Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Април, 2022 16:41 8 205 23

Може ли Румъния да спаси украинското жито?

  • жито-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • румъния-
  • балкани

Преди войната Украйна бе един от най-големите производители на пшеница в света. Но от руската инвазия насам износът намаля драстично.

Може ли Румъния да спаси украинското жито? - 1
Снимка: Shutterstock

Проблемите на Украйна със зърното са много. Както с обработката на земята - тъй като нивите са запуснати, минирани или унищожени, така и със съхранението на реколтата - складовете са препълнени. Транспортирането обаче е почти невъзможно - директният морски път от Одеса, Мариупол и други важни украински пристанища е блокиран. "Украинските пристанища не могат да се използват - те или са бомбардирани, или има риск от бомбардировки", казва пред АРД Хансйорг Кюстер, професор по геоботаника.

Проблемът с релсите

Още новини от Украйна

Но не може ли пшеницата да бъде превозена по суша с влак до Румъния и там да бъде натоварена на кораби? На теория е възможно. Но на практика разликата в разстоянието между релсите в различните страни е огромна пречка.

"В Украйна железницата е широкорелсова, докато в Европа има стандартно междурелсие", обяснява Кюстер. Какво означаво това конкретно? В повечето европейски страни разстоянието между вътрешните страни на релсите е 1435 мм, докато в Украйна е 1520 мм. Това е стандарт в страните от бившия Съветски съюз, който е в сила и днес.

Респективно ако влаковете със стоки от Украйна стигнат до границата, не могат просто да продължат към Молдова или по-нататък - към Румъния. "Или трябва товарът да се прехвърли, или да се купят нови вагони. А транспортът по шосе е изключително скъп", казва Кюстер.

От сравнително евтиното зърно от Украйна зависят най-вече по-бедните страни в Африка и Близкия изток. Там вече има недостиг на украинска пшеница, а в последно време цените се повишиха рязко. Пшеницата, отглеждана в Германия и Западна Европа, не е подходящ заместител, тъй като е твърде скъпа за страни като Мароко, Египет и Алжир.

Според експерта Кюстер просто решение на проблема не съществува. Тъй като става дума за огромни количества, транспортирането със самолет или с камиони е изключено. Извозването на украинската пшеница с влак не е възможно, а наблизо други пристанища няма. До балтийските страни или до Финландия, където междурелсието е същото като в Украйна, може да се стигне само с транзитно преминаване през Русия или Беларус - т.е. и този вариант отпада.

Помощта на Букурещ

Ако се погледне към картата на света и към списъка с основните вносители на украинската пшеница, се вижда, че единствените логични маршрути минават през Черно море. Т.е. през Румъния.

Миналата седмица правителствени представители и експерти по транспорта от Румъния, Молдова и Украйна се срещнаха в Букурещ с еврокомисарката по транспорта Адина Вълян. Тя посочи, че износът от Украйна и Молдова в момента се обсъжда на европейско ниво и, че Румъния може да помогне в това отношение.

Вълян спомена конкретно дунавските пристанища Галац и Сулина, както и Костанца, които биха могли "да служат като врати към Черно море". А между Констанца и някои по-малки пристанища в Украйна, които не са пострадали от войната, би могла да бъде изградена система от совалки. До Галац пък има железопътна линия с междурелсие като украинското. Доставката на стоки от Украйна до Галац би била "много лесна", обяви еврокомисарката.

Перспективи и реалности

Но нещата съвсем не са толкова елементарни. Търговец на зърно от Одеса се оплака по румънската телевизия, че железниците около граничния пункт са в лошо състояние. А релсите до Галац са повредени от години. Междувременно румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну обеща линията до Галац да бъде ремонтирана още в следващите 100 дни.

Експертът по земеделието Кюстер все пак подчертава, че ще бъде много скъпо украинската пшеница да се товари на кораби извън страната. Но с оглед на пълните складове трябва да се побърза - "всеки ден е важен".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шадола

    51 29 Отговор
    Хляба го държат руснаците който мрази руснаците няма да яде хляб. Който подържа неонацистите също няма да яде хляб.

    Коментиран от #6, #9, #17, #18

  • 2 Карл Маркс

    49 18 Отговор
    Искат да откраднат и пшеницата на Украйна соросоидите.
  • 3 Каква Европа бе!

    31 12 Отговор
    Те релсите им още едно към гьотеря, те искат Европа! Да си седят вътре да орат, и да гледат да си оправят релсите!
  • 4 Баце

    64 14 Отговор
    От първото и последното изречение ми стана ясно , че запада се интересува от украинското зърно повече от колкото от живота на украинците. Да живее запада
  • 5 Симо

    56 0 Отговор
    Някога в България се движеха международни влакове от Москва и Киев с техни (съветски) вагони, като смяната на колелетата ставаше на румънско-съветската граница без даже пътниците да слизат от влака.

    Коментиран от #13

  • 6 мдаааа

    11 31 Отговор

    До коментар #1 от "Шадола":

    Руснята държи от трите , най-дългото ...🤭
  • 7 😄😄😄

    43 11 Отговор
    Евросъюза се "лови като удавник за сламка", за всяко нещо сами и единствено ако може да навреди на Русия, а същевременно сама си вреди!😉
  • 8 Чичо Тони

    53 6 Отговор
    Какво значи "пшеницата от Германия и Западна Европа е твърде скъпа..."? Пшеницата е борсова стока и цената и варира рамките на няколко долара в зависимост от логистиката. Проблема изобщо не е в цената, а е в недостига на пшеница. Украйна и Русия са сред най-големите производители на пшеница, така че по-добре е DW да коментира санкциите. Или не?
  • 9 Komapak

    11 19 Отговор

    До коментар #1 от "Шадола":

    Семената за посев са им спрени.... Та верно ще хване от трите пръста средния.
  • 10 Димов

    38 6 Отговор
    А може ли България да си произведе, барем за хляб или всичкото е вече обещано?

    Коментиран от #22

  • 11 818

    32 4 Отговор
    Срамота е ДВ да публикува подобни статии. Явно се е ориентирала към нискоинтелегентния сегмент. Русия и Украйна заемат 27/30 % от световния износ на пшеница, от които Украйна 5/7 %. Близкия, Средния изток, Магреба и Африка ще имат проблеми оттам емиграция. Европа с фуража за животни, оттам животински продукти. Проблемът Украйна едва започва.

    Коментиран от #20

  • 12 гост

    26 4 Отговор
    То няма какво толкова да се спасява, Крайна е на 6 място като износител на зърно. Проблема е че износителя на първо място няма да изнася.
    № Страна Износ, млн. Долара Износ, млн. Тона
    1 Русия 8400 35.8
    2 Канада 5700 22.06
    3 САЩ 5500 27.29
    4 Франция 4100 15.22
    5 Австралия 3100 21.98
    6 Украйна 3000 17.31
  • 13 кнаус 485

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Симо":

    Прав си ,но от къде умниците от ДВ да знаят тая подробност.....
  • 14 Зеленски

    24 3 Отговор
    Пшеница йок! Само бандерица ще изнасяме оттук-нататък!
  • 15 аз да ви

    23 4 Отговор
    Никаква пшеница за Европа и щатите. Или поне на четворна цена. Да гладуват тунеядците проклети
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А стои си лъгал

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шадола":

    до 89-та година,когато действаше КОКОМ българските параходи им внасяха житото от Канада,понеже на тях не им даваха пак по санкциики.Е,да не би да умря света,кат нямаше руско жито,респ.украинко.Това,украинското колкото и да е било не му стигаше на СССР да се нахрани.Ра въпросът ми беше,че Африка мож умре без украинско и руско жито,ако чака само от там.Африка чака от там,понеже то е по-евтино.ВГермания,Полша,Канада и т.н. произвеждат,но не по африканската кесия.С други думи жито от " африка" ,демек русия и Украйна за Африка
  • 18 Тшшш

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Шадола":

    Шадола,те руснаците хляб и за тях си нямат достатъчно,ами земи да вървиш в Канада ся покрай украинците,демек и на украинец мое съ напрайш.Е,те там в Канада хлеб да сакаш.Хихи
  • 19 Сандо

    5 3 Отговор
    Ако продължават да се врат между шамарите може и тяхната реколта да изчезне.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Кюстер, ...питай някой познат жепеец да ти разкаже как става смяната на руската граница. Ех, "експерти", жал ми е за вас, че сте толкоз прости, а пък се титулувате "ПРОФЕСОРИ".
  • 22 SS62

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Димов":

    България не е заплашена от продоволствена криза освен ако не се изнесе всичо,което е малко вероятно. В отделни сектори може да има проблеми. Например в производството на месо. Но и това не е фатално.
  • 23 Запознат

    9 2 Отговор
    Всичко е пропаганда и спекула , на това му викаме в България промиване на мозъци. По времето на СИВ за тези които знаят какво означава абривиатурата пшеница и пшеница за западния свят не се изнасяше,с излишека се хранеха животните. Та да си дойдем на думата.....света беше ли умрял или хляба беше скъп. Ето за това трябва да се помни,защото лесно се лъже човек които бързо забравя.....и лично го крадат. Долче Веле може само да пробутва тези глупости на Германците защото тяхното жито става само за фураж заради климата.Стига сте ни правили на тъпанари, все още има които знаят и са го преживяли.
Новини по държави: