13 Април, 2022 14:39 1 163 5

Косово прие законопроект за минималната заплата и освобождаване от данъка върху нея

  • косово-
  • албин курти-
  • законопроект-
  • заплата

Минималната заплата ще стане 264 евро бруто без данък

Косово прие законопроект за минималната заплата и освобождаване от данъка върху нея - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Косово прие на днешното си заседание законопроект за минималната заплата в страната, решение за освобождаване от данък на минималната заплата, решение за забрана на износа на основни земеделски продукти и законопроект за актуализация на бюджета за тази година, предаде агенция Бета.

Премиерът Албин Курти заяви, че вчера са представени нови мерки от "Пакета за икономическо възраждане" на стойност 100 милиона евро. Полза от тези мерки ще имат около 800 хиляди граждани или на практика всяко семейство в Косово, каза той.

Законопроектът открива път към увеличение на минималната заплата на 264 евро бруто, полза от което ще имат 100 000 работещи. Премахва се данъкът върху минималната заплата. Решението за забрана на износа на основни земеделски продукти при тези обстоятелства има за цел да осигури снабдяването на гражданите с основни продукти като пшеница, царевица, брашно, олио, сол и захар, каза Курти.

Приета е и актуализация на бюджета за тази година, който се увеличава от 2,75 милиарда евро на 2,9 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Primo

    10 3 Отговор
    Евала.
    А нас тук пак ще ни ат.
  • 2 Селяк

    9 2 Отговор
    Ехх когато една територия знае какво е добро за народа му! А ние имаме алчния Кокоро който е наясно, че от данъците по-време на инфлация се пълни хазната най-много и няма да ги премахне в нито един сектор! И на 2лв да се осигуряваш - 1лв ще ти вземат!
  • 3 Знайко

    10 1 Отговор
    Даже и Косово са по-социална и европейска държава от нашата робовладелска и Кирчо-тикволахдия(=алчна държава, и алчни бизнесмени, и некъдърни и корумпирани синдикати).

    В Косово въвеждат "освобождаване от данък на минималната заплата", т.е. това е въвеждане на "НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ". И увеличение на минималната заплата на 264 евро бруто = 517 лева.

    В България минималната заплата от няколко месеца е 710 лева, но се облага с осигуровки и данъци и от нея остават чисто 551 лева. Преди това беше 650 лева и от нея оставаха под 500 лева месечно.


    Нето МРЗ в България 551 лева

    Нето МРЗ в Косово 517 лева


    Правителствот, властимащите и синдикатите, вместо да насилват само работодателите да повишават минимална заплата. Да въведат "НЕОЛАГАЕМ МИНИМУМ" върху минималната заплата. Така у всеки българин ще остават допълнително по 61 лева всеки месец. Това ще помогне много на най-бедните, ще останат повече пари от заплатата у бедните хора за харчене. Защото държават няма да им ги взима.

    Също така в България трябва да се въведат прогресивни данъци с необлагаем минимум.
  • 4 дедо Флашко

    4 1 Отговор
    Косово прие законопроект за минималната заплата и освобождаване от данъка върху нея,а в България няма такъв. Въпреки,че България е членка на Европейския Съюз. От 710 лева,като ви махнат данъци и осигуровки,ще ви дадат чисто 551 лева. Правилно е написано!
  • 5 Фактъ

    3 1 Отговор
    Наравно с най - бедните . Срам ме е , дванадесет години опг герб - ДПС ни докараха до дъното .