Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Май, 2022 14:41 910 15

Украйна се опасява от руски атаки по химически обекти

  • война-
  • химически обекти-
  • украйна-
  • русия-
  • ракети

Не е изключен саботаж от страна на руските сили

Украйна се опасява от руски атаки по химически обекти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинската армия предупреждава за възможни руски удари по обекти на химическата индустрия. В съобщението си генералният щаб не дава повече подробности, но припомня, че от началото на войната Русия е атакувала няколко петролни склада и промишлени обекти, предаде БНР.

"Не е изключен саботаж от страна на руските сили, които да обвинят в последствие украинската страна", предупреждава генералният щаб на украинската армия. Въпреки съобщенията за успешна евакуация на всички цивилни от металургичния завод "Азовстал", се предполага, че там все още има жители на обсадения пристанищен град Мариупол.

За нова руска ракетна атака над Одеса съобщиха украинските власти. След обстрела се съобщава за един загинал и петима ранени. В търговски център е избухнал пожар, съобщава украинската агенция "Униан". По данни на Оперативния военен окръг "Юг" по Одеса са изстреляни общо седем ракети. Управителят на Донецка област Павло Кириленко заяви, че в металургичния завод "Азовстал" в Мариупол все още има над 100 цивилни граждани. По думите му евакуацията върви трудно заради силния натиск от страна на руските военни в района. В обсадения пристанищен град се намират и около 100 хиляди негови жители, допълни Кириленко.

В сутрешната сводка за хода на военните действия в Украйна генералният щаб в Киев съобщава за очаквано "демонстративно" придвижване на руски войски в Черниговска и Сумска област с цел укрепване на позициите. Украинският генерален щаб съобщава още, че близо до Харков руснаците се отбраняват в опит да спрат настъплението на украинските войски към границата. В района на Северодонецк се водят сражения, а руската армия подготвя настъпление към града. Край Херсон и Николаев не се водят активни бойни действия, но има обстрел. Руските въоръжени сили продължават да се сблъскват със сериозни предизвикателства, пише в ежедневния си анализ и базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната. Според него няма сигнали за нова голяма руска мобилизация, но членовете на частната военна компания "Вагнер" спешно са поискали допълнителни бойци за Донбас.

Пентагонът твърди, че разполага с доказателства за принудителното отвеждане на украински цивилни граждани в Русия. "Не мога да кажа, колко лагера има за тази цел в Русия или как изглеждат, но имаме доказателства, че съществуват", каза говорителят на американското министрество на отбраната Джон Кърби. Американският президент Джо Байдън е подписал приетия от Конгреса закон за подпомагане на Украйна с оръжия и боеприпаси, подобен на програмата "Заем-Наем", с която Съединените щати са помагали материално на съюзниците си, включително на Съветския съюз, в битката срещу Третия Райх. Това съобщи Белият дом.

Байдън коментира, че се притеснява, че руският президент Владимир Путин не вижда изход от войната в Украйна. "Той погрешно реши, че нахлуването в Украйна ще разедини НАТО и Европейския съюз", каза американският президент. Неговата говорителка Джен Саки също коментира вчерашната реч на руския президент Владимир Путин на Червения площад. "Путин представи една ревизионистка версия на историята. Това е дезинформация. Предположението, че войната на Путин е предизвикана от западна агресия, очевидно е абсурдно."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    29 1 Отговор
    А ние се опасяваме, че няма да се даде гласност на дейността и съдържанието на въпросните химически обекти.

    Коментиран от #14

  • 2 Ами

    26 1 Отговор
    Осрайна я е страх и в съня си. Да слагат памперсите !

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хахаха

    25 1 Отговор
    Направете жив щит от цивилни !
  • 5 Укрите са като осите

    21 1 Отговор
    Външно наподобяват пчелите,но не дават суровина.Имат само жило и безсмислена злоба.Медоносната пчела на Света е Россия.Но и тя има ЖИЛО..
  • 6 BOB

    12 2 Отговор
    колкото по голям саботаж толкова по добре за света
  • 7 бокоБРАВО КИРО

    23 1 Отговор
    АЛОО ПУТИН ПРИКЛЮЧВАЙ ГИ ЧЕ ЗАЛЕНСКИ ЩЕ ИЗБИЕ ВСИЧКИ УКРАИНЦИ
  • 8 Хи хи хи !

    19 1 Отговор
    ЩОМ ОЩЕ ОТ СЕГА РЕВЪТ УКРО - ФАШИСТИТЕ И ОБВИНЯВАТ РУСИЯ .......ЗНАЧИ , ЧЕ КРАВАРИТЕ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ !!!!!!
  • 9 Ехааа

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    ТО УКАЙНСКИТЕ ФАШИСТИ СПЪТ СЪС ПАМПЕРСИ .........НАЛИ ИМ РУШНАХА ЕКО - ТОАЛЕТНИТЕ И ЗЕЛНИКА ОРЕВА ЦЯЛ СВЯТ !!!!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДА НАЧУКАМЕ крадливата пасмина ГЕРБ

    17 1 Отговор
    Щом украинците говорят така, значи са готови
    да избомбят някой от собствените си заводи и да обвинят Русия...
  • 12 УКАЙНСКИТЕ ФАШИСТИ ЩЕ НАПРАВЯТ

    13 0 Отговор
    ДИВЕРИЯТА И ЩЕ ОБВИНЯТ РУСИЯ - КАКТО ОБИКНОВЕНО !
  • 13 нацисти

    7 0 Отговор
    Като се опасява, да вдига бялото знаме! Иначе, не химическа, ами никаква промишленост няма да остане...
  • 14 тайни

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Гласност няма да се даде, но вероятно ще се чуе за някой нов вирус-убиец....
  • 15 Анджело

    6 0 Отговор
    Даааа, да се чете саботаж от Украйна с хим оръжие. Че аджеба НАТО се смили и да влезе в Украйна и да стане пълен ядрен мармалад
Новини по държави: