Last news in Fakti

2 Май, 2022 04:14 2 551 63

2 май 1945 г. Берлин пада

  • германия-
  • капитулация-
  • третия райх

Цената на операцията е страшно висока за войниците от двете страни

2 май 1945 г. Берлин пада - 1
Снимка: Архив

На 2 май 1945 г. командващият отбраната и последният комендант на Берлин генерал Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия.

Трябва да се отбележи, че генерал Вайдлинг ръководи старателно обмислена и добре подготвена отбрана: 1,2 млн. офицери и войници, 3000 оръдия и 250 танка. Изградени са 400 железобетонни дълговременни съоръжения, включително 6-етажни бункери. Вайдлинг организира отбраната на града, като се води бой за всяка сграда. Съпротивата на берлинския гарнизон обаче се оказва обречена, след като на 28 април окончателно се проваля опитът на генерал Венк да ги подкрепи със силите на 12-а армия. Последните илюзии на генерал Вайдлинг да се случи чудо рухват след самоубийството на Хитлер.

В първите часове след полунощ на 2 май радиостанциите на 1-и Белоруски фронт получават съобщение на руски език: „Молим прекратяване на огъня. Изпращаме парламентьори на Потсдамския мост.”

Пристигналият немски офицер от името на генерал Вайдлинг съобщава за готовността на берлинския гарнизон да прекрати съпротивата. Поредицата от капитулации В 6 часа сутринта генералът от артилерията Вайдлинг, съпроводен от трима немски генерали, преминава линията на фронта и се предава в плен.

След час, вече в щаба на 8-а гвардейска армия, той пише заповед за капитулация: „Фюрерът свърши със себе си, оставяйки на произвола на съдбата всички, които му се заклеха във вярност. Според заповедта на Фюрера вие, немски войници, сте длъжни да бъдете готови да продължите боевете около Берлин, независимо че вашите боеприпаси привършват и в създалата се обстановка по-нататъшната съпротива е безсмислена. Аз заповядвам незабавно да прекратите всяка съпротива. Всеки час сражения удължава ужасните страдания на гражданското население на Берлин и нашите ранени. По взаимна договореност с висшето командване на съветските войски аз ви призовавам веднага да прекратите бойните действия. Вайдлинг, бивш командващ берлинския отбранителен район.”

Заповедта е размножена и с помощта на високоговорители и по радиото е доведена до частите, отбраняващи центъра на Берлин. Съпротивата в града постепенно е прекратена. До края на деня войските на 8-а гвардейска армия очистват от противника централната част на града.

В 2:41 часа на 7 май 1945 г. в град Реймс, главната квартира на главнокомандващия генерал Айзенхауер, е подписан предварителен протокол за капитулация на Германия. На 8 май представители на главното командване на Вермахта в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

Цената на операцията е страшно висока както за военнослужещите от двете страни, така и за населението на Берлин. В Берлинската операция загиват над 80 000 съветски войници и офицери, 2 800 полски. От своя страна германските загуби в убити надхвърлят 400 000 души.

Кой е генерал Вайдлинг?

Вайдлинг е роден в лекарско семейство на 2 ноември 1891 г. в Халберщадт в Саксония. Участник в Първата световна война като аеронавт-наблюдател. През 1915 г. преминава на служба при дирижаблите, става командир на „Цепелин”. През 1919 г. поради ликвидиране на Въздушните сили преминава в артилерията и прави там кариера. Във войната против Полша вече е полковник и командва артилерийски полк. След това командва пехотна дивизия, армейски и танков корпуси.

От октомври 1943 г. до началото на април 1945 г. Вайдлинг командва 41-и танков корпус до пълния му разгром. От 10 април е командир на 56-и танков корпус.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа въл. кът а.м.б.р.и.а.ж.а.

    33 18 Отговор
    Скоро и Киев по същия начин

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Ххх

    6 22 Отговор
    Ще търсят хората спасение, но долара е по-силен дори и от хляба!

    Коментиран от #4

  • 3 Лицемерието има адрес

    28 1 Отговор
    Ден по-рано Турция обяви война на Германия, за да седне на масата на победителите за съответното плячкосване, което й харесва.
  • 4 Българче

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Готов съм да те храня с долари на корем , ама само с долари .
  • 5 За Киев

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа въл. кът а.м.б.р.и.а.ж.а.":

    птичката полетя. Сега нито Одеса.
  • 6 ХА ХА ХА

    36 6 Отговор
    Руснаците са постъпили нечовешки ! Защо не са осигурили зелен коридор на всички есесовци и Хитлер ?
  • 7 Чичо Сам

    12 27 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа въл. кът а.м.б.р.и.а.ж.а.":

    А след това и Москва ще падне... На диктаторите никога не им се разминава... ;)))

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шваба

    30 8 Отговор
    Берлин никога повече няма да бъде завзет от Съветската армия , само от Руската .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе ,

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо Сам":

    Ти не си ли разбрал още , че Москва вече е паднала и Русия е станала част от Украйна , която междувременно е станала индийски щат .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе

    29 7 Отговор

    До коментар #12 от "Разликата с днес е:":

    Ти сигурен ли си , че всички са против Русия ? Защото милиардните държави - Китай и Индия , заедно с още около 50 държави са на друго мнение .

    Коментиран от #24, #44

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Побой се от Бога

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Разликата с днес е:":

    Утре ще е късно.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кафяво

    24 2 Отговор
    Пак прослава на нацистки генерали. Не случайно първият глава на нато е нацисткия генерал он "Барбароса". Вижте "елита" на Ес и нато, все потомци на нацисти.

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Зззз

    13 6 Отговор

    До коментар #19 от "Кафяво":

    Ама ти не разбра ли, че върви пренаписване на историята. До 5 ,10 години няма да се чува за червената армия ,нито че червеноармеец е забил червеното знаме над Райхстага .

    Коментиран от #32

  • 24 Китай засега не е взел официална позиция

    4 13 Отговор

    До коментар #15 от "Абе":

    Но без. американският и европейският английският и австралийският пазари, цялата и икономика, промишленост и технологии стават излишни.
    Плюс, че: имат да си връщат за двайсетте хиляди избити на оня остров, и тов, че на драго сърце биха отхапали Сибир ако им се удаде възможност, за безплатни ресурси, като същевременно ще заровят временно томаховките с Америка. Индийците много бързо ще вземат страна, виждайки, че военната техника, която купуват от Русия вече чувствително намаля. Нещата са малко по-сложни от "Аз съм за ЦСКА, ти за Левски"
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахаха

    21 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сега ще си го върнат":

    Великата Отечествена война и ВСВ спечелена от съветския народ, в огромна степен, благодарение на силата на духа му и голяма му саможертва.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хахаха

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Вече се очертава все поясно и поясно пряката връзка: русофоб = нацист.
  • 29 Хахаха

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Аз говоря и пиша перфектно, приятел.":

    Стига простотии.

    Коментиран от #31

  • 30 Е, колко да е съвременно....

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пълна дупка":

    На 46 съм. Но образованието си го "ъпдейтвам" постоянно. При някои индивиди от нашият вид, жаждата за знания е голяма. Но ти няма как да знаеш това. Средата ти е друга.
  • 31 Чудесни аргументи.

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хахаха":

    Признавам, обори ме. Моля да бъда извинен за невежеството си и времето което Ви загубих.

    Коментиран от #36

  • 32 Хахаха

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "Зззз":

    Да. За Хитлер ще се говори така: ,, руснаците са довели до самоубийство великия австрийски худажник".
    Историята се пренаписва отдавна. Страшното е, че европа се връща към своята нацистска същност. Нацизъмът и фашизъмът са рожби на европейската култура. Внуците и правнуците на нацистите и фашистите в някои европейски страни са на власт в момента.
  • 33 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор
    02.05.2014.г. - Петдесет загинали и стотици ранени - това е тъжната равносметка от трагичните събития в Одеса ‼️
  • 34 А какво чакат

    2 16 Отговор
    Орките на путлер сега че не се предават,вече 25 000 наториха украинската земя.

    Коментиран от #43

  • 35 Я па ти

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Разликата с днес е:":

    Алоооо-за твое сведение всички западни държави имат девизии във немската армия-дори френската девизия Шарл Шам е последната която брани Берлин....Четете бе хора-не се излагайте с незнанията си по форумите...

    Коментиран от #42

  • 36 Хахаха

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "Чудесни аргументи.":

    В вашия пост няма аргументи, които можеш да обориш. Едни кухи констатации. Един аргумент: моята жена е рускиня и аз 2 пъти ходя там. Само ви ли? Русофобите и предателите на Родината си ги има и в Русия. Именно сега те си излязоха от черупките си и са избягали, знаят си защо. Макар че се знаеха и отпреди. В процентно съотношение са много малко.
    А за страха от режима....изборите показват, какво иска руския народ. И тук мнението ви не е определящо. В момента сплотенността на руснаците е като по времето на Великата Отечественна. Да се помолим, да не бъде обявена война.

    Коментиран от #41, #52

  • 37 Нямам Срам

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Разликата с днес е:":

    Научи историята злодеите са два ... Докото единия не се направи на по умен и мислеше че ще завземе и СССР... До тази грешка Европа е била окупирана от две страни ... Сащ Великобритания са се насирали от страх преди Германия и СССР да влезнат в война

    Коментиран от #39

  • 38 Съжалявам

    13 3 Отговор

    До коментар #27 от "Аз говоря и пиша перфектно, приятел.":

    Но това което си написал е точно обратното на истината ! Настроенията в Русия са около 90% подкрепа за Путин .

    Коментиран от #40

  • 39 Нямам Срам

    15 1 Отговор

    До коментар #37 от "Нямам Срам":

    И в крайна сметка Америка е спечелила на гърба на СССР без нищо да прави а англичаните са почнали да вадят нож на умряло визирам бомбардировките над София
  • 40 Сигурно и ти си там редовно и за това

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "Съжалявам":

    си уверен. Пред микрофона ако им вземат интервю им треперят колената от страх да не кажат нещо което не трябва. Само пенсионерите, и то много старите, които нямат близки и гледат националната телевизия са "ЗА" И то не на 90, а на 100 процента. Всички останали стискат зъби от ненавист и безсилие.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 пояснение

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "Я па ти":

    Около 14 държави с армии са участвали на страната на Германия при инвазията над СССР. Най-многобройни са били италианци, румънци , словаци , белгийци , по-малко французи . Практика известна още от времето на Ал. Македонски , от всяка завоювана държава да се привлича мъжко население , и предалите се живи войници да воюва за своя победител , като му се обещават от бъдещата плячка , постове, облаги . Дори на окупираната територия СССР се създава РОА , предимно от католическите райони .
  • 43 Зззз

    7 3 Отговор

    До коментар #34 от "А какво чакат":

    В грешка е укропропагандандата . Направо са 250 хиляди ,а Шойгу И Путин сами предвождат остатъците от армия,а славния Зелен на бял кон вее синьо жълтото знаме,е само дето на Азовстал се вее знамето на руската федерация .ХАХАХА
  • 44 А странно

    2 8 Отговор

    До коментар #15 от "Абе":

    И как го разбра това? От призивите на Копейкин ли? Индийците имат интерес ако е възможно Запада да спре да купува каквото и да било от Русия, за да купува всякакви суровини на ниски цени, а Китайския генерален щаб разработва стратегията си за присъединяване на Монголия и Сибир към Поднебесната империя. Останалите 48 държави са вероятно 4,8 държави, начело със Северна Корея и Сирия?
  • 45 Хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "Браво. Виждам, че добре си научил/а":

    Няма нужда от руски алфаБет. Използвайте българскита клавиатура. Малко самокритичност няма да ви е излишна, когато използвате думата ,, сигурен съм".
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ха ха

    1 6 Отговор
    Нема се хабим с думи, които "може и да потрябват". По-добре да учим такива, дето се сбъдват! Примерно, "рус ски.й воен н,й ко раб,ль, иди на х,. .y.. й"... някак по-практично и убедително от приветстване на ботушки.. ;)
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ха ха

    0 2 Отговор
    И за мъ де .. ра, ..тора същото пожелание, само с по-голям... ботуш, де... да не вземе да се зарадва...
  • 52 Войната е обявена от Русия на целият

    1 10 Отговор

    До коментар #36 от "Хахаха":

    цивилизован свят, скъпа. Късно е либе за китка. Сега нещата само могат да ескалират с всеки изминал ден, на което сме и свидетели. Но на планетата ни това е циклично. Просто ще сме поредната самоунищожила се цивилизация. След сто-двеста милиона години планетата ще оздравее и ще се появи нова цивилизация, която я очаква същата участ, когато се Роди някой Хитлер, Путин или Ким. Изповядай се и се приготви за страшният съд. Кутията на пандора бе отворена от другарят Путин.

    Коментиран от #55, #58

  • 53 1 милион немкини

    1 11 Отговор
    биват зверски изнасилени!

    Коментиран от #59

  • 54 Гледай парада

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Поживем, увидим, другарю.....":

    На 9 май, виж лицата на потомците на "Безсмъртния полк" и ще останеш изненадан... Патриотизмът не се купува с долари!
  • 55 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #52 от "Войната е обявена от Русия на целият":

    Делиш народите на цивилизовани и нецивилизовани? На какво основание? Това е истински нацизъм.
  • 56 дико

    12 1 Отговор
    ЗАЩО ден на ЕВРОПА а не ден на ПОБЕДАТА . Това не е ли подигравка с десетките МИЛИОНИ загинали за тази ПОБЕДА над фашизма . И тогава САЩ изчакваха от разстояние какво ще се случи с Русия , и като видяха че тръгват на запад , веднага се включиха . ЛИЦЕМЕРИЕ .
  • 57 Сърп и чук

    8 0 Отговор
    И накрая съветските самолети спуснаха едно голямо червено знаме, което покри Райхстага.
  • 58 РЕАЛИСТ

    14 1 Отговор

    До коментар #52 от "Войната е обявена от Русия на целият":

    Ще има нова цивилизация на планетата, но дано никога няма такова алчно и нагло англосаксонско племе, като САЩ и Великобритания , които без разум доведоха света до унищожение. Грозни, тъпи, мързеливи и надменни, подчиниха света, но не успяха с една страна -Русия и сега ще си платят за наглостта.
  • 59 Потомък

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "1 милион немкини":

    На участник във войната срещу хитлерофашизма. Изобщо не са били изнасилени. Сами са се предлагали срещу храна, обувки и т.н. Някои бойци са се възползвали.
  • 60 бай Пешо

    1 1 Отговор
    Абе , ние само си бистрим политиката ... А политиците гонят цели и слава и не се учат от историята, макар и да е по-различен света. Победителят в последната война е подпалвачът днес, Русия, която след победата си не спря да се въоръжава, все за да се защитава и все да напомня на населението си за нея. Без прекъсване нито ден. Западът се погрижи да устрои живота на хората си за да забравят войната. И затова сега има проблемът да не вярва какво се е започнало. Война. Пак ще има победител. И по- малко човечество. И нови болести за останалите живи. И повече аномалии в новородените. Светът крачи..... А някой гледа, отвисоко, той не е сред нас, но знае какво ще се случи, програмирал е тази игра на Земята. Дошло е времето. Надали "човекоподобните" ще успеят да объркат нещо. Е, ако бяха се развили като интелект, би могло да има изненада, ама не бе...
  • 61 Тъй де!

    2 1 Отговор
    Операция ще да е било,ква война!?
  • 62 100 секунди

    2 0 Отговор
    Ако е необходимо пак ще падне.
  • 63 Скоро и Zеления

    1 0 Отговор
    ще капитулира!
Новини по държави: