Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Май, 2022 14:15 736 11

Американци от украински произход се опитват да помогнат на роднини да се доберат до САЩ

  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • бежанци-
  • ес-
  • европа-
  • джо байдън-
  • русия

Правителството на американския президент Джо Байдън очаква повечето украинци, чийто живот беше объркан от руското нахлуване, да останат в Европа

Американци от украински произход се опитват да помогнат на роднини да се доберат до САЩ  - 1
Снимка: Shutterstock

Два пъти дневно Юлия Дей, която живее в Лос Анджелис, се обажда на майка си и леля си, които са наели таванска стая във Варшава, за да провери как са. Двете сестри, съответно на 68 и 70 години, са преминали през украинско-полската граница с две котки и малко вещи, след като са избягали от Харков.

Във времето между телефонните разговори Дей разказва за опитите си да помогне на майка си и леля си да се преместят от Европа в САЩ, които продължават вече месеци. Четиридесет и две годишната инструкторка на хора със специални потребности е една от шестимата американци от украински произход, които разказаха пред Ройтерс как използват всякакви средства, за да преодолеят сложния и объркващ юридически процес, съпътстващ влизането в САЩ на любимите им хора, които бягат от войната.

Още новини от Украйна

Правителството на американския президент Джо Байдън очаква повечето украинци, чийто живот беше объркан от руското нахлуване, да останат в Европа. През март обаче то заяви, че би приело до 100 хиляди украинци, като за целта ще бъдат използвани съществуващи юридически механизми. На 25 април заработи уебсайт, наречен "Uniting for Ukraine", с чиято помощ украинци с американски финансови спонсори имат възможност да подадат молба за престой и работа в САЩ до две години по хуманитарна програма, която не включва възможност за придобиване на гражданство.

Потенциалните спонсори трябва да предоставят детайли за своята работа и авоари. Кандидатстващите трябва да преминат през проверки на самоличността и проверки, свързани със сигурността, преди да могат да пътуват до САЩ и да станат част от хуманитарната програма.

Американското министерство на вътрешната сигурност заяви вчера, че Службата на САЩ по гражданството и имиграцията е получила над 19 хиляди молби от хора в САЩ, които искат да помогнат на украинци да влязат на американска територия посредством "Uniting for Ukraine".

Министерството заяви, че първите нотификации в "Uniting for Ukraine", които дават възможност за пътуване до САЩ с цел включване в хуманитарната програма, са били публикувани миналата седмица и че близо 6000 украинци са се регистрирали за пътуване. Украинци започнаха да пристигат в САЩ чрез програмата в петък, съобщи ведомството.

Програмата дава надежда на Ирина Башински от Портланд, щата Орегон. От февруари Башински се опитва да измъкне от Украйна племенницата си Яна. Сега Башински събира документи, включително данъчни декларации и банкови документи.

"Трудно е. Но ще се опитам да се справя", казва Башински.

Яна поиска да използваме само първото ѝ име по съображения за сигурност.

"Трябва по някакъв начин да се махна оттук", казва във видеоразговор 23-годишната жена от апартамента си в Киев. "Страх ме е за живота ми, за бъдещето ми. Защото не знам къде ще падне бомба, по кое време, и какво ще се случи", споделя тя.

Базираната в Ню Йорк юристка Марина Шепелски получава стотици обаждания от хора с роднини в Украйна. През първия месец и половина от руското нахлуване в Украйна Шепелски, която също е украинска бежанка (семейството ѝ бяга от Съветския съюз през 1989 г.), съветва украинците да подават молби за туристически визи.

"Сега им казвам да не го правят", казва Шепелски, като пояснява, че програмата "Uniting for Ukraine" предлага възможност за "по-добър статут".

Американските власти са издали близо 3500 туристически и бизнес визи за украинци през март - сериозно увеличение в сравнение с 900-те издадени визи през февруари, става ясно от статистика на американския Държавен департамент. Говорител на Държавния департамент заяви пред Ройтерс, че туристическите визи следва да бъдат използвани за временен престой и не са подходящи за започването на имиграционен или бежански процес. Говорителят не обясни защо повече украинци са получили туристически визи през март, но заяви, че към всяка молба се подхожда индивидуално.

Чакане в Мексико

Леонард Могул търси брачна имиграционна виза за жената, с която е сключил нерелигиозен брак в рамките на 30-минутна церемония в Зуум в началото на март. Брачната ѝ халка е пръстен, който той ѝ е купил през новогодишна ваканция в Канкун. По-рано той се опитал да издейства туристическа виза и интервю за даване на виза било насрочено в края на септември.

"Не исках тя да е сама в Европа толкова дълго време", казва Могул, който иска да издейства брачна виза и не планира да използва "Uniting for Ukraine".

Артьом Плахотни, учител по танци, който живее в Скотсдейл, щата Аризона, от седмици се опитва да издейства извънредно интервю за виза за балдъзата си и двамата ѝ 4-годишни близнаци. Четири дни след като руски войници нахлуват в Украйна братовчед му и деветгодишната му племенница загиват, докато се опитват да напуснат Харков, става ясно от разказа на Плахотни. След като прави няколко неуспешни опита, той взима полет до Варшава и след това лети със свои роднини до Тихуана, където подава молба за включване в хуманитарната програма и получава разрешение за това миналия месец.

Американското министерство на вътрешната сигурност заяви, че на онези украинци, които към 25 април, когато заработи програмата "Uniting for Ukraine", са се намирали на югозападната граница без валидни визи или предварително разрешение за пътуване до САЩ, може да не получат сега разрешение за влизане на територията на САЩ посредством новата програма.

Източник от мексиканското правителство заяви пред Ройтерс миналата седмица, че в лагер извън Мексико сити има около 530 украинци, които си търсят спонсори в САЩ. Повечето от тях са били откарани от Тихуана в лагера край Мексико от летателни апарати на мексиканския флот. Мексиканският флот потвърди, че украинците, сред които около 200 непълнолетни, са в това убежище.

Илона Длужинска, защитник на украинската кауза в Мексико, заяви, че други украинци са се отправили от границата към Мексико сити по собствено желание и се намират в хотели, в които очакват началото на имиграционния процес.

Обратно в Лос Анджелис, Дей се запознава детайлно с "Uniting for Ukraine" и дистанционно прави резервации за майка си и леля си, а също така записва часове при ветеринар за котките им.

"Мама и леля говорят само на украински", казва тя. "Те никога не са напускали Украйна. Никога не са пътували със самолет", допълва тя.

Дей споделя, че обмисля пътуване до Полша.

"Честно казано, искам просто да мога да прегърна майка си и да плача заедно с нея. Сега не мога да го направя и те се чувстват напълно изгубени там", казва тя.

Източник: Дебра Блум , Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Козяк

    18 3 Отговор
    "Правителството на американския президент Джо Байдън очаква повечето украинци, чийто живот беше объркан от руското нахлуване, да останат в Европа." Толкова ги "обича" демократична Америка! Всъщност Америка Голям ТУР само организира големите Пролетни "екскурзии", но за сметка на потърпевшите туристи!
  • 2 Шопара

    18 2 Отговор
    Голяма реклама В Европа вече никой не ги иска тези наглеци .Нека байдън ги прибере а после да му мисли
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хихихихихихи

    14 3 Отговор
    нека се събере цялата световна измет в краварника и после вовата да им прати сарми
  • 5 От страни

    4 1 Отговор
    Мале колко нови органи.....Клиниките по трансплантология ще се захласнат от аванта.... Завалиите - отпишете ги.
  • 6 Джо Байдън

    3 0 Отговор
    очаква повечето украинци, чийто живот беше объркан благодарение на него и нато
  • 7 Иво Инджев

    0 0 Отговор
    Демокрация ли?Ценности ли?Тояга и то дебела.
  • 8 Серафим от Симферопол

    1 0 Отговор
    Сега ще дойдат съвсем нови русокоси попълнения, със сини очи
    за бардаците в големите американски градове.
    Много по-добра свежа европейска плът, и по-качествена от
    "мургавелките" внос от Централна и Южна Америка и тези с "дръпнатите"
    очи от Азия !
  • 9 Димитър

    0 0 Отговор
    Ако номерът ви е публичен, най-вероятно Лъчезар Христов ще се опита да Ви звънне и да Ви измами да станете титуляр на фирма. Най-вероятно ще Ви се обади от 0896806640
  • 10 Младен

    0 0 Отговор
    Избягвайте да комуникирате с него, има една единствена цел и тя да е се облагодетелства чрез лъжи и измами.
  • 11 Наско

    0 0 Отговор
    Лъчезар Христов обикновено започва работа във фирма и след като открадне ценната информация или продукти, изчезва безследно