкото и да се опитвате да го оправдаете!
  • 21 бой

    14 26 Отговор
    Бандитът Путин разбира само от бой!
  • 22 Пешо

    28 12 Отговор
    САЩ банкрутираха Украйна и сега никой не я желае.
  • 23 Гост

    30 10 Отговор

    До коментар #11 от "Анка Картечарката":

    Нещо не си разбрал или опорките, които ти спускат са слаби! ДНР и ЛНР не искаха да се отделят от Украйна, а искаха автономия. Не една и две държави са съставени от автономни републики/области и си живеят дружно и щастливо. С действията си /8 години тормоз/, украинското правителство ги докара до там, че да искат отделяне от Украйна.

    Коментиран от #24

  • 24 геш

    6 12 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Ьма кво е ДНР и ЛНР

    Коментиран от #29

  • 25 Винету

    11 25 Отговор
    Първо джуджака на съд в Хага и след това разговори. Бий ушанката по кратуната, защото те само от това разбират.

    Коментиран от #36

  • 26 Гост

    22 1 Отговор

    До коментар #17 от "Зъл":

    Този пък?! Това е ноторноизвесетн факт, бе! Ако не знаеш, имаше едни Мински споразумения! Дали те са подписани, просто така, за кеф, без никакъв смисъл?!

    Коментиран от #33, #40, #43

  • 27 Украинец

    30 7 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Аз от 2014 година го слушам това че "путлер е пътник" но виждам само една краварска марионетка пътник - Зеленския ако е по-умен ще избяга даже в Русия защото там ще го съдят ама на запад със сигурност ще му видят сметката че много знае.

    Пък вие живеете в някакъв измислен свят - какво стана с гаранциите на запада за териториалната цялост на Украйна, какво стана с това че членството на Украйна в НАТО не може да се обсъжда. Реалността няма нищо общо с измисления ви свят.

    Коментиран от #53

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 29 Отговор
    Явно гледате само руска тв.Там в украйна няма скоро да има мир.Нито пък русия ще превземе нещо от нея!Много вероятно е съвсем скоро да бъдем""Изненадани"" Нато е влязло да осигури Чисто небе в украйна.........

    Коментиран от #58

  • 29 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "геш":

    На теб друг път ще ти обяснявам... Сложно е за теб...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Зъл

    11 19 Отговор
    Когато една държава непредизвикано нападне друга, с редовната си армия, то това е война, а не специална операция, нападащия е агресора. А не се нарича специална операция!!!
  • 32 КакЗспочна

    14 3 Отговор
    Къса памет и от колко малко земята може да изчезне. Та как започна и защо Обама мълчи? Клитън, съветник и стратег на Обама, мълчи. Защото Украйна стана жертва на личното отмъщение на Обама към Путин заради даденото обежище на Сноудън. Звучи нелепо, но който помни развитието на събитията тогава ще го прозре. Разбира се Байдън сътвори също големи проблеми още тогава и продължава и сега. И от двете страни в конфликта в голям степен е конфликт на личности, заложили съдбата на света заради егото си. Надявам се вече решението да е взето и тези разправии да са само театър за запазване на "авторитета" на "великите" сили-политици-личности.

    Коментиран от #45

  • 33 Зъл

    5 6 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Какво пише в тях знаеш ли?
    Я дай линкове към видеа или снимки? Не сме в 19ти век я!
    Пак казвам има други начини да се реши конфликта, а не война и масово избиване на цивилни!

    Коментиран от #39, #42

  • 34 Бегай за олио

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Аре":

    Украйна ще се делка на 3 парчета.Новоррусия ,Малоруския и Галичина. СП 2 ще доставя газ на Московска цена в рубли и с квота за всяка разпаднала се част от ЕС.

    Коментиран от #38

  • 35 00014

    9 4 Отговор
    Не е атакувала съседни държави, защото не е съществувала като държава.

    Коментиран от #55

  • 36 Антитрол

    12 6 Отговор

    До коментар #25 от "Винету":

    Ами хайде де не се крий зад компютъра а заминавай в Украйна да "биеш ушанките". Ще ти дадат автомат, ще ти кажат от коя страна се стреля, ще ти вземат токчетата и ще ти дадат кубинки и заминаваш директно срещу "ушанките" да ги биеш. Памперсите ги раздават безплатно.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Аре

    5 12 Отговор

    До коментар #34 от "Бегай за олио":

    Абе путинофил, не няма да стане с деленето, по скоро русията ти ще се разпадне още, ако преди това не му светят маслото на путлер неговите хора!
    Бегай сега да напълниш тубите с нафта и да не забравиш да си пиеш белината, преди да отидеш да садиш картошки! Другия ти вариант е чимаданчик и в раша, чакат те с отворени обятия, потурковец!

    Коментиран от #41, #44

  • 39 Антитрол

    11 4 Отговор

    До коментар #33 от "Зъл":

    Е вярно е че има и Путин предлагаше решения но нали са велики краварите казаха че не можело да се обсъжда - е сега като гледам вече може.

    Демек Путин постигна всичко което искаше но трябваше да изтрепе малко Азовци.
  • 40 сталин

    5 12 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    А ако не знаеш преди тях имаше едни Будапещенски споразумения 1994 год ,които кремълския лилипут не спази защото се помисли за велик император на велика империя.Е виждаме я сега таз велика империя как я гърчат украинците и как джуджето праща регулярно слугите си на преговори.А колко непоколебим беше в първите 2-3 дни.
  • 41 Антитрол

    11 2 Отговор

    До коментар #38 от "Аре":

    А какво стана с Асад - нали и той беше пътник - и не се пени чак толкова - ще получиш центовете си.
  • 42 Амиии

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Зъл":

    Не зная той какво знае, но аз съм ги чел. Вееднага след подписването им от Украйна, Франция, Русия и Германия бяха публикувани в публичното пространство! Можеш да ги потърсиш ако имаш това време! В интерес на истината в Минските споразумения е подписано... даване на статут автономни републики на ЛДНР. Както и признаването на Крим за руски от страна на Украйна. Също Украйна да не влиза в алианса Нато! Тоест, това, което иска Русия сега!
    Също така.... при не изпълнение на Минските споразумения то подписалите ги имат право да се намесат. Тоест, Франция има право да влезе в Украйна и да въдвори мир за незпазване на тези споразумения от страна на режима в Киев. Бомбенето във въпросните ЛДНР! Германия, както и Русия също имат право,тъй като са страните подписали ги!
    Това е истината.
    Затова Русия постоянно говореше за спазването на тези споразумения от страна на Киев!
  • 43 НКВД V

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Гаранти за Минските споразумения бяха Германия и Франция. Те не направиха нищо за да спре Украинския геноцид над народа на Донбас и Луганск.
    В случаят ,те са съучастници на Киевския режим.Руснациъе направиха всичко по силите си за да решат мирно въпроса с ЛДНР. Военната операция е продължение на политиката с други средства.
    Аз съм потресен от съюзниците на Украйна ,които вместо да преговарят ,ще се бият до последния жив Украинец срещу Русия V
  • 44 Хи хи хи

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "Аре":

    Това за белината.... По препоръка на Американските президенти ли е? И ти като послушко на господаря, си я пиеш. Така ли?
  • 45 ОщеНещо

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "КакЗспочна":

    В подкрепа на казаното е съветът на МП на Израел към Зеленски да приеме условията на Путин безусловно.

    Коментиран от #54

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вярно е

    4 3 Отговор
    Че Украйна не е държава атакувала друга щото е държава от 30 години . Но думите им ,че съжаляват за предадените ядрени ракети говори съвсем друго ,точно за военизирана държава
  • 48 Чарли Шиин

    0 1 Отговор
    Колеги Смотаняци!
  • 49 УСА боклук

    5 1 Отговор
    Помислих, че ще кандисат, ма те бетер македонците. Явно ще има гърбене.
  • 50 Тома

    4 0 Отговор
    А америка иска ли неутралитет за Украйна а.
  • 51 Ако има все още

    7 3 Отговор
    слепци,който вярват,че руските войски,едва ли не се задъхват,вярва в дядо Коледа.Украйна не е Сирия,или Ирак! Ако беше друга държава,и Кремъл реши да удари,до сега да са преорана нива. Путин не иска жертви и от двете страни.Както сред военни,така и сред цивилното население.Точно обратното,го търси и провокира шефа зад локвата.Колкото повече жертви в урайнската и руска армии,толкова по добре.Цивилни жертви- в ДНР и ЛНР, както и в другите населени места - още по добре! Има жертви,има омраза ,жажда за мъст сред останалите- и украйнци и руснаци,дори сред самите местни жители- за десетки години напред! Затова нашите дребни чихуа хуа,да не имитират вълкодави.Че там ще се " разберат" е ясно.Но ние да не хапнем на т,слата дръжката до край.Кравефермата усети,че плана им не проработи.Но ако още натискат пружината,може да получат санкция - никакво ядрено гориво.Това ще им срине икономика,соц.среда буквално за месеци.Комплектовано с недостиг на тежък нефт,ще стане неуправлем процес.В държава,където населението притежава милиони бройки лично оръжие е игра на руска рулетка,да няма ток,а горивото да удари десетачка за галон.Сега гони 7,4 за галон.Но тук е димна завеса.
  • 52 Дивуй

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    До 123.За сега пътник е само Зеленски.Другото е мокри сънища.

    Коментиран от #56

  • 53 Марина

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Украинец":

    Ти пък и Украинец си се кръстил !! Чакай да се прекръстя ...Много ги разбираш, ако ти пусне Путин бомбите първи ще бягаш да се спасяваш с децата и жените! Дано не ни се налага да ни напада този диктатор и убиец и садист ,нищо не оправдава тази агресия!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Марина

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "00014":

    Украйна като държава съществува от 1994 г.,когато е подписала договор с Русия и е предала доброволно всички ядрени оръжия от нейната територия. Затова сега си плаща на лудия Путин с неговите мечти за императорска Русия. Четете малко,преди да пишете глупости по сайтовете.!
  • 56 Марина

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Дивуй":

    Мокри сънища?? Колко интересен коментар,явно са ви ежедневие този вид сънища.Путин е диктатор и агресор и съдбата му е решена! Няма значение колко живота ще отнеме докато изчезне и последва съдбата на Хитлер!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 пещо

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Най -много се лъже по време на война и избори.
Новини по държави: