Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2022 13:00 1 140 29

Борел: ЕС ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно

  • оон-
  • антониу гутериш-
  • жозеп борел-
  • ес-
  • европейският съюз-
  • украйна-
  • помощ-
  • зърно-
  • износ-
  • русия-
  • брюксел

Според Жозеп Борел има план за действие за отваряне на така наречените "зелени коридори" за Украйна

Борел: ЕС ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз ще помогне на Украйна да изнася зърно, което е блокирано в морските пристанища от руски военни, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия е върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на брифинг след заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри на ЕС в Брюксел.

Според него има план за действие за отваряне на така наречените "зелени коридори" за Украйна.

"Трябва да помогнем на Украйна да продължи да произвежда и изнася зърно. Складовите съоръжения на Украйна са пълни, но те не могат да изнасят това зърно. Те трябва да освободят капацитет за съхранение за следващата реколта. Ето защо ние работим, за да помогнем за извозването на зърното с влакове , чрез "коридорната солидарност", каза Борел.

Той отбеляза също, че се води битка на позициите около предизвиканата от войната хранителна криза и покачващите се цени на електроенергията, по време на която Русия се опитва да измести фокуса и да прехвърли отговорността си към жертвата на агресия - Украйна, както и към Запада , който приложи санкции в отговор на руската инвазия.

"Всъщност тази криза е следствие от войната, когато Русия бомбардира украински ниви, унищожава, пали и ограбва складове. Когато руски военни кораби блокират черноморските търговски пътища и украинските пристанища, когато Русия не разрешава износа на украинска пшеница, това, разбира се, се отразява негативно на живота на хората в Африка или в Азия и те искат отговори. Но те са ощетени не от нашите санкции, а от последствията от войната, която Русия отприщи срещу Украйна", подчерта върховният представител на ЕС.

Той добави, че външните министри на Г-7 са обсъдили заедно мерките за намаляване на негативното въздействие на действията на Русия върху световната икономика. В същото време доставката на продукти до трети страни остава голямо предизвикателство за света, а решението му изисква участието на членовете на Г-20.

Както вече стана ясно, Украйна не може да изнася селскостопанска продукция поради факта, че руски военни кораби в Черно море блокират преминаването на търговски кораби.

По-специално, Украйна успя да изнесе над един милион тона зърно през април, докато през март бяха изнесени само около 200 хиляди тона. Преди войната фермерите са изнасяли около пет милиона тона на месец.

Блокадата на украинските морски пристанища заплашва глобалната продоволствена сигурност. По-специално, това вече доведе до покачване на цените на храните по света. Експертите прогнозират и глад в някои региони на света.

Междувременно Европейската комисия стартира набор от дейности под надслова "Коридорите на солидарността", за да помогне на Украйна да изнася селскостопански продукти. Според еврокомисаря по транспорта Адина Велян, наборът от мерки е насочен към интегриране на инфраструктурата на Украйна и ЕС за износ на 20 милиона тона украинско зърно в чужбина през следващите три месеца.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предлага облекчаване на санкциите срещу Русия, ако тя отвори износа на зърно за Украйна. Той преговаря с Русия, Турция и други страни за отваряне на украинския износ на храни към световните пазари и предотвратяване на глобалния недостиг на храни. В замяна на деблокирането на зърното Гутериш предлага да върне руския и беларуския калий на световния пазар.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    33 0 Отговор
    Ех мечти!
  • 2 Глад и студ

    29 3 Отговор
    Правилно, ние се нуждаем от храна и топлина.
  • 3 ТаУмВзе

    42 0 Отговор
    Бюрека ще помага за Кражбата на окраинското зърно. Брао краварче! Сега кире улавото, ще ни обясни, че има сделка за Зърно от кравария.
  • 4 Надявам се

    47 1 Отговор
    че Путин няма да разреши ЕС да краде украинското зърно?
  • 5 Няма

    28 0 Отговор
    Да стане.
  • 6 Gastarbeiter

    36 0 Отговор
    Този взема пример от БайДън, леко неадекват, но пък компетентен.
  • 7 000

    45 1 Отговор
    Абе факти вие още ли не сте разбрали, че ЕС неможе да помогне на никой. Зърното ще замине за Русия и друга част ще остане в Украйна. Газ няма да имате. Путин го продаде на 139 други държави. Рублара е 30 стотинги. И бензин няма да имате. Защо ли Испания отряза Украйна за помощ и не преговаря с нея? Защото Испания не е българия и арестува всеки уйраинец с фкаг. Влезте малко в Латинска Америка и прочетете истински новини стига с фейковете.
  • 8 Путин

    33 1 Отговор
    Зърното ще се плаща в рубли
  • 9 СССРБарета

    37 2 Отговор
    Епа нема как да стане първо заради това че внасяте постоянно оръжия в Украйна железопътните мрежи са бомбардирани И унищожени второ заради това че внасяте оръжия в Украйна всички рафинерии петрони складове цистерни са унищожени за да лишат от гориво украинската армия Но по този начин лишават от гориво и украинското земеделие и транспорт трето заради това че внасяте оръжие в Украйна и подкрепяте фашистите въздушното пространство на Украйна затворено и четвърто заради това че подкрепяте фашистите в Украйна морския транспорт е блокиран тоест варианти нямате така че Продължавайте да си мечтаете и нали знаете гладна кокошка просо сънува
  • 10 Чук и Гек

    41 0 Отговор
    Ето този чуден екземпляр каза вчера, че ,,Върху България трябва да се засили натиска /да/, за стартиране процедурата по приемане Северна Македония и Албания в ЕС"! Сетне защо президента бил казал, че има натиск!? Няма ли кой да им каже в очите на тези европейци, че точно техните нечисти политики и действия в миналото спрямо изстрадала България са довели до сегашния проблем с българската Македония? Вместо да наведат главите и да се извинят, той щял да ни притиска! Защото не сме Русия да му забием един във фашистката мусора)

    Коментиран от #22

  • 11 Стрелата

    28 1 Отговор
    Да праща от Франция с чуждда пита щтял коридори да отваря да не му е бащиния зърното и цяла окрайна е Руска федерация.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 SCH JVLIVS II

    34 0 Отговор
    В Европа станахме като мексикански картел до последното зрънце рекет 😂
    ЕС ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно ,зареждат ги с оръжие никой не говори за мир до последният зеле👽н .Украйна може само Евровизия да спечели не и войната
  • 14 благородници

    30 0 Отговор
    Колко благородно! То ЕС и нас помага да изнесем своето електричество, своето зърно и слънчоглед. И кой печели от това? Нито държавата, нито населението! Печели мафията, а ние плащаме високите цени на Европейските борси!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ген Столти

    12 0 Отговор
    Дедо Хосеп да си гледа организацията на сватбата, защото се говори, че булката Урсула почнала да кръшка с американския кум.
  • 17 zorro

    15 0 Отговор
    А дали ще има зърно за изнасяне
  • 18 Чук и Гек

    21 0 Отговор
    Чук мисли, че е благородно оръжието, което Борел дава на Украйна да е подарък от сърце безвъзмездно, а зърното ще си го платите до грош, гривна и рубла! А най добре сейте, копайте, работете и се потете, а не чакайте на Източна Европа да ви хрантути наглите тумбаци! Големи директори станаха! Всички на изток от Виена са по стойностни от тези западняци, но са подтиснати!
  • 19 Киро Ракетата

    18 0 Отговор
    Световният пазар да не би да го закъса за калий та европейците ще "позволят" износът му ако Путин благоволи да ги нахрани? Какво следва след това? Сигурно и петролните и газ санкции ще облекчат от милост към Русия. Тия верно си мислят, че светът е само сащ и европа.
  • 20 Айде и ти сега

    16 0 Отговор
    Бухахахах. Проста сметка: 20 млн тона са 1 милион камиона/курса. Да приемем че един курс е поне 5 дни/супероптимистично/ отиване и връщане, за три месеца един тир ще направи 18 курса значи трябват 55 556 тир-а.... смяяяях
  • 21 Дедо мацо

    10 0 Отговор
    Много прости и корумпирани Украйна бе. Над минаха и нашите дупедавци.
  • 22 Грогу

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Чук и Гек":

    Те са гьонсурати и да ги наплеш , ще се направят , че не са забелязали. Само техния Враг може да ни спаси от “Демократичния“ западен фашизъм .
  • 23 ьъьъь

    9 0 Отговор
    А на нас канадците ни помагат да си изнесем златото...Какви благородници има ...
  • 24 Лост

    7 0 Отговор
    Само не разбрах какъв сорт е зърното? До миналата седмица не беше засято, сега за нова реколта говорят.
  • 25 Все същото

    9 1 Отговор
    Кой още ви вярва, че Русия предизвика продоволствената криза!? Сами си я направихте със санкциите само и само да унищожите Русия, без да ви интересуват даже и собствените ви народи
  • 26 Чук и Гек

    9 0 Отговор
    Да! Много са нагли и безсрамни, чак до безобразие! Как има очи Урсула, чиято родина е известна с хитлеризма си да ни обвинява нас в каквото и да е!?Този пък представител на франкистка Испания, въпреки, че се е маскирал като социалист, което е още по лицемерно и отвратително! И Евровизиите им такива, и всичко! Путин показва колко са фалшиви и затова го мразят....
  • 27 Бесарабски Българин

    6 0 Отговор
    ЕС ще помогне на Украина да започне голодомор, както го направи същия този Запад по времето на Сталин, а после обвиниха него за собственият си геноцид над Русия!
  • 28 Пижо

    3 1 Отговор
    Не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле
  • 29 Tazrony

    5 0 Отговор
    20 милиона тона зърно, близо 8 милиарда евро по текущи цени. Явно това ще е част от плащането за предоставеното оръжие. А какво ще ядат украинците на западняците не им дреме. А и шанса това зърно да иде за гладуваща Африка са нулеви.
Новини по държави: