Last news in Fakti

25 Април, 2022 10:20 13 517 99

Какво поиска и какво получи Дмитро Кулеба в Румъния?

  • украйна-
  • румъния-
  • българия-
  • министърът на външните работи-
  • дмитро кулеба-
  • помощ

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети миналата седмица България и Румъния, за да потърси подкрепа за страната си

Какво поиска и какво получи Дмитро Кулеба в Румъния? - 1
Снимка: страница във Фейсбук на министър-председателя на Румъния Николае Чука

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети миналата седмица България и Румъния, за да потърси подкрепа за страната си, която бе нападната от Русия. В петък (22 април) Кулеба се срещна в Букурещ с премиера Николае Чука и с външния министър Богдан Ауреску. Въпросът за изпращане на оръжия на Украйна бе поставен и в румънската столица.

"Ако някоя страна дойде при нас и каже: "Нямаме танкове, но имаме бронежилетки", ние разбираме това, това е вашият суверенен избор, това е вашият национален интерес. В някои случаи виждаме, че държавите могат да направят нещо, но не го правят, защото не искат да имат лоши отношения с Русия“, заяви Кулеба след срещата с премиера Николае Чука. Украинският външен министър каза, че е поставил въпроса за доставки на оръжия и допълни: „оставяме на страните да решат как могат да ни помогнат“.

„Ако видим, че това не се случва, засилваме дипломатическия и обществения натиск. Това, което не приемаме, е лицемерието. С Румъния случаят не е такъв. От началото на тази война Румъния е много честна, открита, приятелска и активна", заяви Кулеба на пресконференция с външния министър Богдан Ауреску.

"Оръжията, както и парите, обичат мълчанието и ние не коментираме какво получаваме и откъде, освен ако няма официално съобщение за това. Политиката на Румъния от 24 февруари насам е интелигентна. Останалото можете да си го изтълкувате сами", каза ръководителят на украинската дипломация.

Запитан каква военна помощ е предоставила Румъния на Украйна и дали Румъния ще дари на Украйна своите изтребители МиГ-21, румънският външен министър Богдан Ауреску отказа да говори с аргумента, че "не е добре да се говори публично за тези неща", защото "нещата са в постоянно развитие".

На 15 април румънското министерство на отбраната обяви, че Румъния спира полетите на останалите ѝ военни изтребители МиГ-21 Лансър поради "значително високия процент на произшествия" и ще ускори планираната покупка на употребявани изтребители F-16 от Норвегия.

"Румъния може и да не е говорила достатъчно за това, което е направила“, каза Ауреску на пресконференцията с Кулеба. „Румъния е изключително отговорна държава по отношение на изпълнението на международните си задължения към стратегическите си партньори. Нещата непрекъснато се развиват и мисля, че не е добре да се говори публично за тези неща", каза румънският външен министър на пресконференцията.

Правителството в Букурещ не говори за военна помощ, предложена от Румъния на Украйна, отбелязват румънските медии. Миналия месец бе съобщено, че Румъния е дарила на украинската армия 2000 бронежилетки и 2000 каски на обща стойност два милиона евро.

След срещата с Кулеба премиерът Николае Чука даде уверения, че Румъния ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като хуманитарна помощ, в управлението на бежанския поток и в улесняването на украинския износ.

Външният министър Ауреску напомни от своя страна, че Румъния е реагирала незабавно, още в началото на руската инвазия, с приема на украински бежанци. Ауреску напомни за хуманитарния център в окръг Сучава, който координира и доставя хуманитарна помощ в Украйна. Ауреску каза също, че престъпленията, извършени в Украйна, не трябва да останат ненаказани и заяви за пореден път, че Румъния подкрепя международно разследване на действията на Русия в Украйна.

В информации за посещението на Дмитро Кулеба в София, румънските медии цитират казаното от украинския външен министър, че отказът да се предоставят оръжия на страната му е равносилен на подкрепа за "руската агресия и изтреблението" на украинците.

В Букурещ Кулеба заяви, че най-добрият начин да бъде спрян Путин е Украйна да получи това, от което се нуждае.

„Вие ни давате всичко, от което се нуждаем, за да спечелим, а ние задържаме Путин в Украйна и го побеждаваме там, за да не се стигне до изпитание на член 5 от НАТО. Най-добрият начин да спрем Путин е да дадем на Украйна това, от което се нуждае", каза Кулеба.

"Войната е моментът на истината, тогава виждаш истинското лице на някого, а Румъния показа истинското си лице, приятелско лице. Тя не само говори, но и действа. Никога няма да забравим", заяви в Букурещ външният министър на Украйна.

Общественото мнение в Румъния е силно мобилизирано в подкрепа на Украйна. Проучване, проведено през март от агенция ИРЕС, показа, че 96 процента от анкетираните румънци смятат, че Румъния трябва да подкрепя украинските бежанци. Тридесет и осем процента от участниците в допитването са на мнение, че Румъния трябва да изпрати оръжие на Украйна, а според 21 на сто Румъния би трябвало да се намеси военно в подкрепа на Украйна. Седемдесет и девет процента от румънците следят обстойно събитията в съседната държава, а 60 процента се страхуват, че и Румъния може да бъде нападната, показаха данните от проучването.

В. „Адевърул“ пише, че във връзка с Украйна Румъния води до момента балансирана политика, без зрелищни и агресивни изявления, за разлика от Полша или балтийските държави.

В коментар, посветен на въпроса дали Румъния оказва военна помощ на съседната държава, политическият анализатор Щефан Властон посочва на страниците на „Адевърул“, че е възможно Румъния да е помагала или да помага на украинската армия дискретно, без медиен шум, макар да уточнява, че лично той не вярва в подобно нещо. Според Щефан Властон е по-вероятно Румъния да не помага военно на Украйна, защото се опасява, че Русия ще излезе победител от тази война и не иска да разстройва твърде много Москва.

Според експерта по външна политика Оана Попеску-Замфир Румъния проявява известна предпазливост, а причините за това са комплексни и са свързани с отношенията между двете държави през последните 30 години. Оана Попеску-Замфир смята, че Румъния се страхува от Украйна, тъй като от геополитическа гледна точка Украйна е огромна страна - втора по големина след Русия в Източна Европа. Освен това, отбелязва Попеску-Замфир, Румъния като цяло е имала трудни отношения с Украйна, като сред споровете между двете страни са статутът на румънското малцинство в Украйна, Северна Буковина, континенталният шелф и запасите от въглеводороди около Змийския остров, каналът Бистрое, задълженията на комбината Кривой Рог. Според нея идеалният вариант за Румъния е една Украйна, която е максимално свързана с Европа – с ЕС/НАТО, така че да бъде обвързана с правилата и колективните решения на тези организации, да бъде извън сферата на руското влияние и да зависи от Запада, но не и да бъде прекалено силна.

В публичните изявления около визитата на украинския външен министър в Букурещ Румъния се ангажира с продължаване на подкрепата за украинските бежанци и съдействие за украинския износ, а от страна на Дмитро Кулеба получи покана да участва във възстановяването на Украйна. От началото на конфликта над 800 000 украинци са избягали към Румъния, а по думите на външния министър Богдан Ауреску до момента Румъния е оказала хуманитарна помощ в общ размер на 63 милиона долара на украинските бежанци.

Същевременно в. „Национал“ съобщи за проект за извънредна наредба, изготвен от министерството на националната отбрана на Румъния, в който са внесени изменения, които според изданието ще позволят дарение на оръжия и военно оборудване на Украйна. Съгласно действащото в момента законодателство дарения на други държави не са позволени, а само продажба на оръжия в случай на излишък или остарели продукти, или извеждане от експлоатация и бракуване на употребявани такива.

"На извънредната среща на върха на НАТО и заседанието на Съвета на Европейския съюз на 24 март 2022 г. членовете на НАТО и ЕС решиха да продължат необходимите усилия за гарантиране на сигурността и отбраната на всички съюзници във всички области в рамките на 360-градусов подход. Поради това беше счетено за необходимо да се определят подходящи механизми за осъществяване на трансфер на продукти от собствените резерви на въоръжените сили за национална отбрана между съюзнически или партньорски държави", се казва в проекта за извънредна наредба, цитиран от „Национал“, който припомня, че Украйна е партньор на НАТО от 1997 г. насам.

"С оглед на необходимостта да се реагира незабавно на искания от съюзнически или партньорски държави и липсата на правна рамка, която да позволява бързото предоставяне на исканата помощ, е необходима спешна законодателна намеса, като се има предвид, че всички тези въпроси засягат интересите на националната сигурност на Румъния (…)“, посочва правителството в обяснителния меморандум към проекта за извънредна наредба.

Запитан за този проект няколко дни преди визитата на Дмитро Кулеба в Румъния, премиерът Николае Чука заяви, че законът е в процес на анализ и че в момента, в който бъде завършен, ще бъде взето конкретно решение.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фффффф

    87 196 Отговор
    Румъния затова е уважавана,защото има политици,за разлика от България и българите, които все шикалкавят,и все са на грешната страна,тоест на страната на агресора

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Ужас

    119 32 Отговор
    Война в Европа иде! Путин спря, те сега започват.

    Коментиран от #7

  • 3 Тролячета,

    106 7 Отговор

    До коментар #1 от "Фффффф":

    Политиката не е детска градина. Ако си играеш с еди кой си, аз няма да си играя с теб.

    Коментиран от #57

  • 4 Пич

    171 34 Отговор
    Иска наглеца.....но трябваше да получи шамар зад врата !!! Румънците не са се гънали като нашите послушковци , които нямат срам от унижението си , и ще доприпкат на крака при украинците , за да бъдат унижени още !!!

    Коментиран от #5, #38

  • 5 забрави ли

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Имат работа там.
  • 6 Абе тоя Дмитро

    134 35 Отговор
    само при Вовата не е ходил да проси.Ами да иде,да си поиска една "Сармата",това е тъкмо "тежко оръжие" и да миряса накрая!
  • 7 Ами ...

    36 65 Отговор

    До коментар #2 от "Ужас":

    Путин го спряха. 😀
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 сила

    105 24 Отговор

    До коментар #1 от "Фффффф":

    не е за вярване , но румънците се развиха и дръпнаха с десетилетия пред нас.....гражданското им общество е цивилизовано и с европейска нагласа без да се тупат излишно в гърдите като нас.....А ТРЪГНАХМЕ ЗАЕДНО ПО ТОЗИ ПЪТ

    Коментиран от #13, #47

  • 10 Ами ...

    78 14 Отговор
    Какъв контраст с България.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Komapak

    86 16 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    За разлика от нас си имаха Лаура Кьовеши... Това е огромната разлика.

    Коментиран от #62

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кирил

    60 125 Отговор
    България направи същата грешка както във ВСВ.
    Застана на страната на агресора и фашизма. Тогава на Германия, сега на русия.
    Позор
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Боруна Лом

    120 37 Отговор
    Преди да искаш,кажи какво си Ти дал? Нагъл Бандера

    Коментиран от #98

  • 18 БалканеЦ

    120 24 Отговор
    Защо да не мислим първо за нашите пенсионери и деца,а трябва да мислим за други държави?! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!! Който иска да помага на Украйна или на Русия, какво чака, куфара и марш натам? България си е България и е за българите!
  • 19 Браво

    93 12 Отговор
    Те ни плюят ние си мислим че дъжд вали .ходете давайте смешници
  • 20 Йкшп

    95 43 Отговор
    Уккрайна е изкуствено създадена Държава,Румъния също Апропо . Тези два субекта нямат ни най малка представа как се управлява и запазва Държава. Затова ще бъдат заличени. Румъния бе създадена за да унищожи България като фактор в источна европа.а Украйна след предателство да лиши Русия от контрол над Черно море. Затова Бясното куче Кулеба се държи толкова нагло и безочливо у сипе хули срещу България в поставката на изказването си. А Русия също е виновна за положението ,че България нее до Дарданелите и тази измислена държава Румъния съществува. Сега ще си пати от тези си решения.

    Коментиран от #88, #89

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 йхнкхйких

    84 21 Отговор
    кулеба и зеленски да се сетят как дядовците на азовците са избивали техните роднини !

    Коментиран от #85

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тома

    81 21 Отговор
    Румънците през втората световна война пратиха войска да се бие срещу руснаците и всички видяхме как ядоха хурката.

    Коментиран от #58

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДжафДжаф

    68 22 Отговор
    В момента България се явява може би най-важната за Украйна страна. Тука единствено се произвеждат все още снаряди калибър 152мм. Затова и този очилат хазаро-нацист вися няколко дни у нас. Проблема е, че нямаме необходимите мощности за да произведем нужното количество, а собствени запаси едвали имаме кой знае колко. Това принуждава Запада да доставя цели артилерийски системи, но при тях стандарта е друг- калибър 155мм. Самата доставка до фронта в Донбас също е проблематична. Така, че укронацистите за сега остават без тежка артилерия, което пък от своя страна означава пълен крах на донбаската групировка, а следователно и на Украйна. Западното въоръжение може да изиграе някаква роля по отношение западна Украйна, но територията на левият бряг на Днепър става или Русия или Новорусия. Допускам, че Кривой Рог също ще бъде част от Новоросия, доколкото там е желязната руда. От Украйна ще остане нещо подобно на Беларус, което до голяма степен зависи от това какво парче ще откъснат поляците, румънците и унгарците.
  • 30 Браво Румъния

    28 49 Отговор
    Добре, че Румъния ни делеше от СССР!

    Коментиран от #56

  • 31 мучо

    86 25 Отговор
    този мазен, гаден, долен наглец се превърна в най-големия ескурзиант, който с типичния за неонацистите назидателен тон дава безумните си оценки за всяка една държава....

    Коментиран от #46

  • 32 Някоя си

    89 21 Отговор
    Тоо обикаля и проси къто махленска циганка....
    Ако дадеш си убав а ако не дадеш псува и кълне 🤣🤣🤣

    Коментиран от #35

  • 33 Еш па таа

    68 15 Отговор
    И,защо премахнахте коментара ми?Че съм казал нещо за укрите!?Ами живял съм там и ги познавам.Или това не се харесва на пропагандна медия?!
  • 34 Госあ

    60 22 Отговор
    Колибата, зеления нарконацист, люсинка арестович и останалата прозапдна укропасмина ще ги го получат накрая пълен пакет.
  • 35 Ми,да

    32 3 Отговор

    До коментар #32 от "Някоя си":

    Много точно!
  • 36 Плашимир

    34 4 Отговор
    Маршруты в центре Москвы изменятся 25 апреля из-за подготовки к параду Победы
  • 37 Ахх

    39 15 Отговор
    Тоя плъх пак проси $ а на зелката са на сигурно в банките по EU, USA смешни са да ги използват и да си закупят ццц
  • 38 Гост

    28 31 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Прочете ли статията , че говориш за наще? Ние нищо не дадохме за разлика от Румъния . Или си поредния руски лаладжия

    Коментиран от #39, #64

  • 39 Само ти ли

    47 10 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Не знаеш , че украйнския самолет товареше , още докато онзи беше тука ?!
  • 40 пппп

    18 4 Отговор
    Четох, четох статията не свършва !

    Коментиран от #42

  • 41 Куку

    59 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Начи, ще си разплета чорапите, че Кулеба бил разочарован! Квото сме му дали без да се пита правителството и НС му е повече от достатъчно, драга! Някои нашенци заработват яко от негласните доставки за тия. Щото тия самолети, дето кацат в Бургас, да не мислиш, че ги товарят с краставици и великденски яйца?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Jacques Yves Moineau

    11 8 Отговор
    Думам ти сине, сещай се снахо.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Митраджия

    27 6 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    Tе бяха по зле и от нас .заедно тръгнахме но Румъния беше с години назад.а сега вече къде са те ,къде сме ние.
  • 48 незнайко

    58 10 Отговор
    От 2013 година досега не са искали нищо за да се бият в страната си, но сега като видяха дебелия край на тоягата РЕВЪТ на поразия . Не знам що за стока са украинците, но мнението на хората за тях не е ДОБРО . Този министър не е ли наясно, че който се хване да му помага се изправя срещу Русия ? Него това не го интересува и гледа да въвлече в конфликта всички СЪСЕДИ . Това е ИДЕЯТА НА НАТО !!!
  • 49 Ли Си Цин

    43 9 Отговор
    Много ми е интересна поканата Румъния да участва във възстановяването на Украйна
    Че то като дойде време за това тая пепелянка няма да е министър
    То се не знае и колко ще е останало от тях де
    Кое към Полша кое към Румъния
    Само Унгария води нормална политика
  • 50 Ли Си Цинч

    39 5 Отговор

    До коментар #46 от "Jacques Yves Moineau":

    Хич не му пука за народа
    Гледа да си спаси мъните
    Че американците нищо не дават даром
  • 51 Анонимен

    35 6 Отговор

    До коментар #46 от "Jacques Yves Moineau":

    Отивай на фронта да им помагаш! И вземи им занеси една гаубица на гръб!
  • 52 Историк

    12 25 Отговор
    След Украйна е ред на Румъния, няма да й е за пръв път, а ние сме за десерт!
  • 53 Любопитен

    36 8 Отговор
    Тоя нахален просяк още ли обикаля като цветарка?
  • 54 Мамул

    33 8 Отговор
    И Полша и Румъния се гласят да вземат територии от Украйна и се правят на много "готини". А ние какво ше спечелим? Инфлация и обедняване!
  • 55 Някоя си

    46 6 Отговор

    До коментар #46 от "Jacques Yves Moineau":

    град Болград, Одеска област, вандали надраскаха обидни надписи върху паметника на българските опълченци. От двете страни на паметника имаше следи от жълта боя, а на една от плочите със синьо беше написан оскърбителния текст, насочен към етническите българи в града.
    Българинът Иван Милев бе жив изгорен в Одеса от украинците през 2014 г. А Александър Николов – мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014 г.?! Опожареният Български културен дом в Одеса същия ден?! Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент, тях помните ли?!
    Не, не помните! Вие сте съпричастни и благородни, и въобще не ви дреме за това което се случва от години с етническите българи в Украйна...
    Извинявай ма няма как поне аз да съм съжалително настроена към такъв народ ....

    Коментиран от #63, #71, #86, #87

  • 56 Браво България

    29 5 Отговор

    До коментар #30 от "Браво Румъния":

    Добре, че Ей такива катун.ски продажни румъно.фили Влахи са останали нищожно малко в Р. България.
    Ако не бяха такива, като този, сега Р. България щеше да граничи с украйна при делтата на
    р. Дунав и влахите (румънците) нямаше да се намират ПОД НАЕМ в изконната Българска Северна Добруджа.
  • 57 Doni Brasko

    8 31 Отговор

    До коментар #3 от "Тролячета,":

    Ти или си късоглед или си прост. Избери си сам. Кулеба абсолютно прав. Ние правим само моабет, когато трябва да доказваме и изпълним това, което сме обещали даваме задна. Затова и никой не ни уважава.
  • 58 E да де.

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "Тома":

    След Яшката(втора операция,понеже на първата руснаците изядаха сапара цялостно),Антонеску беше сбрал 1 млн.народ годен да носи оръжие,но...двама комуниста-московски агенти избачкаха краля и той даде заповед да се отстрани Антонеску.Иначе дълго щеше да се воюва,не както се случи.После Румания влеза на страната на Съветите и стигна го Прага.72 хил.убити и колко там осакатени(поне тройно).Съветите им се отблагодариха.Дадаха им обратно Сев.Трансилвания,макар Сталин да бе най-голям приятел на Матиас Ракоши.И Южна Добруджа щеше да им даде,ако ний не бехме влезли с 40 хил.убити на фронта по ЮгославиЯ и Унгария.А за Втора Световна дет пратили войска?Трета руманска армия стигна до Сталинград,даже водештият я генерал пръв алармира,че руснаците почват да се придвижват много бързо,докато Паулус спеше,наместо да влезат заедно в Сталинград.Понеже руснаците вече беха получили американските танкове и камиони Скудебейкър,а и самолети и ги вкарваха в употреба.

    Коментиран от #65, #66

  • 59 Бай Дън

    30 4 Отговор
    Ето човека си го каза - ако някой каже даваме ви само каски и бронежилетки те го приемат. Принципно на харизан кон зъбите не се гледат. Никой не е длъжен на Украйна и ако дава нещо то е на добра воля. Няма как един пожар да спре докато наливаш бензин в него.
  • 60 бурун ал хаптал

    1 1 Отговор
    дени ,ти ли си.....
  • 61 Просещата Кулиба

    21 2 Отговор
    се дърви само на простото Киро и групировка! Зер така са го инструктирали от краварника.
  • 62 +++

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "Komapak":

    И какво и е на Кьовеши - истински кьорфишек. поредната бездетна управница в Европа - да си припомним - германският канцлер Ангела Меркел, холандския премиер Марк Рюте, френския президент Еманюел Макрон, шведския премиер Стефан Лофвен, премиера на Люксембург Ксавие Бетел, шотландския първи министър Никола Стърджън.
    Тъй като лидерите на Европа нямат деца, изглежда нямат и причина да се притесняват за бъдещето на континента, а германският философ Рюдигер Сафрански пише: "за бездетните мислите за бъдещите поколения нямат значение."
  • 63 2020

    21 4 Отговор

    До коментар #55 от "Някоя си":

    Това да се каже на продажниците от Нова телевизия със синьо жълтите великденски яйца.
  • 64 Голям праз

    16 3 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Не пиши глупости, снабдяваме украинците с боеприпаси от самото начало.

    Коментиран от #67

  • 65 продължение

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "E да де.":

    Руманците влезаха вав войната от нема и каде.На Хитлер по-желателно му беше Полша да е на местото на Румания,но англичаните ги подкокоросваха да казват "не",сиреч тикаха войната в желаната от тех посока(иначе в 1940 година и с комунизма беше вече история).Та с падането на Франция,вече нямаше кой да крепи малката Антанта.Освен това,Сталин от изток покрай съвецката Молдова се гласеше да прилапа и другата част от Молдова(Яш),заедно с Валакия(Букурещ),а унгарците просто биха си придвижили границите в някогашната Унгария и с Румания беше свършено.Затова Антонеску скрепи договора с Хитлер,направи ресто на Сев.Трансилвания в полза на Румания,Южна Добруджа в полза на БГ и влезе без да му мисли в "Барбароса"-единствен ход,а с победата в Одеса,на руманската армия,чиито състав беше повече войничета не видели до тогава трактор,почнаха да й се привиждат граници до Тиса и големи петна по картата на сегашната Македония и сев.гърция,където живее влашко население,като своя географска карта.Общо взето Руманя и България са двете гледки на едно криво огледало.Разликите излизат кат на криво огледало,положено срещу едната,или другата.
  • 66 Голям праз

    10 1 Отговор

    До коментар #58 от "E да де.":

    Още един дето си пише, колкото да не заспи. Точно през румънските части, направиха пробива за обкръжението на 6 армия. Глупостите за Яш-Кишиневската операция и Антонеску, са нечии мечти от по-късно и нямат нищо общо с реалните събития.

    Коментиран от #70, #73

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Аристотел Български

    15 10 Отговор
    Бяхме на времето поне 50 години по напред от Румъците, даже телевизията им беше 4-5 часа на ден и гледаха българска. Сега са век напред защото само ние не направихме лустрация, сега ни упрявлявят и крадът трето поколение комунисти и олигарси подобно на Русия. Де ние да имахме тъкъв външен министър, бори се за варода си.Пак сме глупаците на вселината. Можеше да си изринем складовета с допотопно руско оръжие за скраб и да се наредим до умните и демократични държави който ще участват във въстановяването на Украйна, новият план Маршал 800 милиарда евро. Поляците са първи, словенски и словашки а и румънски строителни фирма, амо тогаво украйнците ще ни посочат средн пръст и ще кажа,т че са неутрлани. Можеше и Америка да е неутрална за дава по 12 кораба оръжие на денонощие на СССР за да свърши по бързо войната Хитлер. Корнела ще си избега при децата в замъците им на Запад и пак ще сме с пръст в устата. Мислете нормално бе хора.Станахме за резил и смях пред света.

    Коментиран от #72, #90, #97

  • 69 фбр

    15 4 Отговор
    Нагла украинска гадина !
  • 70 Не бе,не бе...

    1 2 Отговор

    До коментар #66 от "Голям праз":

    На Томето му стааше чудно що Румания пратила армия,нъл тъй?Дай ся да погледнем малко назад и кво стааа?Руманя никога не е настроена добре,както нас към "братската съвецка страна",било руска,било там еди.ква си,нъл тъй?Искаше им се на руснаците да ги прелапат,ама това го не решаваха самите те.И други имаше,нали?Демек баланса на Великите сили(една,от които е са били и те).Гарант за появата на Румания стана Франция,макар и руска кръв се ля за това(кой беше там?Иван Дибич в Адрианополис),както и за Сърбия и Гърция.Пак им запалиха Букурещ де,нали?Когато германски и български дивизии влизат при Зимнич(и обърни внимание:някъв интендант подкарал и стадо овце след войската,тогава Макензен му казал на интенданта-за кво ти е това стадо-Там има.Има повече отколкото при вас.И сега пак има повече.По причини!) и Букурещ е заплашен с дни,тогава натварили златото от НАЦИОНАЛ.бАНКА за Москва да е на по-сигурно.И там си остава завинаги.та за това и други,много други причини отношениеот на руманците е едно,нашето е съвсем друго.То па да не момниш вицовете дет ги пускаха по комунистичестото време за руманците?Понеже Чаушеску не им вървеше много по сffирката,нали?Ся обаче ко излява?Май на минаха а?Глеам на унгарската граница след АРАД,начи вляаш в Локошаза и же пе линиите все едно в западна европа.И пр.пр. работи дет по-добре да ги видиш,да сравниш и си замълчиш.Мнооо сме назад,а?

    Коментиран от #74

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Привидно

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "Аристотел Български":

    Когато думата дисидент стана известна,те имаха поне 600 и между тех и големи комунисти.У нас нямаше ни един.
  • 73 Е как па нема да пробият?

    2 3 Отговор

    До коментар #66 от "Голям праз":

    С пъргавите мотори с кош(американски),дет ги караха руските войници по трима(вероятно) с мощните Студебейкър-автомобили,пълсни с войници,с танковете(американски и току що сглобени по руските заводи на как беше там оня град,дет му казвага съвецкия детройт,Екатерининбург ли беше,Куйбишев ли?Или кой там?) и най-вече самолетите(карани от америукански опитни на нисък бой пилоти).Та пробили са?

    Коментиран от #82

  • 74 Голям праз

    9 1 Отговор

    До коментар #70 от "Не бе,не бе...":

    Вицовете си бяха истина в един момент, пътувал съм достатъчно през Румъния по това време. За случаят със стадото, ме се учудвам, румънците са отмъкнали доста от Южна Добруджа. И аз мога да ти разкажа някоя легенда, примерно за гладните вълци нахлуващи в Северна България, в много студени зими, когато Дунав е замръзвал,. Защо ли? Да , Румъния е френски проект за да се ограничи влиянието на Русия, по тази причина е наложен т.н. румънски език там в средата на 19 в. И да, сега румънците са по-напред от нас икономически и причините за това са много.

    Коментиран от #77

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 врял и кипял

    8 4 Отговор
    Дайте на тия просяци ядрени оръжия та да може по-лесно да ни въвлекат в трета световна война
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 1520

    11 5 Отговор
    кулеба най добре ще е да махнете тази американска подлога зеленски и да спрете да слушате сащ ,защото като тръгнеш след мухата тя ще те заведе единстено и само на ла ното
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Село

    8 3 Отговор
    Какъв дипломатически натиск бре ти вече нямаш държава бре а карофена нива наше Кире ще е убит с камене ако стане това.
  • 81 Село

    0 2 Отговор

    До коментар #79 от "Пеци":

    Не си пиши сам плюсче та пецкоо
  • 82 Голям праз

    3 4 Отговор

    До коментар #73 от "Е как па нема да пробият?":

    Човече, не прекалявай. Ето ти някои факти. Първо, времето през което се провежда операция " Уран" за какви мотори с кош пишеш. Второ, какви американски пилоти те гонят. Трето, да получават танкове Шърман, но те в общи линии не стават за нищо и не изиграват толкова голяма роля, каквато им приписват някои историци по-късно, просто руснаците имат доста по-качествени танкове до края на войната от американските, които и са по-добре пригодени за техните условия. За камионите си прав, прословутата "Катюша" е качвана основно на тях. За самолетите също, Р-39 е любим на съветските пилоти.
  • 83 Х6 леле мале

    4 0 Отговор
    Кога ще ги стигнем... а познайте кого:)
  • 84 Азз

    5 2 Отговор
    Като го гледам Дагоева какъв е мекичък най ще се зарадва на цели,ненарязани краставици....
    Нагъл като зеления клоун,който го е пратил да обикаля,като циганка вретенарка по държавите...
  • 85 Точно

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "йхнкхйких":

    Дядото на Зеленски Сергей се е бил срещу нацистите. Отишъл е на фронта на 17 години и е герой с два ордена, а внука му въоръжава неонацистите в сегашно време. Срамно е да се криеш по бункери и да просиш оръжия и самолети от цяла Европа, а народа ти да гладува и да служи опитни мишки в американските биолаборатории и за щит на същите тия Азовци, а и ти да се биеш в гърдите и да се обявяваш за герой. Да отива на фронта да го видим какъв герой е.
    Що се отнася до Румъния "всяка жаба да си знае гьола" и всяка държава - интереса. Не ме интересуват румънците въобще. По- доброто при тях единствено е съдебната система. Да дават и да подаряват каквото си искат.
  • 86 Jacques Yves Moineau

    1 5 Отговор

    До коментар #55 от "Някоя си":

    Нещо не ме разбра. Не става дума за украйнеца. Става дума че той се опитва да помогне на НЕГОВИЯ си народ. Само не знам кой ще се бори за България когато Путин окупира черноморието, Турция влезе в Родопите, а Сърбия откъсне трънско.
  • 87 Jacques Yves Moineau

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "Някоя си":

    Само да не чакаш на член 5, че с това фурнаджийско поведение Нато ще ни отсвирят по британски ( ако разбираш за какво става дума)
  • 88 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Йкшп":

    Какви Дарданели сънуваш братле, иди и нахрани животните!
  • 89 Ванга 2

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Йкшп":

    Зле ще свърщат румънците.
    Александър 2 им даде Северна Добруджа.
    Николай 2 им даде Южна Добруджа след като вероломно ни удариха в гръб във Втората Балканска война.
    Сталин им прости, даде им Трансилвания от унгарците, макар, че и двете се биха в Русия.
    Сега се въоръжават, заиграват се американците, бази ПРО срещу Русия.
    Днес писаха, че инфилтрират в Молдова въоружение и офицери.
    Участвуват активно на страната на Украйна, логистика, летища, въоръжение.
    Всичко е добре, но не бива да забравят къде се намират географски и утре могат да имат обща граница с Русия.
    Е, тогава не ги виждам. Втора прощка няма да има.
  • 90 323

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "Аристотел Български":

    Какви 800 млрд. долара ???
    Ми, . тя Украйна няма да съществува
  • 91 голям виц!

    2 3 Отговор
    Руснаците са в Молдова!
  • 92 до ном 55

    4 1 Отговор
    знаем всичко за мошенник зелен и другите мошенници от горката у края!- само че 9- ти век викинг РОСАТЕ е направил Киев на племената! България е била вече държава огромна до Волга и Габардино България в 6 ти век!!!!!!
  • 93 баба ти от Пловдив

    2 2 Отговор
    надяйвсе ном 2! Путин няма да спре! Всички мошенници ще платят в Европа за грозните нашествия от 1878 год, 1914 год, 1941 год ! и до сега, за неучили история!
  • 94 АЛИ БЕГОВ ......БУДА

    3 1 Отговор
    Бях на сватба. Така се “налюскахме“, че загубихме БОЙКО , Цяла нощ го търсихме. Сутринта се оказа, че и той е търсел заедно с нас..
  • 95 Много шум за нищо

    3 1 Отговор
    За какво обикаля като гламав, след като Украйна съвсем скоро няма да е същата! Каузата му е per duta!
  • 96 Ал Бунди

    2 2 Отговор
    Малииийй..яко балалайки в тая тема бе. Остава и Павлик Морозов да излезе от някъде...
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Митьо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Боруна Лом":

    И като вземе да говори, какво ще каже? Закрихме Българските училища. Бутнахме Българските паметници. Убивахме и палехме Българи. Забранихме Българският език. Дискриминирахме Българите. И все такива неща, галещи ухото. Това ли ще каже?
  • 99 Петко

    1 0 Отговор
    Ток не търси подкрепа , а я изисква все едно сме му длъжни!
Новини по държави: