Last news in Fakti

21 Март, 2022 08:20 1 210 22

Около 250 украинци пристигат всеки ден в Русе с влак

  • бежанци-
  • украйна-
  • русе-
  • пристигат-
  • букурещ-
  • влак

Всеки ден с международния влак от Букурещ на централната гара в Русе пристигат по 250 украинци, бягащи от войната

Около 250 украинци пристигат всеки ден в Русе с влак - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки ден с международния влак от Букурещ на централната гара в Русе пристигат по 250 украинци, бягащи от войната. Повечето са от Киев, Харков и Одеса. Заради многото желаещи, влаковата композиция е увеличена с допълнителни вагони. 4 от тях се пренасочват към столицата, а два вагона отпътуват за Варна.

Всеки следобед , макар и с леко закъснение, влакът от Букурещ пристига на централната гара в Русе. Препълнен е с майки с деца, които почти нямат багаж. Правят планове как да подредят живота си, докато войната свърши. Надяват се това да се случи възможно най- скоро.

Душа Дякова, пътува от Харков заедно с дъщеря си и по- малкия си внук. Големият останал да воюва.

"На нас ни беше много тежко, живеехме в мазе на детска градина десет дни, после падна бомба точно в в басейна на двора на детската градина. След това се решихме да бягаме. Искаме да отидем в Турция, там имаме роднини", разказва тя.

Не така стоят нещата с Александър - рап изпълнител от Одеса. За разлика от много други, той няма планове къде да отседне. Надява се, че след пристигането си в София ще намери подслон.

"Ситуацията в страната ни е много печална, а тук всичко е добре. България ни посреща с отворената си душа и голямото си сърце. Благодаря ви много.", казва Александър.

На русенската гара, служители на Гранична полиция, проверяват документите на бежанците. А девети ден доброволци от Българския червен кръст им раздават вода, чай и закуски.

"Емоцията е, че наистина са много благодарни, затова, че сме тук, че можем да ги подкрепим, когато те идват с международния влак. Те не споделят много, но ние не ги разпитваме, нормално е. Ако имат нужда от някаква друга подкрепа, съответно ги питаме, ако не ги насочваме към влака, който искат съответно да хванат и да продължат своя път. Обикновено това са дестинации, като Велико Търново, Габрово, София, Варна", казва Антоанета Ябанозова – директор на БЧК – Русе.

Очаква се днес, Цветан Кюлянов, който ръководи представителството на Европейската комисия в България, да посрещне част от бежанците в Русе , да разгледа приемния пункт за регистрацията им на Дунав мост и да се запознае с доброволците, които им помагат.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jjggsh

    33 7 Отговор
    А за Сирийците ,защо няма влакове а трябва да минават по пътеките???

    Коментиран от #12

  • 2 Фикус

    45 2 Отговор
    Около 3 милиона българи напуснаха България. Кой с влак,кой със самолет,кой с автобус,кой с кола и с кораб.

    Коментиран от #15

  • 3 Руснак

    42 5 Отговор
    Осем години украинците игнорираха убийството на своите сонародници в Донбас, пиеха, ядяха, забавляваха се. Сега дойде отплата. Не можете да гледате толкова безразлично на смъртта на гражданите на собствената си страна.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русия, враг №1 на България

    10 45 Отговор
    В спешен порядък да се проверят руските анклави по нашето черноморие! Всички "бивши " военни да се изгонят, имотите да се конфискуват и да се настанят украинските ни братя. Единствено НАТО и Украйна объркват плановете на Путлер да ни окупира и зароби .

    Коментиран от #6, #10, #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Решение

    15 1 Отговор
    От трън та на глог !
  • 8 !!!?

    10 0 Отговор
    Отврат!
  • 9 Единствената услуга...

    1 15 Отговор
    Която направи джуджето на БГ
  • 10 Путинофоб

    7 20 Отговор

    До коментар #5 от "Русия, враг №1 на България":

    Руският народ не ни е враг, враг ни е престъпната върхушка, която управлява Русия. Тя е враг и на собствения си народ, но се вижда кроя на престъпното им управление

    Коментиран от #14

  • 11 Това написа ...

    4 20 Отговор
    ...във Facebook Иван Калчев-Глиги, който в момента се намира в Украйна, където е част от Чуждестранния легион към Териториалната отбрана:„Може ли някой да напомни на Кирил Петков, че тук има българи, които се бият за свободата на Украйна, защото ако тя падне, наред идва България“. Думите му идват по повод факта, че България все още не е изпратила дори каски и бронежилетки на Украйна. „Всъщност не, оставете. Ние тук ще се справим и без помощ от нашата държава. Украинците си имат и оръжие, и техника, и боеприпаси", пише още той. „А ние, тримата българи тук, ще отсрамим ганьовците пред обединените свободни народи", завършва Иван Калчев-Глиги, като прикача към публикацията си снимка, на която пише: "Срам ме е от вас".

    Коментиран от #18

  • 12 сороснерес

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Jjggsh":

    сирийците и др.мюслимани от азия и африка не минават през гпп , и 99% са млади мъже..А за бежанци...мюслимани по-добре да ходят освен в Турция и в др.богати арабски държави...какъв е проблема..нямат работа в Европа..Юнкер шеф на ЕК каза..ако всички мюслимани дойдат в Европа..това вече няма да бъде същия континент..
  • 13 Българина

    14 3 Отговор
    макви ли армагани носят по суша, щото по вода за мините разбрахме. Очаквайте скоро Африканска чума, Холера Антракс .... новите ъпдейти на К22.
  • 14 сороснерес

    16 5 Отговор

    До коментар #10 от "Путинофоб":

    Стига сте фантазирали..как Путин е враг , а Байдън и Зеленски са приятели..Ако са били приятели нямаше да стигне до анекс на Крим..а сега ще загубят цялата Украйна..Това ако са приятели.."Господи, пази ме от приятелите,от враговете сам ще се пазя."
  • 15 стоп

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Фикус":

    Без да се води реална война..но нашите политици направиха всичко възможно да изгонят българите..За 30години ,тази престъпна управляваща клика свършила си работата която им била поставена , а имено да заличи България..
  • 16 !!!?

    7 6 Отговор
    Тази тактика е тактиката на варварите от империята на Злото откакто съществува - грабеж на територия, мародерство, оплачкосване, анексиране на заграбената територия и унищожение на всички артефакти на народите и етносите ! Вижте История на Россия !!!?
  • 17 WhiteNoise

    5 1 Отговор
    е кво и е на руъния ве?
    или само минават? :)
  • 18 и ти се кефиш

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Това написа ...":

    на продажни българи или само търсиш интрига?
  • 19 от русе

    5 1 Отговор
    пълна лъжа !!! живея до гарата няма такова нещо ако има то те пристогат само за да сменят влаковете или за почивка за по цигара и обратно на влака …
  • 20 Дедо

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Русия, враг №1 на България":

    Пил си погрешните хапчета... Тичай пак при доктора.
  • 21 не на бежанците

    0 0 Отговор
    Ма не ми трябват такива тука бе!!! Да си стоят у Украйна и да ходят в Турция - Гърция на почивка да ги хранят те!
    Аз немам излишни пари да храня украинци на мой гръб и на моя сметка!!!
    Правителството да постави максимална квота - бройка колко да влизат - примерно 1000броя са ОК - тука е малка държава, бедна малка територия! Скакалци си имаме но те поне място не заемат!!! Ако ще пускат повече от 1000 украинеца да ни дадат части от румъния, гърция, турция, сърбия и македония! Да се разширим да има къде да стоят тея!!!

    Коментиран от #22

  • 22 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "не на бежанците":

    Айде събуди са вече стига сънува глупости!