Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Април, 2022 15:20 1 340 14

Украински дипломат: Украйна работи с Турция, но разбира паралелните й отношения с Русия

  • украйна-
  • турция-
  • русия-
  • дипломат

Турция е единствената държава, която е успяла да организира среща за мирни преговори между руски и украински официални лица

Украински дипломат: Украйна работи с Турция, но разбира паралелните й отношения с Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна работи с Турция, но разбира паралелните ѝ отношения с Русия, е заявил пожелал анонимност, украински дипломат, съобщава агенция Ройтерс.

„Вместо да критикуваме Турция ние работим с турската страна колкото е възможно повече и не искаме нещо, което не е възможно“, е посочил дипломатът пред чуждестранни журналисти вчера.

„Бихме били щастливи ако Турция се присъедини към санкциите“ и спре полетите от Русия, е заявил дипломатът пред чуждестранни журналисти вчера, като е допълнил, че страната му разбира „реалността“, че Анкара поддържа паралелни връзки с Москва.

Турция критикува инвазията и продава дронове на Киев, въпреки възраженията на Москва. В същото време се противопоставя на санкциите на Запада срещу Русия, като се опитва да използва внимателна реторика на въздържане от отправяне на обвинения както по отношение на конфликта, така и по отношенията на съобщенията за военни престъпления в някои части на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Украинският дипломат е отбелязал, че Турция е единствената държава, която е успяла да организира среща за мирни преговори между руски и украински официални лица.

Сто хиляди руски граждани са пристигнали в Турция и са поискали разрешения за пребиваване от началото на войната в Украйна, е заявил още дипломатът.

През същия период в страната са пристигнали 47 хиляди украинци, от които 85 хиляди са се отправили към други държави или са се върнали в родината си.

Турция, която разчита много на енергийния внос от Русия и на руските туристи, се превръща в сигурно убежище за бягащите от санкции руски граждани, много от които инвестират в имоти.

Турция забрани на някои руски военни кораби да преминават през Босфора и по този начин „спаси“ украинския град Одеса, който устоя на руските атаки, е заявил още украинският дипломат.

Някои руски кораби все още преминават и могат да си набавят доставки от териториалните води на Сирия, е посочил дипломатът. „Ние молим турската страна да следи какво се транспортира от Сирия към Русия“, е допълнил той.

Турция се противопоставя на политиката на Русия в Сирия и Либия и анексирането на Крим през 2014 г., но в същото време купи от Русия система за противоракетна отбрана, заради което беше санкционирана от САЩ през 2020 г., посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турчилята са умни!

    13 5 Отговор
    Въртят си бизнеса с Украйна!продават им дронове за милиони долари!и руснаците ги свалят като круши!🤣 в същото време се снабдяват от русия с евтина газ! И руснаците им строят атомни електроцентрали!🤣..Ганчо е евтина работна ръка за европейските държави! Колонизиран финансово на 99%...и започва ново производство на чалгарски мурафети 😂🤣😅😆😁😄😃😀

    Коментиран от #9, #14

  • 2 Пишман патриот

    15 0 Отговор
    Кога бедна България ще случи на политици от ранга на Ердоган или Орбан.

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иванушка 🇷🇺

    3 10 Отговор
    Аз и не само аз мисля че ВоФката пpocpa войната, пpocpa и неосъществения нов Нов Ред, пpocpa и Китай като равноправен партньор и съюзник.
    В момента текат някави никакви уж "подготвителни" действия и вяли обстрели, реално се търси Договаряне с Украйна и как Русия да излезне от абсолютно конфузната ситуация в която диванния "стратег" ВоФката я набута. Най-хубавото от цялата работа това да е Последната Война която забърка Русия с фалшивото си самочувствие на "Велика сила". Чисто технически Руската Армия е в далечните 90г на миналия век с грохналия си Флот, Техника и Самольоти. От времето на СССР много малко са новите неща, основно Хиперзвуковите ракети, всичко останало е наследено от СССР. Ще трябва всички ние братя славяни, българи, турци, индийци, сейшелци да чакаме най-малко още 50г докато Русия св оправи от сегашните Санкции и очертаващи се Трилиардни Репарации и надигне отново глава...ако въобще я надигне. Бог да ни пази от Неутрално Полови Паспорти и Неутрални деца ))
  • 5 Теодор Рузвелт

    1 8 Отговор
    Турците не са умни, тях ги разбира само руската пета колона
  • 6 ще ги разбира я

    4 1 Отговор
    наглосаксонските проксита се разбират помежду си, нали имат един господар.
  • 7 Гларус

    3 1 Отговор
    Ама, как, те защо да пренебрегват интереса на държавата си?! България също трябва да си гледа интереса и да мисли за българите тук. Иначе, няма да отказваме в хуманитарна помощ и на украинки и на рускини, не сме зверове,я!
  • 8 Алоу мисирките

    3 0 Отговор
    Как така пристигат 47 Хил, а отпътуват 85 Хил...бременни са пристигнали и са родили ли?
  • 9 Прав си с изключение

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Турчилята са умни!":

    На дроновете....няколко от тези свалените като круши участваха в потопяването на Москва.
  • 10 Така е

    4 0 Отговор
    Турските авиолинии поеха потока от всички пътуващи от и за Русия ! Оказаха се много хитри в ситуацията и печелят много,не като нашите глупави продажници !
  • 11 Да да да

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пишман патриот":

    Нашите управници се продават на чуждите от край време ! Богатеят за сметка на народа ни !
  • 12 Ннн

    4 2 Отговор
    Турците са от векове свързани с руснаците и им знаят всички номера! Свалиха руски самолет, разстреляха пилота (даже украинците не го правят това военно престъпление), послр гръмнаха и руския посланник, извиниха се платиха си и нямат проблеми.
    Руснака на първо място уважава силата, а турците я демонстрират повече и от американците, справка Ирак, Сирия, Либия и върхът на тортата Азербайджан! Жириновски преди да напусне правилната страна на земята страдаше че 500 хил. рускини раждат войници на турците, а тепърва тази бройка ще се увеличи. А турската концепция за велик туран обхваща всички турско говорящи бивши ссср републики, а там в на много места русия им е необходима като съюзник срещу китай. На нас ще ни е спокойно доста време докато турците се занимават със средна азия. След това ще видим, аз лично съм оптимист, на песимистите препоръчвам да посетят днес или утре републиканското първенство по джудо в Гоце Делчев да видят бъдещето ни!
  • 13 Лукашенко

    2 0 Отговор
    Къса памет има този украински другар.Срешнаха се първо в Беларусия,но като се завърнаха започна един отстрел на укрополитици и вече ги е страх и да погледнат в наша посока.Току виж капитулирали.А Турция печели от войната и затова помага в протакането на преговорите
  • 14 Ф13

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Турчилята са умни!":

    Пич от това сваляне като круши на ватенките танкове неим останаха🤣🤣🤣
Новини по държави: