Last news in Fakti

15 Май, 2022 06:46 1 365 17

Чавушоглу: Турция е отворена за преговори с Швеция и Финландия за влизане в НАТО

  • турцяя-
  • швеция-
  • финландия-
  • нато-
  • мевлют чавушоглу

До момента Анкара е единственият член на пакта, който изразява резерви относно бързо приемане на Стокхолм и Хелзинки

Чавушоглу: Турция е отворена за преговори с Швеция и Финландия за влизане в НАТО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е отворена за преговори с Швеция и Финландия относно присъединяването на двете северни страни в НАТО. Това заяви външният министър на югоизточната ни съседка, Мевлют Чавушоглу, при срещата на първите дипломати на страните от пакта в Берлин.

Чавушоглу обаче допълни, че "мнозинството от турците" не би искало приемане на Швеция и Финландия, защото те подкрепят "терористичната организация ПКК".

До момента Анкара е единственият член на пакта, който изразява резерви относно бързо приемане на Стокхолм и Хелзинки. По-рано през седмицата институции и в двете страни подкрепиха влизане в НАТО. И в двете страни общественото мнение е в полза на присъединяване след началото на войната в Украйна.

По-рано в Германия приключи среща на външните министри на страните от Г-7. Представителите на най-развитите индустриални държави обявиха, че няма да признаят промяна в териториалните граници на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоз пари иска пак

    18 4 Отговор
    Голям тарикат. Сега чака оферти в цифри от Путин, за да ги спре, и от натовците да ги пусне. Един вид наддаване. Голям гявол ще излезе. Ясно е кой ще спечели. Който има повече свободен кеш.
  • 2 Фффффф

    13 22 Отговор
    Турчето си повярва че е голям играч и сега ще диктува условията,само Путин го разбира ,нали са братя диктатори
  • 3 Грешка в

    12 9 Отговор
    Държавата, не Турция, а САЩ. САЩ е "съгласна" шведите и фините да воюват до последния си воиник, и да бъдат обект на ядрени удари. Красота, а ВПК-то на САЩ плюнчи пръстчета и брои пачките, от лендлиизи и 6 милиарда лева, само от България.
  • 4 ДОСТ

    25 7 Отговор
    ПЪТЯТ НА ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ ЗА НАТО МИНАВА ПРЕЗ АНКАРА. ИНАЧЕ НЯМА НАТО.
  • 5 ислямистки ценности

    9 27 Отговор
    изхвърлете грубите турци от нато и запада. те не заслужават доверие и облаги. доказаха го с варварското си поведение от десетилетия. не са съвместими с останалите.

    Коментиран от #7, #10, #14

  • 6 Реалност

    9 8 Отговор
    Ясно е, че от тази безпрецедентна криза, предизвикана от войната в Украйна, победители ще бъдат преди всичко американците и на второ място китайците. Губещите ще бъдат европейците и руснаците. И разбира се турците.
  • 7 Турска работа

    10 25 Отговор

    До коментар #5 от "ислямистки ценности":

    Световният терорист №1 обвинява скандинавските страни в тероризъм..
    Само турчин може да измисли такава нелепост !

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Шведи и финландци трябва да му целуват

    7 5 Отговор
    Ръцете и не само, че ги спасява от руските ракети. Нали не забравяте Путин какво каза? Ако те влезнат в НАТО ще има военно решение.
  • 9 Българските турци

    10 0 Отговор
    Официалното становище е ясно, точно и твърдо и не засяга само националните интереси на Турция а и световния мир чиито основи брутално се разтърсват през последните дни ! НАТО в никакъв случай не може да се използва в интерес на стратегиите на на определени доминиращи страни и в никакъв случай няма да се превърне в башибозушки пакт който манипулативно под форма на приемане в членство на военно неефектни страни ще разширява сверата на влияние на англосаксонските доктрини ! ! !Не трябва да се забравя...никой не е длъжен да лее кръвта на народа си заради изкуствено демилитаризирани членки на пакта...НАТО е сериозен военен алианс а не някое романтично благотворително дружество ! ! !
    И защо тия неща все Ердоган и Турция трябва да ги лансират пред световната общност ?!!...
  • 10 Българските турци

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "ислямистки ценности":

    В кодекса на алианса няма "изключване" отстраняване или изгонване от членство... това може да стане само с напускане със собственна инициатива...Турция е лоялен и предан член на НАТО ,поради което категорично е невъзможно без да се координира и информира с алианса да извършва не атаки но дори и най дребни технически маневри ...Според вас НАТО един джагатайски и разгулен башибозушки пакт ли е ? !!!...
  • 11 Румба

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Турска работа":

    Ти обвиняваш,че турците са терористи, надявам се имаш доказателства. А турците не обвиняват скандинавските страни в тероризъм,а че подкрепят терористичната организация ПКК. А тази организация е призната за терористична в ЕС, а България е в ЕС.
  • 12 Българските турци

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Турска работа":

    ПКК не се толерират само от Швеция и Финландия ...САЩ дори открито ги финансират и въоръжават срещу Турция и лицемерно твърдят че Турция е стратегически съюзник и доверен член на алианса...и това не променя отношението на Турция към задълженията на страната към алианса и инициативите срещу сепаратистите от ПКК и ПЙД в рамките на националната сигурност на Турция !
  • 13 Българските турци

    7 0 Отговор
    Правилното е че Турция винаги е заемала позиция като съюзник от НАТО...въпреки двойния стандарт,въпреки санкциите, въпреки доказаните вмешателства във вътрешната и политика, въпреки явната измяна и лицемерие...Турция и турският аскер винаги е бил на първа линия във всички мисии на НАТО...от Корея ...Косово и т.н. до Афганистан 2021... И сега е на ясна, точна и твърда позиция, но не защото прави тънки сметки за да избира "правилната" страна а защото е принципна и сериозна държава която има свои интереси , своя независима политика и силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия !
    Принципът и методът на западната колониална система в съвременното си олицетворение е безпрепятствено и почти без да среща никаква съпротива да овладява и колонизира нови територии само с приемане на нови членки в алианса и с методичното им демилитаризиране и създаване на илюзията за охрана и закрила !!!
    България и всички други от изтока и тия които тепърва се натискат за членство за съжаление съвсем скоро ще проумеят горчивата истина. Няма нито разпад ,нито крах на когото и каквото и да е...има ново преразпределение на света ...и бъдете сигурни ... имат шанс да оцелеят само икономически силните и политически независимите ! ! !
  • 14 Георги

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "ислямистки ценности":

    Кажи и ние да знаем за варварското поведение на турците от десетилетия....Аз виждам една страна, която всяка година се посещава от милиони хора от цял свят,и всяка година стават все повече посетители. Знаем и за стотици хиляди чужденци, които купуват недвижими имоти в Турция.Знаем за супер богати хора, които акостират с яхтите се по турското крайбрежие. Знаем за десетки световни марки, които имат заводи в Турция...... значи цял свят не знае,а само ти знаеш ,че Турция е варварска.. Само един въпрос,Ходил ли си в Турция някога ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 така, значи

    0 5 Отговор
    турците са разглезените деца на запада. винаги имат необосновани изисквания, винаги искат изключения, не уважават никого, завиждат на всички и т.н. дебели, грозни и с лоши обноски. имат нужда от шамари, за да станат добри деца
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: