Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2022 21:51 1 356 14

Орбан поиска европейски средства за справяне с бежанската криза

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • украйна-
  • бежанци

Премиерът, който ще се бори за преизбиране на парламентарните избори на 3 април, каза, че страната му е приела над 450 000 бежанци от Украйна

Орбан поиска европейски средства за справяне с бежанската криза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският министър-председател Виктор Орбан поиска Европейската комисия (ЕК) да изплати всички евросредства, отпуснати на страната му, включително заем по Механизма за възстановяване и устойчивост, за да се помогне на Унгария да се справи с украинската бежанска криза, съобщи прессекретарят му, цитиран от Ройтерс.

Съгласно копие от писмо с дата 18 март, изпратено до председателя на комисията Урсула фон дер Лайен и до Ройтерс в отговор на запитване за коментар, Орбан е посочил, че Унгария иска да използва заемния механизъм за отбрана, граничен контрол и за решаване на хуманитарни и други неотложни задачи за овладяване на кризата.

Още новини от Украйна

ЕК бави одобрението на парите за следпандемично възстановяване на Полша и Унгария, защото двете страни все още не са изпълнили препоръките на ЕС за върховенството на закона.

Изпълнителният орган на Евросъюза е в конфликт с двете националистически правителства по редица въпроси, включително свободата на медиите и правата на ЛГБТ общността. Миналата година Фон дер Лайен заяви, че Унгария трябва да направи повече в борбата с корупцията.

Орбан, който ще се бори за преизбиране на парламентарните избори на 3 април, каза, че страната му е приела над 450 000 бежанци от Украйна, и посочи, че "споделената отговорност" между държавите членки е от жизненоважно значение в тази криза.

"За тази цел Унгария просто иска незабавен и ефективен достъп до отпуснатите ѝ европейски средства и да може да ги използва по гъвкав начин за нуждите, които са най-подходящи за справяне с кризата", пише унгарският премиер в писмото.

Миналата година Унгария заяви, че е отказала да използва заеми на стойност около 3,3 трилиона форинта (9,82 милиарда долара) по Механизма на ЕС за възстановяване и устойчивост, но според писмото на Орбан правителството вече е променило позицията си.

Той посочи, че Унгария "иска незабавното предоставяне на отпуснатия заем" по линия на механизма.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    12 7 Отговор
    Клати ги Викторе, те са любители на това, а ако ги подхванеш както трябва и им върнеш малко, плащат яко, особено Урсулицата и Ишияса едно време.
  • 2 Орхан

    5 4 Отговор
    Взимаш заем и ще свирите по свирката на замодателя!
  • 3 Брей

    14 0 Отговор
    Не видях ..състрадателната Турция да се интересува от приемането на християнски бежанци и дори истински, а не като фалшивите, ислямистките мигранти, от дълбините на Африка. Защо такова лицемерие?

    Коментиран от #8

  • 4 Гошо

    1 0 Отговор
    Точно така
  • 5 Чърчил

    15 0 Отговор
    Точно така. Не оставяй една криза неизползвана.
    Евробрюксел раздават с чували. Пък да му мислят данъкоплатците.
  • 6 истина е

    13 6 Отговор
    Орбан е истински мъж .Най се гнуся от нашата тиква ,която я видяха в целият свят!!
  • 7 MGewehr

    5 6 Отговор
    Орбан поиска подкрепа от ЕС а не от Путин. Явно го бие деменция монгото когато през 1956г. сесесерците бесеха унгарци по уличните сълбове !
  • 8 Виталия Винокурова

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Брей":

    Ами тя е приела един българо-украинец Брендо и станал турчин по документ. Сега сериозно. Ердоган каза, че Турция е неутрална, защото и с Русия и с Украйна има отношения. Очаква това да спре и се решат въпросите чрез преговори.

    Коментиран от #13

  • 9 А "наш" Кире какви ги върши?

    9 2 Отговор
    Ей го Орбан пич.Веднага се чуди какво да изкара за Унгария.Вместо такива адекватни ходове наш Киро Канадски как да угоди по сладко на вашингтонските си господари и плюе на националните ни интереси нон-стоп.Вместо да си играе на стражари и апаши с Боко битата карта ,да се секне на инфлацията ,да уволнява мислещи министри ,да игнорира глупостите на безмозъчните ,да руши енергийната ни стабилност и да се заяжда напълно ненужно с Русия да види по-добре какво може да поиска за България както Орбан го прави!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да не забравяме макетата

    8 1 Отговор
    Наш Киро се чуди как да целуне македонския гАз докато още не са го изритали от жълтите павета.Американците ще са доволни да се признае още една Украйна в Европа.59 ли станаха "държавите" в Европа?Сега от нелепата Украйна ще се пръкнат още няколко нелепия най-вероятно...Има 15 макс 20 ИСТИНСКИ държави в Европа...
  • 12 Маджар

    6 1 Отговор
    Унгро- финската група няма нищо общо с крепостни, православни славянски народи. Както казва чичо Сорош- ние сме друга каста, а вие- демос, плебеи! Питайте Саломон Фаси от Атлантическия, ако не вярвате!
  • 13 Сега сериозно

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Виталия Винокурова":

    в НАТО мнозина имат отношения и с двете страни, но само един е лукав, коварен, подъл, който не заслужава да му се вярва.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: