Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Април, 2022 13:01 4 930 67

Мястото на най-жестоките зверства на руската армия

  • бородянка-
  • украйна-
  • цивилни жертви-
  • русия-
  • зверства-
  • военни престъпления-
  • геноцид

Руснаците направиха всичко възможно, за да унищожат страната Украйна

Мястото на най-жестоките зверства на руската армия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бородянка, градче с 12 000 души население на 40 км северозападно от Киев, претърпя най-тежките разрушения, наблюдавани в хода на войната на Русия срещу Украйна. Ужасяващи снимки, публикувани в "Киев Индипендънт", показват Бородянка в руини, предаде БГНЕС.

Повече от 10 жилищни сгради в центъра на града са разрушени от руските бомби в началото на март. Едва наскоро, когато Украйна си върна контрола над Бородянка, стана възможно да се започне разчистване на развалините. Месец след нападението надеждата да се намерят оцелели е малка. Очаква се стотици хора да бъдат открити погребани под развалините. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разрушенията в Бородянка са "много по-ужасяващи" от тези в Буча.

Украйна съобщи, че е извадила 26 тела изпод две разрушени жилищни сгради в град Бородянка, северозападно от Киев, като отново обвини Москва, че нанася удари по цивилни райони. "Разрушенията в центъра на Бородянка са най-тежките, които съм виждал в някой от градовете около Киев, включително Ирпен и Буча, за които се водеха много битки", твърди кореспондент на Би Би Си. По главната улица от кръговото кръстовище на входа на града има огромни щети. Разрушени и опожарени сгради, къщи, превърнати в развалини, изкъртени останки от автомобили, а след това още срутени сгради.

Мястото на най-жестоките зверства на руската армия
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бородянка, която се намира недалеч от границата с Беларус и е на главната ос на руското настъпление към Киев, е била много силно обстрелвана, заяви кореспондентът. "Това не е обстрел, който се случва с няколко бомбардировки. Това отнема много време", казва той. "Само в развалините на два жилищни блока бяха открити 26 тела", заяви главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова във Facebook. "Целта е била само цивилното население: тук няма военен обект", каза тя и добави, че е "невъзможно да се предвиди" колко още загинали има на мястото.

Вадим Шандренко е сред хората, които търсят останките на свои приятели и роднини. Неговият приятел Владимир е бил в дома си в срутена жилищна сграда, когато тя е била ударена от руските въздушни удари. Шандренко разказва пред CBS News, че руските войници не му позволяват да търси. Няколко очевидци разказват пред Би Би Си, че руските войски са спирали опитите за изкопаване на оцелели от разрушените сгради, като са заплашвали с оръжие хората, които са искали да го направят. Местните жители разказват, че руснаците са взривили и мост, докато са се изтегляли от града.

В момента обаче все още не е ясен обхватът на извършеното спрямо цивилното население в Бородянка по време на руската окупация. Причината е, че отломките от бомбардировките все още не са преместени. Живеещите в града смятат, че под тях лежат трупове на цивилни, но броят им не е известен. Най-големите убийства в Бородянка може би са станали при разрушаването на няколко големи жилищни блока. В редицата от големи сгради в кремав цвят няколко са изравнени със земята. Почернелите от огъня празнини, които са заемали, са като зеещи пасти. Тонове бетон и стомана са се срутили в мазетата под апартаментите. Няколко души казаха, че десетки цивилни лежат мъртви под развалините. Полицията заяви, че те може да са стотици. Те очакват кранове и тежка подемна техника, за да започнат да преместват огромните количества отломки, за да извадят телата.

Жителката на Бородянка, Мария, и много други хора разказаха, че руските войски са разграбили имуществото им. "Руснаците откраднаха всичко, което блестеше", каза тя. "Взеха дори бельото ми. Избиха всичко, изпотрошиха всичко... всичко е разбито". Много хора напускат Бородянка, когато на 24 февруари започва инвазията. Малцина, които са се върнали, се разхождали из руините, зашеметени и притеснени от видяното. Светлана Гонтар, която се е върнала едва във вторник сутринта, се просълзила, когато видяла какво е станало с родния ѝ град. "Беше толкова зелено. Беше наистина хубаво. Децата учеха тук. Имахме три училища, техникум и музикален колеж. Сега нямаме нищо. Децата загубиха детството си, спомените си, всичко."

Мястото на най-жестоките зверства на руската армия
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пред украинска православна църква със златни куполи местният свещеник, отец Дмитро, наблюдава раздаването на хляб. Той казва, че е станал свидетел как руски снайперисти убиват цивилни. "Това беше на 2 март близо до бензиностанцията. Пътувахме по пътя, следвани от две цивилни коли. Те просто ги застреляха - това беше екзекуция. Откакто руснаците си тръгнаха, ние се опитваме да предоставяме хуманитарна помощ - предимно доставки от Западна Украйна. Но това трябва да е храна, която ще се запази. Повечето хора все още нямат ток или отопление". В близкото село Термаховка местните жители разказват, че руските войници са разграбили всичко - от дрехи и сребърни прибори до хладилници и перални машини. Николай Олексиенко, кмет на селото, каза, че руснаците са нахлули в клиниката на селото и са я оставили разрушена.

Термаховка се намира на около 30 мили от ядрената площадка в Чернобил, откъдето бяха изтеглени руските войски. Украйна твърди, че руснаците са изкопали окопи в една от най-замърсените части на зоната на изключване, като са се изложили на значителни дози радиация. Говорител на Кремъл призна в четвъртък, че Русия е загубила значителен брой войници в Украйна, като нарече това "огромна трагедия", но не каза колко са загиналите. Отец Дмитро не се съмнява в действията на Русия в страната му. "Руснаците направиха всичко възможно, за да унищожат страната Украйна", заключава той. "Това не е война между армии - тази война е срещу цялата страна Украйна."


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    28 26 Отговор
    Слушайте моите медии, за да знаете истината, гои.

    Коментиран от #30, #31

  • 2 сила

    43 47 Отговор
    САДИСТИ.....алкаши и бомжи,това е армията на РФ
  • 3 Иван

    44 38 Отговор
    Диктатора Окупатор продължава да убива християни .
  • 4 ПУТИН БЕЗ ГЛАВА

    38 38 Отговор
    САНКЦИИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ 20 30 ГОДИНИ ДОКАТО РУСИЯ СТАНЕ ГЕТО.

    Коментиран от #10, #35

  • 5 Ротшилд

    34 13 Отговор
    "Киев Индипендънт" е независим само от Русия. Иначе зависи от мен
  • 6 Келепир

    15 22 Отговор
    От там ми докараха два хладилника и един телевизор. Много евтино вървят.
  • 7 Хахаха

    47 21 Отговор
    По руската местните жители разказват точно обратното.

    Коментиран от #16, #32, #33

  • 8 Теле

    43 15 Отговор
    Няма азовци няма цивилни жертви. Зеленски да си помисли по въпроса
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 сила

    26 30 Отговор

    До коментар #4 от "ПУТИН БЕЗ ГЛАВА":

    та са си гето и сега......убиват и грабят от яд и злоба,че украинците живеят като бели хора
  • 11 Сорос

    25 7 Отговор
    Истина ви казвам. Така беше.
  • 12 Хадерос

    26 31 Отговор
    руснаците продължават да убиват християни.... путинофилите се радват
  • 13 Ако са искали да ги унищожат

    33 15 Отговор
    , биха могли просто да им спрат газа и милиони щяха да се натръшкат от студ зимата. Без никаква война.
  • 14 Наблюдател

    31 13 Отговор
    Рано била завладяна от руснаците , и " била много силно обстрелвана " .Руснаците да не би сами да са се обстрелвали ? 😟 Съвсем ни взехте за канарчета !

    Коментиран от #20

  • 15 Бае Въло

    28 12 Отговор
    А бе, толкова много снимки и репортажи се изсипаха, а няма един пострадал журналист? Що ли?

    Коментиран от #25, #48

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 !!!?

    23 26 Отговор
    Фашистите от Кремъл са заплаха за Човешката Цивилизация !!!?
  • 18 БПФ

    32 20 Отговор
    Кого лъжете, укpoпи? Тоя град бе превзет от руснаците, те сами себе си ли са бомбардирали? Даже и свещеник лъжец, няма ли страх от Бог? Никъде руснаци не са избивали цивилни умишлено !!!! Питайте хората в Мариупол кои са убийците ?!?
  • 19 КРАСНЫЙ МЕДВЕД

    25 9 Отговор
    ЗАЩО БЕ ЖАЛКИ ОРКИ??? Един Ден ще Ви показват в учебниците но Като АНТИгерои с болна психика.Не че много хора са изненадан.
  • 20 БПФ

    22 9 Отговор

    До коментар #14 от "Наблюдател":

    Пропаганда измислена от иди-0ти и предназначена за иди-0ти.

    Коментиран от #53

  • 21 АЛО ФАКТИ

    19 22 Отговор
    АЛО ФАКТИ ДОКОГА ЩЕ БЪДЕТЕ ТРИФУНА НА ТРОЛОВЕТЕ НА ФАШИСТА ПУТИН.
  • 22 Путлер

    13 15 Отговор
    Съвременният варварин. Обикновен фашизъм.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ОФИЦЕРИ НА НАТО ЗАКЛЕЩЕНИ В МАРИУПОЛ

    30 10 Отговор
    В Украйна, Русия се бие срещу целия военен блок на НАТО, начело със САЩ. Срещу целия военен блок!
    НАТО предоставя всичко необходимо - и военно-разузнавателни данни, и оръжие и хора и пари, за да направи конфликта постоянен. Той (НАТО) не цели (за сега) унищожаването на Русия, а отслабването и. Икономическия я простреля (примерно от упор с базука). Една постоянна война в Украйна, допълнително ще разнищи икономиката, а и ще отслаби значително военната сила на руснаците. ЗАЩО МАКРОН РЕВЕ ЗА КОРИДОР КЪМ МАРИУПОЛ-ЩОТТО ТАМ СА ЗАКЛЕЩЕНИ ДОСТА ОФИЦЕРИ ОТ НАТО И ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛ.ПУТИН ГО ОТРЯЗА МАКАРОНА. ФАКТИ НИЩО НЕ ПИШАТ ПО ВЪПРОСА. РУСИЯ ДЕФАКТО ВОЮВА С НАТО!!!

    Коментиран от #47, #54

  • 25 Има

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "Бае Въло":

    Ама не ги дават по Останкино.

    Коментиран от #50

  • 26 Свобода

    14 24 Отговор
    Предпочитам Света вече да не съществува, отколкото руснаци да господстват над Света. Пускайте им ядрените оръжия и ги довършете

    Коментиран от #38, #41, #49, #51

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Никога

    15 13 Отговор

    До коментар #23 от "Всъщност":

    Вяра да нямаш на руснак Никога
  • 29 Руслан Мъйнов

    27 9 Отговор
    Войната в Украйна започна през 2014 г. със зверствата в Донбас

    Коментиран от #36, #55

  • 30 Хахахаха

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    Ако не вярваш, отиди на място. Няма да ти трябва да четеш!
  • 31 Хахахаха

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    Но понеже знаеш, че е истина и се опитваш да го изкараш фейк!
  • 32 ха ха хааа

    13 8 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Интересно , коя руска телевизия е посмяла да иде в Украйна , да ги интервюира ..🤭
  • 33 СЕВЕРНОКОРЕЕЦ

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    ДА СИ ЧУЛ НИЕ ДА СЕ ОПЛАКВАМЕ ОТ КИМ ПО СЕВЕРНОКОРЕЙСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ
  • 34 Стига пропаганда моля

    16 9 Отговор
    Не ви вярваме!
  • 35 Хахаха

    17 12 Отговор

    До коментар #4 от "ПУТИН БЕЗ ГЛАВА":

    Санкции срещу Русия винаги е имало, но тя продължава да бъде най голямата сила заедно с Китай, а гетата всички знаем къде са - в САЩ, Германия и Франция:)
  • 36 КАК Е БАБА ТИ

    8 13 Отговор

    До коментар #29 от "Руслан Мъйнов":

    ИНИЦИИРАНА ОТ ПУТЛЕР КАТО ВКАРА ТАМ ЕДНИ ВОЙНИЦИ С ДРЪПНАТИ ОЧИЧКИ КАТО КАСАПИНА ОТ БУЧА НАЛИ
  • 37 точно по сталински

    8 13 Отговор
    Алкашите-мародери първо са ликвидирали населението а след това са откраднали кой каквото може..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 мдаааа

    12 1 Отговор
    Все по-малко опорни точки остават за нашите матросовци , но накрая истината винаги излиза наяве ... Историята ще го каже ..
  • 40 ХУООУ

    12 11 Отговор
    ГЛЕДАХ ВИДЕО КАК ИЗПРАЩАТ НАКРАДЕНИ ВЕЩИ В КУРИЕРСКА ФИРМА В БЕЛАРУС С ТЕГЛО 450КГ. ЯКО ОСВОБОЖДАВАТ УКРАЙНА
  • 41 БПФ

    9 7 Отговор

    До коментар #26 от "Свобода":

    За да ви охладя, ще ви кажа, че САЩ никога няма да сторят това. Военните им не са си загубили акъла. Знаят, че това ще е края на САЩ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Българин

    11 10 Отговор
    Zеленски, този предупреди статистите да не стават преди края на снимките за да не станеш пак за смях пред целия свят /изключвам джендърските държави от ЕС и САЩ/! Дори и в Гърция се изложи с онзи мургав азовец.
  • 44 КРАСНЫЙ МЕДВЕД

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Електра":

    Благодаря за ДОБРОТО изказване.Много ми допадна.Лек Ден.
  • 45 ТБГП

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "БПФ":

    НЯКОЙ ДА ТЕ Е КАНИЛ ТУК СИ ПО ТВОЕ ЖЕЛАНИЕ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Реалност

    13 5 Отговор

    До коментар #15 от "Бае Въло":

    Не само журналист, ами и пострадал украински войник няма - само умрели руснаци и умрели цивилни, да се чуди защо зеления вчера рева спешно за оръжия, че руснаците били повече числено. Великата украинска армия да не в хотелите по нашето Черноморие???
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Гугушки

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Свобода":

    Това е новият ред
  • 52 да питам

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "А Z-off":

    А ти що си мислиш , че с V и Z си много оригинален ...
  • 53 Мюмюн

    6 12 Отговор

    До коментар #20 от "БПФ":

    Абе БО КЛ УК НЕ ДО Е БА Н докога ще се ИЗ СИ РА Ш навсякъде БЕ. И това ли са холувудски измислици?
    Тези опорки можете да си ги НАВ РЕТЕ по ДУП КИТЕ алчни пут ино иди.
  • 54 Asdfg

    9 7 Отговор

    До коментар #24 от "ОФИЦЕРИ НА НАТО ЗАКЛЕЩЕНИ В МАРИУПОЛ":

    Май теб са те заклещили кремълските орки и те работят на задна до пръсване.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Леко с лъжите

    10 6 Отговор
    Докога си мислите че ще можете да лъжете? Видов ден ще дойде. Денацификацията май трябва да се разпростре повече от планираното...
  • 57 Театър Бородянка?? Очаквайте скоро!

    7 7 Отговор
    Този път ще докарат истински мъртви от Моргите!! Пак главите на всички ще бъдат с качулки, някой да не си познае някой Роднина от Мариупол, а пък той загинал до Киев!! Чакаме новата постановка,!!!
  • 58 Перо

    7 9 Отговор
    Украинците ща запомнят двамата ционистки президенти Потрошенко и Зеленски,които сложиха на поста,след държавния преврат!
  • 59 Украински Роми мародери предлагат битова

    8 6 Отговор
    Техника, обикаляйки с коли Банкя и кварталите под Витоша!! Мародерите са си Украинци! Говорят на Руско- Украински, някаква смесица! Предлагат аудио и видео черна техника! Едната кола е Опел сив металик, втората зелена, ярък, Зелен металик, марка не разбрах!! Бибиткат с клаксон на кръстовища, да съберат хора!търговската дебелята Ромка около40-50год с коса навита около главата, не Българска прическа!! !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 1520

    5 4 Отговор
    докога ще лъжете няма кой да ви вярва
  • 62 Кръв

    8 3 Отговор
    И РФ няма да се оправи никога , такива зверства правят че ще съжаляват цял живот. силни били ама пръдли
  • 63 Одит

    5 6 Отговор
    Бородянка беше завзета много бързо и без боеве от руската армия! След което последва щурм на украйнската армия и бомбардировки. Понеже не е важен център руската армия се оттегли и след десет дена се появиха фалшиви новини!
    Ако следите събитията ден след ден ще разберете камуфлажа на медиите - те са американска собственост.
  • 64 Константин

    5 0 Отговор
    Ама какви зверства, моля ви се? Лавров лично каза, че Русия не е нападала Украйна. Просто украинците се самоубиват за да угодят на журналистите.
  • 65 Вуйчо

    1 0 Отговор
    И Русия да върне на Украйна ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща
  • 66 време разделно

    1 2 Отговор
    Украинските фашисти и лично зеленски трябва да са наясно че за всичките им престъпления НЯМА ДА ИМА ПРОШКА........Ако си мислят че неадекватното нато ще ги спаси много са сбъркали, а тоя тъп алчен клоун в която и миша дупка да се навре в опит да избяга от заслужената си участ не може да се спаси.........те самите му западни господари ще го ликвидират в момета когато вече няма да имат нужда от него, надявам се тогава да страда по-дълго, той го заслужава!
  • 67 Щом отдолу със сини букви пишеУкрайна

    1 0 Отговор
    Няма смисъл да се чете! Поредния Фейк препечатен от нашите Мисирки! Буча, Бередянка, Постановки! Никой не вярва на Украински Фейк новини!!
Новини по държави: