Last news in Fakti

25 Март, 2022 14:25 2 456 11

Ердоган: Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по няколко точки

  • ердоган-
  • турция-
  • брюксел-
  • среща на върха-
  • украйна-
  • русия-
  • договореност

Според Ердоган, Зеленски показва "умно лидерство"

Ердоган: Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по няколко точки - 1
Снимка: БГНЕС

Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по четири от общо шест глави, по които се водят преговори, каза турският президент, Реджеп Таип Ердоган, пред журналисти на връщане от Брюксел, където участва в извънредната среща на НАТО, предаде "ТРТ Хабер".

По думите на Ердоган една от тези глави се отнася по-специално до членството на Украйна в НАТО. Друга касае признаването на руския за официален език в Украйна, посочи той.

"Друга тема е въпросът за разоръжаването. Естествено, Украйна е държава, т.е. не става дума да приеме разоръжаване от А до Я. Но този въпрос също не е неразрешим. Украинската страна заяви, че и там може да бъдат направени определени отстъпки", посочи турският президент.

Четвъртият въпрос, по който според Ердоган има съгласие от Киев, е въпросът за колективната отбрана.

"Но, разбира се, Украйна не е така спокойна що се отнася до въпросите за Крим и Донбас", добави той.

Според Ердоган, изказването на украинския президент, Володимир Зеленски, за необходимостта от референдум за компромисите, които Украйна може да постигне с Русия, за да бъде прекратена войната, показва "умно лидерство".

Ердоган съобщи още, че ще проведе отделни разговори с колегите си от Украйна и Русия в следващите дни, за да обсъдят резултатите от срещата на НАТО.

Турция, която е член на НАТО, се противопоставя на санкциите срещу Москва, макар да подкрепя Украйна и да критикува Русия.

"Купуваме почти половината от природния газ, който ползваме, от Русия. Отделно изграждаме с Русия АЕЦ "Аккую". Не можем да оставим настрана тези неща", каза Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

"Така че тук няма какво да направим. Трябва да запазим чувствителността си по този въпрос. Първо, не мога да оставя народа си на студено през зимата. Второ, не мога да спра нашата промишленост. Трябва да защитаваме тези (интереси)", заяви той.

Ердоган заяви също, че покупката на руските системи за противовъздушна отбрана е приключил въпрос и позицията на Турция остава непроменена. Същевременно той оцени, че преговорите с Вашингтон за покупка на нови самолети "F-16" и за модернизацията на тези, с които Турция разполага, вървят добре и се надява да дадат резултат в скоро време, предаде турската телевизия "Хабертюрк", цитирана от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 елементарно е

    9 18 Отговор
    Каква договореност бе смърф мустакат Крим е руски а украйна не мисли така бой докато размисли ако не размисли цяла украйна Руска
  • 2 пенчо

    21 2 Отговор
    Накрая доганя че ги убиди и двете държави отзаде понеже е по-хитър и ловък политик от всички дето са се раждали в последните 100 години!
  • 3 Само по една точка не са

    13 11 Отговор
    Само по безусловната капитулация на Украйна не са се разбрали явно. Скоро ще стане и това. Тогава всички други точки ще отпаднат !
  • 4 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    8 16 Отговор
    Единствена точка: Вън агресора
  • 5 111

    15 0 Отговор
    Да се надяваме, че ще постигнат и по останалите.
  • 6 Васил

    5 12 Отговор
    Никакви договорки връщат им Крим Луганс и Донбас както им ги отнеха да платят всички щети и репарации.
  • 7 мехмедов

    14 3 Отговор
    Браво на Ердоган! Умен политик и държавник!
  • 8 тамошните

    3 1 Отговор
    Турция скоро ще строи бетонна стена на българската и гръцката граница в източна тракия против евентуален бежански наплив подир година две от Европа и против сухопътна инвазия на САЩ от гръцка територия ! : ) : )
  • 9 Остават

    0 0 Отговор
    Още две точки за договаряне
  • 10 Българин

    8 2 Отговор
    Браво на Турчина. Един мюсюлманин се опитва да помири двама християни, които се убиват взаимно. Шапка Ви свалям господин Ердоган ,жалко, че ние нямаме Лидер като Вас. Заради кокала примерно копейкин иска да раздели българите,жалко за нас
  • 11 Дедо мацо

    4 1 Отговор
    Въпреки ненавистта ми към турците за 500 год робство и зверства над България. Този е политик и Отечественик за народа си. Прочете произхода му и ще разберете защо.
Новини по държави: