Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2022 14:10 2 926 76

Малко вероятно е украинските войници лесно да излязат от "Азовстал"

  • украйна-
  • война-
  • азовстал-
  • мариупол

След евакуирането на част от цивилните от обсадения "Азовстал" в Мариупол вниманието се насочва към съдбата на стотиците украински войници, които все още са там в подземни тунели и бункери.

Малко вероятно е украинските войници лесно да излязат от "Азовстал" - 1
Снимка: Shutterstock

След евакуирането на част от цивилните от обсадения от руските сили стоманодобивен завод в пристанищния град Мариупол вниманието се насочва към съдбата на стотиците украински войници, които все още са там след седмици в подземни тунели и бункери.

В техните редици има както боеспособни, така и ранени, а изборът им изглежда е или да се бият до смърт, или да се предадат с надеждата да бъдат пощадени съгласно условията на международното хуманитарно право. Експерти обаче твърдят, че е малко вероятно войниците да получат лесен изход и че може да се окаже трудно да се измъкнат като свободни хора или дори да останат живи.

"Те имат право да се бият до смърт, но ако се предадат на Русия, може да бъдат задържани. От тях зависи какъв избор ще направят", каза Марко Сасоли, професор по международно право в Женевския университет.

Лори Бланк, професор в юридическия факултет "Емори" в Атланта, която специализира в областта на международното хуманитарно право и правото при въоръжените конфликти, заяви, че ранените бойци са смятани "извън боя" и може да бъдат задържани като военнопленници.

"Русия може да позволи на ранените украински войници да се върнат в райони (под украински контрол), но не е длъжна да го прави", каза тя.

Обширният и разположен край морето завод "Азовстал" е ключова военна цел за руските сили, тъй като е последното място на съпротива в крайбрежната югоизточна част на Украйна след изтощителната, унищожителна обсада на Мариупол.

Съпругите на поне двама украински войници, намиращи се в "Азовстал", са в Рим и молят международната общност за евакуация на войниците там, като твърдят, че те заслужават същите права като цивилните.

Катерина Прокопенко, чийто съпруг, Денис Прокопенко, командва силите на батальона "Азов" в завода, заяви пред Асошиейтед прес, че не е получавала информация от него повече от 36 часа, преди най-накрая да се чуе с него вчера. Той ѝ казал, че руски войници са влезли в "Азовстал" и че "нашите войници се бият, лудница е и е трудно да се опише".

Украинските власти също така поискаха от Русия да осигури на войниците безопасно излизане от района на "Азовстал", без да изоставят там оръжията си.

Експерти обаче твърдят, че би било почти безпрецедентно те просто да бъдат пуснати на свобода, не на последно място защото биха могли отново да се включат в сраженията и евентуално да причинят руски жертви.

"Малко вероятно е Русия да позволи на украинските войници да напуснат завода с оръжията си и нищо в закона не изисква това", каза Бланк.

Вместо това руските военни призоваха украинските войници в "Азовстал" да сложат оръжие и да излязат с бели знамена. Русия казва, че тези, които се предадат, няма да бъдат убити, в съответствие с международното право.

Командирите на украинската съпротива в завода обаче многократно са отхвърляли такива призиви. На един от видеозаписите от завода Святослав Паламар, заместник-командир на батальона "Азов", казва, че хората му са изтощени. "Трябва да удържим линията", зарича се обаче той.

В случай че намиращите се в "Азовстал" бойци бъдат пленени, не е ясно дали Русия ще спази ангажиментите си в съответствие с международното право по отношение на военнопленниците, като се имат предвид предполагаемите ѝ предишни нарушения на правилата за водене на война и липсата на доказателства за това как се е отнасяла с украинските войници, които вече е задържала.

Твърди се, че международните норми са нарушавани и от двете страни по време на продължаващата два месеца и половина война, както се вижда от доказателствата за убийства на цивилни в стил екзекуция, които се появиха след руското изтегляне край Киев, и гаврата край Харков с тела, които може да са на руски войници.

Закрилата на военнопленниците е въведена поколения назад, включително чрез Кодекса на Либер от 1863 г., който е изготвен по време на Гражданската война в САЩ. Самата Москва извлича значителна полза от тези правила по време на Втората световна война, когато нацистките сили понякога ги прилагат по отношение на задържани руснаци.

Съгласно Женевските конвенции военнопленниците "трябва по всяко време да бъдат хуманно третирани" и не може да бъдат "подлагани на физическо осакатяване или на медицински или научни експерименти", които не са оправдани по здравословни причини. Същевременно членовете на въоръжените сили, които са ранени или болни, "трябва да бъдат уважавани и защитавани при всички обстоятелства".

За разлика от цивилните, военнопленниците може да бъдат принудително изпратени в други държави, за да не се завърнат от бойното поле.

В тълкувателен документ за Женевските конвенции от 2016 г. се казва, че медицинското обслужване на военнопленниците е от основно значение и че "личността на войника, който е ранен или болен и следователно е "извън бойното поле", е неприкосновена".

Съществуват обаче различия в тълкуването на въпроса дали ранените бойци може да бъдат обект на нападение по време на война, каза Сасоли, който е бил част от тричленен екип, пътувал до Украйна през март по поръчка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) играе ключова и почти изключителна роля в конфликтите по света, като посредничи между воюващите страни по въпроси като организирането на размяна на пленници и следенето на условията, при които живеят задържаните. Наред с други неща, МКЧК събира имената на военнопленниците и докладва на техните правителства и семейства.

Въпреки това МКЧК не е съобщил дали негови представители са се срещали с военнопленници, намиращи се под руски арест, от началото на войната на 24 февруари - мълчание, което според Сасоли може да е "лош знак".

Запитан от АП дали МКЧК е посетил някой от военнопленниците, говорителят на организацията Джейсън Стразиузо отговори кратко: "Въпросът за военнопленниците е изключително важен и ние сме в тясно сътрудничество със страните в конфликта по тази тема". Той отказа да коментира повече.

Във вторник Паскал Хунт, ръководителят на МКЧК в Украйна, заяви пред репортери, че руско-украинското споразумение, довело до неотдавнашната евакуация от "Азовстал", обхваща само цивилните. Той добави, че не е сигурен дали някой друг може да излезе от завода.

"МКЧК има малко лостове за влияние, когато става въпрос за постигане на споразумение за прекратяване на огъня, и от страните в конфликта зависи да се договорят за извеждане на тези хора", каза Хунт. "Ние ще продължим да настояваме, макар надеждата да клони към нулата, просто ще продължим да настояваме - и сме готови да отидем там."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прекрасни момчета, няма в световната

    12 131 Отговор
    история такава устойчивост и жертвоготовност. Спартанците на Леонид, руските защитници на Брестката крепост и др. бледнеят пред тях ! Слава, вечна слава за тях и за Украйна. Смерть рашистких окупантов и мародеров !

    Коментиран от #11, #14, #21, #37, #47, #52, #53

  • 2 Грульо

    98 5 Отговор
    Ще излязат като огладнели цивилни, но голи, защото нямат достатъчно цивилни дрехи в подземията.

    Коментиран от #45

  • 3 Факт

    9 99 Отговор
    Полка Азов няма да се предаде.Вече са унищожили над 10000 руски войници.За тях или победа или смърт.

    Коментиран от #19, #58

  • 4 Кадиров

    14 52 Отговор
    Подчти невъзможно е но ще пратят при девиците много много Tik-Tok мюсюлмани
  • 5 ПУТИН

    96 4 Отговор
    НЯМА ДА ИМА ПРОШКА ЗА НИКОЙ
  • 6 Теле

    93 3 Отговор
    Много дълга статия, докато я прочета може да са се предали.
  • 7 АлМухаНаАлМед

    38 2 Отговор
    АлМухамет, Иди им помогни!
  • 8 Komapak

    7 92 Отговор
    Един завод, два месеца и кусур... Жалка картинка сте червени гниди.

    Коментиран от #22, #23

  • 9 Ха-ха-ха

    7 90 Отговор
    Няма такъв срам, 3 месеца жалката армия на Путьо държи обсаден град и 60 хиляди геюве не МОГАТ да превземат един ЗАВОД?!?
    Македонската щеше да влезе за 3 деня

    Коментиран от #43, #46

  • 10 Истина

    4 73 Отговор
    Путин хвърля мобилизирани от ДНР на талази.Жуковските методи не са забравени в Русия.Жените ще народят други.
  • 11 georgi

    73 3 Отговор

    До коментар #1 от "Прекрасни момчета, няма в световната":

    тези терористи който разменят нормални граждани за храна слава че си безумнокух бягай да се прегледаш че не си нясно със себе си
  • 12 От началото на войната

    47 22 Отговор
    Русия е загубила18320086 военнослужещи
    Даже може да са и двама трима повече
    Украинските загуби се изчисляват на убити четирима свещеника 17 медицински сестри двама учители и 37 пеленачета
  • 13 user

    106 3 Отговор
    Никаква милост към садистите от азов, които избиха десетки хиляди цивилни - основно жени и деца, само защото говорели на руски ! Гаврите на тези укрофашисти няма да бъдат нито забравени, нито простени ! Знаят се имената на всички, които са участвали в тях и ще бъдат наказани до един ! Русия няма да прости гавра с руските деца ! Въобще не ми е жал нито за садистите, които се крият в тунелите от справедливостта, нито за техните жени и семейства, които думичка не отрониха, докато мъжете им татуирани до ушите със свастики се гавриха с безпомощното руско население на ЛНР и ДНР ! Няма милост за садисти !

    Коментиран от #29

  • 14 Теле

    56 2 Отговор

    До коментар #1 от "Прекрасни момчета, няма в световната":

    Колко години издържа бресткатс крепост, знаеш ли. А фашистите най много 2-3 месеца
  • 15 от друг ъгъл

    83 4 Отговор
    А заслужават ли милост тези нац формирования, които използват цивилни за жив щит и за пазарлъци? Терористите разменят заложници за храна!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вероятност

    66 3 Отговор
    Терористите със сигурност ще излязат от дупкте. С краката напред.
  • 18 хи хи

    65 1 Отговор
    Ще възстановяват Мариупол под надзора на руснаците.😄
  • 19 Теле

    38 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Явно смърт
  • 20 михаил 23

    59 1 Отговор
    жалkи са съществата като теб и твоето мислене,че същите уникални украински бойци разменят хора за храна мъка какво падение .не са ли гледали Рамбо как яде плъхове или някоя друга боза по HBO
  • 21 124

    63 4 Отговор

    До коментар #1 от "Прекрасни момчета, няма в световната":

    Тези укрофасшисти са на психотропни в-ва.
    Няма нищо човешко в тях!Ще отговарят за престъпленията си. Или смърт...

    Демилитаризация и денацификация...

    Z
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Урюрвкос

    57 2 Отговор
    руската страна не дели войниците от цивилните, всеки който излезе без оръжие е с гарантирани права на живот и хуманно отношение. В Русия няма смъртни присъди но в ДНР и ЛНР има и това е работа на съдиите.
  • 25 ИИИИБААААА...

    4 48 Отговор
    КАДИРОВЦИ, ВАГНЕРОВЦИ, ВДВ, МОРПЕХИ, КОСМИЧЕСКИ ВОЙСКИ,БОМБАРДИРОВАЧИ, ВМФ, АРТИЛЕРИЯ, САУ, ТАНКОВЕ И...НИЩО!!!
    ЯВНО ПАЗАЧИТЕ НА СМЯНА ПАК НЕ СА МА...КЕФ И... РАЗДАВАТ ШАМАРИТЕ НАРЕД😂
  • 26 Амиии

    50 2 Отговор
    Добре де, нали са бойци защитаващи Украйна?з!Уж бойци, а се скрили в подземията. Да излязат и да се бият с нашествениците, а не да се крият като плъхове из дупките.
  • 27 до последен залък

    55 1 Отговор
    Азовците са в трудна ситуация. Дълго време ще се съпротивляват. Първо ще изядят цивилните, после ранените си другари, накрая ще останат най-силните да да бранят тенекиите там и честта на зеленичкото.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ихтамнет

    4 43 Отговор

    До коментар #13 от "user":

    Само че малко трудно ще стане 50-дена втора армия в мире един цех за желязо не може да превземе тези лозунги си ги бълвай на язовир копринка септември месец
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сър Джефри

    43 1 Отговор
    Азов ите имат право на избор: " обиждане" по кадировски и на спа в Сибир,или давене или печене на висока температура.Избора си е техен.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иванушка  🇷🇺

    3 46 Отговор
    Бaccи...вече се заговори и за Излизане ???
    Нали уж бяха в миши капан, пиле не можело да прехвръкне, предавали се били, пък сега - Почти невъзможно, а утре Съвсем възможно. Eгacи руснаците, eгacи Операцията, eгacи ИЗЛАГАЦИЯТА.

    Абе верно ли чувам че Кремъл наема Статисти които да играят Укропленници на Парада. Дай да се записваме, сакън с нещо помогнем на oчyкана, изстрадала, бедна Русия 😆😆😆

    Коментиран от #36, #50

  • 35 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    6 27 Отговор
    КАТО СЕ ИМА ВПРЕДВИД КАК СА БИЛИ ФИЛТРИРАНИ ОБИКНОВЕНИТЕ ЦИВИЛНИ ЖЕНИ И ДЕЦА ОСВОБОДЕНИ ОТ ЗАВОДА.....РЕШЕНИЕТО НА БОЙЦИТЕ ОТ АЗОВ Е...ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ ДО КОЛКОТО МОГАТ СРЕЩУ РУ.ТЕ И (....)НАВЪН ГИ ЧАКА ПЪРВО УНИЖЕНИЕ И ПОСЛЕ УНИЩОЖЕНИЕ...ПОНЕ УКРАЙНА ДА ГИ ЗАПОМНИ КАТО БЕЗСМЪРТЕН ПОЛК👍БЛИЗКИТЕ ИМ ТРЯБВА ДА СА НАЯСНО.....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 "прекрасните момчета"

    49 1 Отговор

    До коментар #1 от "Прекрасни момчета, няма в световната":

    Са убийци на беззащитни хора,жени и деца.Никаква милост за тях!
  • 38 Механик

    48 0 Отговор
    Ще излязат те, ще излязат. То за всичко си има начини. Просто не е дошло времето.
    Едно време гледах как едни селяни извадиха една лисица от дупката и. Една седмица ходиха по полето и намериха всички изходи от тая бърлога. Запушиха всичките изходи без два от тях. През единият пуснаха дим от армейска димка, а на другия изход чакаха дама текезари с лопатите. Утерепаха я като бясно куче пред щастливите възгласи на зяпачите.
    Та и тука ще стане нещо такова, така че не бързахте с мненията. Бая хора ще ръкопляскат после.

    Коментиран от #42

  • 39 Какво излизане

    39 2 Отговор
    Взривявай де що има изходи от тунелите и да стоят там. Тъкмо ще си продължат експериментите в лабораториите.
  • 40 az #Контрапропаганда

    47 1 Отговор
    Пентагонът препоръча на Киев да приложи опита си от Мариупол в градовете Николаев, Одеса, Харков, Днепропетровск и Запорожие.

    Т.е. вземането на цивилни за заложници и използването им като жив щит на територията на промишлените предприятия в тези градове!
    По същество ВСУ масово започва да действа като терористична организация.
    Това говори, че дори във Вашингтон са осъзнали и приели факта, че югът на бивша Украйна с цялата й крайбрежна зона е загубен...
  • 41 ОССЕ

    36 0 Отговор
    нали знаете какво е 8 години казваха ,че всичко е наред, и следяха и предаваха рускоговорящи украйнци след което изчезнаха прапали без извести хиляди,така а сега да отидем за военнопленниците, самите азовци показаха как се избиват вързани и беззащитни руснаци, е а сега какво очакват , и при папата да отидат това е...между другото той показа мнението си за сащ и украйна, да не лаят пред вратата на Русия...
  • 42 Раню

    1 21 Отговор

    До коментар #38 от "Механик":

    Кога точно ще дойде това време нещо приблизителна дата ама не като кадиров всеки ден в 16:00 превзехме цеха за желязо

    Коментиран от #70

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кадия

    39 1 Отговор
    Как ще се предават и колко ще останат живи никой не знае , всеки от тези главорези ако малко може да диша да бъде предаде на съд за избиването на хиляди невинни РУСНАЦИ кой не го знае това ?Няма нищо случайно Азов войници -убийци

    Коментиран от #54

  • 45 Zоолог

    40 2 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Руските войници , знаят как да изкарват змии от дупките им . скоро и това ще стане
  • 46 наказан

    28 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха":

    могат ,но не искат...всеки ден да ги е страх...и да 40 държави срещу русия, наистина срам, а ако ги бетонират...рахат локум
  • 47 бабофила

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Прекрасни момчета, няма в световната":

    наистина няма такива мишки, криха се мейду цивилни, и ги тормозиха а сега са като мишки скрити и цвърчат
  • 48 кво се чудят

    23 2 Отговор
    Руснаците не знаят ли как се лови лисица или язовец ?
  • 49 mi6osp

    25 1 Отговор
    Ъхъ. Бойните наркотици правят храбреци, но когато свършат, свършва и храбростта.
  • 50 Ихтамнет

    3 19 Отговор

    До коментар #34 от "Иванушка  🇷🇺":

    Статисти от Крим отдавна са докарани в Херсон Мелитопол в Мариупол все още не ги извозват по обясними азовски причини схемата от Осетия Абхазия Донецк Луканск Крим за референдуми е една и съща

    Коментиран от #71

  • 51 Гост

    26 1 Отговор
    Най- вероятно е да излезнат с вдигнати ръце и бяло знаме или с краката напред.
  • 52 Смешко,

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "Прекрасни момчета, няма в световната":

    Да държиш цивилни за заложници е голямо геройство.Смелост се иска да плачеш по телефона :"Дай да ям.Иначе ще убивам жени и деца".Ще излезнат до един тези "херои".С краката напред или с вдигнати ръце ,но в дамски роклички
  • 53 Екс

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Прекрасни момчета, няма в световната":

    Дрогата дава крила,прав си,но не помага пред куршумите!
  • 54 Ихтамнет

    4 29 Отговор

    До коментар #44 от "Кадия":

    Къв съд бе тези хора са на тяхна територия все едно утре да напсуваш некой турчин от Момчилград и султана да ти прати спецчасти от турция за да те закарам в Истанбул да те съсяглт
  • 55 Ники

    25 1 Отговор
    г-да Азов-ци цивилни лесно се трепят, сега нека Ви видим колко сте храбри.
  • 56 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 23 Отговор
    на един лудинофил с глава по-малка от топлийка му написах преди малко,а сеги глеам,че сте тук прехвърлени.Азов стал е непревземаем.може да бъде превзет единственно ,ако свършат патроните и храната или защитниците се натровят или разболеят.Там руснаците ще оставят много кости.Това е под земята огромен град създаден да функционира при Атомна война от СССР!как се цащитава.Сега си представете,че това съоръжение е извадено над земята и вие атакувате ,а аз се отбранявам......Вие нямате право и никакъв ефект от никакви там ракетки и други.Оръжията са само танкове ,оръдия гаубици ,минохвъргачки и Снайперисти.....Аз се защитавам класически.Долу танковете над тях оръдия и тем подобни ,а отгоре Фотографите.....Как се подреждате вие ,и как стигате да горе,като почвате от долу и трябва денивелация 60метра да направите.Вероятноста ,не знам какви стрелци сте,но вероятноста а те уцели неподготвен човек отгоре надолу е около 5пъти по голяма от това да бъде уцелен от долу нагоре.това се отнася за всичко.Коато влязат танковете на лудите те попадат под удари на танкове,оръдия,гаубици......става една Плевенска епопея.Освен да пишете лудинофили и да обиждате се опитвайте да мислите!Човек и ,като е във ВС пак трябва да мисли!

    Коментиран от #75

  • 57 не може да бъде

    30 0 Отговор
    Вече има официално потвърждение от Песков че азовците искат да правят обмен 15 души цивилни срещу 1 тон храна и лекарства/искането сигурно е записано и предадено на червения кръст и предствателите на ООН/Сега се вижда какви "герои" са азовците -бандити и гадове !В исторически план така са действали само терористи и крайните ислямисти -даже най-крайните нацисти през 1945 г.не са си позволявали подобни гнусотии!
  • 58 mi6osp

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Ъхъ. В Мариупол бяха обградени 14 500 члена на Азов и морски пехотинци.
    В Азовстал в момента са около 1 500 азовци плюс около 1000 ранени и цивилни.
    Останалите са основно тези 10 000 жертви.

    Коментиран от #60

  • 59 руси=варвари

    4 20 Отговор
    Как може да не осигуряват храна на цивилните тези варвари. Това никой не го е правил. Ама няма нищо за чудене, тези същите варвари предизвикаха и голодомора преди години

    Коментиран от #64

  • 60 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 21 Отговор

    До коментар #58 от "mi6osp":

    Отдолу има и руски пленени войници.Това спестявате.Те искат да ги разменят за храна.Изгодно е за вас.може и отрова да сложите в храната.бива ви в това.Плутоний имате опит и с рицин.....Да се извиниш нещо,а????Колко чакам,за "Нещото" да се извиниш......Колко дози си удари.....Бая здрав си щом не те е гътнала ВакЦЦЦината!

    Коментиран от #62, #66

  • 61 Сдайте се бе азовци

    1 15 Отговор
    Сдайте се, че една победа да отчете Пуйло за 9.5 и да легне спокоен да го оперират от домашния рак, че без победа може да не стане от операционната маса 🤣🤣🤣
  • 62 mi6osp

    13 2 Отговор

    До коментар #60 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    С този си коментар само потвърждаваш, че не виждаш по дълбоко от дъното на поредната чаша.
    Руски войници, запазени от азовците като пленници в подземията на Азоевстал.
    Айде бе!

    Коментиран от #63

  • 63 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 14 Отговор

    До коментар #62 от "mi6osp":

    Точно така е,като не знаеш защо слагаш минуси???Първо се извини леке за глупостите,които 2години писа за "НЕШОТО"! нали те пазеха боцбоц.....май ваксината ти размекна мозъка дет ти липсва!сега пак си седнал да защитаваш руските мародери,което не прави чест на никой човек!
  • 64 Дивуй

    17 0 Отговор

    До коментар #59 от "руси=варвари":

    Така е пич , я германците как снабдяваха цивилните в Ленинград с всякакви деликатеси по време на блокадата през втората световна.От къде се появявате такива идиоти ?
  • 65 Слава на полк АЗОВ

    1 15 Отговор
    Окупаторите проникнали в завода Азовстал са пометени . Изтребили са ги до крак.



    Слава на АЗОВ !!! Така се защитава Родина !!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 хахаха

    14 1 Отговор
    интересна информация снесе генералният диектор на Азовстал през ББС. Попълването на запасите от вода и храна в подземията на комбината е започнало на 13 февруари...защо ли? Операцията на Русия започна на 24-ти...
  • 69 ха ах

    5 0 Отговор
    Нацик Алмухоеб още ли не се прибрал от екскурзията до Азовстал??
  • 70 хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Раню":

    помниш ли великите киборги в Донецкия аеропорт? :))) Вадиха ги после мумифицирани от развалините...:)))
  • 71 хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Ихтамнет":

    мани, мани...в Мосфилм даже построиха нов Херсон, Мелитопол и Бердянск...и там снимат статистите...:)))
  • 72 Освен

    11 0 Отговор
    да им пуснат малко газ, ала театър Норд и след това да влязат да ги извлекат като чували с картофи, друго не остава.
  • 73 Тахумба

    8 0 Отговор
    Ама защо да излизат? Те ще си останат там. Моля за извинение, че звучи цинично, но това очаква бандитите.
  • 74 Ооооох

    8 0 Отговор
    Как да се предадат, като знаят какви са ги вършили.. И като знаят че милост няма да има
  • 75 Coroner

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Друже, имаш нужда от квалифицирана медицинска помощ.
  • 76 Гост

    2 0 Отговор
    Аз недоумявам, това ли са невероятните им войници , крият се в подземията като мишки
Новини по държави: